Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    06-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suiker vs Alzheimer

    Hebben suiker en Alzheimer iets te maken met elkaar? Studies beschrijven het dodelijk verband.

    De meeste mensen denken dat suikerconsumptie en de ziekte van Alzheimer twee niet gerelateerde gezondheidsproblemen zijn. Volgens verschillende onderzoeken kan te veel suiker echter het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten.

    Overtollige suiker en Alzheimer.

    Men moet uiterst voorzichtig zijn als men suiker wil beperken, vooral omdat de meeste voedingsbedrijven suiker toevoegen aan bijna alle soorten voedselproducten. Aan de andere kant neemt  ook het aantal Alzheimer patiënten toe, samen met obesitas en het onderliggend metabool syndroom.

    Hoewel dit niets meer dan een toeval kan zijn, impliceert onderzoek dat er misschien een verband bestaat tussen een dieet rijk aan suiker en de ziekte van Alzheimer. Aangezien de aandoening de op twee na belangrijkste doodsoorzaak is in de Verenigde Staten, moet deze kwestie grondig worden onderzocht.

    Dr. Perlmutter, de auteur van het boek 'Grain Brain', waarschuwde dat het standaard westers dieet de schuld is van verschillende neurologische problemen. Ondertussen waarschuwde dr. Emily Deans van de universiteit van Harvard dat nieuwe gegevens wijzen op een verband tussen het standaard westers dieet en een kleiner hersenvolume.

    Tot op heden is er geen remedie tegen de ziekte van Alzheimer. Een kleine studie van de Universiteit van Californië, Los Angeles, heeft echter vastgesteld dat gedeeltelijk geheugenverlies kan worden omgekeerd. De onderzoekers deden dit door een eetwijze te volgen vergelijkbaar met het Paleo dieet. De bevindingen van de baanbrekende studie impliceren dat een dieet met veel koolhydraten en suiker de geestelijke gezondheid van een persoon negatief kan beïnvloeden.

    Ten minste één op de tien mensen ouder dan 65 jaar heeft Alzheimer, maar dit aantal neemt gestaag toe. Alzheimer wordt geassocieerd met symptomen die problemen met oordeel, geheugen en denken veroorzaken. De aandoening kan dementie en geheugenverlies verergeren omdat het gebeurt wanneer het menselijk brein slecht functioneert.

    Mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen medicijnen gebruiken om hun symptomen te verlichten, maar de aandoening zelf blijft ongeneeslijk. Deskundigen merken op dat, hoewel genetica een cruciale factor is voor de ziekte van Alzheimer, epigenetica (voeding en levensstijl) ook van grote invloed kan zijn op de ontwikkeling van de aandoening.

    Bij iemand met de ziekte van Alzheimer verschijnen plaques en knopen in de hersenen, waardoor problematische buildups ontstaan. De accumulatie van amyloïde plaques tussen de zenuwcellen of neuronen in de hersenen is één van de kenmerken van de ziekte. Neurofibrillaire knopen zijn onoplosbare, verdraaide vezels in de cellen van de hersenen.

    Deskundigen zijn het nog steeds oneens over de oorzaken van Alzheimer, maar er zijn een handvol hypotheses:

    1 De cholinerge hypothese suggereert dat Alzheimer wordt veroorzaakt door een verminderde synthese van de neurotransmitter acetylcholine. Geneesmiddelen die zijn ontworpen om dit gebied te bereiken blijken  echter niet succesvol.

    2 Een andere hypothese stelt dat de ziekte van Alzheimer voorkomt wanneer het amyloïde precursor-eiwit zich bindt aan een dood receptor 6 (DR6), die gewoonlijk wordt aangetroffen in de getroffen gebieden van de hersenen.

    Grijze stof en diabetes type 3.

    Suikerconsumptie is gekoppeld aan Alzheimer omdat de paden van de ontwikkeling van diabetes de ziekte lijken te beïnvloeden. Gegevens impliceren ook dat een dieet met veel suiker diabetes veroorzaakt, wat slecht is voor de gezondheid van de hersenen.

    Sommige onderzoekers tonen aan dat het verbranden van te veel glucose de juiste hersenfunctie kan onderbreken. Dit zou een reden kunnen zijn waarom de studie van de UCLA "Alzheimer", waar een dieet met minder suiker werd gevolgd, effectief is.

    Alzheimer wordt zelfs geïdentificeerd als "Type 3 diabetes" omdat de hersenen insuline produceren. Het is vermeldenswaard dat de hersencellen deze insuline nodig hebben om te overleven maar als de insulineproductie wordt verstoord, lopen de hersenen mogelijk risico.

    Mensen met diabetes verliezen meer grijze stof in vergelijking met mensen die de aandoening niet hebben. Dit is een belangrijk feit omdat het verlies van grijze massa een factor is die de ziekte van Alzheimer veroorzaakt. Dit benadrukt het feit dat het gebruik van veel suiker slecht is voor de gezondheid van de hersenen. 

    Verschillende studies hebben een verband aangetoond tussen suikerconsumptie en Alzheimer:

    • Een in 2013 gepubliceerde studie in The New England Journal Of Medicine onthulde dat hogere glucosespiegels een risicofactor kunnen zijn voor dementie, zelfs bij personen die geen diabetes hebben.

    • Afzonderlijke onderzoeken tonen ook aan dat insulineresistentie geassocieerd is met een significant lager cerebrale glucosemetabolisme.

    • Een afzonderlijke studie uit 2013 bracht aan het licht dat Alzheimer, obesitas en diabetes type 2 aan elkaar gekoppeld zijn, vooral omdat de incidentie van type 2-diabetes de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen vanwege westerse leefstijlfactoren (bijv. calorierijke diëten en een gebrek aan beweging).

