Het mediterraan dieet staat erom bekend te beschermen tegen hart- en vaatziekten.
De wetenschap zocht tussen de groenten, fruit en olijfolie die dit dieet kenmerken, welke voedingsstof (fen) een beschermend effect hebben op deze ziekten.
Ze bestudeerden het effect van lycopeen, een rood pigment dat tweemaal de antioxiderende kracht heeft van β-caroteen en tien keer dat van vitamine E.
De studiegroep bestond uit personen die statines gebruikten (medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen) en gezonde personen. Elke persoon slikte gedurende 7 maanden 7 mg lycopeen of een placebo.
De ervaring heeft geleerd dat lycopeen de werking van bloedvaten bij zieke mensen verbetert en geen effect heeft op anderen. Lycopeen heeft daarom een beschermend effect bij mensen die risico lopen.
7 mg lycopeen zit in 30 gram tomatenpuree, 50 gram tomatensaus, een portie van 150 gram watermeloen of in 2 rauwe tomaten.
Als u geen fan bent van het mediterraan dieet en het risico loopt op hart- en vaatziekten kan een supplement van lycopeen interessant zijn. Bijlagen: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0099070
05-07-2020, 12:06 geschreven door opabio
|