Het schijnt dat de oude groote hofstede een overblijfsel dier heerlijkheid is of dezelve vervangt
Burgemeesters 1799
of Maire de Rolleghem
In 1769 werd te Moorsele Constantin France Vandermeersch geboren, hij trad in het huwelijk met Marie Theese Everaert en woonde op de plaatse. Hij bleef burgemeester en wierd lid van den Provincieraad, en stierf in 1849.
Van 1849 tot 1866
De zoon Constantin Vandermeersch
Van 1866 tot 1870
Joseph Warrot hij gaf onmiddelijk ontslag en August Herbau was dienst doende burgemeester.
1915 werd het etappen gebied opgericht die Kortrijk omvatte. Rollegem, Bellegem, Aalbeke en Marke werden in het geniaal gouvernement ingedeeld onder Doornik. Brussel was het hoofdkommandatuur; Niemand kon nog weg zonder geldig pasport. Later werd de stad Kortrijk afgezet met versperring van stekkerdraad, van minstens 3 meter hoog. Er was een ingang langs deze zijde richting Rollegem aan het kanon. Feldgendarmerie stonden de wacht,ook een ingang was aan de veruellaan. Maandelijkse controle werd ingericht voor alle weerbare mannen.
Later werd het operatie gebied uitgebreid naar Rollegem en was er wekelijkse controle, niemand mocht Rollegem verlaten.
1916 werd een vereniging gesticht onder het beheer van Alouis ‘D Hooghe hoofdonderwijzer, en Gaston Vandeghinste voor het maken van elektriciteit, een monteur van 40PK werd geplaatst achter de wagenmakerij van August Hansens, Jules Depreester had de leiding. Er was gene petrol meer, de mensen moesten zich verhelpen met carbure, smout en zelfgemaakt gas om licht te hebben.
Een geldig pasport werd bekomen om het nodige te gaan afhalen naar Vichte door verscheidene landbouwers
1916 Rollegemnaren zijn opgeëist om achter het front te gaan werken (Verdun). Zes inwoners zijn niet teruggekomen: Leopold Desfossez, Alouis Devos, Denis Desmet, Cyriel Libeer, Hector Couwenberghe en Remi Bosaert werd door een granaat getroffen te Wervik. Dag en nacht hoorde men schieten met zwaar geschut.
Vele arbeiders zijn ginder bezweken, door ondervoeding. Pakken werden van hieruit verzonden maar kwamen zelden ter besteminning. Ook hier was van alles tekort. De sluikhandel vierde hoogtij
Op 2 juli werd in de gemeenteraad het ontslag van brigadier veldwachter der gemeente sedert 1870, Antoine Loosfeld, op pensioen gesteld met 200 fr. jaarlijks van het fonds der gemeente.
Op 31 juli werd de wedde van de gemeentesecretaris gebracht op 2200fr per jaar dienst, inbegrepen het houden van bevolkingsregister en burgerstand.
Op 27 januari 1917 werd René Joseph Vandecavije door een Duitse wacht doodgeschoten omdat hij vluchtte van de hofstede Henri Maes in de Knockstraat naar de tramstatie van Bellegem waar hij woonde.
In de maand juli in de controle van dinsdag werden er een vijftigtal opeisingen gedaan, en aangeduid om naar de kommandatuur te komen, er kwamen er slechts 2of 3. De gemeente werd gestraft, niemand mocht nog op de straat komen voor acht dagen, men kreeg een uur vrij om het hoogst nodigde te doen. Sommige ouders werden opgehaald tot de zoon hen kwam aflossen. Die ouders werden ondergebracht in het huis Depraeter, ( nu beenhouwerij Vandevenne) Zoo kwamen er nog een dertigtal hun aangeven. Ze werden naar Geluwe gevoerd, daar logeerden zij in barakken en waren verplicht naar het front te gaan werken.
Later werden nieuwe opeisingen gedaan voor Marke, een deel voor de statie en deels in de pannenfabriek zij konden alle dagen naar huis.
Alle ambachtslieden van de gemeente werden daar in de statie van Marke tewerkgesteld.
Italiaanse krijgsgevangenen werden daar ook, evenals Russen die krijgsgevangen waren genomen en die geheel uitgehongerd waren29 vochten onderling voor een stuk raap.
2 timmermans van Rollegem werden verplicht op de hofstede van Vandaelens schuur een kazerne te maken. Ook in de boomgaard van Leo Delbare werden twee houten barakken geplaatst. Metsers met hun bedienden waren te werkgesteld onder leiding van de Duitse wacht.
