Voor
jullie getest en ... uitstekend bevonden :
"GELAKT PATA NEGRA-GEBRAAD"
Nodig voor 4 personen :
·
750 gr Pata negra-gebraad
·
8 middelgrote uien
·
3 eetlepels boter
·
2 koffielepels salie in poeder
·
enkele eetlepels olijfolie
·
3 eetlepels droge sherry
·
1,5 dl kippenbouillon en 1,5 dl
kalfsfond
·
peper en zout
·
voor het lakken : 3 eetlepels
zoute soyasaus, 3 eetlepels zoete soyasaus, 2 eetlepels acacia-honing, 1
koffielepel gemberpoeder, 1 mespuntje pili-pili-poeder of enkele druppels
'Tabasco'
Bereidingswijze :
·
Maak de uien schoon en laat ze
geheel. Meng het saliepoeder met de olijfolie en wrijf hiermee het gebraad
langs alle kanten in. Verwerk het gemberpoeder, de honing en de pili-pili in de
soyasauzen.
·
Zet de oven ondertussen op 180°.
Verwarm de boter in een ovenpan en bak het gebraad aan tot het aan alle kanten
is dichtgeschroeid. Blus met de sherry en voeg 1 dl kippenbouillon-kalfsfond
toe.
·
Zet de schotel in de oven en laat
een vijftiental minuten braden. Wrijf nu het gebraad in met het 'lakmengsel'
(gebruik altijd een keukenpenseel !!!). Voeg de uien toe samen met een
pollepeltje bouillon-fond. Ga zo nog driemaal door, telkens met een interval
van een tiental minuten (vergeet vooral niet iedere keer een pollepeltje
bouillon-fond toe te voegen !!!)
·
Snijd het gebraad in redelijke
plakken. Giet de saus door een zeef en bind ze eventueel met een beetje
maïzena.
·
Dien op met "verse"
erwtjes en wortelen en met tijm bestrooide gebakken aardappeltjes.
Wijntip : alles van rond de Loire : Nicolas de
Bourgueil, Saumur Champigny, Rosé d'Anjou (demi-sec) ...
Smakelijk eten,
HELI ROMBAUT
|