INTERNATIONALE WANDERUNG.
OURDALL NESSKNACKER VIANDEN.
VIANDEN - LUXEMBOURG.
In de Our-vallei, 12 km ten noordoosten van Diekirch en niet ver van de Duitse grens, ligt dit pittoreske stadje aan beide oevers van de rivier. De huizen van Vianden zijn tegen de steile hellingen gebouwd. Geheel bovenaan ligt het Kasteel.
Vanaf de heuvels aan de westkant heeft men het mooiste panorama op de stad. Het kasteel, nu gedeeltelijk een ruïne, werd door de Graven van Vianden gebouwd. Het is in 1417 in het bezit van het Huis van Nassau overgegaan. In 1820 werd het ernstig beschadigd omdat een speculant het had weten te kopen en alles eruit sloopte wat geld kon opbrengen. Toch is er nog veel te zien: de Ridderzaal (13de eeuw), de kapel met een romaans portaal, de Byzantijnse zaal, de wijnkelders vanaf de brug over de Our, waarop het beeld van St.-Jan Nepomucenus -patroon van de stad - staat, is het panorama van de trapsgewijs gebouwde stad zeer indrukwekkend. De opmerkelijke middeleeuwse constructie ging later bij erfenis over naar de Oranje-Nassaus. Het gerestaureerde geheel is een bouwkundige parel, het mooiste kasteel in de Ardennen en Eifel.
Het huis van Victor Hugo die korte tijd (zomer 1871) als balling in Vianden leefde, is nu Hugo-Museum. Het heemkundig Museum (Musee d'Art Rustique) is gevestigd in een oud woonhuis. De Drievuldigheidskerk (Eglise des Trinitaires), in gotische stijl gebouwd met twee beuken (13de eeuw), was een abdijkerk, hetgeen nog blijkt uit de mooie kloostergang. De stad is omsloten door een ommuring met poortertorens. Het toeristisch centrum van Vianden wordt doorsneden door de Our. In het centrum, aan de oevers van de Our, heeft u kans dat u de stoeltjeslift die vertrekt vanaf de Rue du Sanatorium hoog over het stadje naar de op 440 meter hoogte gelegen Belvédère ziet zweven.
Het Natuurpark van de Our, officieel opgericht in 2005, bevindt zich ten noordoosten van Luxemburg en heeft een grens gemeen met Duitsland en België. Telt 11 gemeenten met 14.000 inwoners en een totale oppervlakte van 305 km. In dit landelijk gebied, heeft de landbouw altijd al een belangrijke rol gespeeld. Heel wat initiatieven voor de verbetering van de inkomsten en de diversificatie van de landbouw zijn er ontstaan. Door dit prachtige landschap wandelen we en we steken de landsgrens over, wij wandelen Rheiland Pfalz binnen en komen in Roth an der Our.
In het hart van het Duits-Luxemburgse natuurpark, op een steenworp afstand van het schilderachtige stadje Vianden, ligt op een rotsige heuvel de voormalige commanderij van de tempeliers en Maltezers, Schloss Roth. De barokke gebouwen van kasteel Roth tezamen met de toegangspoort en de nabij gelegen vroeg romaanse kerk met zijn oude bomen zijn werkelijk een onvergetelijk mooie plek en maken indruk op ons.
Wij dalen af naar de Our en steken deze over, waarbij wij ook de landsgrens oversteken wij zijn terug in het Groot Hertogdom Luxemburg. Al vlug komt de burg van Vianden weer opdagen in het landschap, het is toch een indrukwekkende verschijning. We wandelen zo door het stadje en komen terug aan ons vertrek. Het is een prachtige wandeling geworden genoten van de prachtige natuur, de kastelen en het mooie weer.
Voor het fotoalbum op de foto klikken
|