Foto
Inhoud blog
  • Stilte
  • Terug van weggeweest
  • Schaaiten
  • Hiërarchie
  • Oudemannenvanzeventigterreur
  • Uniform
  • Sneeuw
  • Mijn droomjob
  • Facteur
  • fishes
    E-mail mij

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    meike
    blog.seniorennet.be/meike
    Fieps hersenspinsels
    Gedachten, illustraties en verhalen
    10-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poezentips deel 4
    Hoe verloopt de hofmakerij bij katten?
    De paring van de kat duurt zelden langer dan tien seconden. Het begint wanneer de poes krols wordt en de katers beginnen te roepen. De kater wiens territorium ze heeft uitgekozen heeft in het begin een grote voorsprong, maar een krols kattinnetje, daar kunnen andere katers geen weerstand aan bieden. Dit leidt tot veel schermutselingen tussen de mannetjes (die vormen de grootste bron van lawaai) Maar de ware belangstelling gaat naar de poes. Ze voert een heel schouwspel op van luid spinnen en over de grond rollen en kronkelen. Uiteindelijk gaat één van de katers vlak bij haar zitten en voor zijn moeite wordt hij beloont met klappen van haar voorste klauwen met de nagels uitgeslagen. Ze spuwt en gromt tegen hem terwijl hij de aftocht blaast. Zij houdt de touwtjes in handen en zij is het die uiteindelijk zal kiezen.

    Waarom grijpt de kater bij het paren de poes bij het nekvel beet?
    In het geval van de kat is op seksueel gebied de poes de baas, zij is het die uithaalt en de meppen verkoopt. De beet in haar nek is het wanhoopsmanoeuvre van het mannetje om zich tegen verdere aanvallen te beschermen. In de nek gegrepen worden roept bij katten een reactie op die nog dateert uit de kittentijd. Kittens verstarren automatisch als ze zo door hun moeder worden opgepakt. Het is van cruciaal belang dat het katje bij zo'n gelegenheid niet spartelt omdat zijn leven mogelijk op het spel staat.

    Waarom schreeuwt de poes tijdens het paren?
    Als de kater de copulatie beëindigt, draait het vrouwtje zich met een ruk om, slaat venijnig haar klauwen naar hem uit en schreeuwt hem beledigingen toe.
    Het lid van de kater is bedekt met korte, scherpe stekels die schuin van de top af staan. Dat betekent dat de penis gemakkelijk naar binnen kan worden gebracht, maar bij het terugtrekken over de vaginawand van de poes schraapt. Dat bezorgt een shock en hevige pijn en hierop reageert ze met die schreeuw van woede.
    Poezen ovuleren pas na de paring. Wat die ovulatie op gang brengt is de felle pijn en de shock die de poes ondergaat wanneer haar eerste minnaar zijn stekelige penis terugtrekt.

    Waarom trekken katten hun neus op?
    Als de kat deze grimas maakt (flehmen) dan betekent dat dat hij geniet van een verrukkelijke geur. De kat blijft plotseling staan, heft de kop een beetje op, trekt zijn bovenlip omhoog en doet zijn bek een beetje open. De kat snuift de lucht op en maakt een paar seconden lang de indruk in diepe concentratie te verkeren.
    Dat zesde zintuig van de kat (ook van de hond) bevindt zich in een klein orgaan (orgaan van Jacobsen) dat vlak achter de boventanden in de bek uitmondt. Het kan het best als een smaak - reukorgaan beschreven worden.

    Hoe komt een kat altijd op zijn pootjes terecht?
    Oprichtreflex: Als hij met zijn rug omlaag valt, begint vanaf de kop een automatische wentelreactie. De kop draait het eerst rond tot hij normaal rechtop zit, dan worden de voorpoten dicht bij de snuit gebracht ter bescherming tegen de schok. Daarna wordt het voorste deel van de wervelkolom gewenteld waardoor de voorste helft van het lichaam op één lijn komt met de kop. tenslotte worden de achterpoten ingetrokken, zodat de ledematen alle vier voor de landing gereed zijn. Als het zover is wentelt de kat zijn achterste helft om met de voorste helft gelijk te komen. tenslotte, als hij haast de grond raakt, steekt hij alle vier poten naar beneden uit en zet een hoge rug op, een manier om de landingsschok beter op te vangen.
    Tijdens het wentelen draait de stijf gehouden staart als een propeller rond en fungeert zo als tegengewicht. Dit alles gebeurt in een onderdeel van een seconde.

