Oplosbare vezels zo sterk als antidiabetica?
Insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, fungeert als een sleutel om de poort van de cel voor glucose, haar brandstof, te openen. Wanneer cellen minder gevoelig worden voor dit hormoon, gaat de deur niet goed open. Glucose blijft in het bloed en hoopt zich op (hyperglykemie). Op lange termijn wordt het diabetes type 2.
Een recente meta-analyse die de resultaten van 28 onderzoeken vergeleek, heeft het belang van oplosbare vezels in voedingssupplementen voor diabetici type 2 benadrukt (1.394 patiënten van gemiddeld 60 jaar). Deze studies vergeleken oplosbare vezelsupplementen, placebo, gebruikelijke voeding en onoplosbare vezelsupplementen.
Na gemiddeld 8 weken zagen patiënten op voedingssupplementen met oplosbare vezels hun bloedglucosespiegel dalen met -0,82 mmol/l (- 1,32 tot -0,31), de verwachte werkzaamheid van een geneesmiddel uit de klassieke antidiabetica.
Deze effecten kunnen worden bereikt met 10 gram oplosbare vezels per dag. Afgezien van supplementen (β-glucaan, guargom, agar, enz.), zijn deze vezels te vinden in haverzemelen (16-25 g / 100 g), pruimen (7-16 g), gedroogde vijgen (9-12 g) of witte, rode of gekookte bonen (4-9 g).
Ref: Jovanovski E., Khayyat R., Zurbau A. et al., « Should viscous fiber supplements be considered in diabetes control ? Results from a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials », Diabetes Care, mai 201 Bijlagen: https://mbclinicalacademy.com/tag/viscous-fiber/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30617143
24-08-2019, 19:13 geschreven door opabio
|