In het begin van de week kwam onze collega ondernemer, die een zware operatie ondergaan had, een kijkje nemen. Wat waren we blij hem weer te zien! Hij is door de oog van de naald gekropen en hij besefte nu heel goed dat van het leven genieten het allerbelangrijkst is. Samen tijd doorbrengen met de mensen die je lief zijn, is het meest waardevolle wat er bestaat hier op aarde. Hij zal zijn leven, samen met zijn gezin, helemaal opnieuw moeten inrichten en dat zal soms best lastig zijn. Daarop aan hakend wil ik u laten weten dat u vanaf nu ook thuis aan uw persoonlijk geluk kunt werken! In onze digitale leeromgeving heb ik, naast de training voor een gelukkig huwelijk of relatie, een speciale training geplaatst waarin ik onder andere RET (Rationeel Effectiviteit Training) met Mindfulness gecombineerd heb zodat u, thuis of op het werk, in uw eigen tempo aan uw persoonlijk geluk kunt werken. De training bestaat uit drie modules en ook hier mag u eerst weer vijf dagen gedeelten van het lesmateriaal proberen voor u besluit de volledige training te volgen. Uw persoonlijke trainer, in de digitale leeromgeving, staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en uw opdrachten te beoordelen en aan te vullen met waardevolle tips. De digitale training heet Lekker in mijn vel en hier kunt u de bijzonderheden over deze training lezen.
Meestal vinden mensen contact met andere mensen leuk. Reden dat mensen elkaar uitnodigen om samen wat te ondernemen of aan deel te nemen. Samen plezier hebben of samen iets bereiken, is het doel van het samenzijn. Door de interactie leert men elkaar beter kennen en het helpt u ook om meer empathisch te zijn. U verbreedt uw algemene ontwikkeling. Doordat u interesse in de ander toont, krijgt u ook aandacht van de ander terug.
Wat als u niet of nauwelijks wordt uitgenodigd? Ga voor uzelf dan na wat hiervan de oorzaak kan zijn. Is het omdat u weinig mensen kent? Is het omdat u vaker nee dan ja zegt? Is het omdat u anderen niet terug uitnodigt? Is het omdat u andere interesses heeft die niet aansluiten? Is het omdat u denkt dat er toch wel niets aan zal zijn? Is het omdat u denkt dat de ander niet op u zit te wachten? Is het omdat u denkt niets interessants te kunnen vertellen? Is het omdat u werktijden heeft die niet aansluiten bij de activiteiten? Is het omdat u geen zin heeft in contact met anderen?
Elke reden kan legitiem voor u zijn. U bent niet verplicht om uitnodigingen te accepteren. Maar iedere keuze die u maakt, heeft ook een consequentie. Als u weinig mensen kent, kan ingaan op uitnodigingen u juist helpen om meer mensen te leren kennen. Als u steeds maar nee blijft zeggen zullen mensen u op een gegeven moment niet meer vragen omdat u in hun ogen voorspelbaar gedrag vertoont en hierdoor kunt u de kans missen om net die ene bijeenkomst te missen waar u wel graag naar toe had gewild. Als u mensen niet terug uitnodigt, gaan mensen denken dat het altijd maar van één kant komt en dat u niet weet wat delen is.
Als uw interesses niet aansluiten, kunt u op zoek gaan naar mensen met dezelfde interesses als u. Hiervoor kunt u mensen uit uw omgeving om hulp vragen of op internet zoeken. Als u vooraf al denkt dat er toch niets aan de bijeenkomst zal zijn, zal het moeilijk zijn om u tot een andere conclusie te laten komen. U weet van te voren niet of iets aan uw verwachting zal voldoen. Als dit één keer niet zo geweest is, wil dit niet zeggen dat dit ook de volgende keren zo zal zijn. Als u zonder verwachtingen op iets ingaat kunt u een beter en objectiever oordeel vellen zodat het geen sta in de weg wordt voor een volgende keer. Als u steeds tegen uzelf blijft zeggen dat u het toch niet leuk vindt, is het onmogelijk om het wel leuk te gaan vinden.
Als u denkt dat de ander niet op u zit te wachten en u niets interessants te vertellen heeft, is dit uw interpretatie. U ontneemt bij voorbaat al de kans voor de ander, om zelf een oordeel over uw bijdrage te vellen. Wat u als niet belangrijk bestempelt, kan voor de ander wel interessant zijn. Laat de ander zijn oordeel zelf vellen. Wellicht dat u voor verrassingen komt te staan. Als uw werktijden niet aansluiten bij de activiteiten wordt het moeilijker om dit op te lossen als u uw werktijden niet kunt aanpassen. Toch zijn er hier ook wel mogelijkheden te vinden en wellicht kunt u zelf een oproep doen om anderen te vinden die hetzelfde probleem hebben als u.
Als u geen zin heeft in contacten is dat ook prima als u dit niet hindert. Hindert het u wel dan is het zinvol zijn om de oorzaak achter geen zin te onderzoeken.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 4
Als u zich hier inschrijft voor onze nieuwsbrief, met tips voor persoonlijke ontwikkeling en relaties, ontvangt u als dank ons gratis e-boek: Tien tips voor een gelukkig huwelijk.
Steeds meer mensen melden zich bij ons aan voor ondersteuning in hun huwelijk. En dat vinden we een goede ontwikkeling. Juist door hulp te zoeken kunnen scheidingen voorkomen worden en hervinden mensen elkaar en hun huwelijksgeluk. Eens heeft men voor elkaar en gezamenlijk geluk gekozen en het zou zonde zijn als door misverstanden en onwetendheid aan die mooie dromen een einde zou komen. Zondag waren mijn man en ik op verjaardagsvisite bij een van onze kleinkinderen. De jongeman werd zeven jaar en vond zich nu duidelijk te groot om opa en oma een kus en een knuffel te geven. Snel nam hij zijn cadeau in ontvangst en vol trots liet hij zijn geschenk aan de anderen zien. De kleinkinderen worden snel groot. Reden te meer om er intens van te genieten. Genieten doe ik bijvoorbeeld ook van de boeken van Mark Nelissen, die ons de evolutietheorie van Charles Darwin uitlegt en hoe wij in ons gedrag hier nog dagelijks mee te maken hebben. Genieten doe ik ook van mijn dagelijkse wandelroute, mijn man, het eten wat hij voor ons kookt, ons huis en tuin. Van de momenten dat we samen zijn. Ik geniet van mijn werk, van de mensen die ik ontmoet. Kortom ik geniet van mijn leven! En hier kies ik heel bewust voor. Ik kies ervoor om datgene te doen wat goed voor mij is. Ik heb de intentie om op een gezonde manier heel oud te worden en dat kan alleen als ik hiervoor de juiste keuzes maak. Een van de beloftes die ik aan mezelf gedaan heb is bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat ik zo weinig mogelijk stress ervaar en zoveel mogelijk geniet van alle goede dingen die mij ten deel vallen. Een prima recept dat ik u van harte kan aanbevelen.