Ander moesten mee helpen bomen zagen in het eikenbos in de Segersweg, deze bomen dienden voor het verbranden en werden verdeeld door het comiteit.
In het zelfde jaar was ieder gezin verplicht een kgr. Netels in te leveren, ook alles wat koper was moest ingeleverd worden.
21 oktober overleed te Rollegem Theophiel Vandeghinste 1steschepen en brouwer geboren den 3de maart 1839, hij was 77 jaar. In zijn plaats kwam Achiel Bourgeois als 1ste schepen. Hij werd geboren in Herseaux op 30april 1852.
1918 Deed den Duitser boer Soldaat Hikkie genaamd samen met een ander soldaat met den bijnaam “ den koperdief” hier huiszoeking naar alles wat moest ingeleverd worden.
Op zaterdag 16 oktober kwamen de eerste Engelsen toe op de knok. Kort daarop schoten Duitsers welke zich achteruit trokken naar kluisbergen in de omgeving van Tombroek op soldaten, welke van hun paard vielen. Deze werden te Rollegem op het kerkhof begraven met zicht op de Tombroekstraat.
Maandag 26 oktober werden muziekanten gevraagd om de Engelsen tegen te gaan aan café de Lampe.
Op maandag 11 november werd de wapenstilstand gesloten.
Op 18 januari 1904 werd Leo Herbau oud landbouwer te Rollegem geboren op 29 oktober 1839 en sedert 1869 gemeenteraadslid beëdigd en op 25 januari ingehuldigd als burgemeester
16 februari rond den zelfden data werden 3 klassen gebouwd aan het klooster voor de som van 11229,57 fr.
1904: Rondom de kerk zijn huizen afgebroken en nieuwe gebouwd, die werden later allen afgebroken.
Voorzitter heemkundige kring Waregem: E.H. Algoet, stationsstraat 85 college H. Hart 056/601707
1904 Op 20 september overlijdt Remi Salembier, Hij werd te Rollegem geboren op 11 juli 1857, en was jongman gebleven. Schatbewaarder der kerkfabriek en voorzitter van de muziekmaatschappij. De lijkdienst had nog plaats in de oude kerk. Het gedeelte voor de kruisbeuk werd afgezet waar er gewerkt werd. Daarna werd het oude gedeelde afgebroken. De diensten gingen nu door in de voorlopige kerk in de Kerkstraat (Parochiehuis)
Te Tombroek werd een nieuwe school gebouwd door het klooster.
1906 Op 5 april 1ste communie.
Op 15 april Pasen alles in de voorlopige kerk
1906 postkaart. Op zondag 22 oktober 1906 kwam Monseigneur Waffelaert met zijn broer Desire (Generaal bij de Genie te Antwerpen.) toe op de gemeente. Hij werd afgehaald aan het kasteel en overnachte in de pastorij. Op maandag 23 oktober werd de kerk plechtig in gewijd. Het geheel der werken koste 121.000 fr. Waaronder 57.000 voor het koor, kruisbeuk en toren.
Ook rond de zelfde tijd werd de nieuwe herberg gemeentehuis (La maison communale) gebouwd 1905/1906. Het secretariaat was daar voor ten huize van de secretaris gehouden.
Het werd gebouwd onder de leiding van Jules Carette. Bouwkundige en uit gevoerd door aannemer La Chapelle beiden uit Kortrijk.
In 1907 werd de Bellegemstraat en de Muynkendoornstraat met gravier gelegd, den uituitvoerder was De Heer Samain uit St-Denijs.
De nieuwe Parochiezaal werd ingericht voor toneelavonden te geven, ook voor en feesten en andere bijeenkomsten te geven.
Op 26 oktober nieuw gemeente verkiezingen met een zeer kalm verloop.
Op 14 januari 1908 aanstelling van de nieuwe gemeenteraad: Leon Herbau burgemeester, Camiel Vandenbroucke en Theophiel Vandeghinste: schepenen. Polydoor Carette, Leo Delbar, Achiel Bourgeois, Jules Cossement, Eduard Seynaeve, Gustaaf Deconing en Gaston Vandeghinste secretaris.
Beide schepenen werden benoemd met 7 stemmen en een wit.
Op 7 april 1908 kwam dit ter sprake in de gemeenteraad een lijndelingsplan en een uitvoeringsplan die werd goedgekeurd voor de kom van de gemeente: den hoek Kortrijkstraat, de herberg de Kloef en den hoek van de Kerkstraat (vroeger huis Corne.).)
