Luteïne in avocado's blijkt de hersenen te beschermen tegen veroudering.
Een nieuwe studie toont aan dat groene bladgroenten zoals spinazie en boerekool gegeerd bij mensen die fit willen blijven, ook hun verdiensten hebben in het behoud van de gezondheid van de hersenen. Volgens de studie die werd gepubliceerd in Frontiers in Aging Neuroscience en werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Illinois in Champaign-Urbana, is dit omdat deze groenten luteïne bevatten, een carotenoïde die samen met zeaxanthine gewoonlijk wordt geassocieerd met de gezondheid van het zichtvermogen.
Luteïne wordt niet door het lichaam aangemaakt en moet via de voeding worden in ons lichaam komen.
"Omdat luteïne direct en niet-invasief kan worden gemeten in het weefsel van het centraal zenuwstelsel (het netvlies) en de niveaus sterk correleren met voeding, serumniveaus en hersenconcentraties, biedt het een krachtige biomarker en een middel om te testen hoe voeding de hersenen kan beïnvloeden, "zei Dr. Naiman Khan. Khan is professor in kinesiologie en volksgezondheid aan de Universiteit van Illinois in Champaign-Urbana.
"Als mensen ouder worden ervaren ze de typische afname van het zichtvermogen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit proces eerder kan beginnen dan verwacht en bij sommigen beginnen de symptomen zich al te vertonen vanaf de leeftijd van 30 jaar. “We wilden graag begrijpen hoe dieet de cognitie over de gehele levensduur beïnvloedt. Als luteïne kan beschermen tegen achteruitgang van het zicht, zouden we mensen moeten aanmoedigen om luteïenrijke voedingsmiddelen op een bepaald moment in hun leven aan hun eetgewoonte toe te voegen, "zei hoofdauteur en de postdoctoraal wetenschapper, Anne Walk.
"Nu is er een goede reden om voedingsrijke voedingsmiddelen zoals groene, bladgroenten, eieren en avocado's te eten," zei Dr. Khan.
De studie zelf.
De onderzoekers analyseerden de mentale capaciteit van 60 volwassenen tussen 20 en 45 jaar die hoge niveaus luteïne in hun hersenen en ogen hadden en degenen die dat niet hadden.
Carotenoïde niveaus werden gemeten door de maculaire pigment optische dichtheid (MPOD) te identificeren, die een wweergave is van de luteïne niveaus in de hersenen. De deelnemers moesten in een scope kijken en reageren op een flikkerend licht. Ook werd de hersenactiviteit gecontroleerd door elektroden op de slapen van de deelnemers te plaatsen tijdens het uitvoeren van cognitieve controletaken om het niveau van de cognitieve functies te beoordelen.
Uit de studie bleek dat hoewel jongere volwassenen meer P3 amplitudes vertoonden - een gebeurtenisgerelateerd potentieel component dat in het besluitvormingsproces meespeelt - dan hun oudere collega's, de oudere patiënten met hoger MPOD-niveaus, P3-amplitudes lieten opmeten die vergelijkbaar waren met die van de jongere deelnemers.
Eerdere studies hebben al gewezen op de relatie tussen hogere luteïneniveaus en scherper cognitieve prestaties bij oudere volwassenen; aldus was er een basis om hetzelfde experiment uit te voeren op mensen van middelbare leeftijd. "De neuro-elektrische handtekening van oudere deelnemers met hogere niveaus aan luteïne moest niet onder doen voor die van hun jongere collega's met minder luteïne. Luteïne blijkt een beschermende rol te hebben, aangezien de gegevens suggereren dat mensen met meer luteïne over beter cognitieve middelen beschikken, "zei Walk.
Volgens de afdeling van de United States Department of Agriculture zijn de groenten die de grootste hoeveelheden luteïne bevatten: (in milligrams) boerekool (23,7), spinazie (20,4), snijbiet (19.3), mosterdgroen (14.6), rapen (12.2), warmoes (11.8), tuinkers (11.3), cichorei (9.3), groene erwten (4.2), courgetten (4), bietjes (2.4), spruitjes (2.4), suikermaïs (2.2) en broccoli (2.1).
Oorspronkelijk artikel: “Lutein in avocados found to protect the brain from effects of aging”, Wednesday, August 09, 2017 by: Jhoanna Robinson. Bijlagen: http://www.hindustantimes.com/more-lifestyle/love-your-avocado-spinach-and-kale-smoothie-you-re-helping-your-brain-stay-young/story-wY5nc9qOG5Zw2Rxw9k6BTO.html http://www.sci-news.com/medicine/lutein-cognitive-aging-05076.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=23769396 https://www.nutraingredients.com/Article/2017/07/26/Lutein-levels-linked-to-a-more-agile-and-youthful-brain-Study https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170725122004.htm https://www.zmescience.com/medicine/mind-and-brain/lutein-veggies-cognitive-protection-01082018/
25-10-2017, 00:00 geschreven door opabio
|