Addertjes onder het gras
Inhoud blog
  • Di Rupo en zijn grootste werf
  • Vlaamse traditionele partijen werken enthousiast mee aan... dat andere artikel 1
  • Duidelijke inzet bij verkiezingen is een goede zaak
  • Bekijk de integrale nieuwjaarstoespraak van Bart De Wever
  • Kompany verdient jaarlijks dertien keer meer dan topman Bpost
  • Volkslening rijmt op volksverlakkerij
  • Molenbeek: over defecte camera’s en schuldig verzuim van J. Milquet (CDH)
  • Het PS-model dat de intransparantie cultiveert, moet verdwijnen
  • Vlaamse journaille: selectieve verontwaardiging en onverschilligheid
  • De tweet te veel van… Gwendolyn Rutten (OpenVLD)
  • LETTERLIJK: Open brief aan Fientje Moerman en de klassieke partijen
  • Het hellend vlak van Johan Vande Lanotte
  • Vragen aan Veerle Baetens
  • LETTERLIJK: Per ongeluk
  • Gratie: M. Van den Wijngaert versus L. Onkelinx
  • Gratie: lafbekken van formaat
  • Economen kraken btw-akkoord af
  • De verborgen kosten van de regering Di Rupo
  • Veel stichtende gedachten, maar weinig feiten

    De politicus/mediawachter:


    Mark Gram­mens in ‘t Pal­lieter­ke:

    “De ver­zelf­stan­di­ging van Vlaan­de­ren stuit op aller­han­de gro­te be­lang­en die in dit land aan de macht zijn en die macht niet vrij­wil­lig zul­len prijs­ge­ven.”


    Carl De­vos:

    “Zelfs als pro­test­par­tij is VB min­der in­teres­sant. Wie boos is op het Bel­gi­sche po­li­tie­ke sys­teem vindt bij de N-VA een uit­weg die meer kans heeft om tot be­leids­ver­ande­ring te lei­den.”


    Zoeken in blog



    Foto

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Met België als het kan, zonder België als het moet

    Interessante websites
  • DOORBRAAK
  • Anders Nieuws Extra
  • 't Pallieterke


  • Rutten worstelt met Confederalisme




    Mise au point (RTBF):
    N-VA afgemaakt




    De herwonnen arrogantie van de traditionele partijen




    Karel De Gucht en slechte manieren



    17-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder de taalgrens: Di Rupo en de omerta


        

    Laurette Onkelinx (PS)



    Is het u ook al opgevallen dat het vanuit Franstalige politieke hoek al maanden zo stil is richting de Vlamingen ? Sinds Onkelinx (PS) haar middenvinger heeft getoond, hebben wij haar omzeggens niet meer gehoord. Is zij haar giftige anti-Vlaamse tong verloren ? Ook Milquet (CDH en Madame "NON") is al maanden héél stil voor haar doen.  Zijn zij op zoek naar de grote verzoening met de Vlamingen ?

    Het valt bovendien op dat communautaire discussies - laat staan conflicten - tussen Vlamingen en Franstaligen de laatste maanden, althans “en publique”, niet te bespeuren vallen. Enkel tussen Vlamingen onderling, nl. tussen de Vlaamse minderheid in de federale regering (CD&V, Open VLD, Spa) en de oppositie (N-VA, Vlaams Belang, LDD) wordt nog communautair vuurtje gestookt. De Franstaligen hebben de buit binnen en zwijgen in alle talen. Het De Wever-bashen laten zij over aan hun Vlaamse vrienden/kameraden.

    Omerta

    Wat is er dan wel aan de hand ? Vanwaar deze “omerta” ?

    Het heeft alles te maken met 6 december 2011. Neen, niet met Sinterklaas. Wel met de allereerste ministerraad van Premier Elio Di Rupo (PS) die op die dag plaatshad.

    Di Rupo heeft op die bewuste 6e december de Franstalige regeringspartijen opgeroepen 'alles te doen' om hun Vlaamse partners 'de volgende verkiezingen te laten winnen'. Hij wil een verdere doorbraak van N-VA afblokken. En nog: “De premier vroeg ook om giftige opmerkingen achterwege te laten. 'Restons soudés', zei hij. 'Laten we de gelederen gesloten houden.(Knack.be - 26/12/2011).

    Uit Di Rupo's oproep blijkt ook dat hij een verdere doorbraak van de N-VA bij de volgende verkiezingen te allen prijze wil vermijden. 'Als dit mislukt, weet ik echt niet of we ooit nog een Belgische regering kunnen vormen', zei een partijvoorzitter achteraf (Gazet van Antwerpen - 26/12/2011).

    Deze “omerta” aan Franstalige kant wordt angstvallig opgevolgd en heeft dus alles te maken met de strategie om de Vlaamse kiezer niet verder in de armen van de grote vijand te jagen… de N-VA.  Dus niks grote verzoening, enkel het status-quo wordt nagestreefd, ook na 2014. Maar dit kan enkel en alleen indien de Franstaligen er mede voor zorgen dat de Bekes en de De Croos van deze wereld in 2014 voldoende gewicht behouden om de huidige coalitie verder te zetten.

    Vlamingen die toch verandering willen weten dus wat hen te doen staat.

    Niet enkel Beke, De Croo, Dewael en C° knijpen de billen dicht op weg naar de verkiezingen. Ook en vooral Franstalig politiek België zit met een ei in de broek. Van hier tot in Tokio …

    Addertje

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Di Rupo, ministerraad, Laurette Onkelinx, Joëlle Milquet, Bart De Wever, Addertje, N-VA, CD&V, Open VLD, Spa, Vlaamse Belang, Ldd
    16-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Letterlijk: Pleegt CD&V harakiri?

      

    Pleegt CD&V harakiri? (Ph. Van den Abeele)

    De kopstukken van CD&V slaan wild in het rond tegen De Wever. Hiermee misachten ze een van de elementaire principes bij communicatie: zet uw concurrent niet in het brandpunt van uw boodschap, maar spreek over uzelf en uw sterke punten. Uithalen naar een concurrent zet hem in het centrum van de belangstelling, en verzwakt de eigen positie. Blijkbaar is men bij CD&V al zozeer in paniek dat ze bij de volgende verkiezingen helemaal als irrelevant van de kaart geveegd zullen worden, dat ze niet meer weten van welk hout pijlen maken. En blijkbaar volgt VLD hen nu in hetzelfde spoor.

    Kan u zich inbeelden dat de baas van Delhaize een interview geeft over een, tot zelfs drie bladzijden in de krant, en het bijna uitsluitend over Colruyt heeft? Over hun politiek om altijd onder de prijs van Delhaize te duiken, over hun rekken die goedkoper zijn, hun spaarzame koeling van hun verse producten, in plaatst van zijn eigen positie te verklaren en aan te prijzen. Natuurlijk zal Delhaize zoiets niet doen, een hele bladzijde indirect ter beschikking stellen van Colruyt. Evenmin zal een baas van BMW in een interview het overwegend over Mercedes hebben. Of neem eender welke andere concurrentiesituatie, zoiets is het domste wat men kan doen. Een baas die dat wel zou doen, mag meteen zijn C4 ophalen denk ik.

    Niet echter CD&V. De laatste week misachte ze op een onvoorstelbare manier een van de elementaire principes bij communicatie: zet uw concurrent niet in het brandpunt van uw boodschap, maar spreek over uzelf en uw sterke kanten. 
    Woensdag 11 juli publiceerde De Tijd een interview met Eric Van Rompuy. Titel: ‘De Wever bedreiging voor onze welvaart’. (Te lezen op de website van Van Rompuy ) 
    Zaterdag 14 juli deed hij het nog eens over op een volle bladzijde 31 in Le Soir, met aankondiging en korte uittreksels op de voorpagina. Titel:Il faut démasquer De Wever’  . 
    Diezelfde dag kreeg CD&V-voorzitter Wouter Beke niet minder dan drie bladzijden voor een interview in De Standaard, met de titel ‘De Wever deelt alleen muntjes met azijn uit.’ (Integraal lezen alleen voor abonnés. Een deel is wel vrij toegankelijk op hun website, onder de titel 'Beke: 'N-VA heeft haar kiezers al twee keer en panne achtergelaten' )

    Het was niet alleen in de titel allemaal De Wever wat de klok sloeg. In de drie interviews gaat het bijna uitsluitend over De Wever en de N-VA, en tussendoor ook nog af en toe over hun partij, of beter gezegd, over de goede werking van de huidige meerderheid op het federaal niveau. Beke eindigt zijn interview met de uitspraak: ‘Ik verkies een CD&V-strategie boven een anti-N-VA-strategie. Ik beschouw onze partij als de Volvo van de Wetstraat: degelijk, duurzaam, misschien niet de meest sexy wagen, maar hij brengt je ergens. De N-VA heeft haar kiezers al twee keer ‘en panne’ gelaten. Het is niet mijn ambitie om de tegenstander op de huid te zitten. Maar enige correctheid van hun kant, zou aangenamer zijn.’ 
    Die uitspraak als besluit van een lang interview dat niets anders bevat dan tekenen van een anti-N-VA-strategie, en niet veel anders dan de tegenstander op de huid te zitten. Cd&V is duidelijk de pedalen kwijt. Het interview werd afgenomen door Bart Brinckman en Marjan Justaert. Wellicht heeft Brinckman behoorlijk gestuurd om Beke in de richting van een een anti-N-VA-strategie te krijgen, want bijna alle vragen gaan over de N-VA en De Wever.