Op kerkelijk gebied wordt de eerste communie ingericht aan 7 jaar.
1908 op kerstdag brand de schuur op de hofstede van Jules Brouckaert.(De Knok)
1900: Over tijd waren er nog enige slachtoffers of aanhangers van het protestantisme en het Jansenisme die nu verdwenen zijn, maar overigens was de bevolking van Rolleghem door en door godsdienstig. Er waren te Rollegem nog drie steenbakkerijen in werking. Op 20 maart 1900 werd burgemeester H.Leo Herbau, zoon van August Eduard en Julie Van de putte geboren te Rollegem op 30 oktober 1839 op de hofstede van de Schreiboomstraat.
1900 was er gene post, de postbode kwam te voet van Kortrijk.
Bij Koninklijk besluit van 20 maart 1900 werd burgemeester der gemeente benoemd den H. Leo Herbau, zoon van August-Eduard en Julie Vandeputte geboren te Rollegem op 30 oktober 1839 op de hofstede van de Schreiboomstraat( nu bewoond door Gaston Castel)
Nog in 1900 in de zitting van 2 november werd een lening aangevraagd voor de bestendiging ( graveer voor de buurtwegen waaronder de Schreiboomstraat, Markestraat, deel van de Molenstraat en Moeskroenstraat, goedgekeurd op 23 april 1901.
12 juni 1901 plots overlijden van Moeder Sofie Pieters, de opvolgster werd Marie-Louise Brou. Het zou onder haar leiding zijn dat er te Tombroek een school word gebouwd.
In 1901 werd begonnen met de tramlijn aan te leggen
In 1901 werd de tram officieel in gehuldigd op 19 mei de 2de Sinksendag, het was zeer slecht weer. De tram was versierd met driekleurvlaggen. Enkele bestuursleden hadden plaats genomen op den tram welke in Rollegem stopte alwaar enkele handdrukken werden gewisseld met de gemeenteoverheden. Den tram liep dwars over de Munkendoornstraat op Rollegem. En dan langs de meerschen tot Rollegemstatie, dan volgde de Tombroekstraat met halte aan de Kwadebrug, dan naar Tombroek, langs de Tombroekstraat om dan van Tombroek dwarste de Schreiboomstraat naar Moeschroen door open velden.
Op 19 maart 1902 op het feest van St Jozef werdt te Rollegem onder de benaming van “St- Jozefgilde”. Deze werd erkent bij koninklijk besluit verschenen in het staatsblad van 8 okotober 1904.Volgens Jules Maes was de eerste voorzitter Louis Haemers
In 1903 de eerst postbode in Rollegem was Jules Van Meenen.
Ook de eerste rijwielen kwamen te voorschijn, het voorwiel was meerder dan het achterwiel, sluiting aan de hand en een olielicht voor de donker.
1903 werd de oude molen van Tombroek afgebroken.
Op 14 mei E.H pastoor Bettenhof, pastoor in Rollegem sinds 23 april 1879, was de 24ste pastoor in de gemeente. Hij was geboren te Brugge op 17 februari 1824, en was dus 79 jaar toen hij stierf. Op 10 juni. E.H Bruno Decaesstteeker werd verplaatst en opgevolgd door E.H Gustaaf Verstraete.
Op 20 mei werd Richard Billiau benoemd tot pastoor te Rollegem, geboren te Poperinghe op 29 mei 1859 en plechtig ingehuldigd
Op 18 oktober was er gemeenteraad verkiezing. Er werd gestreden tussen 2 katholieke partijen welke de naam kregen van de Engelse en de andere de Boeren. De partij van de Engelse waren: Leo Herbau, Jules Cossement, Camiel Vanneste, Eduard Seynaeve, Leo Delbar en Gustaaf Deconninck..
De partij van de boeren: Camiel Vandenbroucke, Polydoor Carette, Achiel Bourgeois, Mois Bonte, Jules Lamon, Charles-Louis Schoore en Charles Christiaans.
De Engelsen haalden de bovenhand.
Voor rekening van de kerkfabriek werd het lokaal gebouwd in de Kerkstraat, welke eerst moest dienen als voorlopige kerk..
1870 August Salembier werd benoemd tot Burgemeester.
1874 oude kerk van Rollegem, oude graveur. Dat zelfde jaar werd beslist de kerk te herbouwen
In de kerk werden er de zondag de missen en diensten van de week in het Frans en Vlaamsch gepredict doordat Tombroek en het Forest zeer Franssprekende waren.