Als kind hebben we vaak veel plezier. Plezier om eenvoudige en simpele dingen. Soms om niets. Ons leven is zorgeloos en er is heel veel te ontdekken. Alles is mogelijk, er zijn geen grenzen. Met de jaren ontdekken we heel veel leuke en soms minder leuke dingen. We leren dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Langzaam maar zeker worden we ernstiger en gaan we ons gedrag aanpassen. Aanpassen aan de eisen van de grote massa om ons heen.
Maar of ons dat nu altijd plezier oplevert? Als kind ligt de wereld voor je open en als we ouder zijn, worden we gemiddeld. We durven niet meer uit de toon te vallen, we doen wat iedereen doet, bang om kritiek te krijgen. Bang om raar aangekeken te worden. Doen wat iedereen doet kan bepaalde voordelen hebben maar meestal levert het voor de meeste mensen problemen op. We leren het af om te leven! We leren het af om zelf na te denken, zelf onze verantwoordelijkheid te nemen. Er is immers van alles vastgelegd door de maatschappij van wij dienen te doen. Er is steeds minder bewegingsvrijheid. Alles en iedereen wordt in hokjes gestopt, want dan zijn we beheersbaar.
En dat is nu de grootste illusie die er is. Mensen zijn niet beheersbaar. En dat mogen ze ook nooit worden. Ieder mens heeft talenten. Talenten die wachten om ontwikkelt te worden. Talenten die wachten tot ze mogen exploderen! Die talenten hebben een omgeving nodig waarin ruimte is voor experimenten, bijstellen en verdere ontwikkeling. Waar ze tot volle bloei komen! Waar we plezier aan beleven om ze te ontwikkelen. Talenten waar we als mens van groeien. We willen graag deze talenten met hetzelfde enthousiasme kunnen ontwikkelen als toen we kind waren. De maatschappij om ons heen belemmert echter velen van ons om die ruimte te krijgen.
Velen lopen vast in dit keurslijf en krijgen problemen op allerlei gebied. Mensen worden ziek. Lopen het medische circuit door en komen tot de ontdekking dat dit hun niet helpt.
Wat helpt dan wel? Weer kind worden! Ga uzelf als mens ontdekken. Ga ontdekken wat uw talenten zijn. Neem de vrijheid! Er zijn geen grenzen. Niks is raar. Als kind niet en ook als volwassen niet! Uzelf bent het die uw eigen grenzen oplegt. En binnen dat kader leeft u. Net als toen u een kind was, is alles mogelijk! U moet het alleen doen!
Zie het maar net als met leren lopen. Met vallen en opstaan, stapje voor stapje.
Ontdekken waar uw mogelijkheden liggen, ontdekken waar u goed in bent. Ontdekken wat u plezier geeft. Ontdekken dat de wereld leuk en aangenaam is. Ontdekken dat u veel meer kunt dan wat u op dit moment doet! Weer plezier krijgen in de dingen die u doet. Plezier in kleine en in grote dingen. Samen of alleen. Met of zonder speelkameraadje. Niks moet en alles mag zolang u uzelf, anderen en de dingen om u heen geen schade toebrengt, is alles geoorloofd.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 4
Als u zich hier inschrijft voor onze nieuwsbrief ontvangt u als dank ons gratis e-boek: Tien tips voor een gelukkig huwelijk.
Maandag leuke ideeën uitgewisseld met onze designer voor de beurs van volgend jaar. We staan dan op de Ladies Event in Assen en hiervoor hebben we materiaal nodig voor in de stand. Het is dan ook de bedoeling dat ik ieder uur een workshop geef in de stand en dat vergt natuurlijk ook enige voorbereiding. Deze week heb ik weer flink samengewerkt met de cliënten aan een paar stevige vraagstukken. Het gaat me soms echt aan het hart als je ziet hoe verdrietig sommigen zijn over de ellende die ze overkomt. Niet alles in het leven hebben we in de hand en soms moet je het gelaten toelaten. Daarna diep ademhalen en weer verder. Onze digitale leeromgeving is nu online en het is ook een prachtig hulpmiddel voor onze cliënten. Iedere cliënt die wil, kan inloggen in een persoonlijk en beveiligde leeromgeving via onze website of via internet. In deze digitale leeromgeving kunnen wij opdrachten plaatsen en kunnen cliënten ook vragen stellen. Onze eerste training staat ook in deze digitale leeromgeving en mensen kunnen zich via onze website aanmelden voor een digitale training. Waarom ook digitaal? Niet iedereen is in de gelegenheid om onze trainingen op onze locatie in Hardenberg te volgen. En niet iedereen wil samen met anderen in een groep hun vraagstukken bespreken. Reden waarom wij u de mogelijkheid bieden om toch persoonlijke ondersteuning te krijgen in uw eigen vertrouwde omgeving. Tevens heeft u de vrijheid om aan de training te werken wanneer u dit wilt. Voordeel voor u is ook dat u eerst vijf dagen kosteloos van bepaalde opengestelde onderdelen gebruik kunt maken eer u besluit deel te nemen. Neem maar eens een kijkje op: http://tinyurl.com/lzzonmq
We hebben het de hele dag druk. Van s morgens tot s avonds racen we van hot naar haar. Onze agendas zijn overvol. En steeds proberen we nog meer afspraken erbij te plannen alsof we onze agenda willen dwingen om vierentwintig uur van een dag uit te breiden naar dertig uur. We willen overal aan mee doen en vooral niets missen. Nee zeggen wordt steeds moeilijker en afspraken lopen mis of zijn dubbel gepland omdat u er uw gedachten niet meer bij heeft. Uw hoofd loopt letterlijk over. U krijgt hoofdpijn en vindt dat mensen niet zo aan uw hoofd moeten zeuren. Ze zien toch dat u het druk heeft?