    De pannes van CD&V

    En à propos de kiezers ‘en panne’ laten, dat is wel een CD&V, en geen N-VA specialiteit. Even opfrissen: 
    CD&V is in 2007 federaal naar de verkiezingen getrokken met de belofte dat ze niet zou toetreden tot een regering indien er in het regeerakkoord geen duidelijke afspraken werden opgenomen over de realisatie van de Vlaamse eisen. Een akkoord over de splitsing van het kies- en gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde was 'een evidente voorwaarde alvorens in een regering te stappen'. Daarna stapte CD&V toch in de federale regering, en leverde niet minder dan drie premiers (Leterme I, Herman Van Rompuy, Leterme II), zonder dat er één letter van de CD&V-belofte werd uitgevoerd. Ze had niet eens tot de overbruggingsregering van Verhofstadt III mogen toetreden als ze haar verkiezingsbelofte wou nakomen. Hiermee verbrak ze een eerste keer haar plechtige verkiezingseed. CD&V brak daarna in anderhalf jaar tijd nog drie keer haar verkiezingseed. Het werd de vierde keer met Leterme II. 
    (Zie ook het artikel van 25.11.09: ‘Leterme II: CD&V-kiezer een vierde keer bedrogen’ )

    Bij de federale verkiezingen van 2010 werd CD&V voor dit herhaalde kiezersbedrog afgestraft met het slechtste resultaat ooit uit haar geschiedenis. Daarna hebben ze blijkbaar nog altijd niets geleerd uit de afstraffing van hun kiezersbedrog. In een interview in De Standaard, vrijdag 8 juli '11, zegt Wouter Beke: "Op het politiek bestuur donderdagochtend heb ik gevraagd of er iemand denkt dat we er met de MR en zonder de N-VA wel uitgeraken. Niemand is toen rechtgestaan. Zonder de N-VA zijn we voor het bereiken van een tweederdemeerderheid overgeleverd aan het FDF. Ik denk niet dat die partij ons een oplossing voor BHV zal aanbieden". Hij bleef eerst herhalen dat er nooit sprake van kon zijn te onderhandelen zonder de N-VA. Maar op 21 juli zat hij dan toch aan de onderhandelingstafel, zonder de N-VA. Zogenaamd 'onder zijn voorwaarden', herhaalt hij nog eens in zijn interview in De Standaard van vorig weekend. Maar daar klopt niets van. (Meer hierover in het artikel 'Wouter Beke had (gedeeltelijk) gelijk' , 25.07.11 ) 

    Ook VLD doet mee aan inbeuken op de N-VA 

    In De Morgen van maandag 16 juli ’12 staat een opiniestuk van Patrick Dewael en Marleen Vanderpoorten met de titel: ‘N-VA, het nieuwe platform voor extreem rechts’ .

    Reactie van lezer Mathieu Bos op de website: 
    ‘Het is armoe trof bij de klassieke tripartite CD&V, SP-A en O-Vld. Vraag aan een ieder die wat van imago building weet heeft en die zal U zeggen dat je niet sterker wordt door op de andere te schieten. Enkel consequent handelen en je sterke punten uitspelen zullen op de lange termijn winstgevend zijn. Waarbij ik niet wil zeggen dat sommige evoluties bij de 
    N-VA me wat verontrusten.’ 

    Hiermee ben ik het nogal eens. Zie ook mijn artikel: 'De slecht onderbouwde en kaduke standpunten van de N-VA' , 22.03.12. 'Het discours van de N-VA tot nu is slecht onderbouwd en nogal amateuristisch. Ook over ‘Europa’. Het pleidooi van N-VA voor een 'sterker Europa' vind ik wat triest, want zonder enige kritiek op het volstrekt ondemocratisch karakter van de Europese Unie. N-VA wil zelfs een niet verkozen administratie, de Europese Commissie, de macht geven om een afdwingbaar beleid te voeren, wat de partij dan een 'democratisch kader' durft te noemen.'



    Ph. Van den Abeele in Nieuwpierke.be

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Ph. Van den Abeele, Nieuw Pierke, Wouter Beke, Addertje, CD&V, N-VA, Bart De Wever, Eric Van Rompuy
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De traditio’s: de ontreddering is totaal


        

    Patrick Dewael: “N-VA is het nieuwe platform voor extreem rechts”

    De column van Patrick Dewael in De Morgen van het voorbije weekend is tekenend voor de ontreddering die vandaag bij de traditionele partijen heerst.

    De aandacht afwenden van het federale beleid waarvan zij weten dat het de meeste Vlamingen niet zint. Dat is de tactiek van de traditionele partijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Want De N-VA wil van het federale beleid de inzet maken voor deze verkiezingen. Maar zoals Bart De Wever recent nog liet verstaan: indien het beleid van deze regering dan toch zo positief is zoals ze beweren, dan moeten de traditionele partijen helemaal geen schrik hebben van de verkiezingen. Integendeel, dan zullen de kiezers hen dubbel en dik belonen!

    Spiegel

    Beke, Dewael, De Croo en C° durven niet meer in de spiegel te kijken. Want ze weten verdomd heel goed dat zij verkeerd bezig zijn (Dexia, de pensioenproblematiek, de sociale zekerheid, justitie, de structurele tekorten bij de politiezones, BHV, de cadeau’s aan de Frantaligen, enz.). De waarheid is dat CD&V, Open VLD en Spa vastzitten in de fuik Van Di Rupo en ze kunnen geen kant meer op. Want wie er vandaag de stekker durft uit te trekken pleegt harakiri. De kiesdrempel wenkt. Hun strategie bestaat er dus in om N-VA zo veel mogelijk in een slecht daglicht te plaatsen. En sinds enige tijd is naast het De Wever-bashen ook het verkondigen van platte leugens daarbij een beproefd wapen.

    De truc van het cordon

    Even terug naar Patrick Dewael en zijn column. De kern van zijn probleem en dat van zijn collega’s in de regering: in tegenstelling tot het Vlaams Belang slaagt N-VA er in de almacht van de traditio’s te doorbreken. Vandaag bestaat er aan Vlaamse kant een partij die een bedreiging vormt voor de macht en de posities van de traditionele partijen. En de truc van het cordon sanitaire om die partij te neutraliseren kan niet worden toegepast.

    Het juk van de PS

    De enige oplossing tegen de opmars van de N-VA is een beleid afgestemd op Vlaanderen, los van de bevelen van de Franstaligen. Maar dat is in de huidige structuren van dit (on)land onmogelijk… want telkens weer ontmoet je de PS op je pad. Enkel een grotere Vlaamse autonomie is hierop het antwoord. Hiertoe is misschien een splitsing van het land niet noodzakelijk, wel confederalisme. Enkel met een voldoende sterke N-VA is dit te realiseren. Zoniet blijft het aanmodderen en verspeelt Vlaanderen al zijn troeven.

    De traditionele anti-Vlaamse partijen dreigen tot aan de verkiezingen van 14 oktober a.s. alvast nog een en ander uit de kast te zullen halen om N-VA te besmeuren. Alleen inhoud zal ontbreken. Het bewijst vooral hoe leeg hun lege doos is.


    Addertje

     

    "Wie beweert dat de overgang naar een confederatie de totale splitsing van het land veronderstelt
    is een handelaar in angst
    ."
    (
    Matthias Storme)

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Patrick Dewael, Open VLD, CD&V, Wouter Beke, Addertje, Bart De Wever, N-VA, confederalisme, cordon sanitaire
    15-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Is zomer: sterren in de zon
    Wij hebben er nog niet veel van gemerkt maar toch is het zomer. Op andere plaatsen is de zon wel degelijk van de partij. Ook sterren leggen er dan 
    even (letterlijk en figuurlijk) de riem af.
    Zoals Abigail Clancy.


          



    Meer sterren hier

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wouter Beke (CD&V) heeft duidelijk geen scrupules

      


    Wouter Beke vandaag in "kwaliteits"krant De Standaard:

    “Wij gaan voor een sterker Vlaanderen in een bestuurbaar land. Daarvoor dient die zesde staatshervorming, daarom hebben we budgettair gesaneerd. Het project van de N-VA oogt troebel, zowel communautair als budgettair. Zodra het concreet wordt, vallen ze door de mand. Of ze durven het niet te zeggen om geen mensen bang te maken.”

    “Ik beschouw onze partij als de Volvo van de Wetstraat: degelijk, duurzaam, misschien niet de meest sexy wagen, maar hij brengt je ergens. De N-VA heeft haar kiezers al twee keer en panne gelaten. Het is niet mijn ambitie om de tegenstander op de huid te zitten. Maar enige correctheid van hun kant, zou aangenamer zijn.“

    Zijn Volvo brengt de Vlaming naar de afgrond. Hoe durft die man vandaag nog beweren dat hij voor een sterker Vlaanderen gaat nadat hij gisteren heeft beslist om Vlaanderen honderden miljoenen armer te maken ? CD&V heeft gisteren BHV gesplitst met uw en mijn geld.