    • Er zijn studies die suggereren dat Alzheimer verband houdt met suikerconsumptie en dat suikerarme diëten gewichtstoename en insulineresistentie kunnen veroorzaken, wat het risico van diabetes type 2 voor vergroot. Gegevens suggereren ook dat Type 2-diabetes een risicofactor is voor Alzheimer en beide aandoeningen identieke klinische en biochemische kenmerken hebben (zoals insuline weerstand), demografische profielen en risicofactoren.

    Deze studies suggereren dat een dieet met veel suiker het risico op Alzheimer verhoogt, zelfs als men  geen diabetes heeft. Gelukkig kan men Alzheimer voorkomen door een Paleo dieet met weinig suiker te volgen.

    Afgezien van voor de hand liggende gezondheidsredenen moet men de suikerinname beperken om de gezondheid van de hersenen te behouden. Alhoewel experts de ziekte van Alzheimer nog steeds niet volledig begrijpen kan men beginnen met het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen om het risico op het ontwikkelen van de aandoening te verminderen.

    Oorspronkelijk artikel:”Are Alzheimer’s an sugar consumption linked?  Studies detail the deadly connection”, Thursday, December 27, 2018 by: Zoey Sky, Natural News.

    Bijlagen:
    https://blog.paleohacks.com/how-too-much-sugar-may-increase-your-risk-of-alzheimers/#   
    https://www.brightfocus.org/alzheimers-disease/infographic/amyloid-plaques-and-neurofibrillary-tangles   
    https://www.naturalnews.com/2018-09-12-eating-too-much-processed-sugar-increases-your-risk-of-alzheimers.html   

    06-01-2019, 12:26 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:toegevoegde suikers, Alzheimer, Alzheimerrisico, hersengezondheid, epigenetica, ingrediënten, junkfood, slecht dieet, verwerkte suiker, onderzoek, suiker , suikerconsumptie, suikerinname, suikerhoudende dranken, zoete voedingsmiddelen, zoetstoffen
    03-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vetten

    De waarheid over vetten - welke zijn echt goed voor ons?

    Tientallen jaren lang zijn voedingsvetten verantwoordelijk gesteld voor alle onheil; van hartziekten tot diabetes. Verzadigde vetten waren de grote schuldigen maar de waarheid over vet komt langzaam naar de oppervlakte. In de jaren zestig betaalde de Sugar Research Foundation (een handelsgroep die tegenwoordig Sugar Association noemt) wetenschappers van Harvard om hun onderzoek naar vet, suiker en hartaandoeningen te beïnvloeden. Sindsdien is vet het "zwarte schaap" van de macronutriënten.

    Tegenwoordig toont belangloos onderzoek aan dat een bepaalde hoeveelheid voedingsvetten essentieel is, inclusief verzadigd vet - en dat suiker slechter is dan men zich ooit had voorgesteld. Tegenwoordig moeten consumenten zich ook zorgen maken om niet alleen welk type vet ze consumeren, maar ook over de bron van het vet. Bijvoorbeeld, olijfolie en koolzaadolie zijn twee zeer verschillende vetten, hoewel de meeste reguliere voedingsadviezen de neiging hebben om iets anders te zeggen.

    Verzadigde vetten.

    Terwijl de conventionele wijsheid zegt dat verzadigde vetten inherent slecht zijn,  onze slagaders verstoppen en het cholesterolgehalte verhogen, is er een groeiend aantal bewijzen dat aantoont dat deze vermeende associatie niet correct is.

    Het British Journal of Sports Medicine publiceerde een zeer controversieel redactioneel artikel waarin een groep deskundigen uitlegde dat verzadigd vet de bloedvaten niet verstopt en dat coronaire hartziekte eigenlijk een chronische inflammatoire aandoening is.

    "Ondanks het populair geloof bij artsen en het publiek, is het conceptueel model van verzadigd vet in de voeding dat het aders verstopt, gewoon verkeerd", aldus de auteurs.

    "Een systematisch review en meta-analyse van observationele studies toonden geen verband aan tussen consumptie van verzadigd vet en mortaliteit door alle oorzaken, coronaire hartziekte (CHD),  CHD-mortaliteit,  ischemische beroerte of diabetes type 2 bij gezonde volwassenen. Op dezelfde manier is er bij de secundaire preventie van CHD geen voordeel door verminderd vet, inclusief verzadigd vet, bij myocardiaal infarct, cardiovasculaire of mortaliteit door alle oorzaken, "verklaren ze verder.

    Met andere woorden, het gebruik van verzadigd vet lijkt geen invloed te hebben op de gezondheid van het hart of de algehele levensduur. Nog belangrijker is dat verzadigd vet essentieel is voor de gezondheid van ons lichaam, met name voor de gezondheid van de hersenen. Verzadigde vetten zijn essentieel voor celreparatie, regeneratie en andere functies.

    Andere soorten vet.

    Verzadigde vetten worden vaak samengenomen met transvetten op de lijst van slechte vetten, maar het verschil is dat transvetten echt giftig zijn. Transvetten worden gevonden in gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën. Deze oliën worden gemaakt via een industrieel proces dat waterstofmoleculen toevoegt aan vloeibare oliën om ze steviger te maken. Gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën worden algemeen beschouwd als slecht voor de gezondheid, met onderzoeken die deze koppelen aan hartaandoeningen en diabetes, naast andere gezondheidsproblemen. Hoewel er sommige van nature voorkomende transvetten zitten in dierlijke producten, zijn de meeste transvetten die mensen consumeren industrieel verwerkt en gedeeltelijk gehydrogeneerd, en die zouden zeker moeten vermeden worden.

    Er zijn ook vetten die algemeen worden beschouwd als "goed”, zoals meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde oliën. Maar niet elke olie is gelijk. Er zijn veel oliën die goed zijn, zoals olijfolie, sesamolie of walnotenolie - en dan zijn er oliën die niet zo geweldig zijn, zoals canola of maïsolie.