Wat is de reden dat u uw agenda zo overvol plant? Wat weerhoudt u om het wat rustiger aan te doen? Wilt u inderdaad niets missen? Maar wat wilt u dan niet missen? Is het nodig dat u overal aanwezig bent en mee doet? Kunnen anderen echt niet zonder u? Is uw aanwezigheid wel overal gevraagd? Wat gebeurt er als u niet aanwezig bent? Loopt alles in het honderd of komt u tot de ontdekking dat anderen misschien wel eens beter resultaat behalen zonder uw bemoeienis? En wat mist u dan eigenlijk? Is het nodig dat u alles weet? Is men verplicht om u alles mee te delen? En in wiens belang is dit alles eigenlijk?
U doet er uzelf en vaak anderen geen plezier mee als u altijd en overal aanwezig bent. De wereld draait ook zonder u door. Ouch! Dat kan een pijnlijke ontdekking zijn: Ze hebben mij niet nodig. Ze kunnen het ook zonder mij. Ik bent een mislukkeling. Ze vinden mij niet aardig. Ze zitten niet op mij te wachten. Ze vinden me niet belangrijk. Nou als dat dan zo is, dan doe ik helemaal niets meer! Ze bekijken het maar
Ho, stop! Niet zo doordraven! Zet die mallemolen in uw hoofd stop! U trekt irrationele conclusies! Draai het eens om? Is het zo erg als u niet overal bij bent? U krijgt dan extra tijd. Extra tijd die u voor uzelf kunt besteden. Tijd waarin u leuke dingen kunt doen. Tijd om te ontspannen. Tijd om bij te tanken. Tijd om eens stil te staan bij wie u bent en wat u wilt. Daarnaast geeft u aan anderen de kans om hun talenten op hun eigen wijze te ontwikkelen. Is ook goed! Het moet niet altijd op uw manier. Anderen hebben ook goede ideeën die om ruimte en uitvoering vragen.
En wat wellicht nog belangrijker voor u is: als u niet steeds aanwezig bent vinden anderen u aardiger. Men denkt echt wel aan u als men vindt dat uw bijdrage waardevol kan zijn. U heeft die zelfbevestiging toch niet steeds nodig! U bent een zelfstandig en waardevol mens en als u regelmatig een pas op de plaats maakt, zorgt u goed voor uw welzijn. Leeft u langer doordat u minder stress heeft. Maak elke dag tijd om plezier te maken. Plan eens een dag helemaal niets. Ga lekker lummelen en uw tijd verdoen.
U zult tot de ontdekking komen dat de wereld niet vergaat, doordraait en een stuk mooier en vriendelijker uitziet omdat u tijd heeft om al die mooie dingen te ontdekken. U kunt met een andere blik de wereld aanschouwen en hierdoor krijgt u waardevolle gegevens en ervaringen. Bekijk de zaken eens van een afstand en u ziet honderd keer meer dan als u er bovenop zit. U wordt milder in uw oordelen en krijgt meer begrip voor anderen. Relax, neem tijd om te ontspannen. Als u weet dat racen en draven slecht voor u is. Stop er dan mee en schrap alles wat niet noodzakelijk is in uw agenda. U zult zien dat er niets erg gebeurt.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 3
Zo vanmorgen hebben we het er even van genomen en heb ik met vrienden een klein feestje gevierd. Reden: Alles gaat zoals ik het graag hebben wil! Prachtig, lekker in de flow, erkenning en al mijn inspanningen van de afgelopen vijf jaar worden nu uitbetaald! En dan vind ik het tijd voor een feestje! Zojuist bericht gehad van de beroepsvereniging dat mijn herregistratie voor de komende drie jaar weer goedgekeurd is. Met de training in de digitale counsellingomgeving gaat het prima. Gestaag worden de modules ingevuld en getest. Ook zijn we weer toegewezen aan een groep van acht leerlingen in het middelbaar onderwijs om hen te ondersteunen in het starten voeren van een eigen minionderneming. Verder hebben we weer leuke gesprekken gevoerd met verschillende mensen uit de netwerkverenigingen. En mijn cliënten hebben me verschillende intrigerende vraagstukken voorgelegd, die we samen opgelost hebben. Van de week hoorde ik, op weg naar huis, op de radio een interview met Mark Nelissen. Een Belgische professor in de gedragsbiologie. In zijn boeken probeert hij de principes van de biologie zo bevattelijk mogelijk mee te geven aan zijn publiek. De man schrijft op een vlotte en humoristische manier en daarom hebben we zijn boeken besteld zodat we van het weekend weer voldoende leesvoer hebben waar je ook nog eens vrolijk van wordt.
Vaak vragen we de mening van een ander over van alles en nog wat in de hoop bevestigd te worden in onze keuze of mening. We willen graag horen dat de ander er net zo over denkt als uzelf. Want dat betekent immers dat u het goed gedaan heeft. In eerste instantie bent u blij maar wat later dringt soms het besef door of de mening van die ander nu wel zo nuttig was.
Als u alleen maar wilt horen hoe geweldig u bent dan is die mening nuttig geweest. Maar vraagt u een mening om uzelf of dingen te verbeteren dan is een eerlijke opinie meer gewenst. Maar dit kan inhouden dat u iets te horen krijgt wat u een vervelend of naar gevoel geeft. Of dat als u ergens heel enthousiast over bent het minder leuk wordt omdat de ander hier misschien totaal anders over denkt of niet dezelfde interpretatie of associatie over het onderwerp heeft als u.
Als u een negatief gevoel ervaart nadat u kritiek heeft gekregen is dit een teken dat u de kritiek persoonlijk op uzelf betrekt. De negatieve machine treedt inwerking en zegt u dat u het niet goed gedaan heeft, dat u niks kunt, dat wat u doet niets voorstelt, dat u een sukkel bent, enzovoort. Maar als u goed luistert en met de juiste instelling om kritiek of een mening vraagt, wordt u juist blij!
U vraagt letterlijk aan de ander wat hij of zij vindt over het onderwerp! U bent niet het onderwerp. Maar waar u een mening over vraagt is het onderwerp. Hierover wordt kritiek gegeven en niet over u. U vraagt niet aan de ander of die u goed genoeg vindt. U vraagt aan de ander of die het onderwerp goed genoeg vindt en of er punten van verbeteringen zijn.