     

    Addertje

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Wouter Beke, CD&V, BHV, Addertje, Vlaanderen, Vlaming, N-VA
    13-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BHV: Hoe gaan Beke, Van Rompuy, Doomst en De Croo dat uitleggen ?

     

    BHV is gesplitst ! Maar... hoe krijg je uitgelegd dat in tijden van besparingen Brussel bijna 500 miljoen euro (= 20 miljard oude BEF) per jaar extra in de schoot geworpen krijgt (tegen 2030 verhoogd tot 1 miljard euro = 40 miljard oude BEF) ? Dat geld zal vooral van de Vlamingen moeten komen. Deze transfers zijn een van de  toegevingen van de Vlaamse politici in ruil voor de splitsing van BHV. Kortom, een mega-transfer. Bovendien zal de toekomstige financieringswet hier nog een schep bovenop doen voor Wallonië.

    En dat terwijl Vlaanderen reeds vandaag en de komende jaren met immense uitdagingen en grote financiële behoeften zal worden geconfronteerd.
    Onbegrijpelijk.

    Joost mag weten hoe Beke, Van Rompuy, Doomst, De Croo en consoorten dit aan de Vlamingen gaan uitleggen. Het is dan ook cynisch dat deze verraders er bovendien ook nog fier (om niet te zeggen "euforisch") over zijn.


    Het topje van de ijsberg:

    Reeds vandaag heeft Vlaanderen een structureel tekort aan financiële middelen waardoor het onmogelijk het hoofd kan bieden aan de groeiende behoeften. Enkele voorbeelden:

    Sociale woningen

    • De wachtlijsten voor een sociale woning in de steden worden steeds langer. Antwerpen en Gent zijn samen goed voor 42% van de wachtenden. In de stad Antwerpen lopen 22.386 aanvragen voor een sociale woning, een toename met 2823 in twee jaar. Daarmee heeft Antwerpen een aandeel van 24% in het totale aantal aanvragen in Vlaanderen. De wachttijden voor een sociale woning in de steden bedragen gemiddeld twee tot drie jaar.
    • De Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) trekt aan de alarmbel. Voor 2012 is er een tekort van 200 miljoen euro om sociale woningen te renoveren. Door dat tekort dreigt er leegstand in duizenden sociale woningen, waarschuwt de VVH.

    Ouderenzorg

    Er staan in Vlaanderen 162.600 ouderen op de wachtlijst voor een plaats in een Vlaams woonzorgcentrum.

     Gehandicaptenzorg

    • In Vlaanderen wachten nog meer dan 26.000 mensen met een handicap op ondersteuning.
    • Bijna 5.000 gehandicapten staan al 2 jaar op een wachtlijst voor mensen met een dringende zorgvraag. Een dringende zorgvraag betekent dat de overheid erkent dat de betrokkene binnen de zes maanden zou moeten geholpen worden.

    Renovatie Scholen

    De middelen voor groene renovaties in scholen zijn opgeschort. Honderden scholen hadden nood aan die investeringen, maar er is te weinig budget. 

    Kinderopvang

    Vlaanderen kampt met een tekort aan kinderopvangplaatsen. Volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zullen er dit jaar ongeveer 1.000 plaatsen bijkomen, maar moeten er tegen 2016 zeker 3.000 plaatsen bijkomen om de doelstelling te halen van 50 plaatsen per 100 kinderen onder de 3 jaar. Tegen 2020 zou er zelfs voor elke baby of peuter een plaats moeten zijn.


    Addertje

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:BHV, Staatshervorming, Vlaanderen, CD&V, Beke, Van Rompuy, Doomst, De Croo, Addertje, wachtlijst, transfer
    11-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Letterlijk: Rik Van Cauwelaert: 'Artikel 35, de laatste Belgische oplossing'


    Rik Van Cauwelaert, strategisch directeur Knack

    Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) wil een kenniscentrum voor staatshervorming. Daar valt wat voor te zeggen. Alleen jammer dat hij dit stichtende 11 juli-voorstel niet veel eerder - ook aan zijn partij CD&V - heeft voorgelegd. Dat zou heel wat communautair geneuzel hebben voorkomen.

    Met grondig denkwerk over artikel 35 - de laatste Belgische oplossing - is het mandje van het toekomstige kenniscentrum van staatssecretaris Servais Verherstraeten al meteen gevuld. Het grote gesprek van gemeenschap tot gemeenschap over artikel 35 is de logische uitkomst van de omwenteling die minister-president Kris Peeters (CD&V) nastreeft en kan daarom maar best zo snel mogelijk worden aangevat.

    Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) stelt de oprichting voor van een kenniscentrum voor staatshervorming dat alle bestaande expertise bundelt. Daar valt wat voor te zeggen. Het is alleen jammer dat de staatssecretaris dit stichtende 11 juli-voorstel niet veel eerder - ook aan zijn partij CD&V - heeft voorgelegd. Dat zou heel wat communautair geneuzel hebben voorkomen. Want na zijn verkiezingssucces van 2007 begon Yves Leterme geheel onvoorbereid aan zijn formatietaak die finaal in complete verwarring strandde. Een pijnlijke verwarring was dat, die de aanzet vormde van het electorale succes van N-VA in 2010. De zesde staatshervorming die nu voorligt, is het resultaat van politieke paniek, aangepookt eerst door de eurocrisis en dan door de angst voor N-VA.

    De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde lijkt eindelijk een feit te worden, maar werd door de Franstalige partijen vrij ongegeneerd verkocht in ruil voor veel geld voor Brussel, dat niet eens moet verantwoorden wat het met die buit zal aanvangen.
    De rest van de staatshervorming is een staatshervorming à la belge, een staatshervorming met weerhaken.

    Overdracht van bevoegdheden veronderstelt volstrekte autonomie van de deelregeringen bij de uitoefening van die nieuwe bevoegdheden. Maar dat is niet echt het geval, want als die bevoegdheden al worden overgedragen, dan zitten er telkens toch weer remmen op de aanwending ervan.

    In een interview deze week in Knack zegt Vlaams minister-president Kris Peeters verbaasd te zijn dat het federale koninkrijk ondanks de zware politieke overhead toch overeind blijft. Peeters noemt dat een Belgisch wonder, mogelijk gemaakt door Vlaanderen dat met 60 procent van de bevolking 70 procent van het bruto binnenlands product aflevert en 80 procent van de Belgische uitvoer voor zijn rekening neemt. Maar, waarschuwt de minister-president, dit is niet lang meer vol te houden. Daarom ook wil Peeters, terecht, het samenwerkingsakkoord van 1994 herbekijken en eist hij rechtstreekse toegang tot de Europese instanties. Dat laatste stootte op het sarcasme van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die daarmee voorbijgaat aan de mogelijkheid die de gemeenschappen en gewesten nu al hebben om internationaal op te treden.

    De staatshervorming die de federale regering in de aanbieding heeft zal dat proces nog versnellen, ook al omdat de Franstalige partijen blijven weigeren om de nodige financiële en economische hervormingen door te voeren. De nieuwe bijzondere financieringswet waar in alle stilte aan gewerkt wordt, voorziet in nieuwe transfers, dit keer van Vlaanderen naar Brussel. Die transfers kan de Vlaamse Gemeenschap zich in de huidige crisisomstandigheden nauwelijks nog veroorloven.

    Wie de bevindingen van de Vergrijzingscommissie doorneemt, beseft meteen dat de jongste pensioenhervorming niets voorstelt. Het Internationaal Muntfonds heeft de Belgische regering al gewaarschuwd voor de verwoestende gevolgen van de vergrijzingsgolf die de federale overheid, die haar reserves aan het opeten is, tot zware begrotingsingrepen zal dwingen. Tot nog toe heeft de federale regering vooral nieuwe lasten opgelegd om haar begrotingsproblemen op te lossen. Volgens het IMF moet nu dringend en verregaand in de uitgaven worden gesnoeid.

    Eigenlijk kan deze federale coalitie, langs Vlaamse kant bestaande uit drie traditionele partijen die niet eens een Vlaamse meerderheid vormen en die bovendien kampen voor hun electorale overleving, dergelijke oefening niet meer aan.

    Het constitutionele imbroglio waarin het federale koninkrijk verzeilde, verdraagt geen halve maatregelen meer. De beste manier om een einde te stellen aan de permanente diplomatieke conferentie die België is geworden, is de rechten van de twee grote gemeenschappen gelijk te schakelen – ongehinderd door grendelwetten en alarmbellen - en hun een volstrekte autonomie toe te kennen.

    Die mogelijkheid zit al jaren ingebouwd in de federale grondwet, met het nooit ingevulde artikel 35, dat zegt dat de federale overheid slechts bevoegd is voor de aangelegenheden die de grondwet haar uitdrukkelijk toekent en dat alle andere bevoegdheden de gemeenschappen en gewesten toekomen.

    Het grote gesprek van gemeenschap tot gemeenschap over artikel 35 is de logische uitkomst van de omwenteling die Kris Peeters wil bewerken, en kan maar best zo snel mogelijk worden aangevat. Al was het maar om efficiënt te kunnen omgaan met de manier waarop Europa essentiële domeinen van ‘democratische wilsvorming’ die betrekking hebben op economische en sociale kwesties tot zich trekt. En Europa wordt daarbij niet gehinderd door veel vragen over ‘herverdelende rechtvaardigheid’ – Grieken, Spanjaarden en Portugezen kunnen daar meer over vertellen.

