Baldacci studeerde eerst Engels en geschiedenis aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde (1982). Hierna deed hij een rechtenstudie (afgestudeerd in 1986). Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C.. In 1996 debuteerde Baldacci met Het recht van de macht. Vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven. Van zijn boeken zijn al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.
19-11-2018 om 16:15
geschreven door julie (Arlette)
Wanneer FBI-agent Amos Decker en journaliste Alex Jamison op bezoek gaan bij Jamisons zus in Baronville, een stadje in Pennsylvania dat betere tijden heeft gekend, raken ze op de eerste dag al betrokken bij een moordonderzoek. Die avond ziet Decker in het raam van een verderop gelegen huis een flikkerend licht, gevolgd door vlammen. Nieuwsgierig geworden gaat hij op onderzoek uit, maar wat hij ontdekt is veel meer dan een beginnende brand. In het huis bevinden zich twee doden. Het ene slachtoffer is opgehangen en op de vloer onder zijn lichaam bevindt zich een enorme plas bloed. De andere man draagt een politie-uniform en ligt met schuim rond zijn lippen in de kelder. Wie de twee doden zijn, weet niemand.
Diezelfde avond nog krijgen Decker en Jamison te horen dat het niet om een opzichzelfstaand incident gaat. In de weken daarvoor zijn meerdere moorden gepleegd en de plaatselijke politie - die weinig mensen en middelen tot haar beschikking heeft - staat voor een raadsel. Wanneer Decker zijn hulp aanbiedt, wordt deze schoorvoetend geaccepteerd. Algauw blijkt echter dat hij niet de enige federale agent is die interesse in de zaak toont. Want de moorden in Baronville zouden weleens te maken kunnen hebben met een veel grotere dreiging op nationaal niveau.
Een Amos Decker thriller door David Baldacci
Wanneer FBI-agent Amos Decker en journaliste Alex Jamison op bezoek gaan bij Jamisons zus in Baronville, een stadje in Pennsylvania dat betere tijden heeft gekend, raken ze op de eerste dag al betrokken bij een moordonderzoek. Die avond ziet Decker in het raam van een verderop gelegen huis een flikkerend licht, gevolgd door vlammen. Nieuwsgierig geworden gaat hij op onderzoek uit, maar wat hij ontdekt is veel meer dan een beginnende brand. In het huis bevinden zich twee doden....
19-11-2018 om 16:12
geschreven door julie (Arlette)
In Flanders fields the poppies blow Between the crosses, row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below. We are the Dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved, and were loved, and now we lie In Flanders fields. Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields.
John McCrae
12-11-2018 om 16:13
geschreven door julie (Arlette)
Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.
10-11-2018 om 15:10
geschreven door julie (Arlette)
Het is op 11 november 2018 precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog. Na vier jaar herdenken in Vlaanderen willen we die dag terugblikken op een eeuw lang Wapenstilstand en meteen de belofte formuleren: “Nooit meer ten oorlog”.
Het ambitieuze televisieproject, dat in samenwerking met De chinezen en VRT NWS gemaakt wordt, is opgevat als een marathonuitzending. We zenden de hele dag live uit vanop de Grote Markt in Ieper en maken maar liefst acht uur lang televisie. De uitzending start om 10.00 uur ’s ochtends en gaat om 11.00 uur live naar de plechtigheid aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. Eindigen doen we met een live-uitzending van de speciale uitvoering van The last Post.
Tussen studio en frontlijn
Karl Vannieuwkerke, geboren in Ieper en zelf mateloos geïnteresseerd in de Groote Oorlog, zal alles aan mekaar praten. Hij ontvangt in de studio zowel nationale als internationale gasten, die allen een link hebben met de Eerste Wereldoorlog.
Ook Goedele Wachters en Arnout Hauben hebben een eigen rol tijdens deze grote themadag. Goedele is vliegende reporter van dienst: ze snuift de sfeer in Ieper op en zoekt de hele dag lang naar plaatsen met nieuwswaarde. Arnout vinden we terug langs de frontlijn, waar hij luistert naar het (muzikale) oorlogsverhaal van kleine en grote artiesten.
Menselijke verhalen
Die gesprekken worden afgewisseld met reportages . Zowel informatieve stukken, her-montages van archiefmateriaal als echte sfeerstukken zorgen voor een hele dag boeiende televisie en nieuwe inzichten. Daarbij ligt de aandacht steeds op het menselijke verhaal tegen de achtergrond van die verschrikkelijke oorlog. We belichten niet alleen de Belgische geschiedenis, maar betrekken ook de oorlogsverhalen van Britten, Canadezen, Duitsers, Nieuw-Zeelanders…
Nooit meer ten oorlog werpt bovendien een blik op de toekomst. Naast een terugblik in de geschiedenis, zoeken we naar parallellen met het heden om er lessen uit te trekken voor de toekomst.
