Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    18-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eierschalen bewaren.

    Het geheim van de oude Zwitserse bergboeren.

    Eeuwenlang schrijven de ouderen uit de afgelegen plaatsen in Zwitserland hun wonderbaarlijke weerstand en levensduur toe aan de eierschalen remedie.

    Zwitserland is een moeilijk land, waar de bewoners gewend zijn te voet over berg en dal en moeilijke paden te voet zware lasten te dragen en toch geen last blijken te hebben van de gewrichten, wat zeer verrassend is.

    Hun recept is mij toevertrouwd door Germaine Cousin-Zermatten, een vrolijke jonge dame van 94 jaar.

    Vier decennia lang noteerde ze de natuurlijke gezondheidsoplossingen van de Ouden in haar regio, net zoals de gebroeders Grimm in hun tijd de traditionele Germaanse verhalen opschreven!

    Ondanks haar leeftijd heeft Germaine Cousin-Zermatten geen gezondheidsproblemen, laat staan gewrichtsaandoeningen!

    Haar geheim: eierschalenpoeder. “Bwah! ... " zegt u misschien.

    Wees gerust: het heeft absoluut geen vieze smaak!

    Het enig aspect dat een beetje gênant is, is de consistentie (het is alsof je heel fijn zand in de mond neemt), maar daar went men snel aan.

    Maar bovenal: werkt het brouwsel?

    Hoor wat de wetenschappers zeggen.

    Net als bij honderden andere traditionele oplossingen over de hele wereld, heeft wetenschappelijk onderzoek zich gericht op de consumptie van eierschalen en de effectiviteit ervan bevestigd (ik citeer verschillende  studies).

    Gooi dus je eierschalen niet zo maar weg. Ze zijn een concentraat van goede mineralen en moleculen die je elders nauwelijks zult vinden.

    Er zijn twee verschillende delen in de eierschaal.  Het harde deel is eigenlijk een envelop gemaakt van mineralen, carbonaten van calcium en magnesiumfosfaten.  Het meest discrete deel bevindt zich tussen het harde deel en het wit van het ei: het is het membraan, zeer resistent als het ei van goede kwaliteit is (het beschermt het embryo tegen bacteriële aanvallen).

    Dit membraan is een concentraat van niet gedenatureerd collageen, chondroïtinesulfaat, hyaluronan en glucosamine. Kortom ... alles wat we nodig hebben voor gezonde gewrichten!

    Drie jaar geleden toonde een studie aan dat het gebruik van eivlies bij patiënten met artrose van de knie en/of heup de pijn verminderde en de mobiliteit van het gewricht verbeterde (minder stijfheid).

    Tien jaar geleden beschouwden Amerikaanse onderzoekers het regelmatige gebruik van natuurlijke eiermembranen als een effectief en veilig alternatief bij de behandeling van artrose.

    Hier is het recept voor eierschaalpoeder, zoals Germaine Cousin-Zermatten mij doorgaf:

    1 Verzamel eierschalen. Maak geleidelijk je voorraden aan of vraag je entourage om ze bij te houden! Het is belangrijk dat de eieren van biologische kwaliteit zijn.

    2 Reinig de schalen grondig om het eiwit te verwijderen, maar behoud het membraan. Als er inkt op de schalen zit, wist u deze. Laat ze vervolgens drogen.

    3 Plet de schelpen, met een stamper of met de hand, en breng ze vervolgens in een koffiemolen om er  een fijn poeder van te maken.

    4 Roer het poeder door deen zeef om eventuele resten te verwijderen. Bewaar alles in een pot met deksel.

    Vervolgens kan men de volgende drank bereiden: verdun in een flesje een paar lepels honing in appelazijn. Met dit preparaat kunt u het poeder beter mengen en vooral het calcium fixeren.

    Germaine stelde voor om de volgende routine gedurende drie weken te volgen: neem elke ochtend een theelepel van het poeder met een eetlepel van de honing met appelazijn verdund in een glas water.

    Oorspronkelijk artikel: “Le secret des vieux paysans suisses qui crapahutent dans la montagne”, Rodolphe Bacquet, Santé Nature Innovation, Sept. 15, 2019.