    Overigens kan men zich ook afvragen of de federale staat België nog veel meer is dan een Europees doorgeefluikje. De ULB-academicus Julien Pieret heeft al eens opgemerkt dat België als gevolg van de ontwrichting door de opeenvolgende staatshervormingen nauwelijks nog een soevereine staat kan worden genoemd.

    Met grondig denkwerk over artikel 35 – de laatste Belgische oplossing - is het mandje van het toekomstige kenniscentrum van staatssecretaris Verherstraeten al meteen gevuld.


    Bron: Knack.be

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Rik Van Cauwelaert, Knack, Kris Peeters, Servais Verherstraeten, Addertje, Cd&V, artikel 35, België, N-VA, Brussel-Halle-Vilvoorde, BHV, Brussel
    10-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is de Koning neutraal ?


       

     

    Tijdens de regeringsvorming is 73 procent van de tijd een socialistische partijman (Vlaams of Franstalig) aan zet geweest. Bart De Wever kreeg 6,6 procent van de tijd een opdracht van de vorst. Voor professor Vuye is het dan ook duidelijk: koning Albert hield geen rekening met de verkiezingsuitslag in Vlaanderen.

    Professor staatsrecht Hendrik Vuye (Universiteit Namen) zei één en ander op de studiedag van de N-VA over de monarchie.

    Bron : DS


    Op de website van Knack klinkt het iets vollediger en genuanceerder:

    De professor rekende zelf uit dat "de PS en sp.a samen 22 procent van de kiezers vertegenwoordigden, maar toch 72 procent van de formatietijd aan zet zijn geweest". "Dat terwijl de N-VA 17,4 procent haalde, maar amper 6,6 procent van de tijd aan zet was".

    Meer Koninklijke valse noten uit het (recente) verleden: Koning was nooit neutraal (lvb.net)

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Koning, Albert I, regeringsonderhandelingen, Hendrik Vuye, N-VA, Addertje, PS
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder de taalgrens : Verguisd: De Wever, de Vlamingen, of beiden ?


       

     

    In het tijdschrijft Doorbraak las ik onlangs in een interview met Wallonië-kenner Pascal Verbeken onder de titel "De Wever heeft meer invloed op Waalse kiezer dan Hollande" het volgende: “Toen ik in 2006 veel in Wallonië was voor mijn eerste boek, hield iedereen daar sterk vast aan België. Ze wilden het land met hand en tand verdedigen. De successen van De Wever en N-VA zorgden voor een grote omslag. Vele Franstaligen willen doorgaan met België als het kan, maar beginnen toch serieus na te denken over andere wegen want ze twijfelen er steeds meer aan of het land nog een lang leven beschoren is.”

    De man zou wel eens gelijk kunnen hebben. Het is in elk geval duidelijk dat - in de aanloop naar de Vlaamse Feestdag - Bart De Wever niet is weg te slaan uit de Franstalige pers. Vooral de wijze waarop over de N-VA-Voorzitter wordt bericht roept ernstige vragen op voor een zogenaamde objectieve pers. Gisteren publiceerden we een editoriaal van Béatrice Delvaux van Le Soir, met wie De Wever – zelfs in zijn huidige gedaante - vermoedelijk nooit meer door dezelfde deur kan (zie ook De Wever woest op "haatdragende Le Soir").

    Vandaag is het de beurt aan Francis Van de Woestyne, journalist bij La Libre Belgique en ook notoir De Wever- en Vlamingenhater.   

    Om u een idee te geven van de manier waarop onder de taalgrens over de Vlamingen en de grootste Vlaamse partij N-VA wordt gedacht en vooral van de denigrerende wijze waarop over haar Voorzitter wordt geschreven, willen wij u een samenvatting van zijn column niet onthouden (vrije vertaling).

    Belangrijk hierbij is te weten dat dit soort van scheldproza en eenzijdige gekleurde propaganda, de enige informatie is die de Franstaligen ’s morgens bij hun ontbijtkoeken via hun krant krijgen opgediend.

    De aard van de reacties van lezers (reeds +/- 150, uiteraard in het Frans) op dit soort van artikels (of zijn het lastercampagnes ?) laat zich dan ook raden (lees hier). Maar opgepast, niet voor gevoelige zielen.

     


      Onvoorspelbaar, onze Vlaamse vrienden ?
    (Imprévisibles, nos amis flamands?)

    Francis Van de Woestyne (LLB) - 10 juli 2012

    De vlamingen blijken nog altijd de beloftes van Bart De Wever te verkiezen boven de verwezenlijkingen van hun Voorzitters.

    Morgen woensdag 11 juli is het dus de 710e verjaardag van de Guldensporenslag. …/…

    Een jaar geleden hield België de adem in. De politieke crisis was dieper dan ooit tevoren. Een formateur, Elio Di Rupo, probeerde zo goed en kwaad als mogelijk de meerderheid van de Vlaamse partijen te overtuigen om te onderhandelen op basis van een basisnota die de N-VA, haar Voorzitter in het bijzonder, Bart De Wever, in een handomdraai verworpen had.

    Een jaar geleden in Kortrijk zong Bart De Wever – die toen nog bier, wafels en drakenburgers verslond (vandaag heeft hij vet, suiker, koolhydraten verbannen om plaats te maken voor proteïnen) - zijn favoriete klaagzang: Vlaanderen, zei hij, waadt in de modder omwille van de Franstalige onverschilligheid. Sedertdien is zijn gewicht op de weegschaal gedaald maar is zijn gewicht in de peilingen naar omhoog geschoten. En dat ondanks een Staatshervorming die in de maak is en waarvan de eerste fase zal worden gestemd, toevallig net na het Vlaamse feest. Maar blijkbaar geven de Vlamingen er nog altijd de voorkeur aan om te geloven in de beloften van Bart De Wever, eerder dan zich te verheugen in de institutionele vooruitgang die werd onderhandeld door de andere Vlaamse partijen. De Wever die nog nooit iets heeft bewezen, die nooit niets doet.

    De Vlaamse kiezer is zeer onvoorspelbaar. De Vlaamse feestdag dreigt de twee kampen te verdelen. CD&V, Open VLD en SP.A verheugen zich over de gemaakte volbrachte stappen, N-VA en Vlaams Belang betreuren dat deze hervormingen het resultaat zijn van een onaanvaardbaar compromis.

    lalibre.be

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:La Libre Belgique, Francis Van de Woestyne, Le Soir, Vlaamse Feestdag, Bart De Wever, Addertje, Staatshervorming, 11 juli, Doorbraak
    09-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder de taalgrens: Bart De Wever… de hel ingeprezen


      

    Celui dont tout le monde dit le nom
    (Hij van wie iedereen de naam zegt)

    Editoriaal van BEATRICE DELVAUX  (Le Soir) - 9 juli 2012

    (Vrije vertaling)

    Bijna een jaar geleden, in de nacht van 21 juli, kroop België uit een diepe crisis. Wouter Beke, CD&V-Voorzitter, aanvaardde om onderhandelingen aan te vatten om aldus de N-VA te marginaliseren en de regering Di Rupo I op de been te helpen. Dit akkoord en dit België: het was een mirakel.

    Dat is het nog altijd, een jaar later. Hoewel de Staatshervorming en de splitsing van BHV in de week van de Vlaamse feestdag zullen worden gestemd, toch staan wij nog steeds even dicht bij een mogelijke splitsing van het land. Nooit heeft de schaduw van Bart de Wever zo zwaar gewogen. Nooit is hij in staat geweest om het lot van Vlaanderen zo sterk te domineren, dank zij de gemeenteraadsverkiezingen, en dus ook het lot van België.

    Hij zei het dit weekend, genietend van de zichtbare ontreddering van zijn Vlaamse opposanten: “Ik zou Calimero zijn ? De waarheid is dat ik groot ben en dat zij heel klein zijn.”

    “Maar op welke planeet leeft N-VA ?”, vroeg Di Rupo zich af toen een parlementslid van die partij de bouw van een nieuwe nucleaire centrale wenste. Het antwoord is eenvoudig: de N-VA leeft niet op de planeet, zij bekijkt ze van op afstand, moedigt het ongenoegen aan, doet aanbevelingen of torpedeert oplossingen die ze zelf nooit in de praktijk moet brengen. “Iemand die dingen zegt maar nooit iets doet, is onaantastbaar”, verklaarde zaterdag Patrick Janssens, de socialistische  burgemeester van Antwerpen. Het is helaas in die “veel te onrechtvaardige” zetel dat Bart De Wever zit.

    Hij houdt nog steeds vast aan de splitsing van het land in naam van zijn droom van “democratisch bestuur en efficiëntie” die hij verkondigt. BHV is maar een kleine erwt in die soep. Een splitsingsproject dat hij voortaan aan Europa zal voorstellen en dat zich – volgens hem – ook moet afscheiden van het Zuiden, Frankrijk inbegrepen. Vlaanderen zou dan de grens zijn van dit Noord-Europa van de eerbaren.

    De man wacht zijn tijd af om de Geschiedenis binnen te stappen en het risico te nemen om te ontgoochelen door eindelijk zijn verantwoordelijkheden te nemen. Maar hij zal zijn handen enkel vuilmaken voor de “grote slag”. Zijn slag. In een klimaat van populisme, van gepruts en getalm bij de klassieke oplossingen tegenover de schuldencrisis, de bankencrisis, de werkgelegenheid en de identiteiten in Europa, en aangemoedigd door de peilingen, voelt hij dat het moment nadert.

