Het schijnt dat de oude groote hofstede een overblijfsel dier heerlijkheid is of dezelve vervangt
Burgemeesters 1799
of Maire de Rolleghem
In 1769 werd te Moorsele Constantin France Vandermeersch geboren, hij trad in het huwelijk met Marie Theese Everaert en woonde op de plaatse. Hij bleef burgemeester en wierd lid van den Provincieraad, en stierf in 1849.
Van 1849 tot 1866
De zoon Constantin Vandermeersch
Van 1866 tot 1870
Joseph Warrot hij gaf onmiddelijk ontslag en August Herbau was dienst doende burgemeester.
Terwijl we naar het hoogaltaar wandelen, door het in 1903 afgebroken schip dat in 1906 geheel nieuw werd ingewijd, nemen we een stukje geschiedenis door. De kerk uit de 11eeuw werd tussen 1786 en 1793 de benedenkerk door nieuwbouw vervangen. Ze verloor haar toen al geklasseerde toren in de zomer van 1872. Men noemde hem den steenoven, goed om in de”straete “gevoerd te worden. De noordelijke kruisbeuk was zelfs met stro bedekt. Toch is onze kerk altijd in dezelfde trant en met bergsteen uit Doornik bijgewerkt of verbouwd geweest. Het zou de hoogbejaarde man nog duren tot in 1903, eer zijne Hoogwaardigheid G.J. Waffelaert, bisschop van Brugge en inboorling van Rollegem, zijn begeerte uitte om de grote verbouwingen uit te laten voeren. De heer Bettenhof was verbolgen dat hij zelfs het begin van de werken niet heeft mogen meemaken. Het was E.H.Billiau die de nieuwe parochiepriester werd. Bouwmeester van de kerk was J. Carette en de bouwondernemer Chapelle- Destoop, beiden uit Kortrijk.
Het altaar is gemaakt uit de vroegere communiebank die een gift is van de weduwe senator Cantillon uit Kortrijk. De toren is in “Gotiek stijl “ een vieringstoren van ongeveer 30meter hoogte, in het klokkengat, (welke vele mensen verwarren met de galmgaten.) bevindt zich bijna twee en een halve ton brons, de klokken welke wel en wee van het dorp verkondigen: Antonius 1050kg, Maria-Joseph 750 kg, Eligius-Donatus 530 kg en daar bij een vierde klokje of schelletje, mentje of toontje.
Het koor, met het schilderij op doek, daterend uit 1926 “Christus aanbeden door het volk” door Van Biervliet (1890-1981). Bij het grondig reinigen van de kerk in 1988 werd het schilderij zwaar beschadigd. De plaatselijke kunstschilder Achiel Platteau kon gelukkig dit werk voortreffelijk restaureren.
De voet, kunstig gebeiteld, bestaat uit zes nissen waarop de apostelen Petrus, Simon, Jacobus, Andreas, Thaddeus en Paulus op koperplaten geschilderd zijn. Het tabernakel is in gepolierd koper met aan beide zijden drie koperen nissen waarin heiligen gegraveerd zijn.Boven het tabernakel staat de uitstaltroon. Het drieluik met brandramen boven het altaar stelt voor:
De geboorte van Jezus
Het Sacrificie van het Kruis
Jezus, in het Graf.
De val van Adam en Eva
Het sacrificie van Abraham
Jonas in de Walvis
Links en rechts zie je de houten banken, waar in lang vervlogen tijden “den arm” en later de burgerlijke en kerkelijke overheden in het hoogkoor konden plaats nemen. Nu is het nog een sieraad
Het misschien wat onopvallend klokje De deur (indien open) leidt ons naar de sacristie waar zich de kunstschatten van de kerk bevinden. In de muur links zien we de grafsteen van Heer Pierre Rogier Jonville baljuw van Rolleghem.
De engel vervaardigd uit “Savonnières”(Koninklijke bank) ook Franse kalksteen genoemd, draagt de relikwie van den H. Antonius. Het hoogaltaar in Romaanse stijl is een gift van de gezusters Febronie en Idonie Baert, nichten van den deken van Dixmude. Het altaarblad en de treden zijn vervaardigd uit zwarte marmer van Basècles.