    Bijlagen:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19340512   
    https://www.researchgate.net/publication/287204494_Eggshell_membrane_in_the_treatment_of_pain_and_stiffness_associated_with_joint_and_connective_tissue_disorders_Results_from_a_clinical_pilot_study_in_humans   

    18-09-2019, 00:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:artrose, appelazijn, honing
    24-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antidiabetica

    Oplosbare vezels zo sterk als antidiabetica?

    Insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, fungeert als een sleutel om de poort van de cel voor glucose, haar brandstof, te openen. Wanneer cellen minder gevoelig worden voor dit hormoon, gaat de deur niet goed open. Glucose blijft in het bloed en hoopt zich op (hyperglykemie). Op lange termijn wordt het diabetes type 2.

    Een recente meta-analyse die de resultaten van 28 onderzoeken vergeleek, heeft het belang van oplosbare vezels in voedingssupplementen voor diabetici type 2 benadrukt (1.394 patiënten van gemiddeld 60 jaar). Deze studies vergeleken oplosbare vezelsupplementen, placebo, gebruikelijke voeding en onoplosbare vezelsupplementen. 

    Na gemiddeld 8 weken zagen patiënten op voedingssupplementen met oplosbare vezels hun bloedglucosespiegel dalen met -0,82 mmol/l (- 1,32 tot -0,31), de verwachte werkzaamheid van een geneesmiddel uit de klassieke antidiabetica.

    Deze effecten kunnen worden bereikt met 10 gram oplosbare vezels per dag. Afgezien van supplementen (β-glucaan, guargom, agar, enz.), zijn deze vezels te vinden in haverzemelen (16-25 g / 100 g), pruimen (7-16 g), gedroogde vijgen (9-12 g) of witte, rode of gekookte bonen (4-9 g).

    Ref: Jovanovski E., Khayyat R., Zurbau A. et al., « Should viscous fiber supplements be considered in diabetes control ? Results from a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials », Diabetes Care,   mai 201

    Bijlagen:
    https://mbclinicalacademy.com/tag/viscous-fiber/   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30617143   

    24-08-2019, 19:13 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:diabetes
    18-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CoQ10

    De ongelooflijke molecule ontdekt in het hart van runderen.

    Als je gebrek hebt aan energie en je enthousiasme verdwenen is, als je een kwetsbaar hart hebt, problemen met het gezichtsvermogen en veel rimpels  ... lees dit.

    Co-enzym Q10, ook wel CoQ10 genoemd, is een molecule waarmee de cel energie kan produceren en dus al zijn functies kan uitvoeren: bewegen (spiercellen), communiceren, reproduceren, produceren van immuunstoffen, het lichaam beschermen, de cellen van de huid vernieuwen…

    CoQ10 is inderdaad de molecule die de productie van energie in de cel activeert, terwijl ze vrije radicalen vernietigt. Het is de krachtigste antioxidant in het menselijk lichaam, met een potentie die vijf keer groter is dan die van vitamine E. 

    De vonk van het leven.

    Als je de lichaamscellen met een kleine automotor zou moeten vergelijken, zou de CoQ10 de vonk zijn die door de bougies wordt geproduceerd; de vonk die de brandstof ontsteekt en de motor doet starten.

    Een vonk is bijna niets ... maar zonder die vonk gebeurt er niets.  De auto blijft stil, koud, roerloos in de garage, onder stof en roest.

    Hetzelfde geldt voor CoQ10.

    Het is bijna "niets". We hebben slechts 1,5 gram nodig. Biologen hadden het vóór 1957 nog nooit opgemerkt.  Echter zonder dat zou ons lichaam koud zijn, onze cellen inert, en we zouden alleen ontwrichte poppen zijn, niet in staat om te denken, te bewegen, te ademen, kortom te leven, omdat 95% van onze lichaamsenergie wordt geproduceerd door CoQ10. 

    Daarom wordt CoQ10 ook wel "vonk van het leven" genoemd. Dankzij haar begint alles. Voor degenen die noties van biologie hebben, zij maakt het de synthese van ATP (de cellulaire brandstof) door oxidatieve fosforylering mogelijk.  ATP geeft energie aan de cellen. Zonder ATP kunnen we de spieren niet bewegen, niet denken of iets doen.