    Dat verklaart de angst van de anderen. Want zij zien niet meer welke kracht nog een tegenwicht kan bieden voor de verleiding van een man met enkel gemakkelijke beloften. Die nooit rekenschap moet geven. Die enkel maar zijn nationalistische droom moet verwezenlijken.

    lesoir.be

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Béatrice Delvaux, Le Soir, Elio Di Rupo, regering, Bart De Wever, N-VA, Addertje, Wouter Beke, CD&V, splitsing
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gespeelde verontwaardiging van de rode kameraden komt rijkelijk laat



    Alle hens aan dek deze morgen tijdens « de Ochtend » op Radio 1. De Afghaan Parwais Sangari (20) werd vandaag – na verschillende jaren in ons land te zijn verbleven - uitgewezen en terug gestuurd naar Afghanistan. Een menselijk drama voor betrokkene, de opvangfamilie  en vrienden. Wel verslag over de uitwijzing op de politiek-correcte BRT, maar geen kritisch woord,  geen diepgaande analyse over het rampzalige beleid dat het drama veroorzaakt.

    De schuldige van dit drama ? Neen, niet Maggie De Block (Staatssecretaris voor Asiel en Migratie). Zij probeert het puin te ruimen dat het gevolg is van het gevoerde non-beleid inzake asiel en migratie van de voorbije decennia. Alle traditionele partijen hebben boter op het hoofd. Rood, groen, oranje en blauw, zij zijn de schuldigen. Een beleid van ellenlange procedures, collectieve regularisaties, gewone regularisaties (lees hier ter illustratie).

    Verkeerde deur

    De jongsocialisten waren de initiatiefnemers van de demonstratie van deze morgen. Ze klopten op de deur bij het kabinet van Maggie De Block. 1. Zij klopten veel te laat. Dat hadden zij al jaren geleden moeten doen. 2. Maar vooral en bovendien klopten zij op de verkeerde deur. Zij hadden jaren geleden al moeten kloppen op de deur van hun rode kameraden, gesteund door Verhofstadt. De bedenkers van dit non-beleid.

    Rood klaagt eigen beleid aan

    Rode rakker Joël De Ceulaer (journalist bij De Standaard) mocht er op de radio nog een schepje bovenop doen. Hij kreeg waarlijk kippevel van dit voorval. Hij had OpenVLD’ers Turtelboom en Gwendolyn Rutten nog niet gehoord! Wel, waar zat die rode kameraad de afgelopen jaren om het non-beleid aan te klagen dat de oorzaak is van het incident waartegen hij vandaag fulmineert ?  Het scheelde niet veel of deze morgen gaf hij N-VA de schuld van het drama. PVDA-lijsttrekker in Mechelen, acteur Dirk Tuypens, had het over een "compleet fout asielbeleid".  Ook Jan Roegiers (SP.A), zelf Vlaams parlementslid, richt zich jaren te laat tot de verkeerde politicus.  Die rode rakkers hebben geen enkele gêne.

    Bovenal, de gespeelde verontwaardiging van de rode kameraden komt rijkelijk laat.

    Opendeur-politiek - De naakte cijfers

    Dit desastreuze regularisatiebeleid moet een halt worden toegeroepen. Er moet eindelijk werk worden gemaakt van een efficiënt maar vooral ook effectief terugkeerbeleid.

    In 2010 had een illegale vreemdeling tien keer meer kans om geregulariseerd te worden dan om gerepatrieerd te worden. Netto ligt migratie in België vier keer hoger dan in de rest van Europa. We ontvangen vijf keer meer asielzoekers dan het EU-gemiddelde; nergens wegen de passieve migratiekanalen (gezinshereniging, asiel,…) en regularisatie (80 procent) zo door en is er zo weinig actieve arbeids- en studentenmigratie (20 procent). Slechts één op de vier van de niet-EU-vreemdelingen heeft een job; nationaliteit wordt twee keer makkelijker toegekend dan het EU-gemiddelde; tijdens de laatste zes jaar werden papieren uitgereikt aan 90.000 illegale vreemdelingen wat België tot koploper maakt in Europa (bron: www.migratieblog.be).

    De schuldigen van dit beleid zijn vandaag oorverdovend stil. Benieuwd of en hoe Di Rupo, hoofdrolspeler in dit wansmakelijk toneelstuk, zal reageren.

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Asiel, regularisatie, Elio Di Rupo, Maggie De Block, Verhofstadt, Parwais Sangari, Afghanistan, Addertje, rood, socialisten, Joël De Ceulaer, De Standaard, PVDA
    08-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regering-Di Rupo: de rode val”strik” voor Open VLD
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Zelfs met een zware prozac-kuur moet Open VLD  (net als CD&V) al lang spijt hebben om plat op de buik te zijn gegaan voor het rode strikje. Nu de regering Di Rupo – niettegenstaande de aanwezigheid van de liberalen en de permanente ontkenning - duidelijk tot een rode belastingregering is verworden, probeert de Open VLD ten einde raad alsnog te scoren met een liberaal doelpunt, nl. de herziening van de index.

    Het standpunt van de linkse partijen over dit onderwerp is sinds mensenheugenis een “njet”, de CD&V kijkt – zoals zo vaak het geval is - de kat uit de boom en blaast warm en koud. Dus hoopte de Open VLD alsnog te kunnen rekenen op de Franstalige liberalen van de MR.  

    Het is echter zeer twijfelachtig of Open VLD haar doelpunt vóór 2014 nog zal kunnen maken.

    MR-Voorzitter Charles Michel is over de index namelijk zeer duidelijk in een interview met de Franstalige krant Le Soir dit weekend zoals hieronder blijkt.

    Op de duur zal Alexander De Croo zich in deze regering nog tevreden moeten stellen met enkele liberale (top)benoemingen. Of dit volstaat voor de wegkwijnende liberale achterban valt te betwijfelen. Het wordt nu echt wel hopeloos voor de Vlaamse (?) liberalen.

    De regering-Di Rupo is een pijnlijke rode val”strik” geworden voor Open VLD.


    Uittreksel (vrije vertaling) met Charles Michel (MR) uit het interview in Le Soir:

    Keurt u het goed dat Elio Di Rupo de Europese Commissie wandelen stuurt wanneer zij aan de index wil raken ?

    Het regeerakkoord is duidelijk, de MR is coherent. Zelfs indien bij ons de Nationale Bank haar rol speelt door over de index een studie te maken. Wij zijn ook vrij om dit rapport in de lade te leggen.

    Wat de grond van de zaak betreft is de MR duidelijk: wij zijn loyaal tegenover het regeerakkoord en het rapport van de Nationale Bank is er na het akkoord gekomen, voilà. Het debat over de index is niet zonder belang, maar de hervorming ervan is geen prioriteit.

    En een indexsprong dan ?

    We mogen geen maatregelen nemen die de koopkracht aantast, die de lage en middeninkomens treft. Men moet steeds het evenwicht tussen de concurentie van de ondernemingen en de koopkracht van de bevolking voor ogen houden. De MR is consequent.

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Wever geeft Beke en De Croo lik op stuk

     


    Ik kijk er naar uit om - naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober aanstaande - Bart De Wever te zien debatteren met de vlaggendragers van de traditionele partijen: Wouter Béék, Alex De Croo, Bruno Tobback. Hopelijk komt het ervan. Maar dan wel een debat over inhoud, niet een ordinair De Wever bashen. Dat bashen hebben we de laatste weken, ja zelfs maanden al voldoende gehad vanwege de traditio’s. Maar we blijven positief en gaan er van uit dat de klassiekers alsnog in staat zijn tot een inhoudelijk debat.

    Dat de relatie tussen de traditio’s en De Wever inmiddels erg is bekoeld - en dat is een eufemisme - blijkt alvast uit een interview dit weekend met Bart in de Morgen.

    Hieronder alvast enkele leuke uittreksels:

    • De Wever is scherp voor zijn critici. "Ik word neergezet als iemand die hooghartig, onbeleefd en arrogant is. Ik herken mezelf daar niet in. Kijk, wie in 2007 een big bang belooft en vijf jaar later een scheet in een fles aflevert, moet zijn frustraties daarom nog niet op mij uitwerken."
    • Voor een Vlaams Belang-scenario, waarbij de extreemrechtse partij gefnuikt werd door het cordon sanitaire, vreest Bart De Wever echter niet. "Bij het Vlaams Blok ging het om een cordon sanitaire waarbij men op basis van het programma tot de conclusie kwam dat samenwerken onmogelijk was. Bij ons is er een cordon salutaire. Het gaat niet over wat we inhoudelijk te vertellen hebben, want daar is niets mis mee. Maar een cordon van de klassieke partijen om zichzelf te redden en hun eigen posities veilig te stellen. Dat houdt niet stand."
    • U staat in elk dorp op een verkiezingsaffiche. U bent overal. Ook dat voedt toch de perceptie van de eenmanspartij ? 