    Zoals Dr. Veronique Desaulniers meldt, heeft onderzoek ook aangetoond dat meervoudig onverzadigde vetten ook niet zo goed zijn. Een Zweeds onderzoek toonde aan dat terwijl enkelvoudig onverzadigde vetten gekoppeld waren aan een afname van het kankerrisico, meervoudig onverzadigde vetten geassocieerd waren met een toename ervan.

    Canola-olie is een ander gevaar dat ten onrechte als "gezond" wordt bestempeld. Hoewel veel deskundigen zeggen dat canola-olie alle voordelen van olijfolie biedt tegen een lagere prijs, is canola-olie een totale schijnvertoning. Niet alleen is canola olie eigenlijk gewoon vermomde raapzaadolie; studies hebben aangetoond dat het kan worden gekoppeld aan cognitieve achteruitgang.

    Er zijn veel opties om te voldoen aan de vetbehoeften van het lichaam - maar koolzaadolie behoort daar zeker niet toe. 

    Oorspronkelijk artikel:”The truth about fats - which ones are really good for you”, Thursday, December 20, 2018 by: Vicki Batts, Natural News

    Bijlagen:
    https://bjsm.bmj.com/content/51/15/1111   
    https://www.naturalhealth365.com/breast-cancer-olive-oil-1980.html   
    https://www.naturalnews.com/2018-12-05-scientists-paid-suppress-truth-harmful-sugar.html   

    03-01-2019, 16:00 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dieet, voedingsvetten, goede vetten, goede voeding, gezond eten, gezonde vetten, enkelvoudig onverzadigd vet, voeding, meervoudig onverzadigd vet, voorkomen ziekte, verzadigd vet, transvetten
    02-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superouderen

    89-jarige "SuperAger" blijkt hersenfunctie te hebben van 25-jarige ... artsen verbijsterd over de vaststelling. 

    Nieuw onderzoek bewijst dat hersenveroudering onvermijdelijk is maar totale aftakeling niet. Onderzoek bij tachtigers 'superouderen', geeft opwindend nieuw bewijs over hoe we ouderenzorg en geestelijke gezondheid ervaren.

    Er wordt algemeen aangenomen dat oude mensen dingen vergeten. De ouderen worden bedeeld met medelijden en minachting. Vrijwel zonder enige reden vergeven we de mentale fouten omdat "je een oude hond geen nieuwe trucjes leert." Een nieuwe groep oudere volwassenen daagt deze stelling echter uit. Voorbeeld: Donald Tenbrunsel is een 89-jarige met de cognitieve leeftijd van een 25-jarige. Tenbrunsel is niet alleen tien jaar ouder dan de gemiddelde mannelijke levensverwachting, zijn hersenen zijn even scherp als die van een twintiger. Hij maakt deel uit van een nieuwe groep superouderen die beweren dat "typische" tekenen van veroudering - zoals vergeetachtig zijn of niet in staat zijn om nieuwe dingen te leren - misschien niet zo typisch zijn als wordt aangenomen.

    In een baanbrekende studie hebben wetenschappers fysiologisch bewijs dat de hersenen van deze superouderen verschillen van een  gemiddeld oudere persoon. De bevindingen, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, tonen  aan dat de hersenen van deze tachtigers veel langzamer achteruitgaan in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. De auteur van de studie, Emily Rogalski van Northwestern University, zegt: “Als men nadenkt over normale veroudering, begint de geheugenprestatie te verminderen na ons 20ste of 30ste. Maar wanneer men naar afzonderlijke gegevenspunten kijkt, is er in latere jaren veel variatie in afname. Er zijn mensen die deze achteruitgang in geheugenprestaties lijken te ontwijken. "

    Rogalski en haar team hebben meer dan 1.000 mensen gescreend die beweerden een uitstekend geheugen te hebben. Slechts vijf procent kwalificeerde zich voor het onderzoek. Vierentwintig mannen en vrouwen werden vervolgens met behulp van MRI-technologie vergeleken met 12 volwassenen met een cognitief gemiddelde. De deelnemers werden gedurende een periode van 18 maanden gescreend. Het bleek dat terwijl beide groepen aan hersenvolume hadden verloren, het bij ‘superouderen’ veel langzamer verliep in vergelijking met de controlegroep. In feite leek de gemiddelde bejaarde tweemaal zo snel aan hersenvolume te verliezen als een ‘superoudere’.

    Rogalski zegt: "We wisten al dat de hersenen van ‘superouderen’ groter zijn dan van hun leeftijdsgenoten. Maar wat we vooral wilden weten, was het omdat ze met een groter brein waren geboren of eerder omdat ze een heel ander verouderingspad hebben en niet de hersenmassa verliezen in hetzelfde tempo als een doorsnee  oudere."

    Een beoordeling van de deelnemers toonde aan dat de dikte van de cortex - de buitenlaag van gevouwen grijze materie - bij  superouderen niet in dezelfde mate afnam als bij een doorsnee oudere. De cortex is een kritisch gebied van de hersenen en is verantwoordelijk voor denken, plannen, problemen oplossen en geheugen. Schade of krimp van dit gebied leidt tot cognitieve stoornissen. Superouderen kunnen hun levendigheid behouden omdat ze "verschillende hersenvolumes kunnen hebben ... ze verliezen hersenvolume in een ander tempo", zegt Rogalski.

    Natuur versus opvoeding.

    Deelnemers wonnen voor een deel de genetische loterij. Dr. Ezriel Kornel, een neuroloog aan het Weill Cornell Medical College in New York, zegt dat er mensen zijn die van nature met een groter brein zijn geboren. De grotere afmeting zou betekenen dat er een overschot is dat tijdens het verouderingsproces kan worden gebruikt. Hoe dan ook, Dr. Kornel benadrukt, “Er zijn zoveel factoren in het spel. Het kan zijn dat zelfs externe stressoren bij kinderen invloed kunnen hebben op hoe de hersenen zich ontwikkelen."