Als er dus een mening of kritiek wordt gegeven is dit altijd bedoelt om het onderwerp te verbeteren!
Dit wil niet zeggen dat u altijd moet veranderen wat die ander zegt maar u kunt die kritiek wel in overweging nemen. De ander bekijkt het onderwerp namelijk vanuit een ander standpunt dan de uwe en dat leidt altijd tot verbetering. Hetzij dat u er dieper over na gaat denken of dat u het advies direct in zijn geheel of gedeeltelijk toepast. Of dat u tot de conclusie komt dat er niets verandert hoeft te worden omdat dit het hoogst haalbare is. En hiervan wordt niet alleen het onderwerp beter maar het geeft ook uzelf een prettig gevoel.
Als u de adviesgever bedankt voor zijn waardevolle bijdrage kunt u erop rekenen dat u een volgende keer weer goed advies en kritiek krijgt. Hij of zij vindt het namelijk ook prettig om gewaardeerd te worden voor zijn bijdrage en zal hier ook steeds vaker aan willen meewerken. Zo wordt niet alleen uw onderwerp beter maar zijn er ook meerdere mensen die er een goed gevoel aan overhouden!
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 3
Tips Gelukkig Zijn/ Hoe vaak geeft u een compliment?
Yes, yes, yes, eureka, hoera! Na anderhalf jaar zoeken, vergelijken en uitproberen heb ik nu een provider gevonden die een digitale leeromgeving aanbiedt zoals ik het in grote lijnen graag wil. In een digitale leeromgeving kunt u als cliënt met een persoonlijke inlogcode, beveiligd inloggen op internet. Hier kunt u bijvoorbeeld vanuit huis of werk een training volgen, consulten in abonnementsvorm afnemen en nog veel meer. In deze digitale leeromgeving plaatsen wij het trainingsmateriaal voor u in de vorm van tekst, audio en video. Alsook opdrachten e.d. U kunt de opdrachten insturen en schriftelijk vragen stellen in uw persoonlijke leeromgeving die wij dan op gezette tijden beantwoorden. Het mooie is dat wij u als cliënt kunnen volgen hoe ver u bent, of de opdrachten ingeleverd zijn en kunnen wij u ondersteunen waar nodig. Wat ook erg prettig voor u is, is dat u eerst vijf dagen kosteloos gebruik kunt maken van een training om hierna te beslissen of u deelneemt of niet. Hiermee gaat een grote wens voor mij in vervulling. Het maakt nu mogelijk om meer mensen buiten de regio Hardenberg te laten deelnemen aan onze trainingen en we kunnen veel meer op u persoonlijke afgestemde diensten aanbieden. Want ook al gaat het via internet, wil dit niet zeggen dat het onpersoonlijk is. Het contact tussen de cliënt en ons blijft bestaan, alleen op een andere manier. En omdat het systeem volledig geautomatiseerd is, kunnen wij ook meer aandacht aan u schenken. Zo, en nu gaan we flink aan de slag om de eerste digitale training: een gelukkig huwelijk/relatie, met waardevolle inhoud te vullen zodat u en anderen zich binnenkort kunnen aanmelden.
Het is altijd leuk om een compliment te krijgen. We groeien ervan, het streelt ons ego. Het geeft ons een goed gevoel. We worden er aardiger van. We presteren beter. Kortom een compliment krijgen doet ons goed! Wat ook leuk is: een compliment geven! Misschien nog wel leuker dan er een te ontvangen!
Aan kleine kinderen, die nog van alles moeten leren, vinden we het heel gewoon, om complimenten te geven als ze iets goed gedaan hebben. We hopen dat ze door het compliment of aanmoediging het gedrag nog vaker zullen gaan vertonen. We belonen ze voor goed gedrag. Heeft u er al eens bij stil gestaan wanneer we zijn opgehouden met complimenten geven?
Veelal is dat rond de leeftijd dat kinderen 16 jaar worden en gaan werken of in de pubertijd zitten. Ons is dat ook overkomen. Plotseling behoor je bij de grote mensen en de grote wereld. Hier gelden regels van geld en macht. De complimenten worden vervangen door geld. Dat is onze beloning voor het harde werken. Echter, het geld is een middel om te kunnen leven, niet om te groeien als mens!
Er zijn helaas maar weinig werkgevers die begrijpen dat complimenten en waardering geven, de werknemers ruimte geven om te groeien, de sleutel tot duurzaam succes is! Dat geld ook voor ons als mens tot mens.
Voor velen is het wat onwennig, maar nooit te laat om er (weer) mee te beginnen. Zeg bijvoorbeeld eens: Wat zie je er piekfijn uit vandaag! Of: Ik vind het fijn dat je dat gedaan hebt! Of: Ik ben blij met je! Of: Prachtig, dat vind ik nou eens leuk! Of gewoon: Dank je wel! Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Houdt het simpel. Maar meen wel wat u zegt!
In het begin voelt het een beetje raar aan, maar als u het lachende gezicht of de twinkeling in de ogen van de ander ziet, weet u dat u iets goed gedaan heeft. U heeft een bijdrage geleverd aan de groei van de ander! U heeft de ander gewaardeerd. U kunt de ander geen groter plezier doen!
Doordat u de ander complimenten geeft en waardeert, is de ander bereid om meer te doen. Hij of zij wil meer complimenten ontvangen omdat het hem of haar een heel goed gevoel oplevert. Hij of zij wordt beloond voor goed gedrag. Voor u het weet neemt de ander dit gedrag over en geeft aan u complimenten. En dat smaakt naar meer!
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 2
Succes en een warme groet van, Henrice Kupper
Auteur van de #bestseller: Ik ben GELUKKIG, u ook? ISBN 9789081588515
Vorige week heb ik twee dagen vrij genomen om samen met mijn man wat zaken te bezichtigen. We zijn naar een Aquariumpark in Duitsland geweest en naar het Openluchtmuseum in Arnhem. We hadden mooi weer en hebben heerlijk genoten. Het gewone werk blijft dan liggen maar deze keer was het redelijk snel ingehaald door wat extra uurtjes te draaien. Intussen hebben we de opnamen van het tweede deel van onze videoserie een gelukkig huwelijk afgerond en kunt u deze bekijken op: http://youtu.be/7GGXHerQ1j8. Aan het eind van vorige week heb ik twee heel leuke en energieke gesprekken gevoerd met mensen uit mijn netwerk. Het is altijd prachtig om te horen hoe anderen met hun bedrijf bezig zijn en over en weer leren we veel van elkaar. Er wordt open gesproken over ieders ervaringen met het runnen van hun bedrijf en we zijn altijd bereidt om de ander te helpen. Hierdoor merk je ook de meerwaarde van het netwerken. We hebben het niet alleen over zaken maar ook wat ons als mens bezighoudt, onze hobbys e.d. en soms kom je tot verrassende ontdekkingen en blijken mensen vaak meer gemeen te hebben als in eerste instantie gedacht. De aanmeldingen door cliënten lopen dagelijks binnen en dat geeft ook een goed gevoel. Zo, en nu deze nieuwsbrief weer klaarzetten voor morgen zodat u weer op de hoogte bent hoe het hier in de praktijk loopt.