    Hoe hypocriet kun je nu eigenlijk zijn ? Leterme was in 2006 all over the place: hij ging naar de landbouwbeurs, hij ging met oude mensen sporten, hij ging turnen… Verhofstadt zei toen: “jij hebt blijkbaar veel tijd om overal rond te gaan, maar ik moet besturen.” Nu zegt Beke hetzelfde.

    Ons nationale verhaal vindt men schandalig. Ik snap het niet. Ik hoor De Croo en Beke zeggen dat ze de grootste staatshervorming ooit hebben verwezenlijkt, dat ze een hervormingsregering hebben, een saneringsregering ook, dat ze het land van de rand van de afgrond hebben weggehaald, dat we er sociaal-economisch goed voor staan, dat we een top-performer zijn… Ze zouden mij elke dag bloemen moeten  brengen dat ik van zo’n palmares de inzet van de verkiezingen wil maken. Ik moet toch een oen zijn, ongelooflijk. Ofwel geloven ze hun eigen bullshit niet.”

    • Ook uw relatie met Alexander De Croo (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) is enorm verzuurd.

    Dat is zo. De Croo stuurt een Tweet de lucht in: “De ene voorzitter is de andere niet.” Dit om te zeggen dat hij veel meer werk aflevert in het parlement dan ik.  Je kijkt dan naar de tabellen, en wat stel je vast ? Zijn parlementaire werk beperkt zich tot het ondertekenen van wetsvoorstellen van andere mensen. Zestig seconden werk in totaal. Dan denk ik: maak uzelf niet zo belachelijk. Dat doet menselijke waardering sterk eroderen, ja. Ik vind dat zo onnozel. Vraag me dan niet om waardering op te brengen op persoonlijk vlak. Ik voel die niet. Ik voel geen respect meer van de kant van Beke en De Croo. Het contact is tot nul herleid.

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfs het weer zorgt voor Vlamingenhaat !




    Het meest geconsulteerde bericht vandaag op de website van de Franstalige krant Le Soir? Het weer aan de kust ! En ook dàt zorgt bij onze zuiderburen voor het nodige Vlaming-bashen, te oordelen aan de lezersreacties (zie onderaan dit artikel). Het komt blijkbaar nooit meer goed in dit (on)land.

    Waarover gaat het ?

    Onder de titel “De kust wil de website Meteo België aanvallen" meldt het bericht dat een aantal kuststeden overwegen om een klacht in te dienen bij het gerecht tegen de weervoorspellers van de (commerciële) website Meteo Belgique/België. Reden: de voorspellingen van deze site kondigen regelmatig aan dat het een “rotte” zomer zal zijn wat deze steden danig op de zenuwen werkt.

    Geert Hoorens, verantwoordelijke voor toerisme aan de Belgische kust klaagt: “Het is zeer moeilijk om het weer op zulke lange termijn te voorspellen. Waarom doet men de mensen dan panikeren ? Het is al de tweede maal dat deze negatieve vooruitzichten een weerslag hadden op de toeristische sector bij ons. De dagjestoeristen vertegenwoordigen zowat 200.000 personen die elk 35 euro besteden. Indien zij niet komen betekent dit een verlies van 5 à 7 miljoen”.

    De stad Knokke heeft het vuur aan de lont gestoken en onderzoekt de mogelijkheid om de website aan te vallen. Een vergadering van alle kustburgemeesters is voorzien voor de maand augustus.

    Het probleem is dat de website duidelijk vermeldt dat de voorspellingen slechts voor een bepaald percentage betrouwbaar zijn zodat men zich op die manier indekt bij eventuele vergissingen. Indien de zaak niet voor het gerecht kan worden gebracht overweegt de Voorzitter van het Bureau voor Toerisme van Knokke een perscampagne.


    Reactie van de website Meteo België

    Inmiddels is er al een reactie van de verantwoordelijke van de betrokken website. Hij vindt dat de toerismedienst van de Kust zich belachelijk maakt en zich beter vragen stelt over het onthaal van zijn toeristen. Dat laatste is volgens hem deels verantwoordelijk voor de daling van het toerisme. Volgens hem zijn het de seizoen-tendenzen die de Kust storen. De dagjestoeristen daarentegen kijken enkel meestal naar het weerbericht voor die dag.

    Het Toerismebureau van Knokke stelt echter dat het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) de tendensen niet publiceert omdat het deze onvoldoende betrouwbaar vindt. Een bewijs volgens het bureau dat de website Meteo Belgique/België sensatie zoekt en niets anders.

     


    Hieronder enkele reacties van lezers op de website van Le Soir naar aanleiding van het bericht (vrij vertaald):

    • Een goede Vlaming vindt altijd een verantwoordelijke voor zijn ongeluk: de Franstalige, de vreemdeling en nu de meteowebsite. Gelukkig nemen zij hun onafhankelijkheid.
    • Moeten wij overwegen om het weerbericht te « splitsen » ?
    • De Vlamingen willen de Belgische barometer afbreken, en het weer zal mooi zijn in Vlaanderen ! Zoals zij bezig zijn België af te breken zodat alles beter zal gaan in Vlaanderen. Zelfde logica, zelfde stommiteit (connerie)
    • Gelukkig wordt Vlaanderen onafhankelijk en zullen de Franstaligen definitief verlost zijn van hun “superieure” complexen (zij zijn de enigen die overtuigd zijn van hun pseudo superioriteit!). Met zoveel Vlaamse stommiteiten is het normaal dat het regent aan de “vlaamse” kust!
    • Het is niet aan de kust dat ik zal gaan. De Vlamingen willen niet van ons. Waarom zouden wij hun zakken vullen. Ze hebben geen respect voor de niet-Vlamingen.
    • Vlamingen zijn niet onze vrienden. Een vrij persoon gaat enkel naar vrienden.

    Oef, toch een reactie van een Franstalige die het helemaal anders ziet:

    Ik heb nooit een probleem gehad. Noch aan de kust, noch in de Ardennen. Ongetwijfeld omdat ik er een punt van eer van maak om mij tot de mensen te richten in hun taal, of dit nu het Frans of het Nederlands is (of in het Engels of het Duits). Kwestie van communicatie en beleefdheid. Prettige dag aan jullie onder de zon van de mooie ardennen.

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Vlaamse kust, Belgische kust, Franstaligen, Meteo, KMI, Addertje, Toerisme, Vlamingen, Knokke
    05-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom nog werken ?

    Socialisten houden niet van termen als “verantwoordelijkheidszin”. Zij zijn eerder voorstander van het “alles gratis”-verhaal en “solidariteit”, liefst in zijn meest extreme vorm.

    Onderstaande parabel illustreert hoe het socialisme, na de laatste decennia de economieën van de lidstaten geleidelijk te hebben ontwricht, nu ook Europa collectief dreigt te gronde te richten.


     

    Een professor vertelde dat in zijn klas nog nooit een student een onvoldoende kreeg.

    Slechts één keer ging het fout en faalde heel de klas.

    De reden was de volgende:

    Die klas was ervan overtuigd dat socialisme werkte en iedereen was daarom bereid om alles gelijk te delen.

    Gans de klas zou dus het gemiddelde cijfer ontvangen.

    • Bij de eerste test bleek dat het fantastisch begon.
      Het gemiddelde cijfer was een acht. Toch waren de meningen over het succes van dit experiment nu al verdeeld.

    Alle studenten die hoger scoorden, waren er toch niet zo over te spreken, maar de studenten die een onvoldoende hadden waren zeer in hun nopjes. Voor hen was dit het bewijs dat het experiment werkte.

    • Bij de tweede test bleek de klas gemiddeld slechts op een mager zesje uit te komen.
      Niemand haalde nog een tien. De slimsten van de klas hadden namelijk ingezien dat al hun studiewerk toch niet beloond werd en besloten het rustiger aan te doen.

    De studenten die al eerder een onvoldoende haalden, maar beloond werden met een acht, werkten niet harder dan de vorige keer. Ze behaalden echter wederom een voldoende omdat het klasgemiddelde een zes was.

    • Bij de derde test was het een dikke onvoldoende. Slechts een vier en hoger dan dat scoorde de klas dat jaar nooit meer.

    Er ontstonden enorme ruzies en eindelijk is heel de klas gezakt.


    Moraal van het verhaal

    Dat, mijn beste vriend, is het resultaat van socialisme. Socialisme legt misschien de lat voor iedereen gelijk maar de lat zelf komt onaanvaardbaar laag te liggen.

    Mensen die hard werken en het beter doen dan anderen, worden er niet meer voor beloond maar zien hun inspanningen verdwijnen in de portefeuille van de underperformers.

    Probleem is echter dat de groep die betaalt voor de rest, steeds kleiner wordt. Mensen die aan de kar trekken, keihard werken en vooruit willen in het leven, plukken nog amper de vruchten van hun inspanningen.

    Het is dit soort socialisme dat altijd en overal aanwezig is. Zelfs Europa omarmt dit model compleet.

    Het idee van eurobonds, waar nagenoeg iedereen voor te vinden is, is niet meer dan het socialiseren van de schulden.

    Individuele landen maken schulden die vervolgens gedeeld worden door het collectief van Europa.

    Denk je echt dat dit zal werken? Dat we op deze manier de discipline gaan tonen om de schulden te bedwingen? Laat me toch niet lachen.

    Eurobonds zullen falen om dezelfde reden dat de studenten bij onze professor met een onvoldoende naar huis gingen.


