
Hieronder overlopen we enkele vitamines en mineralen die rijkelijk voorkomen in groenten en fruit.
Vitamine A: Komt als provitamine A (het zogenaamde beta-caroteen) voor in groene bladgroenten, rode en gele groenten en gele en oranje vruchten. In combinatie met de vitamines E en C en zink is deze provitamine belangrijk bij behandeling en preventie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (zie ook onder eerste punt).
Vitamine E: Komt overvloedig voor in een dieet van plantaardige oliën, granen, groenten en fruit.
Vitamine K: Komt voor in kool, spinazie, soja.
Vitamine B1: Komt voor in vlees, vis, gevogelte, volle granen en rauwe groenten.
Vitamine B5: Kom voor in o.a. broccoli, melk, vlees, aardappelen, granen.
Vitamine B6: Komt voor in vlees, granen, groenten en noten.
Vitamine B11 (foliumzuur): Komt voor in lever, asperges, spinazie, peulvruchten, volkorenproducten. Het lichaam maakt van foliumzuur geen voorraad aan. Bij onevenwichtige voeding kan snel een tekort ontstaan.
Vitamine C: Komt voor in citrusvruchten, tomaten, aardappelen, broccoli, spinazie.
|