    Verschillende onderzoeken tonen aan dat gezonde leefgewoonten de hersenen jong kunnen houden. Een studie vond dat beweging de cognitieve achteruitgang bestrijdt. Oudere volwassenen die geregeld matig tot zeer intensief aan lichaamsbeweging doen, hadden 36 procent minder kans op enige vorm van cognitieve stoornis. Voeding wordt ook gekoppeld aan een beter geheugen en een betere uitvoerende functie.

    Oorspronkelijk artikel:”89-year-old ‘SuperAger’ found to have brain function of 25-year-old … doctors baffled as “brain decline” theories blown away”, Friday, December 28, 2018 by: Rhonda Johansson, Natural News.

    Bijlagen:
    https://finance.yahoo.com/news/theres-exciting-clue-super-agers-165600225.html?guccounter=1   
    https://www.cbsnews.com/news/brain-scans-reveal-mental-secret-of-super-agers/   
    https://www.dailymail.co.uk/health/article-4379438/Meet-SuperAger-Donald-89-brain-25-year-old.html   
    https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/12-ways-to-keep-your-brain-young   
    https://www.inc.com/wanda-thibodeaux/heres-how-to-keep-your-brain-young-according-to-neuroscience-and-psychology.html   
    https://www.statnews.com/2017/04/05/super-agers-memory/   

    02-01-2019, 16:07 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:veroudering, anti-aging, hersenen, hersenfunctie, hersengezondheid, cognitieve leeftijd, cognitieve veroudering, cognitieve achteruitgang, cognitieve functie, dementie, levensduur, geestelijke gezondheid, geestelijk welzijn, superouderen.
    31-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedsel als medicijn

    Voedsel als medicijn: 5 van de krachtigste natuurlijke medicijnen die je in je keuken zou moeten hebben.

    Voedsel. Het voorkomt niet alleen dat wij verhongeren, maar het helpt ons ook om een gezonder lichaam op te bouwen.  Moeder natuur gaf ons niet alleen voedsel om niet te verhongeren maar ook om ons lichaam te helpen genezen. Dit is het moeilijkste: weten welke voedingsmiddelen ons het meest ten goede komen. Dat komt omdat niet alle voedsel is onderzocht op voordelen buiten het typische vitamine- en mineralengehalte. Maar in verschillende studies is van verschillende voedingsmiddelen gekeken naar hun opmerkelijke genezende eigenschappen.

    Appelen.

    Bij onderzoek van meer dan 28 studies bleek dat dit fruit, rijk aan flavonoïde, de cardiovasculaire gezondheid verbetert en het risico op ziekten vermindert. Bij het onderzoek waren honderden gezonde, niet-rokende volwassenen van 18 tot 64 jaar betrokken.  Flavonoïden zijn antioxidanten die de oxidatie van onze cellen bestrijden.  

    Oxidatie is geen goede zaak.  Als je ooit een roestig stuk metaal hebt gezien, dan begrijp je wat oxidatie doet. Het vernietigt metaal; verandert het in roest. Als het gaat om levend weefsel, vernietigt hetzelfde proces cellen. Cellen verouderen sneller wat ertoe leidt dat ze eerder sterven. Dit betekent dat iemands lichaam sneller veroudert dan zou moeten.

    Natuurlijk zullen onze cellen nooit in roest veranderen. Maar omdat oxidatie betekent dat cellen sneller verouderen dan zou moeten is dit de reden waarom mensen die niet genoeg antioxidanten krijgen last hebben van vroegtijdige veroudering.

    Gelukkig helpen appels dat te voorkomen. Hun antioxidanten helpen bij het neutraliseren van 'vrije radicalen' die cellen oxideren. Dit voorkomt oxidatieve schade. Dus als je dat kunt voorkomen, heb je een sterke bondgenoot in je gevecht om ziekte en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

    Honing.

    Er is een onderzoek uitgevoerd om honing beter te bekijken. Wat men vond was best verbazingwekkend: er werd een krachtige probiotische bacterie met de naam 'Lactobacillus kunkeei' ontdekt.

    Door deze bacterie stimuleerde de geteste honing de 'immunoglobuline A (IgA) -productie.' En de effecten ervan werden zelfs gevonden als honing werd verhit tot temperaturen die veel van deze bacteriën doden. Dit betekent dat zelfs gepasteuriseerde honing het immuunsysteem kan helpen zijn werk beter te doen en sterk te blijven.

    Witte ajuin.

    Witte uien bevatten meer dan 26 vitaminen, mineralen en verbindingen die onze gezondheid aanzienlijk verbeteren. Ze stimuleren de bloedsomloop, versterken het immuunsysteem en bevatten zelfs quercetine dat kanker kan voorkomen.  Witte ui zit ook vol met een andere ontstekingsremmende stof: zwavel. Zwavel helpt om aandoeningen zoals astma te minimaliseren. Het helpt ook allergische reacties en verkoudheid te voorkomen.

    Kurkuma.

    Een samenstelling gevonden in kurkuma genaamd 'curcumine' bleek effectief tegen hepatitis, herpes, influenza-A, HIV en HPV, zonder negatieve bijwerkingen. Curcumine beperkt ook de groei van kanker en vermindert diabetes type 2. Het voorkomt zelfs de ziekte van Alzheimer en dementie.

    Oregano.

    De meeste mensen kennen oregano alleen als een kruid in de Italiaanse keuken. Het blijkt nu dat oregano erg nuttig is in de strijd tegen infecties.  Een stof in oregano, "carvacrol" genaamd, is de bron van zijn kracht en van deze stof is aangetoond dat ze superbacteriën doodt - zonder ontwikkeling van antibioticaresistentie.  Om te genieten van de sterkste antibacteriële voordelen van oregano moet men 'oregano-olie' gebruiken, te koop in natuurvoedingswinkels zonder voorschrift.