Na vier jaar herdenken wordt, op de tonen van The last post onder de Menenpoort in Ieper, nog een keer scherpgesteld op: Nooit meer ten oorlog!
Nooit meer ten oorlog, zondag 11 november om 10.00u
09-11-2018 om 16:40
geschreven door julie (Arlette)
In Duitsland was kort tevoren de Weimarrepubliek uitgeroepen en in Beieren kwam zelfs korte tijd een communistisch bewind aan de macht. Keizer Wilhelm II vluchtte naar Nederland en Friedrich Ebert en Philipp Scheidemann wendden zich tot de geallieerden voor het tekenen van een wapenstilstand. Zij stuurden de gematigde Matthias Erzberger en Müller naar de onderhandelingen te Compiègne. Hier tekende Erzberger de wapenstilstand. Op 11 november 1918 om 11:00 uur eindigden de oorlogshandelingen. De dolkstootlegende werd hiermee geboren: het Duitse leger zou niet verslagen zijn, maar zou door de revolutie verraden zijn. Drie jaar later zou Erzberger door verbitterde extreemrechtse veteranen worden doodgeschoten.
De Eerste Wereldoorlog was voorbij, de wapenstilstand een feit. Het rijtuig werd later op 24 juni 1940, op bevel van Hitler, overgebracht naar Berlijn waar het eerst een tijdje werd tentoongesteld aan het publiek voor de Brandenburger Poort en later op een zijspoor gezet op verschillende plaatsen. Ten slotte werd het rijtuig in april 1945 in brand gestoken door (waarschijnlijk) de SS, op bevel van Hitler. Nu staat er in Rethondes bij Compiègne een replica van dit rijtuig.
09-11-2018 om 16:33
geschreven door julie (Arlette)
In België, Frankrijk en Servië is Wapenstilstandsdag een nationale feestdag. In België wordt sinds 1922 ieder jaar op deze dag, in aanwezigheid van de Koning, de wapenstilstandsceremonie gehouden aan het Graf van de onbekende soldaat, eerst om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, maar nadien ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld. De Poolse nationale feestdag, Dag der Onafhankelijkheid (Narodowe Święto Niepodległości), op 11 november is ook gerelateerd aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.
In Nederland vindt de dodenherdenking plaats op 4 mei. Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Duitsland kent de Volkstrauertag voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog op de zondag het dichtst bij 16 november, de tweede zondag voor Advent.
09-11-2018 om 16:31
geschreven door julie (Arlette)
1. Aster Als u meer kleur in uw border wilt, is de aster een echte aanrader! Veel asters bloeien nog tot ver in oktober met vrolijke bloemen in allerlei kleuren. Deze vaste plant staat graag op een zonnig plekje en is winterhard. Bijvoorbeeld de roze Aster dumosus ‘Jenny’.
2. Anemoon De Anemone hybrida is één van de mooiste najaarsplanten. Met de prachtige roze, paarse of gele bloemen en een geel hart is het echt een sierraad in uw tuin. Bijvoorbeeld de zachtpaarse Anemone hybrida ‘Elegans’.
3. Pampasgras De Cortaderia selloana is een laagblijvend siergras met wollige créme of roze pluimen. De pluimen bewegen speels mee met de wind en dat geeft een schitterend gezicht! Denk bijvoorbeeld eens aan de Cortaderia selloana ‘Pumila’.
4. Lampenpoetsersgras Pennisetum is de laatste jaren steeds populairder geworden. Naast de bekende pluimen kleurt dit siergras in de herfst groengeel, wat prachtig kleurt in een herfsttuin! Denk bijvoorbeeld eens aan de Pennisetum villosum ‘White Lady’.
5. Maagdenpalm Deze winterharde en bladhoudende Vinca minor of major is één van de populairste bodembedekkers. Deze vaste plant kan ook prima op een schaduwrijk plekje. Denk bijvoorbeeld eens aan de Vinca minor ‘Alba’ of de wat grotere Vinca major ‘Variegata’.
6. Leliegras De Liriope is een vaste plant die ook vaak als siergras wordt gezien. In het najaar staat deze prachtige tuinplant in de bloei met druifachtige blauw/paarse bloempluimen. Leliegras is ook nog eens winterhard en groenblijvend en stelt verder weinig eisen. Denk eens aan de Liriope muscari ‘Variegata’
7. Zonnehoed Deze vrolijke najaarsbloeier is onmisbaar in de herfsttuin. De prachtige, felgekleurde bloemen op lange stelen ruiken heerlijk en trekken insecten aan. Wilt u wat kleur en vrolijkheid in de herfst? Koop dan Echinacea purpurea. Bijvoorbeeld de Echinacea purpurea ‘Hot Summer’.
