Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren.
BASILICUM Een eenjarig plantje van mediterrane afkomst dat makkelijk in pot te houden is. Basilicum mocht vroeger enkel door koningen gesneden worden. Het heeft een kalmerende werking en een volle smaak. Baslicum combineert perfect met tomaat, en is onmisbaar in pestosaus. Het geeft aan pizza's, kip- en lamsgerechten een pittig zuiders accentje.
CITROENMELISSE Decoratieve, maar woekerende plantdie in Sardinië in het wild groeit. De blaadjes ruiken heerlijk. Citroenmelisse wordt gebruikt als kruidenmiddeltje tegen hoofdpijn en stress. In de keuken geeft het aan salades een frisse citroensmaak Bijzonder veelzijdig kruid dat het prachtig doet bij visgerechten als paling in het groen en pladijs.
DRAGON Draken- of slangenkruid is een doorlevende plant die makkelijk te kweken is. Er is Franse en Russische draggon, De Russische is vorstbestendig, de Franse is het lekkerst maar erg gevoelig voor vorst. Dragon is vochtafdrijvend en stimuleert de spijsvertering. Je gebruikt het altijd vers. In bearnaisesaus en eiergerechten is het onmisbaar.
KORIANDER Deze eenjarige plant heeft een blad dat doet denken aan selderblaadjes. Koriander wordt vooral gekweekt voor zijn zaad, dat wordt gebruikt in curry, chtney en cake. De zaden hebben een pikant aroma dat uitstekend past bij wildasteien, speculaaskoekjes en kaas. Korianderblaadjes worden toegevoegd aan stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen
LAURIER Van deze altijd groene plant kan je het hele jaar door blaadjes plukken. Er is eetbare en niet eetbare laurier. Een oleander is ook een laurier, maar de blaadjes ervan zijn uiterst giftig. In een bouquet garni of kruidentuiltje moet altijd laurier zitten. Laurirblaadjes horen in soepen, marinades, stoofpotjes en ovenschotels. Aan rijstpudding geeft laurier een zoete smaak.
LAVAS Deze winterharde plant kan 2 m hoog worden. Lavas zou libidoverhogend werken. De bladeren en stelen hebben een sterke kruidige smaak en kunnen gbruikt worden in soepen en stamppotten. De jonge baadjes zijn heerlijk als sla. Oudere blaadjes worden gedroogd en gebruikt in kruidenmarinades.
MARJOLEIN sauzen.De roots van de marjolein liggen rond de Middellandse zee. De wilde marjolein of oregano, kan niet tegen de vorst, de gewone wel. Thee van marjolein helpt je van een lastig griepje af. Marjolein heeft een pittige opvallende smaak en is heel veelzijdig in de keuken. Past uitstekend bij groente- en vleesschotels, vullinge voor kip en kalkoen, soepen
MUNT Alle soorten munt zijn makkelijk te kweken in pot. Munt helpt bij hoofdpijn en stimuleert de concentratie en de spijsvertering. In de keuken gebruik je munt bij lamsgebraad, sauzen,en met chocolade. Om je eigen muntthee te maken, doe je 6 gescheurde muntblaadjes in een glas, overgieten met kokend water en afgedekt 5 min laten trekken.
SALIE Salie staat al eeuwen in de top tien van de kruiden. De naam salie komt van het latijse "salvere" wat redden of genezen betekent. Salie is antiseptisch en zuiverend. Varkensvlees en salie zijn een onovertroffen duo, maar ook aan salades geeft salie een kruidige opkikker. Gekochte pizza krijgt een boost door er een takje salie op te leggen vooraleer hij de oven ingaat.
TIJM Een tijmplantje mag niet ontbreken in je kruidencollectie. Het is doorgroeiend, makkelijk te kweken in potten en je kan er het hele jaar door van plukken. Ook tijm heeft een zuiverende werking. In de keuken is het een allround kruid dat aan bereidingen smaak toevoegt. Blaadjes en stengels gebruik je in marinades, de bloemen en de blaadjes zijn zijn geschikt voor salades.
|