De maand april is de vierde maand van de Gregoriaanse kalender. In de Oud-Romeinse kalender was het de tweede maand. De maand april telt dertig dagen. April zou komen van het Latijnse aperire, wat openen betekent. Het zou verwijzen naar de planten en de bloemen die terug beginnen groeien en bloeien. Andere benamingen voor de maand april zijn grasmaand, kiemmaand, paasmaand en eiermaand. Allemaal benamingen die voor zich spreken.
Het weer in april
Het weer in april vertoont een grillig patroon. Begin april is het nog heel goed mogelijk dat er sneeuw valt. Op het einde van de maand kan de temperatuur vlotjes boven de 20° stijgen. Te warme temperaturen in april zijn echter ook niet goed. Een Franse weerspreuk zegt "Paques au balcon, Noël au tison", waarmee bedoeld wordt dat als het weer te zacht is met Pasen, dat men dan Kerstmis
achter de haard doorbrengt. Verder kan het in april ook flink regenen. Na de maartse buien heeft men dus nu te maken met de aprilse grillen.
29-03-2023 om 15:22
geschreven door julie (Arlette)
Een nieuwe lente en een nieuw geluid: Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht In een oud stadje, langs de watergracht -
In huis was 't donker, maar de stille straat Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat Nog licht, er viel een gouden blanke schijn Over de gevels in mijn raamkozijn. Dan blies een jongen als een orgelpijp, De klanken schudden in de lucht zoo rijp Als jonge kersen, wen een lentewind In 't boschje opgaat en zijn reis begint.
Herman Gorter
Dit is het begin van het epos "mei" geschreven door Herman Gorter.
28-03-2023 om 16:01
geschreven door julie (Arlette)
De slechtvalk is onze grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als 'de snelste vogel ter wereld'. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot 389 km per uur halen. Dat is uiteraard geen actieve vlucht, het is eigenlijk 'snel vallen', doordat zijn aerodynamische bouw en houding nauwelijks valweerstand biedt.
Hoe kan je de slechtvalk herkennen?
Met een lengte tot 46 cm, van kop tot staart, en een vleugelspanwijdte van 85 cm, is het mannetje kleiner dan het vrouwtje. Zij meet immers tot 54 cm en heeft een vleugelspanwijdte tot 115 cm.
De slechtvalk heeft een vaalwitte onderkant, met donkere dwarsbandjes. De bovendelen zijn baluwgrijs. Hij heeft een donkere kop met een brede, zwarte baardstreep. De hals en de wangen zijn wit.
De poten, de oogrand en de washuid zijn geel, maar de snavel is donkergrijs.
Jonge slechtvalken zijn bruin en in de lengte gestreept, vooraleer ze hun volwassen verenkleed krijgen. De poten zijn eveneens geel, maar de washuid en de oogrand zijn blauwgrijs.
Wat eet de slechtvalk?
Met snelheden van 100 km per uur tijdens de actieve, horizontale vlucht en de nog veel snellere duikvlucht, gaat hij achter andere vogels aan. Aangezien zijn prooien vaak uitstekende vliegers zijn, mislukken zijn pogingen regelmatig. Op het menu staat elk vliegend dier, gaande van vogels, als leeuweriken, steltlopers en duiven, tot vleermuizen. Slechtvalken jagen vaak in paarverband. De ene slechtvalk is de achtervolger, terwijl de andere zich hoog in de lucht klaar houdt om zich op de prooi te storten. Duiven, en met name verwilderde stadsduiven, vormen bij ons het leeuwendeel van de prooien, to groot jolijt van vele gemeentebesturen, die vroeger heel wat geld moesten investeren in de verdelging ervan.
Waar leeft de slechtvalk?