    Hoe gedragen katten zich als ze oud worden?
    Het springen en het wassen zijn de eerste gedragingen die achteruit gaan. De gewrichten worden stijver en dit leidt tot trager bewegen. Het wordt voor de kat ook steeds moeilijker om zijn kop ver genoeg om te draaien bij het wassen op moeilijk bereikbare plekken van zijn vacht te komen. Zijn dagelijkse routine verloopt volgens een vaster patroon en iets nieuws brengt hem in de war. Het is geen goed idee om een jong katje in huis te nemen om een oudere kat op te vrolijken: dat werkt niet. Het brengt het dagelijkse ritme in de war.
    Gelukkig treden die veranderingen pas tegen het einde van hun leven op. Hun aftakelingsperiode duurt dus maar kort. Als richtlijn kan met stellen dat de gemiddelde huiskat ongeveer vijftien jaar wordt en dat de aftakeling pas op zijn laatste levensjaar begint.

    Waarom likt een kat zijn snuit?
    Een snelle lik over de lippen is één van de tekenen dat een kat opgewonden raakt terwijl hij iets boeiends ziet. Terwijl hij zijn blik gespannen richt op de bron van zijn opwinding lijkt het wel of hij plotseling bevangen wordt door een schoonmakingsdrift. De likken zijn korter en driftiger. Dit is het kattenequivalent van het op het hoofd of achter de oren krabben van een mens die verbaasd is.

    Waarom reageren katten zo heftig op kattenkruid
    Het zijn junkies. Kattekruid is een plant die naar munt ruikt. Hij bevat een olie die op katten dezelfde werking heeft al marihuana op mensen. Als katten in een tuin dit kruid vinden, begint een 'trip' van tien minuten waarin ze zich in extatische toestand lijken te bevinden. Bij alle kattesoorten komt deze reactie voor (zelfs bij leeuwen) maar niet elke individuele kat reageert zo. Er zijn ook non - trippers en het verschil is erfelijk. Bij katten wordt je als junkie geboren of niet...
    Minderjarige katten trippen nooit. Alle jonge katjes blijven de eerste twee levensmaanden bij kattenkruid vandaan en de reactie erop verschijnt niet voor ze drie maanden oud zijn. Dan splitsen ze zich in twee groepen: trippers en non - trippers.
    De kat loopt naar het kattenkruid en ruikt eraan, dan begint hij er in groeiende opwinding aan te likken, er in te happen, erop te kauwen, er kopjes tegen te geven, hij schudt zijn kop, strijkt zijn lijf er langs, spint luid, gromt, miauwt, rolt over de grond en springt zelfs in de lucht.
    In tegenstelling tot veel drugs die de mens gebruikt, richt kattekruid geen blijvende schade aan en na afloop van de trip is de kat weer normaal.

    Hoe vind een kat de weg naar huis terug?
    Over een korte afstand heeft een kat een uitsteken visueel geheugen.
    Na veel proeven is men er zeker van dat veel diersoorten (waaronder ook de mens) een bijzondere gevoeligheid bezitten voor het magnetisch veld van de aarde wat ze in staat stelt om ook zonder visuele aanwijzigen de weg naar huis terug te vinden.

    Kunnen katten aardbevingen voorspellen?
    Ja, dat kunnen ze. Maar we weten nog altijd niet precies hoe. Eén ding is zeker: vaak zijn katten erg nerveus vlak voor een grote aardbeving. Kattenbezitters die dat soort angst bij hun huisdier herkenden, hebben vaak hun leven aan hen te danken. In veel gevallen begonnen de katten plots als wilden door huis rond te rennen, wanhopig op zoek naar een mogelijkheid tot ontsnappen. Als deuren werden geopend vluchten ze in paniek van de gebouwen weg. Vrouwtjes rennen soms heen en weer om hun jongen in veiligheid te brengen. Een paar uur later, slaat de aardbeving toe en maakt de gebouwen met de grond gelijk.
    Dwaas genoeg werden vaak bovennatuurlijke gaven aan de kat toegeschreven vanwege deze bijzondere gevoeligheid. Dit leidde in de middeleeuwen vaak tot hun ongeluk en veel katten hebben een afschuwlijke verbrandingsdood moeten ondergaan.

