Parijse champignons Zijn de meest gekweekte en gegeten paddestoelen. Er zijn witte en kastanjebruine.De kastanje chapignon heeft een licht nootachtge smaak en zijn vruchtvlees is steviger dan dat van de witte. Ze kregen champignon de Paris ten tijde van Napoléon, toen ze in steengroeven van Parijs werden gekweekt. Nu worden ze zowat overal in Europa geteeld.
Beukenzwam Is een witte of bruine paddestoelengroep die geteeld wordt. Ze groeien als bundel en hebben lange smal toelopend stelen en halfronde hoedjes. Op hun voedingsbodem kan je ze een drietal dagen bewaren in de koelkast. Snijd voor gebruik de onderkant af, steeltjes en hoedjes zijn eetbaar. Eet ze niet rauw, want ze zijn heel bitter.
Eekhoorntjesbrood Is een van de meest smaakvolle wilde paddestoelen. Het vlees is stevig, met een licht nootachtige smaak. De Romeinen gaven hem de naam "porcine", omdat ze hem op een varkentje vonden lijken.Dat eekhoorntje er ook van houden, daar verwijst de Nederlandse naam naar. Kleine exemplaren zijn het lekkerst en lijken soms op een champagnekurk.Gedroogd is hij een echte smaakmaker. Verwerk het zo snel mogelijk na aankoop en bewaar in de koelkast. Vers in het najaar, gedroogd het hele jaar door.
Trompette de la mort Is een diepgrijze wilde paddestoel waarvan de Nederlandstalige naam beter (hoorn des overvloeds) beter de lading dekt dan de Franse. Met de dood heeft het natuurlijk geen uitstaans. Ze hebben een heel fijne smaak en doen het zowel vers als gedroogd in stoofschotels, bij wild en vis. Gebruik ze wel snel want ze blijven maar beperkt goed. Vers in september t.e.m. februari, gedroogd het hele jaar door
Reacties op bericht (1)
31-10-2011
Goedenamiddag Arlette
We zijn vandaag maandag 31 oktober en weeral de laatste dag van deze maand.Het wordt een mooie dag met aangename temperaturen zoals gisteren.Ik wens Jullie ALLEN nog een dolle laatste Halloweenmaandag met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.
31-10-2011 om 14:53
geschreven door Jos Vande Ghinste