GERENDALTOCHT.
WANDELVRIENDEN RANSDAAL.
RANSDAAL. NL.
Ransdaal gelegen in het Ransdalerveld in de gemeente Voerendaal, Limburg Nederland. Ransdaal behoorde tot 1940 deels tot de voormalige gemeente Schin op Geul en deels tot de vroegere gemeente Valkenburg en daarna bij Klimmen en Wijlre tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1982. Bij Ransdaal horen ook de buurtschappen Lubosch en Termoors . In 1932 werd de kerk gebouwd, welke opgebouwd is uit Kunradersteen. Deze kerk is gewijd aan de heilige Theresia, de stijl is neo-gotiek en modern. De toren is erg on-Limburgs, met een zadeldak.
In Ransdaal bevinden zich een aantal originele boeren hoeven. In het dorp ligt ook het station Klimmen-Ransdaal, deze naam is echter niet geheel juist, aangezien de spoorlijn alleen door Ransdaal loopt, en niet door Klimmen. Het station ligt op het traject Maastricht Heerlen. Onze wandeling start in het centrum van het dorp en hier kunnen we de vele boerenerven zien, het dorp bezit verschillende boerderijen die als rijksmonument beschermt zijn.
Wij verlaten Ransdaal en wandelen langs de velden en dalen af naar Schin op Geul. Wij komen langs Opscheumer en Schoonbron en dan naar het Gerendal. Hier is het zeker de moeite om te wandelen. We komen in het Gerendal, is het beroemdste bloemendal van Limburg. Waarschijnlijk zelfs van heel Nederland. Dankzij de gevarieerde, kalkrijke bodem groeien hier vele soorten orchideeën. Helaas zijn deze zogenaamde kalkgraslanden erg kwetsbaar. Daarom zijn ze niet toegankelijk voor publiek. De orchideeëntuin in het Gerendal is daarentegen wel te bezichtigen.
Hier groeien alle planten die ook in de rest van het gebied voorkomen. Met name in het voorjaar is een bezoek aan de tuin zeer de moeite waard. Het Gerendal is overigens wel te doorkruisen over de kleine verharde veldwegen. Wij kunnen hier vandaag genieten van de orchideeën, ook het Mergellandschappen zijn hier te bekijken. Geen gewone schapen, maar dieren van een oud ras uit de streek. Deze schapen nemen met weinig genoegen en dragen bij tot het in stand houden van de orchideeënbestand. De hellingen zijn bebost en kregen de naam hellingsbossen, ook de boomgaarden, poelen en heggen dragen bij tot een heel bijzonder natuurpark.
Wij komen aan de schaapsput en de bakoven, deze liggen bij de oude hoeve de Gerendalshoeve de hoeve is opgetrokken uit blokken van Maastrichts krijt. Tegenover de hoeve ligt de waterput uit 1550. Hier konden vroeger de schapen komen drinken. Dat de droogdalen al heel lang als verbindingsroute worden gebruikt ligt voor de hand. Van noord naar zuid lopen dan ook heel wat wegen, vaak zijn het holle wegen, deze zijn ontstaan door uitspoeling van regenwater, paarden en karren holden de weg vervolgens eeuwenlang verder uit, zodat het karakteristieke beeld ontstond met de hoge wanden aan weerskanten.
Wij wandelen even tot aan de orchideeëntuin, maar kunnen de tuin zelf niet binnen Jefke mag er niet in. Wij kijken wat rond en kunnen toch verschillende orchideeën zien.
Wij dalen terug af naar de wandelweg en zetten onze wandeling verder. Wij verlaten het Gerendal en komen zo aan het station van Schin op Geul. Wij steken de spoorweg over en wandelen terug naar Ransdaal. Ondanks de regen is het toch een prachtige wandeling, zeker het gedeelte in het Gerendal.
Voor het fotoalbum de link volgen
|