    Waarom doen katten vaak korte dutjes?
    De kat is zo efficiënt in het te pakken krijgen van zijn zeer voedzame maaltijden dat hij veel vrije tijd overhoudt en die besteedt aan slapen en zo te zien aan dromen. De kat is een superslaper daar hij alles bij elkaar wel zestien van de vierentwintig uur slaapt. De kat zit stil en wacht, besluipt een beetje, doodt en eet en als een weldoorvoedde gourmet dut hij in.
    Er zijn bij katten drie slaaptypen te onderscheiden:
    1. Het korte dutje
    2. De langere lichte slaap: Als het dier gaat liggen om te slapen, niet voor een kort dutje, dan valt hij in een lichte slaap die ongeveer een half uur duurt. Na de diepe slaap keert hij weer terug in een periode van lichte slaap en zo gaat het door tot hij ontwaakt.
    3. De diepe slaap: Na de lichte slaap zinkt hij in een diepe sluimer weg en zes of zeven minuten lang is hij in een diepe slaap. Tijdens de perioden van diepe slaap raakt het lijf van de kat zo ontspannen dat hij meestal op zijn zij rolt en dat is de tijd waarop het lijkt dat hij droomt, met veel sidderen en trekkende bewegingkjes van de oren, de klauwen en de staart. De bek kan zuigbewegingen maken en nu en dan zijn er ook geluiden te horen. Maar al die tijd blijft de romp van de kat volkomen ontspannen en onbeweeglijk.  In het begin van zijn leven, als heel jong katje, slaapt hij in de eerste maand alleen deze diepe slaap die in totaal ongeveer twaalf van de vierentwintig uur duurt. Na die eerste maand schakelt het katje al snel over op het slaappatroon van de volwassen kat.
    De lichte en de diepe slaap wisselen elkaar af.

    Waarom zijn kattenbezitters gezonder dan andere mensen?
    1. Het warme lichamelijke contact met katten werkt stressverlagend. De geestelijke en lichamelijk spanningen nemen af en de mensen worden duidelijker rustiger als ze de katten aaien. Deze vorm van kattentherapie is in de praktijk getoetst aan een aantal gevallen van ernstige geesteszieken waarbij de patiënten een opmerkelijke verbetering vertoonden als ze katten mochten houden.
    2. De eenvoudige eerlijke relatie, zonder complicaties,  met de kat werkt op de één of andere manier rustgevend. Een onderzoek heeft aangetoond dat bij patiënten van wie de stress de oorzaak is van hartproblemen, het bezit van een kat het verschil tussen leven en dood kan betekenen, omdat de bloedruk lager en het overwerkte hart rustiger werd.

    Waarom heeft een kat negen levens?
    In oude tijden werd negen als een bijzonder geluksgetal beschouwd omdat het een drieëenheid van drieëenheden was en dus zeer toepasselijk op de 'gelukkige' kat, met haar taaiheid en groot weerstandsvermogen....


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    11-05-2007
    Gisteravond
    op Canvas: bij bisons duurt de paring 15 seconden, maar ook daar heeft het vrouwtje de touwtjes in handen. De copulatietijd buiten beschouwinge gelaten (dat mag ik hopen tenminste!) behoort de mens overduidelijk tot de zoogdieren...

    11-05-2007 om 10:39 geschreven door Tatanka Yotanka


    *
    Fiep ik mis heel veel wetenswaardigheden doordat ik je tekst niet kan lezen.
    Dat groene op dat purpere in onleesbaar voor mij.
    Vind ik heel spijtig hoor.

    11-05-2007 om 01:40 geschreven door huismusje/troubadoerke




    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • eliano
  • yessie
  • meermin
  • horrormovies
  • huismusje


  • You'll never looked into my eyes but don't you wanna know ... What the dark and the wild and the different know ... (Melissa Etheridge)
    Laatste commentaren
  • geen put is te diep om er niet uit te geraken (ANNEKE)
        op Terug van weggeweest
  • Elke dag... (Hetty1943)
        op Terug van weggeweest
  • Nog een aangename avond en een goede start van de week (marcoen ria)
        op Stilte
  • Gewoon een avondgroetje . (mandy)
        op Terug van weggeweest
  • Tattoomateriaal (Koen)
        op dagje solden
  • Archief per maand
  • 03-2010
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007

    Over mijzelf
    Ik ben zomaar iemand, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Fiep.
    Ik ben een vrouw en woon in Balen () en mijn beroep is dromen.
    Ik ben geboren op 07/10/1967 en ben nu dus 56 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: schrijven, tekenen, computeren, observeren, mijn huisdieren en mijn lief.
    Ik ben herstellend CVS patient. Sinds een paar maanden durf ik opnieuw toekomstplannen maken. Via het schrijven kan ik me uiten en ik hoop om via deze blog nieuwe zielsverwanten te vinden
    Alleen zinnige dingen
  • Maandagse groeten Fiep
  • ff kennis maken
  • Hallo dierenvriend !
  • mooi blog
  • Op bezoek

    Geen voorgedrukte reclame asjeblief



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!