1880/1890 De meisjesschool is begonnen. Ze begonnen i den eigendom van Louis Detour, een wasserij en verfvering van stoffen. In de knechtenschool was Aloius D’Hooghe Hoofdonderwijzer en Jules Joye hulp onderwijzer
1887 op 17 september werden 58 obligaties ingetekend van 1000fr. = 58.000 fr. Voor het oprichten van een maatschappij van tramwegen voor het aanleggen dezer lijn voor den duur van 90 jaar. Ondertekend door de gemeente ontvanger Emiel Derdijn, secretaris Gaston Vandeghinste, de burgemeester Casimir Herbeau. Op 3 mei 1904 werd een verhoging van kapitaal aanvaard om de lijn uit te breiden naar de Mont-a-Leux ook van 50 actiën 100fr. Betaalbaar op 90 jaar met jaarlijkse afkorting van 167,50 getekend den 25 maart 1905 door de zelfde ondertekenaars.
In 1888 op 31 december vond een nieuwe verhoging plaats, met aflossing van 2.958fr per jaar ditmaal was de gemeente ontvanger onleesbaar. De secretaris was Kamiel Leplae en de burgemeester Jos. Vandeghinste
1895 De heerlijkheid eigendom van Marie-Rose-Louise Ghislaine D’ Ennetiers geboren te Doornik 28 maart 1823 en overleden te Brussel op 16 maart 1876, was gehuwd in Parijs 1842 met Adolf-Charles- Louis Graaf d’ Oultremont de Auras geboren te Brussel 24 september 1815. Een kind werd geboren uit dit huwelijk met name Adhemar-Louis Frederie op 19 juli 1845. Hij werd senator voor het arrondissement Ath. Hij verkocht den eigendom aan de heer Eduard en Gustave Nijs, fabrikant van fotografische plakken te Kortrijk 1895. Op hun beurt opnieuw verkocht aan de heer Constant Brouckaert geboren te Bellegem den 28 februari 1873. Echtgenoot van Marie d’Hulst, overleden 2 april 1967. Nu bewoond door zoon Andre, en later zoon Marc.
In 1899 ontstond de oorlog van Transvaal, vele Vlaamse boeren namen er aan deel.
Een nieuwe rubriek in het kader van Te onthouden van onze kleine gemeente Rollegem.
Gegevens uit de geschiedenis ,een 20 tal vermeldingen in de kronieken die spreken over de 9 jarige oorlog in de jaren 1788-1797 tussen geallieerden,Spanjaarden,fransen in de streek van Kortrijk en andere
(gegevens in 4e jaarboek: geschiedenis en heemkundige kring gaverstreek Waregem 1976)
Gaverstreek, de grote verliezers van de 4jarige oorlog door M.Delmotte bl.91tot 215
1693:… inwoners te Rollegem 727
1694…. veel sterfgevallen door dysenterie (een zware diarree door aanwezigheid van bloed in de ontlasting) en koortsen, de bevolking verminderde met 15%
1694 werd genoemd: het ongeluksjaar van de 17de eeuw. Ook graanschaarste in Frankrijk. Ten tijde van de 9 jarige oorlog was het sterftecijfer het dubbel van de geboorten.
1695 hier worden vermeld 572.Expliciet wordt verwezen naar”het ruynieren van de huysen en fowagieren,….dat het derde deel van de prochie niet meer bewoond mochten gebruyct en is, ne maer light vague ende onghkecultiveert ligghen,al ’t welcke oorsaecke is van het abandonnement deser prochie. Schade in prijswaarde:56;412 gulden,een koe kost 50 gulden,een labeurpaard 180 tot 360 gulden, Een zwijn 10 tot 30 gulden… te Rollegem bleek het 3de deel van de prochie niet meer bewoont mochte
Over Rollegem komen een 20 talvermeldingen in de kronieken die spreken over de 9 jarige oorlog
1700: Te allen tijde en overal hebben mensen namen gegeven aan straatjes, paaltjes, gehuchten, landerijen en hoven. Zo zijn er namen die meermaals voorkomen op de zelfde parochie, denk maar aan het “Meulestraetje” overal waar molens stonden was er een Molenstraat. Officiële benamingen waren er voor de Franse revolutie niet.
Op de kaart van het landboek 1767 staat de huidige Kwabrugstraat aangegeven als een straat van “ Rollegem naar Dottenijs”. In het landboek zelf wordt ze genoemd als de Mortangnestraat.
