In de Duitse Eifel, in het dorpje Daleiden bevind zich het Orchidarium en Alpengarden Schronen. Schronen is een deelgemeente van Daleiden. De prachtige Orchideeëntuin is zeker de moeite om eens te bezoeken, prachtige orchideeën. Zoals de foto's bij de twee vorige artikels laten zien. Nog wat sfeerbeelden uit de orchideeëntuin.
De vlinder op uw foto is de Windepijlstaart (Agrius convolvuli). Het is een trekvlinder die vanuit het meditterrane gebied naar West-Europa komt gevlogen. Sommige jaren is hij algemeen, andere jaren zijn er bijna geen en is het dus een zeldzaamheid. 2006 is een goed jaar voor de Windepijlstaart.
Kerkrade, een stadje met verschillend interessante gebouwen maar één springt er zeker uit. Verschillende historische bouwstijlen in één complex gebundeld: De abdij Rolduc, het grootste kloostercomplex dat in Nederland bewaard is gebleven, werd in de 12de eeuw gesticht. Daarna heeft het eeuwenlang dienst gedaan als klooster van Augustijner koorheren. Aan het oudste gebouw, de Romaanse abdijkerk, werden in de loop der eeuwen nieuwe bouwelementen toegevoegd.
Bijzondere aandacht verdienen de vleugel voor de abten, met een bezienswaardig trappenhuis en een historische kunstcollectie, de bibliotheek in rococostijl en de bisschopszaal. In dit kader wordt vandaag een interview gemaakt voor de Nederlandse tv. Wij zijn blij dat we er een aandeel mogen aan hebben. Deze keer kunnen we de bibliotheek in rococostijl betreden, een prachtige ruimte met duizenden boeken en geweldig mooie versieringen. We kunnen genieten van het gezelschap van Frans De Meyer van Cultoureuregio. Een gezellige voormiddag met vriendelijke en gastvrije mensen.
We zijn hier maar een 10 kilometer van Alsdorf in Duitsland en we willen nog eens gaan kijken naar de Anna II Grube.
Een prachtig project van een oude mijnsite waar winkelen, wonen en erfgoed hand in hand gaan. Prachtige gebouwen en een mooie omgeving, spijtig dat het museum gesloten is.
We verlaten Alsdorf en keren terug langs Kerkrade. Deze voormalige mijngemeente bezit nog een aantal getuigen van het mijnverleden, vooral de schachttoren Nolland is een laatste getuige, wel prachtig restaureert en nu bewoont.
Ook de mijnwerkers kapel en de mijnspoorweg zijn nog getuigen van het mijnverleden. Een fijne Euregio dag.
MARCHE DE LA VALLEE DU SAMSON / LES SANGLIERS DU SAMSON / MOZET 17/09/2006.
MARCHE DE LA VALLEE DU SAMSON
LES SANGLIERS DU SAMSON.
MOZET.
Mozet dat temidden in de velden en de bossen op de zuidhelling van de prachtige Samsonvallei ligt, is een voorbeeld van typische Condrozarchitecteur.
De oude dorpskern wordt gedomineerd door de klassieke Saint-Lambertkerk van blauwe hardsteen die in 1775 werd herbouwd. Het grijs van de kalksteen en het zwart van de leien overheerst in heel het dorp en verleent onmiskenbare charme. Een hele lijst van prachtige gebouwen passeert de revue, de Roverhoeve uit 1614, de pastorie uit 1760, de Douxflammehoeve uit 1289 en het oude kasteel van Mozet. Ook het domaine de Mozet met zijn indrukwekkend kasteel. Het kasteel van Mozet 17de eeuw is een prachtig gebouw.
Gelukkig heeft de beboste streek zijn uitgesproken landelijk karakter kunnen behouden. Waarvan wij nu kunnen genieten. Midden in het veld staat een monument voor het geheim leger 1914-1918. We wandelen verder en komen aan de Toren en kapel van de Graven de Liedekerke. Hier bevind zich ook de familietombe van de grafelijke familie, prachtige gerestaureerd midden in het veld boven op de Mont Ste Marie. Alleen een oude hoeve staat er bij.
We wandelen verder en genieten van het prachtige landschap opeens duik het dak van een groot gebouw op tussen de bomen, het is een kasteel met hoeve. We wandelen de privé dreef op en zien het grote kasteel geflankeerd door twee ronde torens, ook de hoeve heeft een ronde toren. Zeer mooi, we hebben nog geprobeerd om te weten et komen hoe dit domein heet maar tevergeefs.