    Preventie is het beste

    Uiteindelijk is het voorkomen van ziekte beter dan achteraf moeten herstellen. Zorg ervoor dat deze natuurlijke medicijnen in de buurt zijn en gebruik ze voor een optimale gezondheid. 

    Oorspronkelijk artikel:”Food as medicine: 5 of the most powerful natural medicines that you should have in your kitchen”, Thursday, May 10, 2018 by: Heather Nelson , Natural News.

    Bijlagen:
    http://cancerres.aacrjournals.org/content/66/22/10805   
    http://www.greenmedinfo.com/blog/5-food-medicines-could-quite-possibly-save-your-life   
    https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40279-016-0518-9   
    https://ndb.nal.usda.gov/ndb/   
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jam.12889   
    https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210013/   

    31-12-2018, 21:25 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:alternatieve geneeskunde, voedsel is medicijn, functioneel voedsel, natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke geneeskunde, natuurlijke remedies, voorkomen ziekte, superfoods
    29-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder pesticiden

    Schakel over naar biologisch en verminder de inname van pesticiden met maar liefst 90%.

    Als je nog steeds twijfelt of je biologisch zou moeten eten, hebben onderzoekers uit Australië je geholpen te beslissen; in een studie vonden ze dat het overschakelen naar biologisch de pesticideniveaus in het lichaam met maar liefst 90 procent kan verminderen.

    De studie, geleid door de RMIT University in Melbourne, Australië, onthulde dat mensen die  biologisch aten een significante daling van blootstelling aan pesticiden vertoonden. In het onderzoek namen wetenschappers urinemonsters af van deelnemers die zowel biologisch als niet-biologisch te eten hadden kregen en zochten naar de aanwezigheid van dialkylfosfaten, een klasse verbindingen die het lichaam produceert wanneer het organofosfaten probeert af te breken.

    Organofosfaten worden veel gebruikt in de commerciële landbouw om ongedierte in groenten en fruit onder controle te houden, maar ze worden ook toegepast in vlooien- en tekenkragen, shampoos en poeders voor huisdieren; behandelingen voor hoofdluizen … Ondanks het wijdverspreid gebruik heeft directe blootstelling aan deze pesticiden ernstige gezondheidsrisico's, vooral voor zwangere vrouwen. Bovendien hebben eerdere studies aangetoond dat het eten van fruit en groenten met resthoeveelheden van organofosfaten kan leiden tot een verminderd IQ bij kinderen en andere risico's. Andere studies hebben aangetoond dat kinderen met hoge niveaus van residuele pesticiden in hun lichaam meer kans hebben op ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

    Pesticiden worden ook in verband gebracht met bepaalde soorten kanker wat blijkt uit meerdere onderzoeken die zowel directe- als restblootstellingen identificeren als een risicofactor voor door het milieu veroorzaakte kanker. In het bijzonder kunnen organofosfaten het risico op borstkanker verhogen, waar het via de moedermelk aan de baby's kan worden overgedragen.

    Helaas zijn veel van vruchten in de winkel bedekt met bestrijdingsmiddelen. In het laatste Dirty Dozen-rapport vond de Environmental Working Group (EWG) stond dat conventioneel geteelde aardbeien de hoogste niveaus van residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten, in vergelijking met andere groenten en fruit. Andere boosdoeners: spinazie bevat het neurotoxisch insecticide permethrine; perziken, waarop de EWG gemiddeld vier residuen van bestrijdingsmiddelen vond en druiven die positief testten op residuen in 96 procent van de monsters.

    Organiseren zonder drastische meeruitgave.

    Eén van de algemene misverstanden met biologisch voedsel is dat het duurder is. Hieronder een paar eenvoudige tips om over te stappen op biologisch zonder een drastische meeruitgave aan voeding. 

    • Koop op lokale boerenmarkten. Mensen die willen overschakelen naar biologisch hoeven soms niet verder te kijken dan hun lokale markt waar zij kunnen kopen bij boeren die ze kunnen bevragen en vertrouwen.

    • Koop in bulk. U krijgt gegarandeerd een betere korting als u meer koopt.

    • Koop producten van het seizoen. Biologische groenten en fruit zijn goedkoper in het seizoen dat zij geteeld worden. 

    • Wees niet bang om prijzen te vergelijken. Het verkennen van de markt is een geweldige manier om te leren welke verkopers betere deals hebben dan andere.

    • Vooruit plannen. Maak een maaltijdplan op basis van seizoensproducten om kosten te besparen.

    • Teel zelf groenten. Door je eigen biologische voedsel te planten en te kweken kun je op lange termijn geld besparen.

    • Bewaar gerechten die in het seizoen voorhanden zijn. Invriezen en inblikken zijn slechts enkele van de manieren om fruit en groenten te bewaren, vooral voor de winter.

    • Geleidelijke overgang. Voor de meeste mensen kost het tijd om over te schakelen naar biologisch en dat is goed. Het is het beste om te beginnen de voedingsmiddelen met de hoogste hoeveelheden residuen van bestrijdingsmiddelen te vervangen door hun biologische tegenhangers (aardbeien, spinazie, druiven …).

    Oorspronkelijk artikel:”Switch to an organic diet and reduce your pesticide intake by as much as 90%”, Monday, October 08, 2018 by: Ralph Flores , Natural  News

    N.v.d.r.: Andere mogelijkheden bij ons om de prijzen te drukken:

    - Aansluiten bij een biologisch ASC bedrijf waar men tegen een jaarlijkse bijdrage zelf mag oogsten.  Vers en goedkoper.

    - Abonnement nemen op biologische voedselpakketten.

    - Aansluiten bij een voedselteam die contracten aangaan met biologische boeren. 

