Eet meer bessen: Anthocyanen onderdrukken tumoren en verstoren de expressie van kankergenen.
Het is geen geheim: bessen zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en vezels. Hun zoete, scherpe smaken en levendige kleuren zijn een andere belangrijke bonus - en het blijkt dat de voordelen van die mooie pigmenten die bessen hun kenmerkende diepe tinten geven, meer dan alleen maar schoonheid zijn. Deze natuurlijke pigmenten, bekend als "anthocyanins," hebben krachtige antikankereffecten. In feite zijn ze zo effectief dat zelfs de reguliere wetenschap erkent dat bessen het pad kunnen effenen voor een betere behandeling van kanker.
Zou er ooit een wereld kunnen bestaan waarin kankerpatiënten worden behandeld met een bessenconcentraat in plaats van met toxische chemotherapie? Volgens een onderzoeksteam van de Universiteit van Oost-Finland is dat misschien wel het geval.
Hoe bessen kunnen helpen kanker te verslaan.
De bevindingen uit Finland geven aan dat de anthocyanines in bessen de functie van sirtuin 6-enzymen in kankercellen verhogen. En zoals bronnen uitleggen, zijn Sirtuin-enzymen verantwoordelijk voor "regulering van de expressie van genen die de functie van cellen regelen via belangrijke cellulaire signaleringsroutes." Veranderingen in Sirtuinfunctionaliteit kunnen worden veroorzaakt door veroudering, en deze veranderingen spelen een rol bij de ontwikkeling van ziekten zoals kanker. Sirtuin 6, kortweg SIRT6, wordt ook geassocieerd met glucosemetabolisme.
Hoewel alle bessen grote gezondheidsvoordelen hebben, zeggen de onderzoekers dat enkele van de meest ingrijpende effecten werden waargenomen bij minder bekende bessen.
Minna Rahnasto-Rilla, hoofdauteur van de studie en doctor in de farmacie, merkte op: "De interessantste resultaten van onze studie hebben betrekking op cyanidine, een anthocyanine dat overvloedig voorkomt in wilde bosbessen, zwarte bessen en rode bosbessen.
Cyanidine bleek bijzonder effectief te zijn bij darmkanker, door het stimuleren van een toename aan SIRT6. Meer, dit krachtige fytonutriënt bleek de activiteit van twee kankergenen (Twist1 en GLUT1) te verminderen. Maar dat is nog niet alles: Cyanidine verhoogde ook de aanwezigheid van een tumor suppressor gen die bekend staat als FoXO3.
Andere gezondheidsvoordelen van bessen.
Bessen staan bekend om een reeks voordelen voor de gezondheid; er zijn veel soorten bessen en elke soort heeft zijn eigen unieke voedingskwaliteiten. Goji-bessen staan bijvoorbeeld bekend voor het bevatten van een assortiment van B-vitaminen, vitamine E, linolzuur, selenium en bèta-caroteen. De eenvoudige goji is ook rijk aan aminozuren en andere sporenmineralen.
Bosbessen staan bekend om het neutraliseren van vrije radicalen op cellulair niveau en kunnen zelfs helpen om collageenafbraak te voorkomen. Dus als je op zoek bent om jong te blijven, kunnen bosbessen helpen. Drie keer kleiner dan de blauwe bes, zijn blauwe bosbessen een voedingskrachtcentrale in een echt klein pakket. Naast het ondersteunen van het bloedsomloopsysteem, zijn bosbessen bekend voor het verbeteren van de gezondheid van het oog.
Kersen, aardbeien en braambessen staan ook hoog aangeschreven om hun talrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen. Kersen staan bijvoorbeeld bekend om het helpen verminderen van gewrichtspijn geassocieerd met jicht en bevatten ook veel meervoudige antioxidanten - waaronder anthocyanines, quercetine en ellaginezuur. Kersen flavonoïden staan erom bekend gezonde weefsels te ondersteunen.
Bramen hebben een hoog gehalte aan ellagic acid, samen met vitamine C en E. Gecombineerd met een scala aan fytonutriënten, zijn bramen een geweldige voedingsbooster die kan helpen bij het bestrijden van ziekten.
Er zijn veel soorten bessen om uit te kiezen, en terwijl ze elk hun eigen unieke voedingsprofielen en gezondheidsvoordelen hebben, kun je echt niet fout gaan. Elke bes is de moeite waard om in ons dieet in te sluiten!
Oorspronkelijk artikel:”Eat more berries: Anthocyanins suppressies tumors, disrupt the expression of cancer genes”, Tuesday, April 24, 2018 by: Vicki Batts, Natural News. Bijlagen: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/healthy-berries/ https://www.healthline.com/nutrition/11-reasons-to-eat-berries
24-05-2018, 22:21 geschreven door opabio
|