St. -Antonius is de patroonheilige van deze kerk en wordt aanroepen tegen besmettelijke ziekten voor mens en dier.(zona, en vuur) Boven het altaar schilderij “taferelen uit het leven van Johannes den doper” Naast het altaar op doek geschilderd door Hagebaert “het H. Aanschijn “
In de kleine zijbeuk worden wij er op gewezen dat Vital Moreels de schenker was van de kruisweg. Hij was afkomstig uit Tiegem. Naar verluidt was hij een schatrijk man en vriend van Mgr. Waffelaert. Hij was de eigenaar van het St.- Arnolduspark, waar de dochter van de smid uit Rollegem Francisca d’Hulst ook genaamd Ciska Smedjes ten jare 1816 op een wonderbare wijze werd genezen door de H. Arnoldus. Rechts van ons zien we het spreekgestoelte geschonken door de weduwe van senator Cantillon uit Kortrijk. De preekstoel is Romaanse stijl. Hij is uit eikenhout en rust op gepolierde steen of marmer der armen genoemd uit Basècles. Het prachtige snijwerk toont volgende afbeeldingen: Mozes met de tien geboden, David met de harp, Isaïas, Ezechiël en Daniel met de leeuw.
De kleine zijbeuk van het O.L.Vrouwaltaar stelt ons de O.L.Vrouw met het schapulier voor.
Het altaar in Romaanse stijl werd geschonken door Theophiel Vandeghinste-Salembier. Het retabel, de voet en het altaarblad zijn uit het steen als hier boven beschreven. Het omvat; “O.L.Vrouw geeft het schapulier aan Simon Stock” en “ O.L.Vrouw hulp der zielen in het vagevuur.”
Boven het altaar schilderij(reproductie, schilder onbekend) “Christus op de schoot van Maria” Bekijk eveneens het ingemetselde muurkaderbeeld die “O.L.Vrouw die de paternoster geeft aan de H.-Dominicus” voorstelt. Ook de afbeelding van de H.Jozef staat hier uitgesteld. De heiligenbeelden krijgen weer hun plaats in de kerk. De eiken biechtstoelen zijn eveneens een gift van de weduwe van senator Cantillon. Bij de jaarlijkse paasbiecht gooiden de gelovigen muntjes in de bijpassende offerbakken gevestigd aan de deur van de priester.
O.L.Vrouwbeeldje met het kindje Jezus
De kerk was vroeger toegewijd aan Onze Lieve Vrouw. Deze Lieve Vrouwe wordt sinds de tweede wereldoorlog “O.L.Vrouw van Bijstand” genoemd. Haar oorsprong heeft ze reeds te danken aan de Schreiboom. Ze stond in de nis boven in het hoogaltaar en werd in de jaren 1694 aanroepen tegen de pest .(Zie: “Rond den Heerd”)
De heiligenbeelden voor de doopvont zijn van links naar rechts: de H. Rochus bekend met de hond die de wonden likt van de Heilige. Hij is de patroonheilige van de gevangenen, apothekers en artsen, doodgravers, meubelmakers en hospitalen. Hij wordt aanroepen tegen pest, puisten, schurft, voetpijn en zweren. De H. Antonius van Padua of ”Toontje met zijn kindje”. Hij is de beschermheilige van reizigers, bakkers en pottenbakkers, geliefden, paarden en ezels. Zijn hulp wordt ingeroepen tegen onvruchtbaarheid, koorts, pest maar vooral voor verloren voorwerpen. De H. Donatus van Münstereifel met bliksemschicht wordt aanroepen tegen vuur blikseminslag en hagelbuien.
De piscine, die we hier zien afgezet met laurierboompjes, was zoals opveel plaatsen het laatste toevluchtsoord vooraleer de mannen naar de kerk binnen gingen. Ze hadden in allerhaast nog iets achter de kiezen gegoten en nu nog vlug een plasje. Vrouwen daarentegen hadden thuis alles achter gelaten, hoewel? Maar dat, is dan een ander verhaal.
Men ziet tussen de potten in de “blauwe schorre”, liggen, van deze schorre werd de steen gemaakt afgehouwen en bewerkttot de huidige “roepsteen.”
Merk ook op hoe smal de weg was.
Ten noorden, stond een rij huizen, zoals op de foto te zien. Ter hoogte van de eerste auto was de ingang tot de “ kerkweg”. Gesitueerd ter hoogte van het zebrapad, Rollegemplaats nr. 1 (beenhouwerij)
Aan de linkere zijde waren er drie huizen, dat was de school van Vanleynsele. Hij was afkomstig van het naburige Aalbeke. Hij had de bijnaam van “peetje Vanleynsele”. Het was een soort college, een internaat.