We wandelen door de velden en door de bossen en in de verte zien we Mozet liggen, spijtig dat het mistig is en we geen duidelijke foto kunnen nemen, het is wel prachtig het kasteel, de donjon, de grote hoeve en de kerk verscholen tussen de bomen. We passeren een pompoenenveld en wandelen het dorp binnen en klimmen terug naar het vertrek. Mozet is een van de plus beau villages des Wallonie en zeker de moeite om nog eens te bezoeken.
Eindresultaat eerste stemronde Van 22 augustus tot en met 17 september kon je jouw favoriet monument naar de tweede ronde van Monumentenstrijd stemmen. De eerste stemronde van Monumentenstrijd werd zondag afgesloten. De resultaten zijn bekend. Dankzij de vele acties, evenementen en stunts van sympathisanten verzamelden alle dertig monumenten bijzonder veel stemmen. Het werd een ware nek-aan-nek race. Per provincie gaan de drie monumenten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Onderin vind je het overzicht van de genomineerden per provincie. De monumenten zijn alfabetisch gerangschikt. Monumentenstrijd wenst alle deelnemers succes in de volgende ronde. GESELECTEERD VOOR DE TWEEDE RONDE VAN MONUMENTENSTRIJD: Provincie Antwerpen · Duffel - Cinema Plaza · Mechelen - Het uurwerk van de Sint-Romboutstoren · Merksplas - Kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Merksplas Kolonie Provincie Limburg · Borgloon - Stoomstroopfabriek · Genk - Mijnsite Winterslag · Halen - Sint-Jansbergklooster Provincie Oost-Vlaanderen · Gent - Boekentoren · Gent - Campo Santo · Geraardsbergen - De Oudenberg Provincie Vlaams-Brabant · Alsemberg - Papiermolen Herisem · Tienen - Drie Gallo-Romeinse tumuli · Vilvoorde - Tuchthuis Provincie West-Vlaanderen · Diksmuide - Begijnhof · Oostende - Koninklijke Stallingen · Poperinge - De hopcultuur
Een hartelijke dank voor iedereen die in de eerste ronde gestemd heeft voor het STOOMSTROOPFABRIEK van BORGLOON. Nu op naar de volgende ronde.
MARCHE PROVINCIAL DE COMITE PROVICIAL DE NAMUR / 16/09/2006.
MARCHE PROVINCIAL DE NAMUR.
COMITE PROVINCIAL NAMUR.
BOSSIERE.
Bossiere is een deelgemeente Gembloux, tussen het land van Namen en van Chareroi ligt de streek die afgebakend word door de Samber en de Orneau. Het is een streek van charme en van mooie plekjes. De streek tussen Samber en Orneau heeft een bouwkundig erfgoed en haar landelijke schatten ontdekken we op onze wandeling. Bossiere is een prachtig dorp met vele troeven die wij al wandelend ontdekken, maar vooral de natuur is hier prachtig met uitgebreide landbouwvelden. We wandelen eerst langs de kasteelhoeve en kasteel van Bossiere.
Het is een prachtige dag met zon en er hangt wat nevel over het landschap wat alles nog mooier maakt. We wandelen voorbij de kasteelhoeve en als we na een tijdje achterom kijken zien we hoe prachtig de kasteelhoeve in het landschap past.
We wandelen verder en komen in Mazy, waar de vallei van de Orneau zich richting Onoz gaat tussen de indrukwekkende dolomitische rotsen. Ook bijzonder in het dorpje zijn de boerderijen. We wandelen voorbij het station van Mazy welke hersteld word, nog een gesloten station dat van de ondergang gered word.
We wandelen ook door het natuurreservaat van de Escaille een 5ha groot natuurreservaat, met vele soorten planten en dieren die in deze streek reeds zeer zeldzaam worden. Op en info bord word gewezen naar de belangrijkheid van dit reservaat.
Meer dan 350 bloeiende planten soorten, een honderdtal verschillende soorten paddestoelen, korstmossen en nadere mossoorten. Een vijftiental soorten vissen, enkele amfibieën, reptielen, zoogdieren en zowat 200 vogelsoorten ik ben nog wel enkele vergeten te noteren maar heel duidelijk een belangrijk natuurreservaat. Ook de landbouw vooral de veeteelt is belangrijk in deze streek en we wandelen dan ook langs verschillende grote kudden koeien. Prachtig zicht, de bruine koeien op een groene achtergrond.
