Halloween wordt steeds populairder. Het feest, dat vroeger vooral bekend was uit Amerika, wordt ook door steeds meer Europeanen gevierd. Halloween wordt gevierd aan de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. Hoewel de feestdag tegenwoordig vooral een seculiere aangelegenheid is, kent Halloween Keltische en christelijke invloeden, die eeuwen teruggaan.
De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16e eeuwse Schotland. Halloween is een verbastering vanAll Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. De naam werd dus zo’n 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar de oorsprong van Halloween gaat terug tot rond het begin van de christelijke jaartelling.
Samhain
Halloween is voortgekomen uit het Keltische feestSamhain. DeKeltenin Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd.
Zielen van de overledenen
Naast dit oogstfeest geloofden de Kelten ook dat op Samhain de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond, waardoor het voor de zielen van de doden, en andere wezens zoals feeën, mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om deze zielen te eren werden grote feestmalen gegeven, waarbij plekken vrij werden gehouden voor de overledenen. Naast de zielen van de overledenen konden op deze dag ook slechte wezens als demonen door de deur komen, waar de Kelten zich tegen moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween.
29-10-2021 om 16:26
geschreven door julie (Arlette)
In de herfst zijn alle dingen stil als oude mensen die elkaar reeds lang beminnen. De rivier, gewijde stoet van stilte schrijdt de landen binnen. Elk ding gaat zich bezinnen.
Herman De Coninck
22-10-2021 om 16:13
geschreven door julie (Arlette)
Halloween is een feestdag die valt op 31 oktober. Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld, met name in Europa, Latijns-Amerika, Australië en Oost-Azië.
20-10-2021 om 15:49
geschreven door julie (Arlette)
• Kies een droge, vorstvrije dag; snoeiwonden sluiten dan beter.
• Gebruik het juiste gereedschap, zoals een takkenschaar of snoeizaag.
• Zorg dat je schaar schoon en scherp is, dat voorkomt rafelige wonden.
• Knip je in ziek hout, desinfecteer je gereedschap dan met spiritus of 70 % alcohol.
• Maak snoeiwonden zo klein mogelijk; zaag daarbij net buiten de takkring (het verdikte deel tussen tak en stam).
• Laat geen ‘kapstokken’ zitten, die lopen vaak niet uit en bederven de vorm. Knip liever terug tot boven een sterke zijtak of haal de hele tak weg.
• Snoei een boom niet te drastisch, verdeel grote ingrepen over meerdere jaren (geldt niet voor knotten).
• Volg de natuurlijke vorm van de struik of boom en snoei terug tot op een tak die in de juiste richting wijst.
Niet snoeien Er zijn ook soorten die je nu met rust moet laten. Dat zijn heesters en bomen waarbij de sapstroom erg vroeg op gang komt. Als je die nu snoeit, blijft het sap stromen (het zogeheten bloeden) en kan de plant zijn wonden niet afsluiten. Ook steenvruchten snoei je niet in de winter – dan is de kans op infectie met loodglas veel groter -, maar rond juni/juli
.
16-10-2021 om 16:20
geschreven door julie (Arlette)
De appel is zo’n klassieker omdat-ie eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen is. Appels zijn ‘gewoon’ heel lekker. Maar appels zijn ook geliefd om mee te bakken. Een appeltaart met kaneel doet het altijd goed, vooral in de koude herfst. Je kunt ook appel door een stamppot gooien, of zelfs door een curry. Of je kunt eenappeltaartsmoothiemaken.
Bramen
Bramen worden gezien als zomerfruit, maar Nederlandse bramen zijn tot in november te koop. Deze kwetsbare vrucht moet je met liefde behandelen. En: hoe groter ze zijn, hoe lekkerder. Bramenjam is heel lekker, maar ook in smoothies en zelfs in salades zijn ze lekker.
Citroen
Citroenen zijn echt multifunctioneel. Gooi nooit zomaar de schil weg: die zit ook vol smaak. Gebruik een raspje om het geel van de schil eraf te halen. Daarna mag je van mij pas het vruchtvlees gebruiken. Let er voor de duurzaamheid op dat je citroenen uit Zuid-Europa koopt, en niet de overzeese versie.
Druiven
Druiven heb je in verschillende varianten: wit, rood en blauw. Veel druiven in de supermarkt zijn pitloos. Je kunt druiven gewoon zo eten, maar ook (gehalveerd) in een salade zijn ze lekker. Bij druiven moet je, net als bij veel andere fruitsoorten, voor de duurzaamheid op het land van herkomst letten. Koop liever geen druiven die van de andere kant van de wereld komen.
Frambozen
Frambozen zijn het hele jaar te koop, maar Nederlandse frambozen kun je tot in november kopen. Wist je dat je zomerframbozen en herfstframbozen hebt? Frambozen zijn lekker in je ontbijtbowl, of door smoothies.