De weg lag gepraamd tussen leven en dood.
Boeren gingen met de “Sieze” naar de kerke, soms ook gebruikt voor een doopsel om de kersverse moeder ter plaatse te brengen. Hoeveel paartjes, zijn hier ‘s avonds niet blijven plakken? Om daarna gevolgd door de suite ter altaar te gaan? Hoeveel priesters, paters, of missionarissen kwamen in stoet, voor hun ere mis?
Ken je nog het pleisteren missiebusje, dat op de toonbank van de meeste winkels stond met het sympathieke zwart kroeskopje dat “Dank U” knikte als men er een munt in stopte.
Hier werd men letterlijk en figuurlijk ten garve gedragen. Niet dat men met geen “Corbillard” of weitewagen (rouwkoets) er tussen door kon, maar het was hier niet gebruikelijk.
Hoeveel mensen hebben hier ook niet gebeden:” bid voor de ziel van……godvruchtig in den heer ontslapen op…?
Om het nog beter te illustreren hier nog een beeld, uit vervlogen tijd.
Het was ter gelegenheid van toewijding aan O.L.V. van Rollegem, na de bevrijding. (De kapel die er geplaatst werd zie kerkhistorie) De foto werd genomen van op de toren
We doen nog de moeite om te stappen tot aan de Calvarieberg. Deze Calvarieberg, een geklasseerd werk van een tot nu toe onbekende meester is sinds mensenheugenis heel bekend
Voor 1784 werden priesters en gelovigen in de kerk begraven. Toen niet langer meer in de kerk begraven werd, baden de gelovigen de laatste gebeden bij de calvarieberg op het kerkhof.
Links van het calvariekruis zie je de grafsteen met opschrift:
Hier vooren light begraeven
Jouffrauw CÂœcilia Rutgeerts
Oudt 39 jaeren gebortig van Lier
Stierf den
5 Junii 1789
Bidt Godt voor deZiele
Op de grafsteen aan de rechterkant van de Calvarieberg staat geschreven
DOM Hier rust den Eerw. HeerJoannes J. Rutgeerts gebortig van Lier in Braband pastor deeser parochie vanRolleghem ten tijde van30 iaeren overl. 19 8br.1801 oud 60 iearen. R. I. P.
Pastoor Rutgeerts herbouwde de helft van de kerk en hij heeft veel afgezien gedurende de Franse tijd. Hij weigerde de Eed af te leggen en bleef op de parochie.
In de geschiedenisboeken is nog de tekst te vinden, van de eed van haat aan het koningdom en van trouw aan de republiek die de priesters werden voorgeschreven.
'Ik zweere haet aen het Koningdom en aen de regeerings-loosheyd, aengekleefdtheyd ende Getrouwigheyd aen de Republiek ende aen de Constitutie van het Jaer Dry'
Belgische priesters die weigerden de eed op de Franse grondwet af te leggen werden tot deportatie veroordeeld. De onbeëdigde priesters doken onder in een schuur of op een zolder en terwijl buiten wachten werden uitgezet konden zij daar dopen, biecht horen, de H. Mis vieren.
Zo lees je bij Slosse hoe pastoor Rutgeerts, als bakker vermomd, ontsnapte aan de Franse gendarmes.
0 tot 9 jaar peuterboeken, prentenboeken, sprookjes, voorlees verhalen, eerste leesboekjes
9 tot 14 jaar: jeugdboeken, informatieboeken, gedichtenbundels, strips..
14 + romaans voor jongeren
Volwassen: romans, informatieve boeken, strips
Tijdschriften: dag- en weekbladen, tijdschriften(enkel lopende nummers kunnen niet ontleend worden)
Om materialen te kunnen ontlenen moet men lid zijn van de bibliotheek. ↑
Burgerzaken
Contact 056/27 77 67: Magda
Openingsuren:
dinsdag
9 - 12 u.
donderdag
9 - 12 u.
