We hebben het nog maar weinig mensen zien doen, maar 70 bakjes troost na elkaar drinken zouden volstan om een mens van gemiddeld gewicht het hoekje om te helpen. 15 gram cafeïne kan dodelijk zijn, hoewel je daarvoor zo veel moet drinken dat dood door koffie overlapt wordt door dood door water.
KERSEN.
Het venijn zit in de pit verborgen. Daar zit namelijk amygdalin in.
Slik je per ongeluk een paar pitten door, dan komen die er langs de bekende weg weer uit? Maar kauw je erop, dan kunnen ze worden omgezet in cyanide. De 28 jarige Matthew Creme uit het Britse Blackpool ontsnapte 2 jaar geleden nipt aan de dood nadat hij op 3 kersenpitten had gebeten. Hij vond dat ze lekker smaakten.
BANAAN
In een banaan zit nogal wat kalium, en een overdosis van dat mineraal kan je zuur opbreken. Naar schatting zou je daarvoor echter 400 exemplaren van deze iconische vrucht moeten verorberen, wat het risico op banaan als doodsoorzaak praktisch onmogelijk maakt.
04-09-2019 om 16:38
geschreven door julie (Arlette)
Nieuw warmterecord: warmste 27 augustus ooit waargenomen in Ukkel
In Ukkel is vanmiddag 32,6 graden gemeten, en daarmee is een nieuw record gevestigd voor 27 augustus. Het oude record, uit 1964, stond op 31,8 graden (en overigens kan het deze namiddag nog ietsje warmer worden dan die 32,6 graden). Omdat de 30 graden opnieuw werd overschreden, zitten we nu officieel in een derde hittegolf dit jaar. Het is van 1947 geleden dat er meer dan twee hittegolven in één jaar waren.
et KMI spreekt van een hittegolf wanneer de maxima in Ukkel gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen ten minste 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen 30 graden gehaald wordt.
Vrijdag werd het in Ukkel 26,6 graden, zaterdag 29,4, zondag 30,9 graden, maandag 31,3 graden en vandaag 32,6 graden. Ukkel is het referentiepunt van de meetstations in ons land, daarmee is de derde hittegolf van dit jaar dus officieel een feit.
Gisteren was het al zover in de provincie Limburg: in het meetstation van Kleine-Brogel werd voor de derde dag op rij 30 graden of meer gemeten, en het is er ook al vijf dagen op rij minstens 25 graden. Goed voor een regionale hittegolf.
27-08-2019 om 16:11
geschreven door julie (Arlette)
Hop of hoppe (Humulus Lupulus) is de langste kruidachtige klimplant uit onze flora die meer dan 20 jaar oud kan worden. Ze overwintert met behulp van een wortelstok waaruit elke lente nieuwe stengels groeien. Ze behoort tot de familie van de hennepachtigen. De vrouwelijke en mannelijke bloemen komen op verschillende planten voor (tweeslachtige plant) en maken gebruik van de wind voor bestuiving. Het zijn uitsluitend de onbevruchte hopbellen van de vrouwelijke hopplant die als grondstof worden gebruikt bij de bereiding van bier. Deze bevatten een geel poeder (hopmeel) of lupuline dat aan bier een bittere smaak verleent en tevens dienst doet als natuurlijk bewaarmiddel. Hop wordt uitsluitend geteeld van de 35ste tot de 55ste breedtegraad, dit aan beide zijden van de aardbol. Wereldwijd wordt er meest hop verbouwd in Duitsland en de USA. België zelf behoort tot de kleinere hopproducerende landen, wat zich allesbehalve weerspiegelt in de excellente kwaliteit van de hop (‘small acreage, with high potential’ of ook wel ‘Belgian quality, your guarantee’). Meer nog, Belgische hop zorgt voor een uniek smaakpallet in bier, zodat sommigen zelfs over een terroir durven spreken.
Het ganse jaar door
De wortelstok kan in de maanden december en januari genieten van de winterrust.
Begin februari worden de overblijfselen van de plant van vorig jaar afgereden en wordt het veld klaargemaakt voor een nieuw seizoen.
De hopdraad wordt vanuit de hopkooi bovenaan bevestigd aan de langsdraden en onderaan met een grondhaak vastgemaakt.
Heel vroeg in het voorjaar ontstaan scheuten aan de wortelstokken. Daar er slechts drie à vier scheuten uit de wortelstok mogen doorgroeien, moeten de overige handmatig worden verwijderd. Deze hopscheuten zijn een heerlijke delicatesse en vind je vooral in de plaatselijke horeca.