Granaatappel
Granaatappels zien er nogal vreemd uit, maar van binnen bewaren ze een schat aan pitjes. Het is wel moeilijk om deze pitjes eruit te krijgen.Deze videohelpt je misschien om de volgende keer makkelijk een granaatappel te ontpitten. Extra tip: als je geen zin hebt om ze er allemaal uit te pulken, kun je ook met een (houten) pollepel op de vrucht slaan. Dan komen ze ook los. Granaatappelpitjes zijn vooral lekker in salades. Ook in warme gerechten zijn ze lekker – probeer maar eens granaatappel in een couscous-gerecht.
Kersen
Als je het echt goed wilt doen, moet je alleen kersen in de zomer eten; dan komen ze namelijk uit Nederland. Maar in oktober kun je ze nog uit Griekenland krijgen, dus dat is ook goed. Je hebt zoete en zure kersen. Kersenjam is erg lekker, maar in stoofschotels of als saus bij kip zijn ze ook verrassend lekker. Of je eet ze ‘gewoon’. Let wel op de pit.
Kiwi
Kiwi’s heetten vroeger Chinese kruisbes. Gelukkig is de naam nu wat flitsender. Kiwi’s zijn vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse kiwivogel – dus niet andersom. Sommige mensen eten kiwi met schil. In principe kun je alleen de gele (gold) kiwi met schil eten. Groene kiwi’s zijn niet zo lekker met schil, door de haartjes. Je kunt kiwi’s het beste gewoon uitlepelen. Kiwi’s zijn ook geschikt voor in taarten.
Mandarijnen
Je kunt het hele jaar door mandarijntjes krijgen. Meestal worden mandarijnen gewoon gepeld en opgegeten. Als je ze in een gerecht wilt verwerken, kan dat ook. In salades zijn ze lekker, maar mandarijn is ook lekker door je ochtendyoghurt of op taarten. Enige nadeel: je collega’s vinden het misschien minder leuk als je een mandarijn op kantoor eet. Sommige mensen vinden de geur niet lekker. Kies om duurzaamheidredenen voor mandarijnen uit Spanje of desnoods Marokko.
Meloen
De charentaismeloen komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Lekker dichtbij, dus. Dit is die groene meloen met bruinige streepjes. Van binnen zijn deze meloenen oranje. Ham en meloen is een beproefd recept, en dat is niet voor niets. Deze klassieker is heel lekker als voorgerecht of borrelhapje.
Nectarine
Nectarines lijken op perziken, en dat is niet voor niets. De nectarine is als gemuteerde perzik ontstaan – wel al 300 jaar geleden trouwens. Je kunt nectarines eten met en zonder schil (wel eerst even wassen). Je kunt ze wel in de koelkast bewaren, maar dan gaat de smaak wel achteruit.
Peer en stoofpeer
De herfst is the time to shine voor stoofpeertjes. Maar ook de gewone peer kun je in de herfst uit Nederland krijgen. Je kunt een peer schillen, maar ik vind dat zelf altijd zonde. In de schil van de peer zitten namelijk goede voedingsstoffen die je dan gewoon weggooit. Je kunt peren lekker verwerken in salades, maar ook op plaattaarten en met bijvoorbeeld gorgonzola zijn peren erg lekker. Stoofpeertjes kun je op heel veel manieren bereiden. Met wijn of met bessensap, met of zonder suiker (verschilt per stoofperenras), kaneelstokjes, kruidnagel… je kunt veel kanten op met dit klassieke herfst- (en winter)fruit.
Perzik
Perziken komen in de herfst uit Zuid-Europa. Net als bij de nectarine kun je de schil van de perzik eten nadat je ’m gewassen hebt. Deze zoete vrucht doet het natuurlijk goed in toetjes. In een salade of in mediterrane warme gerechten kun je ook perziken verwerken. Dezeperziksmoothieis ook niet verkeerd!
Pruimen
Nederlandse pruimen kun je alleen in de zomermaanden krijgen. Maar in de herfst komen ze nog uit bijvoorbeeld Frankrijk. Ook andere Zuid-Europese landen produceren pruimen in de herfstmaanden. Je kunt ook deze vrucht met schil eten. Verschillende soorten pruimen hebben een verschillende smaak. Dat varieert van zoet tot zurig. Pruimen kun je lekker tot jam verwerken. Je kunt ze ook in warme gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in stoofpotjes.
Sinaasappel
Sinaasappels komen vooral uit Uruguay en Zuid-Afrika, maar ook bijvoorbeeld uit Spanje. Je ziet deze citrusvrucht vaak ook in warme gerechten voorkomen. Ook het sap is lekker – dat kun je ook in sauzen gebruiken, trouwens. De schil kun je net als die van een citroen heel goed gebruiken als smaakmaker incocktailsen gerechten.Wodka jus is ook lekker, by the way.
06-10-2021 om 16:19
geschreven door julie (Arlette)
‘t Is triestig dat het regent in den herfst, dat het moe regent in den herfst, daar-buiten, - En wat de bloemen wegen in de herfst; - en de oude regen lekend langs de ruiten...
Zwaai-stil staan grauwe boomen in het grijs, de goede sider-boomen, ritsel-weenend; - en ‘t is de wind, en ‘t is een lamme wijs van kreun-gezang in snakke tonen stenend...