Adreswijziging
Aanvraag en afhalen van een identiteitskaart
Afleveren van attesten en uittreksels uit het bevolkingsregister
Wettigen van handtekeningen en voor eensluidend verklaren van afschriften
Formulieren betreffende orgaandonatie en wijze van teraardebestelling
Attest goed zedelijk gedrag
Aanvraag identiteitkaart voor kinderen - 12 jaar
Sociale tegemoetkomingen
Pensioenaanvragen
Aanvraag invaliditeit
Aanvraag hulp voor bejaarden
Je kunt bepaalde zalen ook telefonisch aanvragen en ze dan ophalen tijdens de balie-uren. ↑
Cultuur
Buurthuis: zaalverhuring: reservatie van een lokaal is mogelijk tijdens de balie-uren. Contact buurthuis 056/27 77 60 buurthuis.rollegem@kortrijk.be
Plaatselijke verenigingen en niet commerciële organisaties, een ruimte reserveren voor vergaderingen, kleinschalige optredens en voorstellingen. ↑
OCMW
Senioren Kortrijk-zuid
Contact:
Opbouwwerking
Martine
056/27 77 61 0473/86 26 25
Sociaal verpleegkundige
Michèle
056/27 77 62 0173/86 26 26
Ergotherapeut:
Els
056/27 77 63 0473/86 26 27
Sociaal assistente:
Gudrun
donderdag tussen 10 en 11 uur.
Permanentiemoment: dinsdag van 16 tot 17 uur - Anders op afspraak.
Seniorenacties Kortrijk-Zuid staat ten dienste van de bewoners. Ze willen ouderen ondersteunen om hen zolang mogelijk op een kwaliteitsvolle manier zelfstandig in de eigen woning en woonomgeving te laten wonen. De werking voorziet in aangepaste dienstverlenging en een aanbod van laagdrempelige activiteiten.
Informatie en advies (OIP) in de zuidelijke deelgemeente van Kortrijk. U kunt hier terecht met allerhande vragen in verband met onder andere thuiszorg, huisvestiging, tegemoetkomingen en mogelijkheden voor ontspanning.
Naast het verstrekken van informatie en advies organiseren wij maandelijks een contactnamiddag voor 80 plussers. Hierbij krijgt u de gelegenheid om samen met leeftijdsgenoten een gezellige namiddag door te brengen, met een kopje koffie en een versnapering. Er is animatie voorzien of een vorm van activiteit. Op deze namiddag krijgt u de kans u bloeddruk, gewicht en pols door de sociaalverpleegkundige te laten meten tijdens de gezondheidsconsultaties.
Beweging- en sportactiviteiten op een aangepast tempo. Zo worden er lessen eenvoudige bewegen, aerobic en omnisport georganiseerd. Op vlak van cultuur en vorming beschikken ze over een gevarieerd aanbod. Zo worden er onder andere computerlessen, taallessen en verschillende voorstellingen gegeven of vaak in samenwerking met verenigingen of organisaties aangeboden.
De opbouwwerker begeleidt onder andere de seniorenwerkgroep. Dit is een groep actieve senioren die zich inzetten voor het welbevinden van hun leeftijdsgenoten in de gemeente.
De werkgroep kaart lokale maatschappelijke problemen bij de plaatselijke beleidsvoerders aan. Zo werken ze de laatste jaren rond de mobiliteit, huisvestiging en wegtrekkende dienstverleningen in de gemeente.
Tweemaandelijks ontvangt u gratis van de seniorenkrant. Daarin ontdekt u de nieuwe projecten en activiteiten. ↑
Rollegemkerkstraat nr.1 is nu het parochiehuis en eigendom van de kerkfabriek. Het huis was vroeger een statige onderpastorij met een voortuin afgesloten door een muurtje met een hekken. Onderpastoors werden na het Tweede Vaticaans concilie medepastoor. Onze laatste medepastoor was pater E.H.Lefever die de woning verliet in 2001.In datzelfde jaar nam ook de pastoor ontslag en sindsdien heeft de parochie niet langer een pastoor laat staan een medepastoor. De diaken uit Marke omringd door leken, moet nu zorgen voor het zielenheil. De tijd dat Rollegem bekend was als "Paternosterparochie", ligt al een tijdje achter de rug. Of zou het toch waar geweest zijn dat het de "pot mosterdparochie" was?
In het parochiehuis kan je terecht voor inlichtingen over kerkaangelegenheden.
Links van het huidige parochiehuis zie je de vroegere parochiezaal. In opdracht van E.H. Phil.Jac. Bettenof werd de zaal gebouwd als "provisoire" kerk om de Goddelijke dienst tijdens het herstellen van de oude kerk te kunnen voortzetten.
