VOORJAARSTOCHT
WSV. WANDELLUST.
HORN. NL.
Het Graafschap Horn was een zelfstandig ministaatje vlakbij Roermond met als centrum het kasteel van Horn. Vandaag is het een rustig landelijk stadje met nog steeds het kasteel van Horn als middelpunt.
HOOP 1817
WINDMOLEN 1823
We vertrekken met de wandeling in het centrum en hier staan nog twee windmolens naast elkaar, de Hoop van 1817 en een tweede van 1823. ze zijn nog in perfecte staat en zijn monumenten om bewaard te worden. We wandelen door het centrum en komen aan een mooi plekje, hier heeft een treinfanaat een stationnetje gemaakt met een trein en wagon.
Heel mooi. We wandelen verder en komen in het Bergerheide natuurreservaat een prachtig landschap met veel afwisseling nu weer een bosje en dan weer heide en vijvers gewoon prachtig.
Nu komen we in Beegden-Heel. We wandelen door het dorpje en komen aan de derde windmolen van de dag de Sint-Lindertmolen. We keren terug in het natuurreservaat de Bergerheide, vijvers, heidevelden en bosjes prachtige natuur om in te wandelen. Nu komen we terug in Horn.
SINT LINDERTMOLEN
Het is een bijzondere ervaring om kasteel Horn te bezoeken. Als je van de markt van Horn afkomt en je wandelt langs de kerk, zie je daarachter het goed onderhouden kerkhof. Van daar treft je eerst blik de zuidwestelijke zijde van het kasteel. In deze wand zie je open bogen, die nauwelijks een blik op het binnenplein toestaan. Over deze bogen lopen aan de binnenzijde van het kasteelplein de dubbele weergangen. Toen de muren van het kasteel geen verdedigende functie meer hadden, zijn een aantal van de bogen in deze muren aan de zuidwestkant en de noordwestkant doorbroken. Daardoor kon men vanaf de binnenplaats van het kasteel een blik op de buitenwereld krijgen en voelden de bewoners zich daardoor minder opgesloten. De muren aan deze kant van het slot ogen door het openmaken van de muren duidelijk minder weerbarstig. Dat weerbarstige karakter van de muren vinden we bij kasteel Horn overigens wel degelijk nog terug.
KASTEELHOEVE
KASTEEL VAN HORN
Tussen het kerkhof achter de kerk van Horn en het kasteel ligt een diepe, nu droge gracht, die zich rond vrijwel het gehele kasteel voortzet. Voor de beteugeling van de Maas, waar het kasteel niet ver vandaan ligt, zal deze gracht ongetwijfeld veelal vol water hebben gestaan, maar nu kun je rond kasteel Horn wandelen. Op de westelijke en de noordelijke hoeken wordt het kasteel gedomineerd door enkele grote ronde torens, die uit het muurwerk naar voren springen en ver boven de muren oprijzen. In de middeleeuwen kon het kasteel vanaf deze torens uiteraard goed worden verdedigd, want het zicht op de muren was uitstekend. Vrijwel grenzend aan de noordelijke toren vinden we de wat grimmige toegangspoort, die nog steeds geen uitnodigend karakter heeft. Door middel van een dam in de gracht is de poort met de weg voor het kasteel verbonden. De gebouwen op de noordoosthoek werden in het verleden sterk uitgebreid en verbouwd, waardoor de oorspronkelijke toegang moest worden verplaatst naar de huidige plaats.
Links van de tegenwoordige poort is de oude poort nog goed herkenbaar. Men heeft er een soort loggia van gemaakt. In het verleden was de oude poort van kasteel Horn ongetwijfeld alleen bereikbaar via een ophaalbrug over de diepe gracht. Op twee plaatsen op de noordoostzijde van het kasteelterrein kan het park worden betreden. Via beide toegangen kom je dan in de vroegere gracht van het kasteel. Op dit punt torent de noordoosthoek en de vooral de oostwand van het kasteel heel hoog boven je uit. Van hier af kun je rond het hele kasteel wandelen. Het is een hele beleving om rond het kasteel te wandelen en te genieten van de natuur in de oude grachten, narissen die staan te bloeien en grote bomen sieren het park, een eekhoorntje dat een lekker noot zit te eten is een bonus op de wandeling.
Na onze wandeling rond het kasteel keren we terug naar het vertrek. Een prachtige wandeling in Nederlands Limburg, dat nog wat met Borgloon verbonden geweest is. De eerste bekende heer, die met het kasteel Horn in verband kan worden gebracht was, in de veertiende eeuw, Willem, Heer van Horne. Hij had de burcht in leen gekregen van de Graven van Loon.
|