8. Vetmuur Zoekt u nog een bodembedekker voor droge grond? Dan is Sedum misschien wel wat voor u. Vanaf de zomer bloeien er dieproze bloemetjes boven het frisgroene blad. Daarnaast is de vetmuur ook winterhard, zodat u er het hele jaar profijt van heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan de Sedum spurium ‘Summer Glory’.
9. Vlinderlavendel Deze bijzondere variant van de bekende lavendel bloeit tot ver in september met heerlijk geurende bloempluimen. De paarse bloemen steken prachtig af tegen de grijsgroene blaadjes. Deze vaste plant is half wintergroen en volledig winterhard. Denk bijvoorbeeld eens aan de Lavendel stoechas: https://www.tuinplant.nl/search/?q=Vlinderlavendel+
10. IJzerhard Verbena is een hele mooie vaste plant die niet kan ontbreken in dit rijtje. De plant bloeit in etappes van juli tot in september met allerlei kleine paarse bloemetjes. IJzerhard wordt zo’n 100 cm hoog en staat graag in het zonnetje. Denk bijvoorbeeld eens aan de Verbena bonariensis ‘Lollipop’.
07-11-2018 om 16:02
geschreven door julie (Arlette)
~ Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw.
~ Blijf niet hangen in het verleden. Dat is voorbij. Raak niet gestrest van de toekomst. Zo ver is het nog niet. Leef in het heden en geniet.
~ Echte vriendschap gaat samen met de vrijheid om te vragen, te zeggen, te doen en te zijn.
~ De tijd bepaalt wie je ontmoet in je leven. Je hart bepaalt wie je in je leven wil. En je gedrag bepaalt of diegene in je leven blijft.
~ Om nieuwe dingen in je leven toe te laten, zul je soms eerst oude dingen los moeten laten.
~ Het leven is te kort om je zorgen te maken. Heb plezier. Heb lief. Heb geen spijt. En laat je door niemand van de wijs brengen.
~ Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat de dingen in het leven die niets kosten, het meest waardevol zijn.
~ Soms hebben we alleen maar een knuffel nodig. Geen woorden, maar gewoon een knuffel waar je het gevoel van krijgt dat je er mag zijn.
~ Verder gaan betekent niet dat je vergeet. Het betekent alleen dat je accepteert wat plaatsvond en besluit door te gaan met leven.
~ Wacht niet op een goede dag, maak er een!
~ Sommige mensen zullen jouw leven en jouw keuzes nooit begrijpen. En dat is prima. Je bent hier om jouw leven echt te leven. Niet om ervoor te zorgen dat iedereen je begrijpt.
~ Wees dankbaar voor wat je hebt. Je wil niet weten hoeveel mensen er zijn die dat willen hebben wat jij hebt.
04-11-2018 om 16:05
geschreven door julie (Arlette)
November mag dan wel nog in de herfstperiode vallen, maar het voelt al vaak aan als winter. De bomen worden kaal, het is donker buiten, het weer wordt koud en guur. Sommige mensen krijgen last van een winterdepressie. Ook de feestdagen in november zijn somber. Allerheiligen, Allerzielen, elf november. Herdenking van doden en van oorlog. Hier wordt je ook niet meteen vrolijk van.
November: gezellige maand
Waar sommige mensen november een verschrikkelijk maand vinden, vinden anderen het juist tof om het binnen extra gezellig en cosy te maken. Lekker op de zetel met een Nederlandstalig of Franstalig boek, onder een dekentje genieten van een film. Het huis versieren, overal kaarsjes zetten, de overgordijnen dichttrekken 's avonds. Ook op culinair vlak verandert er wel wat. Er worden meer stoofpotjes klaargemaakt en stevige gerechten met zware ingrediënten als kool, spek, erwten, etc. Natuurliefhebbers houden er ook van om een stevige wandeling te gaan maken, lekker warm ingeduffeld. Onderweg kan je genieten van de prachtige herfstkleuren en van de ritselende bladeren onder je voeten. Het is dan ook het ideale moment om prachtige foto's te maken. Of je kan een fietstocht gaan maken. Lekker uitwaaien. Met de juiste outfit is dit in de winter geen enkel probleem. Eens thuis geniet je dan dubbel en dik van een heerlijke kop warme chocolademelk of thee.
01-11-2018 om 16:00
geschreven door julie (Arlette)