U regelmatig afvragen hoe goed op dit moment uw huwelijk is en wat u zou kunnen verbeteren, is goed voor u en uw huwelijk. In Nederland wordt ons niet geleerd hoe we relaties moeten onderhouden en zelfreflectie is bijvoorbeeld een middel om uw persoonlijke ontwikkeling en huwelijk op de goede koers te houden. Helaas overschatten we in Nederland de zelfredzaamheid van mensen en wordt te vaak gedacht dat mensen het allemaal wel zelf kunnen. Maar we kunnen pas iets als het ons wordt geleerd of als we zelf ervaring opdoen.
De relaties die we in onze kinderjaren opdoen zijn van een heel andere orde dan later een huwelijksrelatie aangaan. In onze kinder- en tienerjaren leren hoe we relaties met anderen aangaan die een bepaalde afstand tot ons hebben. We leren ons sociaal en maatschappelijk te gedragen. Door vallen en opstaan weten we wat de normen en waarden van onze omgeving zijn. De eerste liefde kondigt zich aan en de eerste persoonlijke ervaringen worden opgedaan met het binden aan en loslaten van een ander. We moeten het allemaal proefondervindelijk ervaren.
Hoe beter zou het zijn als we een stevige basis hebben waarin we leren wat het inhoud en betekent om een huwelijksrelatie aan te gaan. Wat we nodig hebben om het huwelijk te laten slagen. Hoe belangrijk onze persoonlijke ontwikkeling hierin is en hieraan bijdraagt. Dat we de juiste partner leren kiezen. Dat we weten hoe het komt dat we ons gedragen zoals we ons gedragen en hoe we dit kunnen veranderen als dit wenselijk is. Dat we goed met elkaar kunnen communiceren. Dat we aan elkaar onze wensen leren kenbaar te maken. Dat we leren onderhandelen. Wat het betekent: elkaar liefhebben en respecteren.
Nu lopen veel huwelijken en relaties stuk omdat het ons ontbreekt aan deze basisvaardigheden. We leren door de praktijk. Vaak moeizaam en soms gewelddadig. Veel ellende en verdriet doen we elkaar aan, uit onmacht. Niet wetende hoe we met elkaar moeten praten, hoe we problemen kunnen oplossen, wat geven en nemen betekent, dat we rekening moeten houden met de ander, maar onszelf niet moeten verliezen. Dat we continue aan onszelf en ons huwelijk moeten werken. Dat het niet vanzelf gaat als we elkaar de ring om de vinger geschoven hebben.
Als we een lange, verre reis willen maken vinden we het normaal dat we de reis en alles wat daarbij komt kijken, goed voorbereiden. Voor de voorbereidingen voor het aangaan van een langdurige relatie wordt vaak minder tijd besteed dan voor die lange reis. Van wie zou u deze basisvaardigheden moeten leren en wie is hier verantwoordelijk voor? In de eerste plaats zouden uw ouders en de leerkrachten op school u deze stevige basis moeten leren. Helaas hebben veel ouders zelf de groots mogelijke moeite om hun huwelijk in stand te houden omdat ook zij geen goed voorbeeld hebben gehad.
De leerkrachten op school zouden de kinderen hierbij kunnen helpen. Echter het is geen leervak en tijdens maatschappelijke vormingslessen is er eenvoudigweg teveel aanbod in onderwerpen. Het zou helpen als het onderwijs en de regering dit zouden oppakken. Vooralsnog gebeurt dit niet en bent u aangewezen op hulp van anderen die hiervan de noodzaak inzien en u, zoals wij bijvoorbeeld, relatietherapie aanbieden. Wij helpen u ook als u nog geen huwelijk bent aangegaan en de basisvaardigheden wilt leren om zo tot de juiste keuzes te komen. U kunt alleen of met uw partner gebruik maken van onze diensten. U heeft geen verwijsbrief nodig en het intakegesprek is gratis.
Een goed huwelijk is blijvend investeren in uzelf en uw relatie. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor. Een goed huwelijk is voor iedereen bereikbaar als u over de basisvaardigheden beschikt en hiermee weet om te gaan.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 2
Goed nieuws wat onze collega ondernemer betreft: Hij heeft de operatie goed doorstaan en is nu herstellende. Binnen een redelijke tijd zien we hem weer graag aan het werk. Nu mijn buurman ook op vakantie is, heb ik de bovenverdieping voor mij alleen. Voor een praatje met een collega moet ik nu naar beneden lopen en dat is weer goed voor mijn conditie. Deze week zijn we druk geweest met het opnemen van een tiendelige videoserie. Deel 1 is klaar en is te zien op YouTube. In deze serie laten wij u zien wat u nodig heeft voor een lang en gelukkig huwelijk of relatie. Veel mensen vergeten te investeren in hun huwelijk of relatie en hierdoor lopen veel huwelijken en relaties stuk. Dat dit niet hoeft en het voor eenieder weggelegd is om een langdurige gelukkige relatie aan te gaan wordt in deze serie uitgelegd. Als uzelf een gelukkig huwelijk heeft maar iemand kent die wel wat ondersteuning zou kunnen gebruiken, wilt u hen dan op mijn videoserie wijzen? Dat stel ik erg op prijs. Alvast bedankt! En dan is er nog meer goed nieuws: Frank van Marwijk heeft destijds gevraagd of ik een bijdrage wil leveren aan de Complimentenscheurkalender 2014. Bent u benieuwd op welke pagina mijn bijdrage staat? Kijk snel op: http://tinyurl.com/lby6cyk hoe u een exemplaar kunt reserveren.