We wandelen voorbij het dorpje Coroy-le-Chateau. Met zijn prachtige kasteel enkele tijd geleden hebben we nog een bezoek aan dit prachtig monument gebracht. Een andere dorp welke wij aandoen is Vichenet. Door de prachtige omgeving wandelen we terug naar ons vertrekpunt, een prachtige wandeling die ons mooie beelden opgeleverd heeft.
VOOR DE 5DE KEER ZIJN ER WIJNFEESTEN GEWEEST IN BORGLOON, HET SPEELHOF WERD OMGETOVERD TOT EEN WIJNMARKT WAAR VERSCHILLENDE LOONSE EN HASPENGOUWSE WIJNEN GEPROEFT KON WORDEN. OPGELUISTERD DOOR BAND MUZIEK EN EEN OPTREDEN DOOR FREDDY BIRSET. WE WANEN ONS IN EEN DUITS WIJNDORPJE. ENKELE SFEER BEELDEN.
VIER JONGE MENSEN BLAZEN HET STROOPSTOKEN NIEUW LEVEN IN TE BORGLOON. DE GEBROEDERS BLEUS KUNNEN TERUGKIJKEN OP EEN LANGE GESCHIEDENIS STROOPSTOKEN. MAAR NIET ALLEEN VAN STROOP STOKEN HEBBEN ZE KAAS GEGETEN, VEEL TOESTELLEN IN DE AMBACHTELIJKE STOKERIJ ZIJN VAN DE HAND VAN EEN VAN DE BROERS EN OOK DE EIGENTIJDSE, JONGE WEBSITE IS EEN CREATIE VAN HENZELF. EEN BENDE DIE VAN WANTEN WETEN. LANGS DEZE WEG WILLEN WE HEN PROFICIAT WENSEN EN VEEL SUCCES MET HET STROOPSTOKEN IN BORGLOON.
BESTE BLOGVRIENDEN BEZOEK HUN WEBSITE EENS EN LAAT EEN BERICHTJE ACHTER IN HUN GASTENBOEK.
De stroopstokerij van de gebroeders Bleus in Vrolingen is de enige overgebleven stroopstokerij in de regio. Tussen 1850 en 1950 waren er in Borgloon alleen al 99 kleine familiale bedrijven. De opkomst van de grote stroopfabriek van Luik betekende een te grote concurrentie voor deze kleine bedrijfjes die het na verloop van tijd één voor één opgaven. Alleen de familie Bleus hield vol.
Door de jaren is het productieproces aangepast aan de eisen van de moderne voedingsindustrie. Het is echter een artisanale bereiding gebleven, het recept van betovergrootvader uit 1843 bleef overeind.
Peren en appelen worden op het vuur gezet en geperst waarna het sap op zeer hoge temperatuur wordt ingedikt.
De tijd voor het proces van indikken van het sap wordt erg kort gehouden, vandaar de uitzonderlijk frisse smaak van de stroop.
Er wordt niet meer op hout of kolen gestookt, maar op stookolie.
Er is een waterdrukpers uit de jaren '60. Omdat er geen machinerie beschikbaar is of was, werd er veel zelf in mekaar geknutseld met de hulp van de koperslager uit de buurt.
De juiste verhouding peren/appelen, de juiste variëteiten, daar komt het op aan. Alleen verse vruchten worden gebruikt. Er worden geen suikers, bewaarmiddelen of kleurstoffen toegevoegd. Daarna alleen nog roeren om aanbranden te vermijden, een werk van vakmanschap en geduld.
Een pot van 580 g bevat het sap van ongeveer 4,2 kg fruit. De stroop van Vrolingen is een geliefd product op de boterham of bij pannenkoeken.
Een eetlepel stroop wordt in de steek van Borgloon ook aanbevolen bij een verkoudheid. Wie de stroop proeft, is onmiddellijk onder de indruk van de fijne smaak.
Borgloon, hartje Haspengouw, hartje fruitstreek, een zonovergoten weekend met twee wandelingen in Borgloon en Voort. De fruitpluk is volop bezig en de fruitboeren zijn druk in de weer om de peren te plukken. Wij wandelen door deze prachtige streek. Alhoewel dit een thuismatch is, kunnen we nog genieten van de twee wandelingen. De zondagwandeling vertrekt uit de school de Linde en brengt ons naar de plantage.
