Nieuwe uitgebreide studie stelt: biologische voeding is gezonder en voedzamer: resultaten onmiddelijk bekritiseerd door chemische landbouwindustrie.
(NaturalNews) De meest uitgebreide analyse ooit uitgevoerd over de vergelijking van biologische voeding met "conventionele” … gekweekt met synthetische bestrijdingsmiddelen en meststoffen, besluit dat biologische groenten en fruit niet alleen minder giftig zijn maar ook voedzamer dan conventionele producten.
Het verschil tussen biologische en conventionele producten was zo opvallend, aldus de onderzoekers, dat bij een overstap naar een volledige biologische voeding de voedingswaarde equivalent is aan het toevoegen van één of twee dagelijkse porties groenten en fruit aan uw dieet.
„Het cruciale van dit onderzoek is dat het breekt met de mythe dat de manier van telen geen invloed heeft op de kwaliteit van het voedsel dat we eten," zei Helen Browning, chief executive van de Soil Association, niet betrokken bij de studie.
Maar de bevindingen werden gebagatelliseerd in nieuwsberichten, waarin vooraanstaande voedingsdeskundigen de verschillen minimaliseren en het probleem van pesticiden volledig negeren.
Significante verschillen. De peer-reviewed studie werd gefinancierd door de Europese Unie en de Sheepdrove Trust, uitgevoerd door een internationaal onderzoeksteam en gepubliceerd in het British Journal of Nutrition. De onderzoekers analyseerden 343 voorafgaande peer-reviewed studies over de verschillen tussen biologische en gangbare groenten, fruit en granen wereldwijd. Het is de grootste meta-analyse over het onderwerp die ooit is uitgevoerd.
De onderzoekers vonden dat er een statistisch significant verschil is in de voedingswaarde van biologische en conventionele producten, met biologische groenten en fruit tussen de 19 en 69 procent meer antioxidanten dan hun conventionele tegenhangers.
Hoewel er nog geen onderzoeken zijn uitgevoerd over de gezondheid op lange termijn, merken de onderzoekers op dat antioxidanten zoals die gevonden worden in hogere concentraties in biologische voeding "in verband kunnen gebracht worden met een verminderd risico van chronische ziekten, zoals cardiovasculaire ziekten, neurodegeneratieve ziekten en bepaalde kankers."
De hogere gevonden concentraties aan antioxidanten komen overeen met 1 tot 2 porties van de vijf porties groenten en fruit aanbevolen om dagelijks te worden geconsumeerd," schreven de onderzoekers, "en het zou dus significant en zinvol zijn in termen van menselijke voeding, deze informatie te koppelen aan de voordelen voor de gezondheid geassocieerd met een verhoogde consumptie van groenten, fruit en granen.”
Naast de voedingswaarde hebben de onderzoekers ook gevonden dat conventionele producten en granen vier keer meer kans hebben op residuën dan hun biologische tegenhangers die daarenboven ook nog significant hogere concentraties van het giftig zware metaal cadmium bevatten. Deze verschillen waren ook statistisch significant.
"Deze studie toont aan dat het kiezen van biologische voedingsmiddelen kan leiden tot een verhoogde inname van antioxidanten en verminderde blootstelling aan giftige zware metalen," aldus hoofdauteur Carlo Leifert van de Newcastle University. "Dit vormt een belangrijke aanvulling op de informatie die momenteel beschikbaar is voor consumenten die tot nu toe verwarrend is geweest."
Kortzichtige voedingsdeskundigen vechten terug. Berichten in de media beweren dat de bevindingen van de studie controversieel zijn. Critici van de studie zijn vooral gericht op de twijfel over de gezondheidsvoordelen van anti-oxidanten of op de bezorgdheid dat het mensen zou aanmoedigen om meer biologische voeding te eten met als gevolg (door het verschil in kostprijs) dat ze minder groenten en fruit zouden eten.
"Uiteindelijk moeten we allemaal meer groenten en fruit eten, ongeacht of ze biologisch zijn of niet want zij maken deel uit van een gezonde en evenwichtige voeding, die zal helpen om onze gezondheid te beschermen," zei Dr Alison, Chief voedingsdeskundige bij Public Health Engeland.
De critici negeerden moedwillig de bevindingen dat biologische voeding veel lager scoort in residuën van pesticiden en zware metalen, ook al is van veel pesticiden bekend dat ze zich ophopen in het menselijk lichaam en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij zelfs zeer lage concentraties.
Oorspronkelijk artikel: „Huge new study proves organic foods are healthier and more nutritious: results immediately attacked by chemical agriculture industry”, Wednesday, July 14, 2014 by: David Guttierez, staff writer, Natural News.
Bijlagen: http://science.naturalnews.com/organic_food.html http://www.huffingtonpost.com/2014/07/12/organic-food-study_n_5579174.html http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10962499/New-study-to-split-opinion-on-organic-food.html http://www.theguardian.com/environment/2014/jul/11/organic-food-more-antioxidants-study
17-07-2014, 00:00 geschreven door opabio
|