Niets lijkt op het eerste zicht eenvoudiger dan een slaatje bereiden. Je maakt een mix van diverse groenten, je doet er een scheutje olijfolie en citroen op, wat peper en zout en klaar is kees. Eenvoud siert inderdaad maar zeker als het rauwe groenteschotels betreft, moeten de hoofdingrediënten smaakvol, mooi van uitzicht en vooral vers zijn. Een kwaliteitsnorm die perfect beantwoordt aan de Flandria-productvereisten die dag op dag gemakkelijk en vers te verkrijgen zijn in supermarkt of nabijgelegen groenteverkoper. Sla bewaar je best in de koelkast en afgedekt. Sla is vaak het basisbestanddeel van een slaatje en gelukkig bestaan heel wat variaties in kleur, textuur en smaaktoetsen. Er is de traditionele kropsla, de wat steviger ijsbergsla, rode sla, Romeinse sla, eikenbladsla, Lolla Bionda en Lolla Rossa Sla behoort tot de meest caloriearme groenten maar is toch een niet onbelangrijke leverancier van vitamine A en C, kalium en fosfor. Evengoed bevat sla antioxidanten, die op hun beurt een preventieve rol spelen in het ontstaan van een aantal kankers. Sla gaat natuurlijk heel mooi samen met heel wat andere groenten zoals tomaat, komkommer, radijsjes
Sla is zoutarm, maar veel mensen lusten wat zout op hun sla. Toch is enige oplettendheid geboden want niet alle groenten lusten het zout op hun brood op dezelfde manier! Komkommer wordt beter van wat zout en ook koolsla wordt er smakelijker en iets minder wateriger van. Radijs mag eveneens gezouten worden, zon 45 minuten vooraf terwijl je tomaat best gematigd zout geeft een kwartiertje voor het opdienen. Sla en bladgroente verdragen slechts zout net vóór het serveren.
Leuk als accessoire bij een slaatje zijn croutonblokjes (van gebakken paneermeel of tofu), geroosterde zaden of pitten, gehakte nootjes, geroosterd zeewier. Bovendien maakt sla een mooie combinatie met appel als dat geen leuke tip is voor een aantal nazomerse gezonde momenten!
20-07-2010 om 17:42
geschreven door julie (Arlette)
Ingrediënten per persoon: 1 plak rauwe ham, 1 sjalotje, 1 kleine appel, een handvol blaadjes kropsla, 1 el kant-en-klare (light)dressing, 2 sneetjes bruin- of volkorenbrood.
Snijd de ham in reepjes. Pel het sjalotje en snipper het fijn. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Schik de slablaadjes op een bord en leg er de hamreepjes op. Strooi er de sjalotsnippers en de appelblokjes omheen. Lepel er de dressing over en serveer met 2 sneetjes brood of croûtons.
Lekker en fris tijdens deze snikhete dagen
20-07-2010 om 17:39
geschreven door julie (Arlette)
Zilveruitjes Nodig - 1,5 kg zilverui - 1 l olcoholazijn - 120 g kristalsuiker - 2 el mosterdzaad - 1 el korianderzaad - 3 bl laurier - 1 el zout zo maak je het Pel de uitjes, kook ze even op en doe ze over in een bokaal, samen met de aromaten. Kook de azijn, suiker en zout en giet over de uitjes. Steriliseer ca. 30 min. voor een weckpot van 750 ml.
28-06-2010 om 10:13
geschreven door julie (Arlette)
Nodig -1/2 l alcoholazijn -65 g kristalsuiker -250 g aardbeien -10 bl munt -5 bolletjes zwarte peper
zo maak je het Ontdoe de aardbeien van hun kroontje, was ze en dep ze droog. Doe ze samen met de munt in een bokaal. Kook de azijn en de suiker op met de geplette peperbollen en giet over de aardbeien. Sluit af en laat afkoelen. Bewaar op een donkere, koele plaats
28-06-2010 om 10:11
geschreven door julie (Arlette)
Het astronomisch bepaalde begin van de zomer is de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en rond 21 december op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het zomerpunt, de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst. De zomer eindigt met de herfst-equinox (rond 23 september op het noordelijk halfrond en 20 maart op het zuidelijk halfrond).
De aangegeven tijd is de lokale Belgische en Nederlandse zomertijd. Op het zuidelijk halfrond begint op deze data de winter. Zie voor het begin van de zomer op het zuidelijk halfrond de aanvangstijden op het artikel winter Meteorologische zomer
Om praktische redenen begint de meteorologische zomer eerder, op 1 juni op het noordelijk halfrond en op 1 december op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 september respectievelijk 1 maart.