    Bijlagen:
    https://biomonitoring.ca.gov/sites/default/files/downloads/OrganophosphatePesticidesFactSheet_1.pdf   
    https://wholelifestylenutrition.com/gardening/organic-on-a-budget-10-tips-to-help-you-buy-organic-food-for-less/   
    https://www.beyondpesticides.org/resources/pesticide-induced-diseases-database/cancer   
    https://www.brighteon.com/5823423620001   
    https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php   
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001393511400067X?via%3Dihub   
    https://www.theepochtimes.com/the-dirty-dozen-12-foods-that-are-high-in-pesticides_2642308.html   

    29-12-2018, 17:21 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:voedselveiligheid, voedselwetenschap, verse producten, fruit en groenten, biologische voeding, bestrijdingsmiddelen, pesticiden, gif, giftige chemicaliën
    23-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bacteriën tegen huidziekten

    Een perfecte huid ... dankzij goede bacteriën

    Deze natuurlijke remedie voor de huid is nieuw en revolutionair!  Het is een echt keerpunt in het onderzoek tegen huidziekten (psoriasis, acne, eczeem, enz ...) ... en om een perfecte huid te behouden tot de ouderdom van 70 jaar!  Het recentste wetenschappelijke bewijs is gepubliceerd in het medisch tijdschrift JCI Insight .  Onderzoekers pasten deze "remedie" toe met een spray op 10 volwassenen en 5 kinderen die al jaren last hadden van eczeem (atopische dermatitis).  Na slechts anderhalve maand behandeling waren de resultaten verbluffend: een recordverbetering bij 6 van de 10 volwassenen en 4 van de 5 kinderen en geen bijwerkingen, in tegenstelling tot corticosteroïden!  En het was voldoende om het slechts twee keer per week op de huid aan te brengen!

    Dit wonderlijk resultaat werd bekomen met de simpele bacterie Roseomonas mucosa.  De onderzoekers hadden deze bacterie geselecteerd omdat ze overvloedig voorkomt op de huid van mensen zonder eczeem.  Zieke huid aan de andere kant is bedekt met een andere bacterie, Staphylococcus aureus, die de ontsteking veroorzaakt.  Het was genoeg om de bacteriële flora van de huid in evenwicht te brengen ... en het werkte!  Dit is een nieuwe illustratie van het vitaal belang van bacteriën voor onze gezondheid!

    Darm, vagina, huid ... bacteriën beschermen ons overal!

    De darmflora, ook wel intestinale microbiota genoemd, is een quasi-orgaan van 1,5 kilo, exclusief samengesteld uit bacteriën die belangrijk zijn voor onze gezondheid!

    Bij een flora uit balans riskeert men darmaandoeningen, obesitas, diabetes en zelfs 'psychische' aandoeningen, zoals depressie en  autisme!  Waarom? Omdat er een directe verbinding is tussen de darmen en de hersenen (via de nervus vagus)!

    Sommige vrouwen hebben terugkerende urineweginfecties omdat hun vaginale flora uit balans is!  Dit komt vooral voor bij misbruik van antibiotica of het gebruik van een anticonceptiepil.

    En hoe zit het met het belang van de orale flora?  Bij teveel "slechte bacteriën" in de mond riskeert men tandvleesontsteking ... en zelfs een brutale hartaanval!  Want als het tandvlees bloedt ... kunnen slechte bacteriën en ontstekingsmoleculen direct in het bloed terechtkomen ... en de slagaders beschadigen!

    Zo, vanaf vandaag weten we dat de huidflora doorslaggevend is voor de gezondheid en schoonheid van onze huid!

    Hoe de goede bacteriën op de huid te behouden? Wat te doen om de goede bacteriën te beschermen?

    De twee grote vijanden die men moet vermijden zijn chemische toevoegingen in industriële voedingsmiddelen en suiker in al zijn vormen.  Dit geldt ook voor de vaginale flora en voor de orale flora!

    Suiker veroorzaakt ravage overal in het lichaam en onze huid ontsnapt er niet aan.

    Vermijd alle chemicaliën uit de industriële cosmetica die de huid kunnen ziek maken zoals poeders, crèmes, shampoos gevuld met additieven die bacteriën doden!

    Let op de ironie van het verhaal:  sommige vrouwen smeren elke dag dure crèmes op hun gezicht  terwijl deze crèmes chemicaliën bevatten die rimpels en veroudering van de huid versnellen door hun huidflora uit balans te brengen!

    En dit is niet de enige ernstige fout die men moet vermijden: STOP de "antibioticum-equivalenten" op de huid, herhaalde antibiotica die de darmflora beschadigen (en vaginaal voor vrouwen); antibacteriële chemische mondwaters die de mondflora beschadigen; evenzo moeten we kost wat kost antibacteriële lotions en zepen vermijden!  Net als antibiotica vernietigen deze producten al de bacteriën, zonder onderscheid te maken tussen "goed" en "slecht".  En bovendien bevatten deze zepen meestal endocriene verstoorders zoals triclosan en triclocarban, verboden in de Verenigde Staten ... maar toegestaan in Europa!  Kortom voor de gezondheid van de huid gebruikt men een zo natuurlijk mogelijke zeep.

    Wat met douchen?

    Zelfs met de beste zeep in de wereld is te vaak wassen een probleem voor de huidmicrobiota.

    Ten eerste omdat leidingwater te veel chloor bevat ... en chloor bekend is als "bacteriën dodend” - daarom voegen we het toe in  zwembaden!

    Op de doucheknop kan een vitamine C-filter geïnstalleerd worden die chloor elimineert!

    Maar er is niet alleen water dat problematisch is ... ook  de zeep natuurlijk!  Daarom is het sterk af te raden om meer dan één douche per dag te nemen en zeep te gebruiken waar het niet nodig is!