We wandelen naar Kuttekoven vanwaar een prachtig zicht hebben op de stationsite met het voormalige stroopfabriek van Meekers en de schouw van Wijnats. Eens stonden hier drie schoorstenen. De prachtige namiddag, blauwe hemel en lekker warm maakt alles nog mooier. Steeds weer krijgen prachtige panoramas te zien,
Niet voor niks word Borgloon de Parel van Haspengouw genoemd. Met trots draag ze deze titel. We wandelen naar Kuttekoven met zijn kasteel De Clee temidden van de plantage en de kasteelhoeve. We dalen af naar de kapel van Kuttekoven, in 1907 werd dit kleine dorpje bijna een pelgrimsoord, men had de verschijning van Marie waargenomen, en spoedig kwam men van heinde en ver om een bezoek aan de kapel te brengen.
Spoedig verschenen kraampjes rond de kapel. De mirakels bleven uit en de rust keerde terug naar Kuttekoven en tot op de dag vandaag is er rustig vertoeven. We wandelen door dit rustige landbouwdorpje met veel plantages en boomgaarden. We stekken de drukke steenweg over en wandelen Hendrieken binnen waar we langs de Lorettokapel wandelen, deze kapel stond eigenlijk waar het kasteel staat en werd voor de bouw van het kasteel verplaats naar de huidige plaats. Aan de kapel stond een kluis waar de kluizenaars verbleven. Vandaag worden de familie van het kasteel er nog altijd begraven. Boven op de heuvel staat het kasteel van de Hulsberg, onlangs verkocht. De wandeling brengt ons door prachtige boomgaarden en plantages rond Borgloon en Voort.
Het landschap van Haspengouw is hier wel heuvelachtig en naar Borgloon komen is altijd klimmen, wat de wandeling aangenaam maakt. We kunnen alleen maar zeggen dat de twee wandelingen van de Strooplekkers een succes waren en dat ze een prachtig parkoers uitgezet hebben.
OPENMONUMENTENDAG / OPEN TOREN / STOOMSTROOPFABRIEK / BORGLOON
OPENMONUMENTENDAG.
OPEN TOREN BORGLOON.
STROOPFABRIEK BORGLOON.
Zondagmorgen, een zalige ochtend met een heerlijke zon aan de blauwe hemel. De fiere gotische toren van de Sint Odulphuskerk staat te schitteren tegen de blauwe hemel. Al 600jaar lang is hij een bakken voor reizigers, je ziet hem staan op zijn hoge plaats in het hartje van Borgloon.
Vanwaar je komt je ziet hem. Op het Speelhof staat de engel op zijn sokkel met zijn rug naar de kerk, maar hij staat op een bijzondere plaats, onze schepen van erfgoed noemt het LIEU SACRE hier ontstond onze eigen geschiedenis, het Graafschap Loon.
Langs de kerk staat de plaats waar alles begon, de motheuvel waar eens de burg van de Graven van Loon stond, vele jaren hebben we ons niet kunnen indenken hoe hij eruit gezien heeft, nu doormiddel van infoborden hebben we een beeld van hoe de burg uitzag. Gelukkig kunnen we genieten van het prachtige uitzicht over het Land van Loon, vanop de motheuvel, Borgloon met zijn kastelen en zijn fruit.
Na de opening van de Openmonumentendag kunnen we genieten van een lekker Hoeper een biertje uit Hoepertingen. En een boterham met Loonse stroop en spek. We beklimmen de jarige toren 1406 gebouwd langs de nauwe trappen naar boven, naar de klokken kijken, en het houtenspan van de toren.
We verlaten de jarige toren en zakken af naar een ander special gebouw, we schrijven 1830 de fruitproductie bereikt zijn hoogtepunt, de boeren met hun stroopboerderijen worden te klein om het fruit te verwerken, de huisnijverheid krijgt een commercieel verlengstuk de stroopfabrieken op het stationsplein krijgen vorm. Vandaag 175 jaar later word het laatste nog bijna intact stroopfabriek geklasseerd als monument en de stroop geschiedenis van Loon bewaard en vooral er word opnieuw Loonse stroop gemaakt.