In maart en april worden de scheuten manueel rond een hopdraad gewonden.
Eind juni, begin juli zijn deze rechts windende (met de zon mee) scheuten gegroeid tot een hoogte van ongeveer 7 meter met een groeisnelheid van gemiddeld 10 cm per dag; in gunstige omstandigheden zijn 25-30 cm per dag geen uitzondering. De onderste bladeren worden verwijderd.
Begin juli begint de bloei en moeten de planten heel nauwgezet opgevolgd worden en indien nodig behandeld worden tegen ziekten en plagen. Hop is zeer gevoelig voor echte meeldauw (witziekte) en valse meeldauw (peronospora ) of in de volksmond ook wel de hopplaag genoemd. Gelukkig krijgt elke teler ook een beetje hulp van insectenetende vogels en lieveheersbeestjes.
Eind augustus, begin september zijn de hopbellen rijp voor de pluk. Tot eind jaren vijftig werden de hopbellen met de hand geplukt, tegenwoordig gebeurt dit machinaal. Een speciale machine snijdt de ranken af in het hopveld; deze worden op een platte kar verzameld en naar het hopbedrijf gebracht.
24-08-2019 om 15:46
geschreven door julie (Arlette)
In het West-Vlaamse Poperinge vind je een mix van cultuur en geschiedenis. Denk je aan hop en bier, dan denk je ook aan Poperinge. Daarnaast zijn er nog restanten van de eerste wereldoorlog te zien. Deze stad met een rijke geschiedenis is een ideale woonplaats.
Waar ligt Poperinge?
De stad ligt in het zuiden van West-Vlaanderen tegen de Franse grens. De hoppestad telt ongeveer 20.000 inwoners, verspreid over deelgemeenten Krombeke, Proven, Reningelst, Roesbrugge-Haringe en Watou.
De sporen van WOI
De eerste wereldoorlog heeft hier heel wat sporen achtergelaten. Van een bezoek aan de Lijssenthoek word je even stil. Vroeger was het een evacuatiehospitaal voor de Ieperboog. Daarna is het een begraafplaats geworden waar ongeveer 10.000 slachtoffers van WOI liggen. Het wordt wel eens “de spiegel van de oorlog” genoemd. In het bezoekerscentrum kan je verhalen lezen en foto’s bekijken. Ook de stadhuissite van Poperinge doet je even stilstaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit namelijk een executieplaats.
De stad van hop en bier
Bierliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen. Poperinge heeft nog bijna 158 hectare hopvelden en je vindt er maar liefst drie brouwerijen. Het hopmuseum is zeker een bezoekje waard: je kan hier de Belgische biercollectie bekijken en bierseminaries of workshops volgen. Om de drie jaar kan je mee genieten van de bier- en hopfeesten.
24-08-2019 om 15:41
geschreven door julie (Arlette)
Quand j'etait gosse, haut comme trois pommes j'parlais bien fort pour être un homme j'disais: je sais, je sais, je sais, je sais
C'etait l'début, c'etait l'printemps mais quand j'ai eu mes dix-huit ans j'ai dit je sais, ça y est, cette fois je sais
Et aujourd'hui, les jours où je m'retourne j'regarde la terre où j'ai quand même fait les cent pas et je n'sais toujours pas comment il tourne
Vers vingt-cinq ans, j'savais tout: l'amour, les roses, la vie, les sous tiens oui l'amour j'en avais fait tout le tour
Et heureusement, comme les copains j'avais pas mangé tout mon pain Au milieu de ma vie, j'ai encore appris C'que j'ai appris, ça tient en trois, quatre mots
Le jour où quelqu'un vous aime, il fait très beau j'peux pas mieux dire, il fait très beau
C'est encore c'qui m'étonne dans la vie Moi qui suis à l'automne de ma vie On oublie tant de soirs de tristesse mais jamais un matin de tendresse
Toute ma jeunesse, j'ai voulu dire: je sais Seulement, plus je cherchais, et puis moins j'savais
Il y a soixante coups qui ont sonné à l'horloge Je suis encore à ma fenêtre, je regarde, et j'm'interroge
Maintenant je sais je sais qu'on ne sait jamais
La vie, l'amour, l'argent, les amis et les roses on ne sait jamais le bruit ni la couleur des choses c'est tout c'que j'sais Mais ça, j'le sais
Prachtige woorden. We denken dat we alles weten maar we weten helemaal niet veel.
16-08-2019 om 16:14
geschreven door julie (Arlette)