    Dr. Casey Carlos van de afdeling Dermatologie van de Universiteit van Californië zegt: "Het is het moeilijkste voor mensen om te begrijpen: gebruik zeep alleen waar  het echt nodig is ... Mensen realiseren zich niet dat hun huid heel goed is in zelfreiniging”. Laat de bacteriën hun "werk" zo natuurlijk mogelijk doen en u zult zien dat u zich niet slecht zult voelen ... en uw huid zal u dankbaar zijn!

    Oorspronkelijk artikel:” Une peau parfaite … grâce à ces bonnes bactéries”, 5 juin 2018, Xavier Bazin, Santé Corps Esprit.

    Bijlagen:
    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/06/25/what-happens-when-you-stop-showering.aspx   
    https://insight.jci.org/articles/view/120608   
    https://www.amazon.fr/Pommeau-douche-filtrant-cartouche-vitamine/dp/B002TQCP24   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5746606/   
    https://www.perio.org/consumer/AHA-statement   
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584912018229   

    23-12-2018, 16:53 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:huidproblemen, wassen, zeep, eczeem, psoriasis
    21-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alzheimer de baas.

    Onderzoek: PQQ (pyrroloquinoline quinone) kan Alzheimer voorkomen en zelfs omkeren.

    De ziekte van Alzheimer is één van de meest angstaanjagende aandoeningen die bij ouderen voorkomen. Stel je voor dat je je geheugen langzaam verliest terwijl je lichaam verzwakt. Maar het risico op Alzheimer kan tot het verleden behoren omdat pyrroloquinoline-chinon (PQQ), een micronutriënt in planten, het vermogen heeft om de vooruitgang van deze neurologische ziekte te stuiten.

    De ziekte van Alzheimer werd kort na het begin van de 20e eeuw ontdekt. Meer dan een eeuw later zoeken wetenschappers nog altijd naar de definitieve oorzaak van de ziekte. Er zijn vermoedens dat oxidatieve stress door de accumulatie van vrije radicalen een rol speelt.

    Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die vaak zuurstofmoleculen dragen. Ze zijn een bijproduct van het natuurlijke metabolisch proces van het lichaam, hoewel ze ook kunnen veroorzaakt worden door omgevingsfactoren (zoals blootstelling aan UV-stralen) of het gevolg zijn van bepaalde ziekten. Vrije radicalen behoren tot de meest voorkomende oorzaken van cellulaire schade.

    De hersenen, met de hoogste zuurstofbehoefte van alle organen in het lichaam (ongeveer 20 procent van onze  zuurstofvoorziening gaat alleen naar de hersenen), zijn bijzonder kwetsbaar voor schade veroorzaakt door vrije radicalen. Dit is de reden waarom één van de methoden om het begin van de ziekte van Alzheimer uit te stellen is, voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan antioxidanten, stoffen die vrije radicalen neutraliseren.

    Een andere mogelijke oorzaak van Alzheimer heeft te maken met de mitochondria van de cellen. Deze organellen of celonderdelen worden "krachtpatsers" genoemd omdat ze energie verwerken en afgeven uit de voeding. Verschillende studies in de afgelopen jaren hebben opgemerkt dat de gevallen van Alzheimer samenvallen met veranderingen in de mitochondriën en de functie ervan. Men concludeerde zelfs dat gezonde mitochondria de sleutel zijn om de ziekte van Alzheimer tegen te houden.

    PQQ helpt Alzheimer te voorkomen.

    Zoals veel micronutriënten heeft PQQ significante antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het helpt oxidatieve stress te neutraliseren en de schadelijke effecten ervan op het lichaam te voorkomen, inclusief het ontstaan van ziekten zoals deze van Alzheimer. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het de celdood in de hersenen kan voorkomen en zelfs cellen kan reanimeren die zijn begonnen met afsterven.

    Toen het voor het eerst werd ontdekt waren enkele van de meest onderscheidende kenmerken van Alzheimer,  knobbels en strengen van abnormale, toxische eiwitten, amyloïde plaque genaamd, in de hersenen. Moderne studies tonen aan dat PQQ de vorming van amyloïde plaque geassocieerd met Alzheimer kan afremmen. Andere studies tonen aan dat de stof ook alfa-synucleïne, het toxische eiwit gekoppeld aan Parkinson, kan remmen.

    Maar dit is niet de enige manier waarop PQQ de hersenen beschermt. Opmerkelijk is dat het nieuwe mitochondriën kan regenereren en de functie van bestaande mitochondriën kan verbeteren. In feite kan het cellulaire veroudering tegengaan en mogelijk de dreiging van leeftijdgerelateerde neurodegeneratie overwinnen.

    De vele voordelen van PQQ.

    PQQ is een all-round voedingsstof voor de gezondheid van de hersenen, met verschillende effecten die hersenaandoeningen voorkomen en een optimale functie ervan bevorderen.

    Het vermindert neuroinflammatie - Chronische ontsteking in de hersenen is gekoppeld aan een aantal ernstige aandoeningen waaronder depressie. Een studie onthult dat suppletie met PQQ de concentratie van cytokinen en andere biomerkers van ontstekingen in de hersenen kan verminderen.

    Het stimuleert herstel na een beroerte - CVA-overlevenden lopen een hoog risico om gehandicapt te blijven voor het leven, vooral als hun hersenen niet goed herstellen na de aanval. Onderzoek suggereert dat PQQ de oppervlakte van het getroffen gebied kan verminderen. Het blijft ook nuttig, zelfs wanneer het na de beroerte wordt toegediend.

    Het beschermt de hersenen tegen excitotoxiciteit - Glutamaat is een belangrijke chemische stof in de hersenen, maar te veel ervan resulteert in excitotoxiciteit, een risicofactor voor zowel beroerte als neurodegeneratieve ziektes. PQQ beschermt de hersenen tegen overstimulatie door glutamaat en de resulterende dood van hersencellen.