    De hoeveelheid CoQ10 vermindert met de leeftijd.

    De CoQ10-productie neemt af met de leeftijd en bereikt een daling van 60% op 80 jaar.

    Maar ook andere oorzaken kunnen leiden tot een afname van CoQ10:

    - Het gebrek aan vitamine B6

    - Oxidatieve stress

    - Het effect van statines (anti-cholesterol medicijnen), vandaar de spierproblemen gerelateerd aan deze medicijnen

    - Ziekte van Parkinson

    Beroofd van essentiële middelen tegen vrije radicalen, verzwakt door gebrek aan energie, worden de cellen beschadigd en gaan ze in een soort winterslaap.

    Op hartniveau vertaalt dit zich in hartfalen: de hartspier (myocardium) is niet langer sterk genoeg om het bloed goed rond te pompen: 50 tot 75% van de hartpatiënten hebben gebrek aan CoQ10. 

    In een onderzoek op 420 personen met hartfalen hielp een 2-jarige behandeling met CoQ10 de symptomen te verbeteren en het risico op overlijden aan hartproblemen te verminderen. 

    In een ander onderzoek, waarbij 641 personen gedurende één jaar werden behandeld met CoQ10 of placebo, ontdekten de wetenschappers dat patiënten op CoQ10 minder vaak in het ziekenhuis werden opgenomen voor hun hart en minder ernstige complicaties hadden. 

    CoQ10 zou volgens een in 2007 gepubliceerde studie ook een positief effect hebben op de bloeddruk: -1,7 cmHg diastolische druk en -1 cmHg diastolische druk, zonder significant nadelig effect.

    CoQ10 als voedingssupplement.

    .CoQ10 is zeer nuttig voor mensen die statines gebruiken (cholesterolmedicatie).

    Mensen die hun cholesterol laten behandelen zijn bang voor hartproblemen. Deze zijn echter gekoppeld aan vrije radicalen die de slagaders en hartcellen beschadigen. Bovendien verlagen statines op zichzelf het niveau van CoQ10. Inderdaad, ze blokkeren de productie van cholesterol door de lever, maar dit cholesterol proces maakt echter de productie van CoQ10 mogelijk. Het wordt aanbevolen CoQ10 in te nemen als voedingssupplement met 100 tot 400 mg per dag.

    Ten slotte is CoQ10 het voedingssupplement bij uitstek om te vechten tegen de effecten van ouderdom van de huid. Onderzoekers hebben een significante daling van cellulaire energie gevonden in de huidcellen (keratinocyten) van ouderen. Door het aanbrengen van crème met CoQ10 kon deze productie worden hersteld..

    Eén studie toonde aan dat het de oxidatieve schade veroorzaakt door zonnestralen verminderde. Een ander onderzoek toonde een betere vernieuwing van huidcellen aan, ook in diepe lagen. 

    Zoals je kunt zien, is er veel te zeggen over deze molecule die een fundamentele rol speelt in ons lichaam.

    Oorspronkelijk artikel:”L’incroyable molécule découverte dans le coeur de boeuf”, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, 16/08/2019

    Bijlagen:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10416055   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25282031   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26648450   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8241697   
    https://www.santenatureinnovation.com/molecule-decouverte-coeur-de-boeuf/?base=647&campaignId=668172&segmentId=669959&shootId=694182   
    https://www.thierrysouccar.com/nutrition/info/3-bonnes-raisons-de-manger-du-poisson-2304   
    https://www.thierrysouccar.com/nutrition/info/les-vertus-sante-des-noix-et-graines-oleagineuses-1036   
    https://www.thierrysouccar.com/sante/info/la-coenzyme-q10-quest-ce-que-cest-2397   

    18-08-2019, 12:23 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding na 40

    11 Anti-Verouderings voedingsmiddelen om regelmatig te eten eens de 40 voorbij.

    1.Rode pepers.

    Rode peper is één van de groenten het rijkst aan antioxidanten en vitamine C.  Vitamine C helpt mee aan de productie van collageen, het eiwit dat de huid en botten structureert.  Carotenoïden, rode, gele en oranje pigmenten die groenten en fruit kleuren, zijn ontstekingsremmend en beschermen de huid tegen de gevaren van de zon.  Natuurlijk dienen ze niet als een “zonnebrandcrème" om te voorkomen dat we zouden verbranden in de felle zon.  Maar regelmatig rode paprika eten Is goed voor de huid. Het Is ook een zeer gezonde groente, caloriearm en goed verteerbaar.

