Theofiel Brams, pastoor van 1944 tot 1962 en stond bekend als beurskenner voor Congo-aandelen. Zo gaf hij regelmatig advies aan Jan Van Gijsel (eigenaar van de Sarma indertijd).
De pastoor wou een beiaard en kon Van Gijsel overtuigen om een maximum aantal klokken aan te kopen bij Michiels in Doornik in 1950. Staf Nees gaf advies. Via een actie in de parochie kwamen er uiteindelijk 47 klokken en schreef Jef Claes de tekst : Meise, in de rij van de Vlaamse steden (nr.4). (Foto van de vier beiaardheren). De toren moest verbouwd worden, want er waren geen galmgaten (foto). De beiaard werd ingewijd op 19.11.1950 (foto), maar het was tot 10.6.51 wachten tot de installatie voltooid was en de beiaard feestelijk ingehuldigd werd. Dit gebeurde met een groots volksfeest. Op de academische zitting in openlucht voor het standbeeld van baron dHoogvorst waren talrijke prominenten aanwezig : prinses de Merode, prelaat Van Heesch uit Grimbergen, baron Opsomer, Camille Huysmans, oud-ministers De Mundeleer en De Vleeschauwer, senatoren Van Hemelrijck en Hoste, volksvertegenwoordigers Van den Eynde en Verbaanderd, arrondissementscommisaris Sacré, vrederechter Borré (foto).
De beiaarden van Meise zijn ongetwijfeld de culturele meerwaarde van onze keizerlijke gemeente, waar keizerin Charlotte de laatste jaren van haar leven doorbracht op het kasteel van Bouchout in de Plantentuin van Meise.
|