    Het beschermt tegen hoge glucosespiegels - Hoge bloedsuikerspiegels maken de hersenen vatbaarder voor oxidatieve stress. Studies op dieren tonen aan dat PQQ oxidatieve schade kan omkeren, zelfs bij diabetische muizen.

    Het onderhoudt geheugen en cognitie - Het geleidelijke verlies van de hersenfunctie is één van de tekenen van veroudering. PQQ onderhoudt de plasticiteit van de hersenen, en handhaaft het vermogen van de organen om informatie efficiënt en effectief te verwerken en te behouden.

    Oorspronkelijk artikel:”Study: PQQ (pyrroloquinoline, quinone) may prevent and even reverse Alzheimer’s”, Saturday, December 15, 2018 by: RJ Johnson, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.naturalhealth365.com/dementia-nutrition-news-2677.html   
    https://www.naturalnews.com/030591_CoQ10_cellular_energy.html   
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5869994/   
    https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171206132526.htm   

    21-12-2018, 15:28 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Alzheimer, hersenfunctie, hersengezondheid, cognitieve functie, mitochondria, natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke geneeskunde, neurodegeneratieve ziekte, neuroinflammatie, de ziekte van Parkinson, PQQ , pyrroloquinoline-chinon, beroerte, supplementen.
    20-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griepremedies

    Natuurlijke preventieve remedies tegen griep.

    Wanneer het griepseizoen aankomt zijn er veel behandelingen die men kan gebruiken om griepinfecties te voorkomen en te behandelen. Onder deze behandelingen zijn een aantal natuurlijke remedies en preventieve middelen die ons kunnen helpen bij het bestrijden van verkoudheid en griep. Waarom deze natuurlijke griepremedies niet gebruiken om onszelf te beschermen tijdens het griepseizoen?

    De immuunbevorderende vlierbes wordt al eeuwenlang in de volksgeneeskunde gebruikt als een effectieve behandeling bij griepinfecties. Voeg vlierbessensiroop of extract toe aan heet water om een rustgevende thee te maken. Men kan het ook toevoegen aan koud, sprankelend water voor een verfrissend drankje om een schorre keel te behandelen. Naast het helpen verminderen van de symptomen van verkoudheid en griep, kunnen vlierbessen zelfs helpen de duur van de griep in te korten met maar liefst drie dagen.

    Gemberwortel.

    Eeuwenlang wordt gemberwortel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege de ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen. Voor de behandeling van griepachtige verschijnselen, zoals hoest en keelpijn: een paar plakjes rauwe gemberwortel toevoegen aan een pot kokend water. Drinken zodra het water is afgekoeld om de kalmerende effecten onmiddellijk te voelen. Gemberthee twee keer per dag gebruiken om griepachtige symptomen zoals hoofdpijn, keelpijn, congestie en koude rillingen te verlichten. Het kan ook helpen om gevoelens van griepachtige misselijkheid te verlichten. 

    Ruwe honing.

    Honing heeft antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen die kunnen helpen het ontstaan van bepaalde ziekten te voorkomen. Manuka-honing heeft met name de krachtigste genezingseffecten onder de honing. Toevoegen aan kruidenthee of drie keer per dag een theelepel honing met kaneelpoeder nemen zodra men de eerste tekenen van griep voelt.

    Knoflook.

    Knoflook bevat een krachtige, griepbestrijdende verbinding genaamd allicine, die sterke antivirale en antibacteriële eigenschappen heeft. Een warme groentebouillon van uien, wortels, gember, hete pepers en veel knoflook maken om ziektes te voorkomen en verstopte neusholtes te openen. Met  knoflooksupplementen kan men de ernst van verkoudheidsverschijnselen verminderen.

    Hete pepers.

    Hete pepers helpen de sinussen genezen en zorgen voor een snelle verlichting. Dit komt door de  capsaicine die ze bevatten wat helpt het slijm in de neus te verdunnen.

    Echinacea.

    De echinacea-plant bevat actieve ingrediënten, zoals flavonoïden die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te activeren. Al meer dan 400 jaar gebruiken inheemse Amerikanen dit essentiële kruid en zijn wortels voor de behandeling van infecties. Echinacea kan ook helpen om het risico op verkoudheid te verminderen en verkort de duur ervan. 

    Yoghurt.

    Beschermt tegen maagvirussen bij regelmatig gebruik. Maakt het spijsverteringskanaal ongastvrij voor virussen en zorgt door zijn "goede flora" ervoor maag en darmkanaal opnieuw in balans te brengen.

    Zout.

    Meng een eetlepel zeezout met een kopje water om een handige gorgeldrank te maken die een zere keel kan verlichten en infectie voorkomen.

    Eucalyptus olie.

    Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan een luchtbevochtiger of een oliediffuser om verstopte luchtwegen te helpen openen en de ademhaling te stimuleren.  Hetzelfde effect bekomt men door een warm bad met een paar druppels essentiële eucalyptusolie. De hete stoom kan een hardnekkige hoest verlichten en de symptomen van verkoudheid en griep verminderen. 

    Oorspronkelijk artikel:” Natural flu remedies and preventatives you need to know”, Monday, December 17, 2018 by: Mary Miller, Natural News.

    Bijlagen:
    https://www.healthline.com/health/cold-flu/home-remedies   
    https://www.theorganicprepper.com/flu-happens-heres-what-you-can-do-about-it-naturally/   
    https://www.theorganicprepper.com/flu-remedies-preventatives/   

    20-12-2018, 17:16 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:alternatieve geneeskunde, etherische olie, grieppreventie, griepbehandeling, griepvirus, voedsel als medicijn, kuren, kruidengeneesmiddelen, griep, natuurlijke geneeswijzen, natuurlijke genezing, natuurlijk medicijnen, natuurlijke remedies, remedies
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!