    2. Spinazie.

    Spinazie, vers of gekookt, is heerlijk in de zomer.  Italianen kennen het goed: ze eten het gekookt in salade (koud), met een scheutje olijfolie, citroensap, zout en peper.  Ze stoppen ze ook in de Weblogini, de heerlijke kleine snacks die in de cafés worden verkocht, met ricotta of gekookte eieren.

    Spinazie is rijk aan vitamine A, C, E en K, magnesium en luteïne en heeft een zeer lage glycemische index.  Uitstekend voor de spijsvertering en darmflora en bevat weinig calorieën.

    Om te koken kan men het bevroren of gehakt kopen, zelfs in de zomer.  Dankzij bevriezing wordt spinazie geoogst na volledige rijpheid, ter plaatse gereinigd, behandeld en gekookt door professionals die voor een optimale bereiding zorgen en  vervolgens per vrachtwagen vervoerd met een verliespercentage van zijn goede eigenschappen die veel lager is dan bij verse spinazie.  Je betaalt ze minder per kilo dan verse spinazie. Je besteedt geen water en heel weinig energie om thuis te koken. U bespaart tijd en het resultaat is vanuit smaakoogpunt uitstekend.

    3. Broccoli.

    Broccoli werkt ontstekingsremmend, tegen veroudering en is zeer rijk aan: vitamine C en K, veel antioxidanten, vezels, folaat, luteïne, calcium en sulforafaan, een antikankerverbinding die vooral aanwezig is op het moment van ontkiemen.

    Broccoli is heerlijk gestoomd, net genoeg om stevig en een beetje knapperig te blijven.  Het wordt gegeten met citroensap, een scheutje raapzaadolie, een beetje zout en peper. In kleine stukjes gesneden is het heerlijk gebakken in een pan met een beetje knoflook. Het wordt ook rauw gegeten, ondergedompeld in een saus (vinaigrette, mayonaise "verbeterd" met kruiden zoals paprika of curry).

    Het is bij uitstek de groente die ontgift en beschermt tegen hartziekten en kanker.

    4. Avocados.

    Zijn een zeer ontstekingsremmend voedsel, zeer rijk aan vitamine C, K en kalium.  Het is goed voor de huid, rijk aan goede kwaliteit vetzuren. Avocado-olie is trouwens één van de beste oliën voor de huid.

    De avocado heeft een zeer lage glycemische index, maar is zeer voedzaam. Met een scheutje olijfolie en citroen kan het bij elke maaltijd, inclusief ontbijt, worden gegeten.

    Het probleem voor advocaten is om rijpe te vinden: niet hard, niet verrot of zwart.  Het geheim hiervan is om ze heel hard te kopen, in krantenpapier te verpakken en ze vervolgens in het donker in een la te bewaren tot ze rijp zijn.

    5. Zoete aardappelen.

    Zijn één van de grote culinaire bijdragen van de afgelopen tien jaar.

    Nauwelijks te vinden in de 20ste eeuw worden ze nu in alle winkels aangeboden en dat is goed. In veel gevallen kunnen ze onze traditionele aardappelen vervangen.

    Maar ze zijn veel beter voor de gezondheid dan aardappelen: rijk aan carotenoïden, vitamine C en E, ze hebben, merkwaardig genoeg, een glycemische index die veel lager is dan onze traditionele zetmeelrijke voedingsmiddelen.

    Ze smaken heerlijk, zijn extreem voedzaam en helpen daarom de eetlust te reguleren.

    6. Bosbessen.

    Bosbessen zijn één van de mooiste geschenken van de natuur.

    Onze voorouders jagers-verzamelaars plukten ze al honderdduizenden jaren geleden.

    Het zijn kleine bessen, maar vol antioxidanten, anthocyanen en weinig zoet.

    Ze helpen de huid te beschermen tegen de zon, stress, vervuiling en voorkomen de vernietiging van collageen.