Delen met anderen is goed. We leren dat we ons op de ander moeten richten in plaats van steeds op onszelf gericht te zijn. Dat als we delen, meer mensen dan alleen wijzelf, er plezier aan beleven. Dat anderen ons waarderen als we delen. Het wordt als een goede eigenschap gezien. En er zijn heel veel dingen de we kunnen delen.
We kunnen onze spullen delen, onze energie, ons geld, onze warmte, onze kennis, onze talenten, onze liefde, ons huis, ons eten, alles wat we kunnen bezitten, kunnen we delen. De vraag is dan ook: Wilt u dit allemaal wel delen? Hoeveel? Met wie? Wanneer? Voelt u zich verplicht om te delen? Wilt u steeds vrijwillig delen? Deelt u omdat het u geleerd is dat het hoort om te delen? Of deelt u omdat graag deelt? Deelt u omdat u vindt dat de ander minder heeft dan u?
Delen is prima en als u het een goed gevoel geeft, vooral doen! Maar wat als u eigenlijk niet wilt delen, als u het liever zelf behoudt? Als u deelt uit plichtsbesef? Omdat het u aangepraat is dat u moet delen? U krijgt vlak voor of tijdens het delen een kleine onaangename prikkel. Uw onderbuik voelt vreemd. Dan is het tijd om hier aandacht aan te geven en uzelf een paar kritische vragen te stellen:
Wil ik eigenlijk wel delen? Nee, niet delen dan! Word ik ietwat jaloers bij het delen? Niet delen dan! Krijg ik een raar gevoel? Niet delen dan! Weet ik nu al dat ik er spijt van zal krijgen? Niet delen dan! Wil ik het liever zelf behouden? Niet delen dan! Dat stemmetje of gevoel is een waarschuwing om u te behoeden voor verkeerde beslissingen. Wat men u ook geleerd heeft: U bent nooit verplicht om iets te delen!
Als anderen u egoïstisch vinden als u niet deelt dan is dat hun gevoel. U hoeft alleen te delen als het u een goed gevoel geeft. En hiermee bedoel ik een intrinsiek goed gevoel. Als het van binnenuit goed voelt. Te vaak worden we onder druk gezet om te doen wat de meerderheid van ons verlangt. En wat de meerderheid verlangt hoeft lang niet altijd goed voor u te zijn. U bent op uw levenspad op weg en u heeft een aantal dingen te leren. Uw pad leert u uw eigen ervaringen op te doen en dat kunt u niet als u steeds doet wat anderen van u verlangen.
Leer kritische vragen aan uzelf en anderen te stellen. Maak uw eigen afwegingen en beslissingen. Soms gaat het goed en soms gaat het minder. Dan kunt u deze ervaringen meenemen voor een volgende afweging. Dan zijn het uw afwegingen. En niet de afwegingen van anderen. Anderen weten het immers altijd beter en u kunt het niet iedereen naar het zin maken. Dus als u wilt delen bepaalt u wat, hoeveel en wanneer en met wie u wilt delen.
Heeft een ander daar moeite mee? Dat is dan jammer, maar het probleem is van de ander en niet van u! De ander zal hiermee moeten leren omgaan. Dat is zijn of haar vraagstuk? Niet die van u! U hoeft zich alleen bezig te houden met wat, wanneer, hoeveel, met wie en om welke reden u delen wilt. U bent niets verplicht aan anderen en niet verplicht om te delen. Dat bepaalt u helemaal zelf. Wordt er druk op u uitgeoefend? Dan is dit alleen al een reden om kritisch te vragen wat de reden is dat men wilt dat u deelt?
Wil men dat u deelt omdat het de ander voordeel oplevert? Omdat men u iets niet gunt? Omdat men vindt dat het zo hoort? Niet delen! Alleen als het voor u goed voelt, delen en voor de rest vriendelijk maar resoluut weigeren. U bent aan de ander geen verklaring schuldig. Een nee, is voldoende.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 1
Maandag bereikte ons het verdrietige bericht dat een collega ondernemer, in ons bedrijfsverzamelgebouw, vrijdag een hartinfarct gehad heeft en in het ziekenhuis ligt. Het gaat naar omstandigheden redelijk met hem en we wensen hem en zijn familie heel veel sterkte. We hopen hem weer snel en gezond in ons midden te hebben. Door zulke gebeurtenissen wordt je weer bewust gemaakt dat ons leven heel vergankelijk is. Een reden te meer om ervoor te zorgen dat je gelukkig bent en met volle teugen van elke minuut geniet! Verder hebben we weer nieuwe aanmeldingen van cliënten met interessante vraagstukken. Iedere cliënt is uniek en niet één vraagstuk is hetzelfde. Deze vraagstukken halen het beste in mij als counsellor naar boven en hier geniet ik eindeloos van. Iedere keer weer een nieuwe uitdaging om de cliënt op de best en snelst mogelijke manier duurzaam te helpen. Het is echt een feest te zien hoe, na een paar consulten, de cliënt weer in staat is om een nieuwe, gewenste invulling aan zijn leven te geven. Hier krijg ik zoveel energie van en daar ben ik al mijn cliënten heel dankbaar voor. Buiten is het mooi weer en je ziet de mensen en planten de zon als het ware opzuigen. Vanmorgen kwam ik een man in een rode MG auto tegen. Ik vertelde hem dat ik de sportauto mooi vond en dat de MG mij mooie herinneringen bracht aan vroegere tijden. De man vertelde honderduit over hoe hij de auto in twee jaar eigenhandig opgeknapt had. Zijn liefde voor zijn auto en het werk wat hij erin gestoken had spatte aan alle kanten van de auto. Kijk, met zulke mooie liefdesverklaringen kan je dag gewoon niet meer stuk!
Goed luisteren is voor veel mensen lastig. Luisteren naar anderen is niet altijd even makkelijk maar wel te leren. Als u niet luistert, wekt dit irritatie op bij anderen, dingen gaan mis, worden verkeerd uitgevoerd en er worden verhalen de wereld in geholpen die nergens op slaan en anderen zelfs schade toebrengen. Als men dan uiteindelijk kan achterhalen dat u diegene bent die deze ellende heeft veroorzaakt, dan heeft u flink wat uit te leggen en een sorry is dan niet meer genoeg.