    Maarten Verheyen

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Socialisten, eurobonds, Addertje, solidariteit, Europa, Maarten Verheyen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van der Kelen en zijn kinderlijke adoratie voor Annemie


      

    Groeit hier iets moois ? Soms is het interessant even over de taalgrens te kijken en te lezen wie daar wat schrijft. Zo verscheen recent in het Franstalige tijdschrift Le Vif l’Express (Franstalige tegenhanger van Knack) een ode van Belgicist Luc Van der Kelen (Het Laatste Nieuws) aan een zekere Annemie Turtelboom. Hét fenomeen bij Open VLD dat – nog volgens Van der Kelen - de partij uit de gracht moet trekken.

    Hij is zo ingenomen door deze nieuwe verschijning aan het Open VLD-firmament dat je zou gaan geloven dat hij zich alsnog verkiesbaar stelt op haar lijst. Of is hier sprake van een verdoken liefdesverklaring ?

    Geen idee echter waarom Van der kelen de loftrompet over Turtelboom steekt in het zuiden van het land terwijl Antwerpen eerder noordelijk ligt... Maar dat is dan weer een detail. Tussendoor geeft hij ook nog even een sneer aan Joëlle Milquet.

    Hieronder enkele passages uit zijn column (vrije vertaling).


    • Ze is 45 jaar. Ze heeft raafzwart haar. Zij is oorspronkelijk van Ninove, is opgegroeid in Puurs en woont sinds kort in Antwerpen op vraag van haar Voorzitter. Zij kleedt zich steeds volgens de Belgische mode. Haar favoriete kleur is zwart, enkel zwart.
    • Zij is recordhoudster van de korte antwoorden in de Kamer. “Het antwoord is ja, ja en ja, Mijnheer Annemans”, wierp ze hem eens toe tijdens een zitting van de mondelinge vragen.
    • Zij speelt, blijkbaar zonder probleem, haar dubbele rol van Minster van Justitie en hoofd van de lijst van Antwerpen, de grootste en moeilijkste stad van Vlaanderen. En dit tegenover de hardste tegenstander nl. een zekere Bart De Wever. Zij als geadopteerde Antwerpse. Hij, een “sinjoor” pur-sang.
    • Kortom, een nieuw fenomeen is verschenen in de politieke wereld in Vlaanderen. Zij noemt Annemie Turtelboom. Zij is de hoop van de Vlaamse liberalen. Zij zijn gegrepen door angst want de partij heeft veel terrein moeten prijsgeven. Tegenover haar partijvoorzitter en haar vice-Voorzitter gebruikt zij haar charme, haar vastberadenheid en haar kracht. Ze laat zich zelden sussen. Dat is de eerste indruk die zij al gaf als Minister van Migratie- en Asielbeleid in de regering Leterme. Wat Marie Arena en Joëlle Milquet ook mochten ondernemen, ze liet niet los. Ondanks de hongerstakingen en manifestaties.

      De recente vernieuwing is nog niet zichtbaar in de peilingen maar de sfeer bij Open VLD is al gewijzigd dank zij één enkele vrouw.
    • Op drie maanden tijd heeft zij de situatie van de partij in Antwerpen geanalyseerd. Waar ze een ruïne aantrof. Met slechts 5,5% in de peilingen. In een week tijd heeft de Minister van Justitie de kaarten geschud. De eerste dag heeft zij Foud Belkacem van Sharia4Belgium in de gevangenis gestopt. ’s Anderendaags aanvaardde de Antwerpse politiechef om de tweede plaats in te nemen op haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De dag daarna vervoegde de directrice van het Antwerpse atheneum, icoon van het verbod op hoofddoeken op school, haar lijst. De verrassing was totaal in de havenmetropool. Zoals Tony Blair in zijn tijd New Labour creëerde, bouwt Turtelboom de New VLD.
      (nvdr. geen woord over Phaedra Hoste of Luc Bungeneers…)
    • Haar imago steekt heel sterk af tegen dat van Joëlle Milquet. De efficiëntie tegenover de verwarring. De standvastigheid tegenover de wispelturigheid. Zij ontbreekt enkel een prof voor het Frans. Haar Frans is zoals het Nederlands van de Eerste minister. Er is nog werk aan de winkel.

     Bron: levif.be

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Luc Van der Kelen, Open VLD, Annemie Turtelboom, Antwerpen, Le Vif, Addertje, Minister van Justitie, Joëlle Milquet,
    04-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Van Rompuy bevestigt: Bart De Wever is de baarlijke duivel !


      

     

    Als je geloofwaardigheid helemaal is opgebruikt rest enkel nog het verkiezingswapen van de angstcreatie. Dat is althans wat Eric Van Rompuy moet hebben gedacht tijdens een interview dat hij gaf aan de RTBF.


    De Wever: 4 jaar sabotage, hij is arrogant, hij gedraagt zich al als Minister-President

    Eric Van Rompuy maakt veel lawaai. Hij deed het voorbije weekend op zijn blog. Vandaag gaat hij wel heel ver op de Franstalige zender RTBF en in de krant Le Soir. Hij beschuldigt De Wever er van om de “Vlaamse regering te saboteren” met als doel “België te laten exploderen”.

    Volgens Van Rompuy hebben alle acties van Bart De Wever een zuiver electoraal doel. Er moet vertrouwen zijn tussen de partners. Maar hij beschuldigt de Spa en de N-VA ervan dat zij Minister-president Kris Peeters en zijn partij CD&V treffen om strategisch-electorale redenen. Volgens hem kan dit enkel leiden tot een “clash”.

    Zondag had Van Rompuy al verklaard dat De Wever “zich al als Minister-president ziet”. Hij zegt: “de Frantalige publieke opinie moet weten dat Bart De Wever niet meer geïnteresseerd is in de federale regering.”

    Op de RTBF geeft Van Rompy toe bang te zijn van de N-VA. “De N-VA mikt werkelijk op een bijna absolute meerderheid in Vlaanderen in 2014. Indien dat het geval wordt, dan zal dit problemen veroorzaken: De Wever zal weigeren om nog onder partijen te onderhandelen voor een federale regering. Hij zal enkel onderhandelen over confederalisme of separatisme.” meent Van Rompuy.

    Bart De Wever probeert een klimaat te creëren waarin het onmogelijk wordt om te onderhandelen. “Binnen twee jaar kan hij Voorzitter van Vlaanderen worden en onderhandelen met Wallonië. Niet over een staatshervorming, maar over het einde van België”, besluit Eric Van Rompuy.

    Bron: lesoir.be

    Bekijk het RTBF-interview : video

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Eric Van Rompuy, Bart De Wever, CD&V, N-VA, België, confederalisme, separatisme, verkiezingen, Addertje, RTBF, Le Soir
    03-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De “politieke psycholoog” spreekt: Democratie op zijn Belgisch
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zijn de Franstaligen die zich niet willen onderwerpen aan de Vlamingen, extremisten (“nationalistes francophones”)?

    In le Vif las ik een column die een illustratie vormt van hoe vele Franstaligen denken over de taalperikelen en de verhouding tussen de twee gemeenschappen in dit (on)land.

    Het komt er op neer dat Franstaligen niet kunnen aanvaarden dat zij zich zouden moeten onderwerpen aan een Vlaamse meerderheid.

    Daar kan ik inkomen. Maar wat ik niet begrijp en waarmee ik helemaal niet akkoord ga is dat blijkbaar het omgekeerde - wat trouwens al decennia lang de realiteit is ! - blijkbaar wel moet kunnen. M.a.w. De Vlamingen moeten zich neerleggen bij de dictatuur van een Franstalige minderheid. Zoniet… ben je een Vlaamse extremist. Mooi zo ! Dat noemt men dan democratie op zijn Belgisch. En dat te lezen van een “politieke psycholoog”…

    Dat blijkt uit de column van een zekere Pascal De Sutter, politieke psycholoog (jaja, dat blijkt te bestaan!) en sexuoloog, in het Franstalige magazine Le Vif onder de titel Les francophones insoumis, d'affreux nationalistes ?  

    Hieronder enkele (vertaalde) passages. 


    “Er bestaan ongetwijfeld echte fanatieke Franstaligen die haatdiscours houden tegenover de Vlamingen. Ik zou de eerste zijn om dit aan te klagen… als ik ze zou horen. Maar ik stel verheugd vast dat men ze zelden hoort. Indien men in een Waalse gemeente vlaggen zou ophangen met “Gembloux, où les francophones sont chez eux” ("Gembloux, waar Franstaligen thuis zijn"), dan zou ik een petitie starten om ze te laten verwijderen. Bovendien meen ik dat de “echte” nationalistes francophones (Franstalige nationalisten), die vijandig staat tegenover de Vlamingen, niet de helft van de stemmen zouden halen bij verkiezingen in Wallonië. Het gaat om een heel klein aantal zonder enig electoraal belang of belang voor de media.

    Men zal ze dus moeten uitvinden. En daarom zal iedere Franstalige, die de Vlaamse eisen beu is en uiteindelijk vindt dat een vredevolle scheiding beter is dan een unie met conflicten, als een “nationaliste francophone” worden geklasseerd. Iedere Franstalige die durft te klagen over de invloed van de Vlamingen bij het leger, de diplomatie en de hoge posten bij de federale overheid krijgt het etiket van “nationaliste francophone”.