    Ze verhogen het verzadigingsgevoel en reguleren de bloedsuiker. Ze verminderen de hoeveelheid vet in vetcellen.  Ze hebben een zeer gunstig effect op de bloedvaten.

    7. Waterkers.

    Een voedsel dat in het verleden heel gewoon was, maar helaas zeldzaam is geworden: waterkers.

    Het is een plant van de kruisbloemige (kool) familie en rijk aan calcium, kalium, mangaan, fosfor, vitamine A, C, K, B1 en B2.

    Het fungeert als een intern antisepticum voor de huid en bevordert de bloedsomloop en de toevoer van mineralen in de cellen, waardoor de oxygenatie wordt verhoogd. Het helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen en vertraagt het verschijnen van rimpels.

    Vaak gebruikt in soep kan waterkers ook rauw worden gegeten, in salade. Verwijder gewoon de dikste stengels en bereid met appels en noten, gearomatiseerde azijn (balsamico of framboos) en een scheutje olijfolie.

    8. De granaatappel.

    De "superster" van "superfoods": granaatappel en meer specifiek, granaatappelsap.

    Granaatappel is een exotisch fruit afkomstig uit het Midden-Oosten, dat tegenwoordig vooral in Zuid-Europa en Californië wordt geteeld. Het is niet ongewoon om ze te zien in de straten en tuinen van Griekenland.

    Het heeft een antioxidanteffect dat superieur is aan dat van groene thee en rode wijn.

    Sinds 2010 heeft het National Center for Biotechnology Information (NCBI) uitgebreid medisch onderzoek uitgevoerd in opdracht van Amerikaanse gezondheidsinstellingen van de overheid (NIH).

    De NCBI verklaart dat "Granaatappelzaden hebben sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen vanwege hun hoog tanninegehalte. (...) De antioxidanten in granaatappel lijken uniek vanwege een combinatie van een breed scala aan polyfenolen die werken tegen verschillende soorten vrije radicalen.  Dit is de oorsprong van hun beschermende effect tegen kanker, omdat antioxidanten vechten tegen vrije radicalen die cellen beschadigen en ervoor kunnen zorgen dat ze in kankercellen muteren.

    Let ook op een opmerkelijk voordeel van granaatappelsap: de strijd tegen mannelijke impotentie.  Onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) ontdekte dat 47% van de mannen een verbetering van hun probleem ervaarden na het drinken van granaatappelsap gedurende slechts twee weken!

    9. Eieren (zelfs eieren met mayonaise!!).

    Eieren zijn erg goed voor de gezondheid: ze zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten enkele zeldzame voedingsstoffen zoals choline en luteïne.

    In de jaren '70 en '80 kregen ze een slechte reputatie en veel mensen geloven nog steeds dat eierdooier hartaandoeningen veroorzaakt vanwege de cholesterol.  Dit is onterecht: het grootste deel van onze cholesterol in het bloed wordt door glucose in onze lever aangemaakt.

    Ik durf verder te gaan door mayonaise met eieren aan te bevelen. Inderdaad, een goede zelfgemaakte mayonaise wordt gemaakt met een eierdooier, een lepel mosterd, een scheutje azijn en een hoge omega-3 raapzaadolie en/of een extra vierge olijfolie, een snufje zout en peper.  Geen gevaarlijke ingrediënten dus. Het eten van twee hardgekookte eieren met wat zelfgemaakte mayonaise is daarentegen een geweldige manier om je eetlust onder controle te houden, met een voedsel met een zeer lage glycemische index.

    10. Sardines in olie.

    In dezelfde geest zorgen oliesardines voor goede eiwitten en goede lipiden.

    Zeer voedzaam en heerlijk met wat citroensap en een beetje zout, eet je gezond voedsel, met veel omega-3, bijna geen suiker, en veel zeldzame voedingsstoffen, vooral minerale botzouten.  Sardines zijn zeer rijk aan heemijzer (ijzer met hoge biologische beschikbaarheid) en worden aanbevolen voor vrouwen die veel bloed verliezen en vermoeid zijn.