Wat maakt dat u slecht luistert? En wat kunt u hieraan doen? U luistert slecht omdat u bijvoorbeeld helemaal niet geïnteresseerd bent in de ander. U vindt uzelf veel belangrijker en alles draait om u. U vertelt aan de ander alles over u, over wat u heeft meegemaakt, welk voordeeltje u eruit heeft weten te slepen, wat u gaat doen, welke mensen u heeft ontmoet, welke film u gezien heeft, waar u gegeten heeft, enzovoort, enzovoort.
U vraagt vooraf niet eens aan de ander of deze dat allemaal wel wil horen. U steekt gewoon van wal en u heeft altijd gelijk, weet het altijd beter of u heeft dat van de ander ook altijd meegemaakt. Zodra de ander u wat probeert te zeggen neemt u direct het gesprek over en alles gaat weer over u. De ander zucht eens diep en denkt: daar gaan we weer... Dan heeft u geluk. Weer een ander probeert het gesprek zo snel mogelijk te beëindigen en wil zo snel mogelijk bij u vandaan. Weer een ander zegt u geen tijd te hebben en laat u staan, midden in uw verhaal. Soms wordt u letterlijk met de feiten op uw neus gedrukt, maar u doet er niets mee.
Iedereen kent wel zon persoon of heeft zon iemand gekend in zijn kennissenkring. Mensen waar je met een grote boog omheen wilt lopen omdat ze toch niet luisteren. Maar vergis u niet, de meesten van ons hebben het zelf ook een periode gedaan. En negenennegentig procent van de mensen groeit hierover heen. Het is namelijk pubergedrag. Pubers zijn erg op hun eigen persoon gericht en zijn hun weg in het leven aan het vinden. Dit gedrag hoort erbij en is van voorbijgaande aard.
Een probleem wordt het als u de puberleeftijd voorbij bent en u gedraagt zich nog steeds zo. Dan wordt uw gezelschap door anderen niet meer op prijs gesteld en laat men u links liggen. U wordt niet meer uitgenodigd en gaat men gesprekken met u zoveel mogelijk uit de weg. U wordt een eenling. En dan komt er een dag waarop u tegen niemand meer uw verhaal kunt doen. U komt na het werk in een leeg huis en het meubilair wordt uw gezelschap. Geen prettig vooruitzicht.
We hebben allemaal narcistische trekjes en zolang deze in verhouding staan is er niets aan de hand. Maar ontloopt men u wordt het tijd om volwassen te worden. Op een bepaalde leeftijd bent u niet meer die puber die om aandacht mag schreeuwen, die met zichzelf in de knoop mag zitten en zijn nieuwe weg nog niet weet te vinden. U bent een volwassen persoon en er wordt ook van u verwacht dat u zich ook als zodanig gedraagt. Eens nemen we zelf de beslissing dat het beter is om de stap naar volwassenheid te zetten.
Dat volwassen zijn meer voordelen oplevert en een nieuwe fase in ons leven is aangebroken. Dat hierbij andere regels, normen en waarden gelden. Langzamerhand met vallen en opstaan leren we dit. En hierin worden we met liefde door onze omgeving ondersteund en gestimuleerd. Maar dan moet u eerst leren luisteren
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 1
Deze week waren we aan het stoeien met het indienen van de herregistratie van een van de beroepsverenigingen waar we bij aangesloten zijn. De registratie gaat over drie jaren en alle certificaten, diplomas en bewijs van deelnames moeten digitaal aangeleverd worden. Goed dat ik mijn administratie goed op orde heb. Maar al bij al nog een hele klus. Een zakelijke begeleider was maandag op bezoek en vroeg me om een nieuw product voor ondernemers te maken. Even samen brainstormen, een paar nachtjes slapen en voilá, zie hier het resultaat: http://tinyurl.com/p3oeccm. Kent u ondernemers die even wat ondersteuning gebruiken kunnen? Laat ze contact met mij opnemen: 0523-760082, het intakegesprek is zoals altijd gratis. In het traject zit een leuke verassing als extraatje! Verder hebben zich een aantal nieuwe cliënten gemeld en sommigen willen nog net even voor de vakantie. Onze agenda is goed gevuld en als de aanmelding zo door blijven gaan hebben we binnenkort zelfs een wachtlijst! Reden voor ons om ook tijdens de vakantie geopend te zijn. Geeft toch ook wel een fijn gevoel als de zaken zo goed gaan! In ons bedrijfsverzamelgebouw gaan een aantal bedrijven van kantoor wisselen. Iedereen groeit uit zijn jasje en wil groter. Wel grappig en goed om te zien dat we samen goed en constructief samenwerken. Ook wij willen naar een grotere ruimte en we willen graag extra ruimte zodat we de spreekkamer apart hebben van de administratie. Dus als u in Hardenberg kantoorruimte weet die vrij is of komt, wij houden ons van harte aanbevolen!
Genieten brengt u in een bepaalde vredige stemming die ook uw afweersysteem sterkt. Er komen stoffen in uw lichaam vrij die maken dat u warmer, meevoelender en zachter wordt. U ziet de wereld door een roze bril. U staat open voor anderen en hun ideeën. Genieten maakt dat u de scherpe kantjes van alles afhaalt. U wordt vriendelijker. En wie wil er nu niet als een vriendelijk en beminnelijk persoon bekend staan?
Als genieten u zoveel voordelen oplevert is het dus zaak om zoveel mogelijk te genieten, toch? Maar waar geniet u van? Ga voor uzelf eens na en maak een lijst van alle dingen waar u van geniet. Alleen of met anderen. Weet u niet zoveel? Geen nood, denk eens aan die kleine dingen: die glimlach die u van de ander kreeg, dat leuke liedje op de radio, dat lekkere ijsje op het terras in de eerste zonnestralen, dat mooie vogeltje dat voor u raam komt zitten en u een prettige dag wenst.
Dat positieve bericht na een reeks van ellendige gebeurtenissen. Het voordeel wat u heeft gekregen in de winkel. Dat warme knusse handje van een kleinkind die u iets wil laten zien. Die knuffel van uw partner of kind. Dat eerste bloemetje in uw gazon. Het vrolijke fluiten van de vogels s morgens vroeg. Die aai over uw bol. Het compliment van uw baas, collega of klant. Het is een greep uit talloze voorbeelden die ons iedere dag overkomen.