- Nu moet me komen de oude drentel-tred, nu moet me ‘t oude vreê-beeldje gaan komen, mijn grijs goed troost-moedertje om ‘t diepe bed waar zich de warme koorts een licht dierf droomen, en ‘t wegend wee in leede tranen berst...
...'t Is triestig dat mijn droefheid thans moest komen, en loomen in ‘t atone van de boomen; - ‘t Is triestig dat het regent in den herfst...
Vind jij het ook altijd zo gezellig wanneer veel verschillende vogels je tuin bezoeken voor wat lekkers? Door vogels bij te voeren zullen ze sneller een bezoekje aan jouw tuin brengen. Het wordt er altijd een stuk levendiger van in de vaak grijze en grauwe herfst- en wintermaanden! Je tuin knapt flink op van de aanwezigheid van buitenvogels en de extra energie kunnen ze altijd wel gebruiken.
Vogels bijvoeren in de herfst en winter Er wordt wel eens gedacht dat het helemaal niet goed is om buitenvogels bij te voeren. Ze zouden hier te afhankelijk van worden, waardoor ze in de herfst- en wintermaanden moeilijker kunnen overleven. Gelukkig is dit niet helemaal waar en kun je vogels gedurende het hele jaar altijd wel bijvoeren. Vogels zullen altijd op zoek blijven gaan naar voeding en kiezen hierbij voor het meest voedzame voer. Ze stoppen met eten wanneer ze weer genoeg hebben gehad en een eventueel tijdelijk voedseltekort weer aangevuld is.
Verschillende soorten vogels in je tuin Wanneer je een tijdje de tuin observeert zul je merken dat er verschillende vogelsoorten langskomen. Door na te gaan welke vogels dit zijn, kun je daar het vogelvoer op afstemmen. Pindaslingershebben bijvoorbeeld geen nut als je graag vinken wilt voeren. Zij houden meer van zaden die ze het liefst van de grond of van een voedertafel eten. Merels vinden vetbollen weer erg lekker, maar kunnen er niet bij wanneer deze aan een tak is opgehangen. Een merel kan namelijk niet aan een vetbol gaan hangen zoals mussen en mezen dat doen en je loopt ook nog eens het risico dat een pootje erin blijft haken. Om dit te voorkomen kun je de vetbollen beter in een houder plaatsen of verkruimeld op een voedertafelleggen.
Meer vogelsoorten naar je tuin lokken Wanneer je graag zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten in je tuin wilt zien kun je een aantal gerichte trucjes toepassen om meer soorten te lokken. Om vogels zoals roodborstjes of winterkoninkjes te lokken zou je bijvoorbeeld juist bewust wat meer meelwormen kunnen voeren. De kans dat een winterkoninkje de voedertafel bezoekt is echter wel klein, dit diertje is namelijk erg schuw. Strooi daarom wat meelwormen onder struiken op de grond. Het winterkoninkje is een vogel die het vooral in de winter hard nodig heeft. Hij doet zijn naam dan ook absoluut geen eer aan en heeft het in de winter juist erg moeilijk.
Wat eten de buitenvogels het liefst? Er zit dus wel degelijk verschil in wat iedere buitenvogel nou wel of niet lekker vindt. Hieronder vind je een paar voorbeelden van vogelvoer en door welke vogels ze het liefst gegeten worden:
Pinda’s worden het liefst gegeten door de pimpelmees, putter, grote bonte specht, en de koolmees.
Gehakte pinda’s zijn favoriet bij de merel, vink, en roodborst.
Meelwormen worden graag gegeten door merels, roodborstjes, winterkoninkjes en mussen.
Fruit wordt vaak gewaardeerd door de merels.
Vetproducten zoals vetbollenvallen altijd in de smaak bij de pimpelmees, grote bonte specht, koolmees, groenling, roodborst en de winterkonink.
Zadenmix wordt graag gegeten door de pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling en mus.
Zonnebloemkernen zijn favoriet bij de pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling en de mus.
Zwarte zonnebloempitten vinden vooral de pimpelmees, putter en groenling lekker.
Het winterkoninkje houdt ook van geraspte kaas.
Krenten en rozijntjes vindt de merel weer erg lekker.
En havermout wordt door het roodborstje gewaardeerd.
Water in de tuin Naast voer is water in de tuin ook erg belangrijk voor de vogels. Zorg daarom altijd voor een schaal met vers drinkwater. Plaats dit indien mogelijk niet te dicht bij de voederplaats zodat etensresten en vogelpoep niet in het water kunnen vallen. 's Winters is het belangrijk dat vogels niet in het water gaan baden, je kunt dit voorkomen door gaas over de waterschaal te spannen. Strooi nooit zout of andere toevoegingen in het water tegen bevriezing, dit is zeer slecht voor de gezondheid van vogels!
Geniet van alle vogels die tijdens de herfst- en wintermaanden jouw tuin zullen bezoeken en help ze gerust het hele jaar door, ze kunnen onze steun best gebruiken!
02-10-2021 om 15:37
geschreven door julie (Arlette)