De slechtvalk komt, met uitzondering van Antarctica, op alle continenten voor. De vogel kan zich uitstekend aanpassen aan zijn leefmilieu. Slechtvalken in Canada of Siberië trekken regelmatig zuidwaarts om te overwinteren. Maar in België is de slechtvalk een standvogel, hij blijft steeds in de ruime omgeving van zijn nestplaats. De slechtvalk kan zowel in de stad voorkomen, waar hij jaagt op duiven, en nestelt in kerktorens, als in bergachtige gebieden met rotsen en kloven om te broeden.
Er woont een koppel slechtvalken op de kerktoren hier vlak bij mijn huis. Ik dacht dat het een torenvalk was maar nee het is een slechtvalk. Heel mooie vogel!
23-03-2023 om 16:02
geschreven door julie (Arlette)
De astronomische lente begint in Nederland en België op maandag 20 maart. De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Het begin van de lente (20 of 21 maart) is bepaald op basis van een afspraak.
De komende decennia (tot het jaar 2048) begint de lente altijd op 20 maart.
20-03-2023 om 16:09
geschreven door julie (Arlette)
Niet alle historici en volkskundigen die zich met het verschijnsel carnaval of Vastenavond bezig houden, delen dezelfde mening omtrent de oorsprong ervan.
Sommigen blijven er bij dat het feest niet ontstaan is voor het jaar 1000, doch daarentegen zijn wortels vindt in het christendom. Het ontstaan van de uitdrukkingen carnaval en Vastenavond zijn daarvoor het voornaamste argument. Daarenboven vinden zij dat er onvoldoende bewijzen zijn die een link leggen of een relatie aantonen met de tradities uit de vroegere tijden.
Anderen gaan er dan weer vanuit dat het toch niet "toevallig" kan zijn dat in de loop der eeuwen steeds weer dezelfde feesten omstreeks dezelfde tijd van het jaar terug te vinden zijn.
Maar goed, je mag er zeker van zijn dat de echte hedendaagse carnavalist, eigenlijk weinig of geen interesse heeft omtrent de precieze oorsprong van het carnaval.
Waar het om gaat is dat carnaval ons de gelegenheid biedt om eenmaal per jaar een beetje "anders" te zijn. Precies deze redenering zet er ons dan ook toe aan te beweren dat carnaval net zolang als de mens
Bij ons is het keikoppencarnaval. Het begint morgen met het kindercarnaval en dat gaat zo door op zaterdag met bandjes die door de stad trekken. Op zondag is dan de grote optocht en 's avonds mogen de mensen zich verkleden (maskeren noemen we dat)
Wie het programma wil inzien hier is het
GEKKE VRIJDAG
17 Maart 2023 | Poperinge
Poperinge
13u30 25ste Kindercarnavalstoet 18u00 Opening Carnavalsfoor 19u00 Start Pàààrdong Gàààrçong! 19u00 De Prins gaat stappen en wij stappen mee! 21u00 Carnavalsbal met optreden van De Faute Band en afterparty met Nevermind!
ZOTTE ZATERDAG
18 Maart 2023 | Poperinge
Poperinge
13u00 Kindernamiddag in zaal de Maeke Blyde 19u00 Boemel onder leiding van 'd Askruizen 19u00 Masjer'n in de deelnemende zaken
FEEST ZONDAG
19 Maart 2023 | Poperinge
Poperinge
10u30 Carnavalszitting (Enkel voor genodigden) 13u45 Start publiciteitskaravaan 15u00 Start 55ste Internationale Keikoppencarnavalstoet 17u30 Saffelavond met verschillende orkestjes 18u00 Masjer'n in de deelnemende zaken 00u00 Popverbranding op de pui voor het Stadhuis van Poperinge
16-03-2023 om 15:50
geschreven door julie (Arlette)
Volgende week komt mijn tuinman mijn tuintje in orde zetten.
Het is niet groot maar ik kan dat niet meer zelf doen. Dus hulp vragen.
Snoeien in maart
Welke bomen en struiken in maart snoeien?