    Charles de Gaulle zei: "Patriottisme is houden van zijn land. Nationalisme, is dat van anderen haten.” Wat mezelf betreft, ik houd van Vlaanderen en van de Vlamingen. En ik zou ook graag op een dag een toeristische uitstap willen doen om er even goed ontvangen te worden als een Fransman, een Brits of een Duitser. Ik hou van België. Ik heb tranen in de ogen gehad bij het horen van de Brabançonne.

    Maar “la Belgique à papa” bestaat niet meer. En het nieuwe België waar de meerderheid hoe langer hoe minder de minderheid respecteert, staat mij niet aan. En het gaat hier niet om de paranoïa van een francofone extremist. Maar het gaat om de vaststellingen bij het gedrag van Vlaanderen ten opzichte van de minderheden. Vaststellingen die worden gedaan door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de Europese Commissie en zelfs de Verenigde Naties.

    In deze logica zullen de Franstaligen, die absoluut vasthouden aan een eengemaakt België, beetje bij beetje moeten wennen aan de idee van een België dat sterk Vlaams gekleurd is. Je zal nog vrij Frans kunnen spreken in Luik of Namen, maar je zal een Nederlandstalig CV (curriculum vitae) moeten hebben om toegang te krijgen tot de belangrijke functies bij de federale overheid.

    Ik heb echter geen zin om te leven in een land waar mijn kinderen niet de toegang zouden krijgen tot de beste functies in de overheid omdat ze de pech hebben in het Frans te zijn opgevoed. Ik heb respect voor de Vlaamse ambities, maar ik wil er mij niet aan onderwerpen. Ik beschouw mezelf als een "insoumis francophone" (niet-onderworpen Franstalige).

    Ík heb de regionalisering of de taalgrens niet gevraagd. Maar nu we toch zover zijn beef ik als Franstalige niet van angst voor een eventuele scheiding. Ik ben geen nationalist maar een francofoon die zich niet onderwerpt.

    Ik verkies de uitdaging van de autonomie boven een voortdurende onderwerping. Maar niemand verplicht u om te denken zoals ik…”

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Franstaligen, Vlamingen, België, democratie, Addertje, dictatuur, minderheid, meerderheid, Le Vif
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse regeringswissel ?


      
     

    Volgens Carl Devos, politicoloog aan de Gentse Universiteit, heeft de grote nervositeit binnen de Vlaamse regering ontegensprekelijk te maken met de grote stress voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ongetwijfeld gaan de nationalisten potten breken (“casser la baraque”) in heel wat gemeenten maar Devos denkt dat ook andere redenen meespelen die ook verband houden met de N-VA.



    Voor en na

    Toen de N-VA in 2009 toetrad tot de Vlaamse regering, had zij nog niet het gewicht dat de partij verwierf bij de federale verkiezingen van 2010 en was ze nog niet de grootste Vlaamse partij. De bevoegdheidsverdeling binnen de Vlaamse regering beantwoordt niet meer aan deze nieuwe politieke realiteit waardoor de N-VA zich steeds een beetje meer centrum-rechts profileert.

    Ander element, nog steeds volgens Carl Devos, is het gebrek aan sterke personaliteiten in de huidige regering in vergelijking met Peeters I. Peeters  was toen omringd door Frank Vandenbroucke en Dirk Van Mechelen. Het was een hecht trio dat geen weerstand kende. Vandaag ligt dat anders. Volgens Devos is de huidige Vlaamse regering zelfs maar een “overgangs”regering, tussen Peeters I en Peeters III of De Wever I… Voor De Wever is de echte tegenstander niet Elio Di Rupo maar wel de huidige minister-president.



    Wissel binnen regering ?


    Valt er een wijziging in de samenstelling van de regering te verwachten ? Devos is van mening dat Kris Peeters dit niet zal toelaten. Hij houdt er aan om de stabiliteit van zijn regering te tonen. Ook bij de komst van de regering-Di Rupo deed hij niets. Hij zou een opening kunnen maken naar de Open VLD (er zijn nog twee beschikbare ministerposten) maar hij zal dat niet doen. Evenmin als de N-VA buiten zetten. Daarnaast is het niet gezegd dat de andere partijen bereid zouden zijn om ministers op te offeren. Toch zal na de verkiezingen iets moeten veranderen. Alles zal afhangen of de regering een tweede adem zal vinden met nieuwe projecten…


    Bron: La Libre Belgique, 3-7-2012

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Carl Devos, Kris Peeters, Cd&v, N-VA, Spa, Addertje, Vlaamse regering, La Libre Belgique
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaf de verkiezingen af !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Écht kiezen tussen een links of een rechts beleid, dat is enkel voor de anderen weggelegd. Wij moeten ons schikken naar ons lot. Want we leven nu eenmaal in België, en dat is naar het schijnt een ingewikkeld land.

    Om de oren slaan

    In zo een land moet je de politici niet te veel met verkiezingen om de oren slaan. Vandaar dat de regering heeft beslist om een verkiezingsdag te schrappen: voortaan zullen de federale en de regionale verkiezingen samenvallen. We houden dan nog twee verkiezingsdagen over. En amper zijn de aparte regionale verkiezingen afgeserveerd, of de politici beginnen zich al te ergeren aan de lokale verkiezingen: hoe vervelend toch dat die nu het regeringswerk doorkruisen en de politieke rust verstoren. Het zou ons niet verbazen, mocht over een paar jaar ook die aparte stembusgang worden afgeschaft.

    De Belgische democratie zit overduidelijk in een neerwaartse spiraal. Om het bestaande regime in stand te houden moet de democratie steeds verder worden afgebouwd. Het aantal democratische inspraakmomenten wordt kleiner. En als de kiezer dan toch nog eens zijn zeg mag doen, dan wordt daar bij de regeringsvorming geen rekening mee gehouden. Er bestaat geen enkele band meer tussen de verkiezingsuitslag, de regeringsvorming en het gevoerde beleid.

    Doordat premier Elio Di Rupo (PS) steunt op een overweldigende meerderheid langs Franstalige kant, is het voor de Vlamingen mathematisch haast onmogelijk om deze regering weg te stemmen. Dankzij de samenvallende verkiezingen wordt de Vlaamse regeringsvorming een doorslagje van de federale. Ook in de Vlaamse deelstaat kan het democratische spel niet meer op een normale manier worden gespeeld. En dat pseudo-democratische stelsel wordt steeds meer vergrendeld en gebetonneerd. Er zijn er nog altijd die volhouden dat je dit systeem kunt deblokkeren met een klassieke staatshervorming. Ze zijn al even geloofwaardig als baron Von Münchhausen, die beweerde dat hij zichzelf met paard en al uit het moeras kon trekken.

    Maar toch mogen we niet fatalistisch zijn. Ook in dit opzicht is Frankrijk een lichtend voorbeeld. De democratie heeft daar niet altijd zo goed gefunctioneerd als vandaag. In de jaren vijftig reed het politieke systeem van de Vierde Republiek zich volledig vast. Ook in Frankrijk bleek het niet meer mogelijk om het systeem van binnenuit te hervormen. Gelukkig was er toen generaal Charles de Gaulle. Die schoof in 1958 de Grondwet van de Vierde Republiek gewoonweg opzij en liet bij referendum een nieuwe Grondwet goedkeuren. De Vijfde Republiek was geboren. De socialisten schreeuwden toen moord en brand. François Mitterrand sprak van een coup d'état permanent. Maar vandaag wordt de Gaulle door alle Fransen geëerd als de redder van de democratie. Hopelijk wordt 2014 het jaar van de gaullistische revolutie in België.



    Uittreksel uit: “
    Hopelijk wordt 2014 het jaar van de gaullistische revolutie in België” (Bart Maddens)

    www.doorbraak.be

    geplaatst door Addertje  

    Uw gedacht(0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per maand
  • 10-2022
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012

    De kritische burger:


    “De po­li­tie­ke ac­ties van de tra­di­tio­ne­len wor­den vol­ledig ge­de­ter­mi­neerd door de fi­nan­cie­le en pri­ve­be­lan­gen van hun zui­len. De eis om een Vlaam­se meer­der­heid van de Cd&v is e­ven hol als hun be­stuur­sre­sul­ta­ten. Ze draai­en hun kar op het mo­ment dat de stem­bus sluit. Dat geldt trou­wens even­goed voor vld. Het mea cul­pa van Rut­ten over de be­las­tin­gen is een re­gel­rech­te be­le­di­ging van de in­tel­li­gen­tie van de kie­zer. Je ziet zo dat ze de vol­gende keer ge­woon op­nieuw het Ps-pro­gram­ma zal volgen.
    Lezer G. op de re­dac­tie.be


    “Ik ver­ge­lijk de tra­do-par­tij­en met An­dré Van Duin, toen hij zei "als ik po­li­tie­ker zou zijn en ver­ko­zen word be­loof ik dat ik na mijn post­je bin­nen te heb­ben blijf be­lo­ven wat ik er­voor be­loof­de" ty­pisch­er dan de VLD, CD&V en SPA hun be­lof­tes vindt ge ner­gens !”
    Le­zer Staf Qui­se­naerts op de­mor­gen.be


    Mijn Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Opmerking of suggestie ?


    Foto



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!