Het koperblad spreekt voor zich, het was zoals bij de bouw van de kerk de man welke de pluim verdiende is weg gelaten. Geef ere aan wie ze toekomt: “Eerwaarde Heer Adrien De Jaegere Geboren te Brugge op 31/10/1921 en overleden te Rollegem op 6januari 1995. Hij werd te Brugge priester gewijd op 15 juni 1946. Leraar St. Jozefcollege, Izegem. Hij was Econoom en dienstdoende directeur College St-Henri, Commines (1956) Stichter en eerste directeur St.Paulus College, Wevelgem (1958) Directeur College Techniek St-Henri Moeskroen (1962) Diocesaan inspecteur: Bisdom Doornik voor het Techniek onderwijs(1972) Secretaris generaal van het katholiek buitengewoon onderwijs (1976-1988) Tevens was hij Ridder in de Leopoldsorde.”
Het huis met de nr.5 heeft een prachtig verleden achter de rug. Op 17 februari 1891 schonk Juffrouw Coleta Deveugel haar eigendom aan de kerkfabriek van de Rollegem. Het gebouw moest dienen als kapel. Naast de woning was er een toegangsweg ( in de volksmond “Kloosterweg” ) naar het klooster en aan de andere zijde stond de gemeenteschool.
Coleta schonk de woning onder volgende voorwaarden:
Ten eerste: het gegeven goed zal ten eeuwigen dage uitsluitelijk dienen tot vergaderplaats op zondagen en feestdagen, voor het christelijke en zedelijke onderwijs der jongelingen van beide geslachten.
Ten tweede:het regenwater van het dak zal geleid worden bij middel van goten, langst den zuidoost hoek van het gegeven gebouw, om aldaar, langst de bestaande goot neder te vloeien, en te lossen in ene citern bestaande op de eigendom van de geefster.
Ten derden: de twee vensters bestaande in de muur op den oostkant, zullen op eerste verzoek van de geefster opkoste van de kerkfabriek worden dichtgemaakt..
Ten vierde: de bestaande vensters in de zuidgevel zullen ten allen tijde mogen blijven bestaan, zelfs vermeerderd, maar mogen niet verleegd worden.
Ten vijfde: er mag geen uitgang genomen worden aan de kant van de geefster.
Het gebouw heeftechter nooit dienst gedaan als kapel en ook niet als vervangende kerk.
Op de open plek naast de bank en tegenover de school stond vroeger een bakkerij en kruidenierszaak, door de jongens uit die tijd beter gekend als het snoepwinkeltje van Mouton.
De gebouwen van de Gemeenteschool werden op 4 juni 1850 door ene Dame Rosa Decraene aan het armen bestuur bij legaat geschonken. De schoolgebouwen van 1790 voldeden niet meer aan de wettelijke voorschriften. Dankzij het legaat kon men starten met het inrichten van een school voor armen die uitgroeide tot gemeenteschool. In 1989 was de Gemeenteschool opnieuw aan vernieuwing toe. Met de opkomst van het gemengd onderwijs werden de jongens-enmeisjesschool samengevoegd en verhuisden de jongens naar de St-Theresiaschool wat verderop in dezelfde straat. Vanaf 1989 tot 2006 deed het gebouw dienst als bibliotheek en O.C. Binnenkort zal de oude gemeenteschool de plaats moeten ruimen voor bejaardenflats.
Het nr. 21 hier was een wagenmakerij. In de vijftigerjaren van vorige eeuw (1955/56) werd de wagenmakerij gesloopt, en vervangen door een gesloten woning
Wat verderop aan de linkerzijde vind je de toegang tot De Kindervriend en de ‘Vrije basisschool St-Theresia gebouwd in 1980 op de landbouwgronden van de vroegere kloosterhoeve. Deze kunstpoort werd vervaardigd door Wilfried Wullens, kunstsmid.
Hij is geboren te Luingne op 24/2/1948 en bij een smartelijk ongeval om het leven gekomen op 24/5/1985. Hij liet zijn vrouw en twee kinderen na.
Hij is ons helaas maar al te vroeg ontvallen. Hij was een kunstenaar in hart en ziel, zijn kunstambacht en bouwsmederij zouden zeker nog veel mooie dingen laten zien.
Een van zijn werken prijkt op het dak van de school, een windrichtingwijzer (engel)
De naam laat vermoeden dat we hier met meersen te maken hadden. Achter het complex bevindt zich de “Weimeersbeek” een van de drie beken of waterlopen die Rollegem rijk is.
De “Weimeersbeek” heeft een lengte van 1895 m en ontspringt op het grondgebied Aalbeke.