1768: Pierre-Roger Jonville overleden op 1 maart, was de opvolger van Adriën DE Smet (†1635)welke pachters waren van de hoeve “Porte Ferre” (op de plaats waar nu begraafplaats) eerst genoemde zijn zerk is terug te vinden in de sacristie.
Op 11 oktober 1798 waren in tijd nog 4 getuigen nodig voor het huwelijk.
In de jaren 1788-1797 tussen geallieerden ,Spanjaarden,fransen inde streek van Kortrijk e.a..Die gegevens gevonden in het 4de jaarboek “Geschiedenis kring Gaverstreek Waregem,1976 (gelegen bij Gaby Renard)
Dag lieve kindjes, beste ouders, het wordt hier stilletjes aan heel druk in Spanje, de manderijntjes zijn geplukt de chocoladefiguurtjes ruiken heerlijk en het speelgoed staat klaar. Dus is het dringend tijd om jullie te komen bezoeken. De mensen van de gezinsbond willen mij daarbij een beetje helpen. Ik kom naar Rollegem op : Maandag 21 november: Rollegemkerkstraat, oude Aalbeeksestraat
Lampestraat, tombroekmolenstraat, Candelestraat en Kwadebrugstraat.
dinsdag 22 november: Roezen-Begonia en Tulpenpark, Weimeerslaan en Aaalbeeksestraat.
Op zaterdag 7 juni 1997 waren hier te Rollegem afgevaardigden van het zangkoor “Concordia” uit Altenvers. Het zou er toe leiden, om een verbroedering met de beide koren opgang te brengen, die op regelmatige tijdstippen elkaar zouden ontmoeten.
Daar de kerk van Rollegem in september 1997 werd uitgeroepen tot “Kerk van de maand” zouden ze hier voor de eerste maal optreden samen met het koor “Crescendo”
Dit betekent dat in september 2007 de verbroedering al tien jaar bestaat!
Altenvers is zoals Rollshausen een deelgemeente van Lohra.
Ga naar Google, voeg in “Lohra de” en je kunt het van uit u luie zetel de verscheidene dorpen bekijken.
We hadden hier te Rollegem ook nog hoeven welke niet in boekvorm verschenen, ze verdwenen in het anonieme, en toch speelden ze een rol in het Rollegemse leven
De hoeve Stichelbout: de hele beschrijving hiervan kan je terug vinden op het blog onder de noemer pre historie 21- 05- 2009 en 22-05-2009. Veel lees plezier
Historisch toponiem, de hoeve behoord tot het gehucht de Schreiboom. De oudste vermelding 1901. Een open U-vorm. Het geeft een kapel boven de voordeur. Het land wordt bewerkt door Michel Herbau die in Lendelede woont. De vrouw van de eerste uitbater, René Herbau, was afkomstig van het “Goed te Castel” Bij hun huwelijk in 1901, werd de hoeve gebouwd en land gekocht aan een oom. Zoon Simon volgt zijn vader op in 1930. In de Tweede Wereldoorlog wordt de hoeve licht beschadigd. Door verkaveling in de vijftiger jaren valt het landbouwareaal terug van 8ha op 5ha. Zoon Michel volgt vader Simon op in 1971 en word de nieuwe bedrijfsleider. Michel verhuis naar Ledegem maar blijft de gronden hier bewerken.
Het dak van de koeienstal wordt door de najaarsstorm zwaar beschadigd in 1983. De weduwe van Simon Herbau bleef tot haar dood in 1992 “De Schreiboom “ bewonen De hoeve bleef een lange tijd onbewoond maar op heden is het geen landbouw bedrijf meer, doch een privéwoning.
Historische toponiem, met als oudste vermelding 1756. Een gesloten U-vorm. Het Neerhof is terug te vinden op de Tiendenkaart van 1756. In 1834 was Dehaene eigenaar.
Vanaf 1887 baatte Marcelain Castelein de hoeve uit en hij werd door zoon Albert in 1920 opgevolgd. Het was 1936 toen werd Paul Labis de nieuwe uitbater. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de hoeve een korte tijd door de Duitsers bezet. In 1970 volgde Etienne Labis zijn vader op en hij verkocht de hoeve in 1995. Het grootste gedeelte van de landbouwgronden werden gekocht door Pascal Brille landbouwer op de hoeve “Kruisboomhoeve” Kruisboomstraat 1 te Aalbeke. Om de hoeve om te bouwen tot privéwoning werd de deze gekocht door Bart Vandevenne slager te Rollegem. Hier is dus geen sprake meer van Landbouwbedrijf.