Het Stoomstroopfabriek Wijnants-Groenendaels aangekocht door de gemeente wacht een grondige restauratie en zal dan een prachtig monument worden op de stationsite. Bewaren en doen herleven van onze rijke geschiedenis is een opdracht voor de toekomende generaties, van ons Grafelijk verleden, ons Kerkelijk verleden en ons Industrieel verleden.
INTERNATIONALE SOMMERWANDERUNG / A.M.C. MARSCH TEAM / ST. VITH 09/09/2006
29 INTERNATINALE SOMMERWANDERUNG.
A.M.C MARSCH TEAM.
ST. VITH.
ST.VITH ligt in het zuiden van de Oostkantons, in het hart van de Eifel-Ardennenstreek. De stad werd voor ongeveer 50 jaar geleden, in de bloedige winter van 1944-45 helemaal vernietigd.
De enige getuige uit de tijd van deze ramp is de "Bücheltoren", het laatste overblijfsel van de stadsmuren uit de 14de eeuw. De toren werd in 1961 gerestaureerd.
Tegenwoordig is St.Vith de draaischijf voor de handel en het handwerk in de streek, op het kruispunt van belangrijke verkeersaders. De parochiekerk van St.Vith en het museum, dat in het voormalige stationsgebouw ondergebracht is, zijn zeker een bezoek waard. Sinds de 13de eeuw bezit St.Vith stadsrechten, maar het is een kleine stad gebleven.
De gemeente ligt 450 - 500 m boven de zeespiegel. Maar vooral de natuur is hier prachtig. We wandelen door deze prachtige streek met adembenemende zichten.
Wandelend door de weilanden met zichten op de bossen. We komen in Breitfeld met oude boerderijen en vele straatkruizen met prachtige afbeeldingen.
Daarna wandelen we Wiesenbach, met de Bartholomeuskapel uit de 8e eeuw met frescos uit 1450 die weder ontdekt zijn.
Deze kapel heeft ook een kluis met vensteropeningen in rode zandsteen. Het gebouwtje werd in 1840 door de kluizenaar Könen opgericht gebouwd heel eenvoudig naar de bouwtrant uit de Eifel en is een van de weinige onvervalste bouwwerken die bewaard zijn gebleven, voor en na de Tweede wereldoorlog werd het gebruik als gemeentehuis van de oude gemeente Lommersweiler, in 2003 werd het grondig gerestaureerd en nu is het een kunstatelier.
We keren naar St Vith terug langs de planetenweg, hier word langs een laan het heelal afgebeeld met onze aarde en planeten. We wandelen voorbij een zonnebloemenveld wat heel mooi is en dan komen we terug aan het vertrek.
Een prachtige, zonnige wandeling in een mooie omgeving met veel rust en natuur. Gewoon prachtig in de Eifel/Ardennen.
BOSTOCHT / DE SCHOVERIK / BEVERST-BILZEN 04/09/2006
BOSTOCHT
DE SCHOVERIK.
BEVERST-BILZEN.
Maandag wandeling in Diepenbeek vertrek in Beverst. Beverst met zijn kasteel, zijn natuur.
We wandelen door de velden met bossen op de achtergrond. Beverst was ooit een klein landbouwdorp rond het adellijke Leen Schoonbeek.
Het kasteel van Schoonbeek is een bijzonder schilderachtige, verbouwde 17de eeuwse waterburg in Maaslandse renaissance temidden van een Engels park en 200ha bossen met vijver.
Aangenaam om te wandelen en van de natuur te genieten. We wandelen langs een prachtig stuk natuur waar de heide in bloei staat een prachtig zicht, de vijvers met waterwild en de bossen geven alles een rustig en aangename tint.
Wandelen met de Schoverik is altijd een freest met verzorgde controlepost en een aangenaam onthaal. Het parkoers zorgvuldig uitgezocht om de wandelaar de mooiste stukjes te laten verkennen. Natuurlijk na 25 jaar wandelen kom je wel eens op een plaats die al gedaan heb, maar toch blijft het een aangenaam tijdverblijf met een positieve invloed op de gezondheid.
Wandelen met een wandelclub is meer dan alleen kilometers aflegen, het is de vriendschap die door de jaren opgebouwd is, elkaar ontmoeten en gezellig samen zijn. Genietend van elkaar en van de natuur en omgeving. Steeds weer nieuwe dingen ontdekken en verkennen.