De zomer kenmerkt zich op het noordelijk halfrond door relatief hoge temperaturen, langer daglicht en het zo nu en dan voorkomen van onweer. Verder is er in het eerste deel van de zomer veel bloeiende natuur. De zomer is ook het seizoen met de voor de meeste mensen langste vakantie van het jaar: de zomervakantie. Op het zuidelijk halfrond valt op hetzelfde moment een tegenovergesteld beeld waar te nemen.
Weerextremen zomer in België
warmste
droogste
minste
regendagen
zonnigste
koudste
natste
meeste
regendagen
somberste
eerste
19,7 (2003)
42,9 (1921)
18 (1835)
825,0 (1947)
13,9 (1841)
364,8 (1992)
68 (1860)
404,0 (1888)
tweede
19,2 (1976)
89,4 (1885)
22 (1885)
817,7 (1976)
14,2 (1860)
360,2 (1850)
67 (1977)
406,6 (1977)
derde
19,0 (1947)
99,2 (1949)
23 (1976)
812,3 (1959)
14,3 (1907)
355,9 (1888)
65 (1916)
425,2 (1981)
vierde
18,9 (2006)
101,2 (1955)
24 (1887)
759,0 (1911)
14,4 (1844)
348,4 (1980)
65 (1980)
425,9 (1956)
vijfde
18,8 (1995)
103,0 (1857)
26 (1989)
748,0 (1949)
14,4 (1956)
240,9 (2002)
64 (1845)
428,4 (1980)
normaal
17,0
210,4
46,4
665,9
17,0
210,4
46,4
665,9
(wikipedia)
20-06-2010 om 17:46
geschreven door julie (Arlette)
Schaapscheerderskou is de benaming in de Lage Landen voor een koele periode in de maand juni. Deze kan voorkomen tussen 5 en 20 juni. In deze periode is het vaak bewolkt en koud en kan er zelfs nog nachtvorst optreden.
De naam is afkomstig uit de tijd dat in deze periode de schapen geschoren werden.
Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of zelfs tropische dagen van zuid naar noordwest of noord. De zee is nog relatief koud terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat die een lagedrukgebied doet ontstaan boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist dat met de noordwestelijke stroming onze kant op komt.
De felle juni-zon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind is het ronduit koud. Zo'n weersomslag van warm en zonnig in koel en somber weer is in juni niet ongewoon. Vooral rond het midden van de maand moeten we het vaak bezuren. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming schaapscheerderskou. Vanwege de veelal grote neerslaghoeveelheden en de noordwestenwind spreekt men ook wel van de noordwestmoesson.
Meestal houdt dat koele en sombere weer wel enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle junizon. De Schaapscheerderskou is vergelijkbaar met de IJsheiligen, alleen is de afkoeling zo laat in het voorjaar minder groot. Ook is de kans op vorst aan de grond in juni een stuk kleiner, maar temperaturen van iets onder nul zijn in deze maand zelfs op waarnemingshoogte van anderhalve meter zeker niet uitgesloten.
Uit onderzoek blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans valt tussen 18 en 24 juni, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen later in deze maand of begin juli wordt ook wel in verband gebracht met "Zevenslapersdag", oorspronkelijk op 27 juni. De datum is na de Gregoriaanse kalenderhervorming in 1582 tien dagen verschoven, zodat het tegenwoordig eigenlijk om 7 juli gaat.
De benaming "Zevenslapers" is gebaseerd op een legende over zeven jongelingen die vanwege de vervolging van christenen enkele honderden jaren na het begin van onze jaartelling op een berg bij Efeze (Turkije) in een grot moesten vluchten. Daar vielen ze in een diepe slaap tot ze bij toeval op, wat toen 27 juni was, werden ontdekt en wakker gemaakt (zie Zeven Slapers van Efeze). Regen op "Zevenslapersdag" zou 'garant' staan voor zeven natte weken. (wikipedia)
19-06-2010 om 17:12
geschreven door julie (Arlette)
Vaak krijgt vader op Vaderdag van zijn kinderen ontbijt. Ook geven de (kleinere) kinderen knutselwerkjes die zij op de basisschool voor hun vader gemaakt hebben. Verder krijgt hij typisch op mannen gerichte cadeaus, die de commercie in winkels, etalages, reclame, etc. duidelijk in beeld brengt. Traditionele voorbeelden zijn stropdassen, sokken en sigaren, maar ook scheerapparaten en elektronica.(Wikipedia)
12-06-2010 om 16:44
geschreven door julie (Arlette)