    11. Noten.

    Altijd in dezelfde geest, voedende producten, goede smaak, goed voor de gezondheid, en dat we vaak kunnen eten zonder dat het tegen steekt: walnoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten, paranoten, macadamia noten.  Onze suikerspiegel blijft onaangeroerd en je krijgt veel goede kwaliteit vetzuren en mineralen binnen.

    Merk op dat cacaobonen tot dezelfde familie behoren, die van "oliehoudende zaden".  Oliehoudende zaden zijn die planten die specifiek voor hun vetrijke zaden worden geteeld. Cacaovet is één van de meest stabiele van allemaal. Je kunt het vijf jaar bewaren voordat het ranzig is, dankzij de vele antioxidanten.  Als je cacaobonen in de handel vindt, kun je ze gerust eten. Het zal je alleen maar goed doen.

    Oorspronkelijk artikel:”11 aliments anti-âge à consommer après 40 ans”, van Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, 10/08/2019.

    Bijlagen:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17568759   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555620   
    https://www.santenatureinnovation.com/11-aliments-anti-age/   

    16-08-2019, 13:40 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:voeding
    09-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acaibes gezond? Ja, maar!

    Dodelijke "anti-aging" bessen

    Braziliaanse studie onthult dat acaibessen achter de ontwikkeling liggen van de ziekte van Chagas. 

    Deze kleine Braziliaanse bessen zijn erg populair in de gerechten “gezond" of als voedingssupplement vanwege hun rijkdom aan antioxidanten.

    Maar ze zouden echter ook verantwoordelijk zijn voor de overdracht van een parasiet, Trypanosoma cruzi, vector van de ziekte in kwestie. Dit veroorzaakt elk jaar duizenden slachtoffers op het Amerikaanse continent, waar het voorlopig tot daar beperkt blijft.

    De studie toont aan dat de parasiet in Acai-pulp kan overleven, zelfs als de bes bevroren is. De parasiet kan verwijderd worden door de bessen gedurende ten minste twintig minuten op 43 graden te verwarmen.

    Ref: Rev. Soc. Bras. Med. Te veel, vol. 49, suppl. 1 "Uberaba", december 2016. http: //dx.doi.org/10.1590/0037-8682-0505-2016

    Bijlagen:
    http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_13/nummer_8/artikel_757/acai-superbes-of-superbluf.html   
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Chagas   

    09-08-2019, 21:45 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:acai, chagas
    07-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cacao bron vitamine D

    Cacao, een bron van vitamine D.

    Nieuws dat fijnproevers zou moeten plezieren.

    Duitse onderzoekers hebben een nieuwe en voorheen onbekende bron van vitamine D geïdentificeerd, een zo kostbare vitamine voor de gezondheid van onze botten: cacao!

    In het bijzonder zijn cacaoboter en pure chocolade bijzonder rijk aan vitamine D2, in tegenstelling tot witte chocolade of andere cacaoproducten. Zo bevat pure chocolade 1,90 tot 5,48 μg vitamine D2 per 100 g. Volgens onderzoekers zouden de voorlopers van vitamine D in cacaobonen (ergosterolen) tijdens het drogen van de bonen in de zon in vitamine D2 omgezet worden.

    Astronome hoeveelheden chocolade moeten echter worden gegeten om de dagelijkse behoefte aan vitamine D te dekken. Opgepast voor de suiker in de repen chocolade! 

    Geef de voorkeur aan pure chocolade met ten minste 70% cacao, en varieer je aanvoer van vitamine D langs andere voedingsmiddele zoals champignons, vette vis, eigeel ...

    Julia Kuhn et al., “Cocoa and chocolate are sources of vitamin D2”, Food Chemistry, vol. 269, 15 December 2018, Pages 318-320 

    Bijlagen:
    https://medicalxpress.com/news/2018-09-cocoa-tasty-source-vitamin-d.html   
    https://www.fit.nl/voeding/chocolade-vitamine-d   
    https://www.haaretz.com/science-and-health/MAGAZINE-chocolate-identified-as-vitamin-d-source-1.6511043   
    https://www.netdoctor.co.uk/healthy-eating/a23488144/chocolate-vitamin-d/   
    https://www.researchgate.net/publication/325873132_Cocoa_and_chocolate_are_sources_of_vitamin_D_2   
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618310720   

    07-08-2019, 17:38 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Cacao, vit D
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!