In de maand maart is het geschikt om heel wat bomen en struiken te gaan snoeien. Deze maand is met name geschikt, vanwege het dooien en minder kans op bevriezing. Snoeien in maart bereid de bomen en struiken voor op een prachtig seizoen! Bekijk hieronder welke bomen en struiken je het best in en rond maart kunt snoeien.
Maart is een hele geschikte maand om je snoeischaar erbij te pakken. Er zijn tal van struiken en bomen die in de maand maart het best gesnoeid kunnen worden. Met name doordat de winter afgelopen is en de kans op vorst sterk verminderd, maakt de maand maart een goede snoeimaand.
13-03-2023 om 14:45
geschreven door julie (Arlette)
Op woensdag 1 maart 2023 is het complimentendag en dat willen we ook dit jaar vieren. Geef een schouderklopje aan iemand die iets goed doet, anderen helpt of altijd optimistisch is – en vergeet daarbij jezelf niet!
Het klinkt zo vanzelfsprekend...
...een complimentje geven als iets goed gaat. En toch doen we het misschien nog te weinig. Een schouderklopje, waardering of ondersteuning voor wat we doen, een welgemeende dankjewel: het kan soms echt het verschil maken. Iedereen, ook jij, verdient een welgemeend compliment. Zet je collega/team/afdeling/leidinggevende op 1 maart 2023 (maar liefst ook doorheen het jaar) dus zeker in de bloemetjes!
01-03-2023 om 16:25
geschreven door julie (Arlette)
Morgen is het de laatste dag van februari woensdag begint maart.
Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, windmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is genoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Verouderde Nederlandse/puristische namen zijn lentemaand en windmaand.
27-02-2023 om 15:41
geschreven door julie (Arlette)
Zie je een narcis, dan zie je de lente. Er zijn wereldwijd wel 88 verschillende soorten, waarvan de knalgele trompetnarcis de bekendste is. Je hebt ook prachtige combinaties met wit of zalmroze. Er zijn zelfs gevlekte narcissen. Narcissen zijn er ook in verschillende vormen: met blad, zonder blad, met grote trompetten en met kleinere, sterk geurend en zelfs helemaal niet geurend. De Duitse naam is Osterglocke, oftewel: paasklokje. In engeland worden ze ook wel ‘lente-lelies’ genoemd.
Over hoe de narcis aan z’n naam komt, doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou de naam afgeleid zijn van het Griekse woord narke, dat verdoving betekent. Dit wijst op de verdovende werking die de geur van de bloemen zou hebben. Anderen zoeken de herkomst in de Griekse mythologie. Narcissus was volgens deze mythe een mooie jongen waarop bergnimf Echo verliefd was. Hij beantwoordde deze liefde niet en zij kwijnde weg totdat alleen haar stem overbleef. Als straf voor de afwijzing van Echo liet Apollo hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Narcissus wilde zijn dorst lessen met water uit de rivier en toen hij zich voorover boog zag hij zijn weerspiegeling in het wateroppervlak, maar hij dacht dat het een mooie geest was. Hij staarde vol bewondering naar de prachtige ogen, het mooie haar en het perfecte uiterlijk van deze verschijning.Narcissus kwijnde helemaal weg omdat hij zijn liefde niet kon bevredigen en hij stierf uit frustratie. Het enige wat van hem overbleef was een gele bloem – de narcis – en de term narcisme voor iemand met een ziekelijke interesse in zichzelf. De bloem stond daarom lang symbool voor zelfzucht en ijdelheid. Tegenwoordig wordt de narcis meer gezien als symbool voor een nieuw begin, omdat de narcis de lente aankondigt. Geef je ze cadeau, dan geef je aan dat je de ontvanger respecteert. Hoe meer narcissen hoe groter het respect.
Mijn paasbloemen (narcissen) staan al volop in bloei en de lente is nog niet in't land.
23-02-2023 om 16:08
geschreven door julie (Arlette)