Ze gebeuren, die kleine positieve dingen waarvan u kunt genieten, iedere dag weer. U krijgt ze gratis en voor niks. U moet er zich van bewust worden, met volle teugen inhaleren en omarmen. Stilstaan bij het moment. Niet achteloos voorbij laten gaan. Als u in een dip zit of het zit even tegen, denk dan eens aan die kleine dingen. Aan die dingen waarvan u geniet. Uw afweersysteem wordt in werking gezet en uw humeur verbetert op slag.
Waar u aandacht aan geeft, groeit. Dus als u negatief of somber gestemd bent, zonder dat u weet wat de reden hiervan is, versterkt u ongewild uw gemoedstoestand omdat u hier aandacht aan geeft. Als u bewust de keuze maakt om u beter te voelen, concentreert u zich op de dingen die u een prettig gevoel geven. Verleg uw focus. En het gaat snel beter met u. Bent u veel aan het piekeren? Verleg uw aandacht naar dingen waarvan u geniet. Vraag uzelf af: Wat levert het me op als ik blijf piekeren? Wat levert het me op als ik somber ben? Wilt u piekeren? Wilt u somber zijn? Nee, stop ermee en verleg uw aandacht.
U bent baas over uw gedachten! U bent baas over hoe u zich voelt! U bepaalt hoe u zich voelt en niemand anders. Anderen hebben niet de macht om u vrolijk of somber te laten zijn. Dit bepaalt u en u alleen! Wilt u vrolijk zijn? Ben vrolijk. Wilt u lachen? Lach. Wilt u vriendelijk zijn? Ben vriendelijk. Wilt u genieten? Geniet. Zo simpel is het. Gewoon doen. Niemand die u tegen houdt, alleen uzelf. Niemand die raar opkijkt, niemand die iets vervelends over u denkt. Dat zit tussen uw oren. En wat tussen uw oren zit, is van u. Daar heeft u de controle over.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie. Deel 1
Tips Gelukkig Zijn/ Hoeveel beren ziet u op uw weg?
Deze week heb ik mezelf weer eens verwend door heel veel aandacht en liefde aan mezelf, mijn omgeving, mijn wereld te schenken. Een heilzame week die me op het goede pad en in de flow houd. Een week van aandacht, meditatie en liefde. Ik heb hiervoor het handboek Spiegelogie van Willem de Ridder gelezen en kan u zijn boek van harte aanbevelen! Ik ben het niet altijd mijn zijn woordkeuze eens maar dat hoeft ook niet. Het gaat om de boodschap. De boodschap van oneindige liefde, wie we zijn en hoe we onze wereld vorm kunnen geven. Het boek is gebaseerd op aloude wetten, niets nieuws onder de zon. Maar wel praktisch geschreven en uitgelegd. Het is een vlot en vrolijk leesbaar boek. Dit is niet het enige boek wat uitlegt hoe onze wereld en wijzelf in elkaar zitten en uitlegt wat je kunt doen om gelukkig te zijn. Als u de universele principes van het leven begrijpt is het leven een groot feest en kunt u van iedere minuut genieten, gaat alles zoals u het wilt en kunt u al uw wensen waarmaken. U hoeft er alleen maar om te vragen en verder niets doen. U gelooft het niet? Lees dit boek, probeer het uit en u zult zien dat ook u grote en kleine wonderen kunt verrichten. Verder heb ik deze week ontzettend leuke gesprekken met mensen gevoerd en heb intens van hun gezelschap genoten. Vandaag kreeg ik een bericht van een cliënt die ik geholpen heb met het verkrijgen van een nieuwe baan. Hij/zij heeft nu na vier maanden de baan die gewenst was en die perfect bij de cliënt past. Zijn/haar dankbaarheid naar mij, in het bericht, nemen we met liefde aan.
Er zijn mensen die heel veel zaken uitstellen. Ze beginnen hun beredenering vaak met: ja, maar . Ze zijn steeds redenen aan het bedenken waarom iets niet kan, of zij niet kunnen, niet hoeven, niet willen. Er zijn altijd beren op de weg!
Als u zich hierin herkent vraagt u zich dan eens af: wat de reden is dat u steeds beren op de weg ziet? Is het omdat u vindt dat u het niet hoeft te doen? Heeft u er geen zin in? Vindt u het te moeilijk? Vindt u het wel makkelijk zo? Weet u niet hoe het moet? Kost het u teveel moeite? Voelt u zich gedwongen?
Heeft iemand al eens tegen u gezegd dat u steeds beren op de weg ziet? Zo ja, herkent u dat en vindt u dat ook, of valt het wel mee? Weet u, beren op de weg zien, weerhoudt u van actie te ondernemen. Iets te doen. Iets bewerkstelligen. In plaats van actie nemen berust u erin dat er niets gebeurt. Of hoopt u stiekem dat iemand anders het dan wel voor u oplost?
Veelal is de oorzaak van beren op de weg zien, angst. Bang dat u een verkeerde beslissing neemt. Bang dat u het niet goed doet. Bang dat anderen niet tevreden zullen zijn. Bang, bang voor alles en nog wat. U zegt steeds onbewust of bewust dingen tegen uzelf, u overtuigt uzelf steeds, waardoor uw angst om iets te doen alleen maar groter wordt. En hoe vaker u beslissingen uitstelt hoe groter uw beren worden.
Als u van deze angst af wilt komen is er een trucje om toe te passen om wel tot actie over te gaan. Bij elke beer die u tegenkomt vraagt u zich af: Wat is het ergste wat me kan overkomen? U zult merken dat het antwoord hierop vaak: Niets, is. En in een aantal gevallen iets wat u best wel verdragen kunt. Als u merkt dat er eigenlijk niets ergs is wat u zou kunnen overkomen of tegenhouden, vraagt u zich af: Als ik het wel doe, wat levert het mij dan op?
U zult zien dat wel actie ondernemen u meer oplevert dan steeds aan de zijlijn staan. U doet leuke ervaringen op, u bent onder de mensen, u heeft het toch maar geflikt. U kunt trots zijn op uzelf! Stel dat het wat minder goed uitpakt. Wat dan? Gaat u dan zeggen: zie je wel, ik wist dat het niet kon? Dat het niet goed was? Ik zou zeggen schiet die beer neer!
Als het minder goed gegaan is, zet dan alles op een rijtje, denk erover wat niet goed gegaan is. Ga hiervoor een oplossing bedenken om het een volgende keer anders, beter te doen. Probeer dit uit, net zolang tot u tevreden bent!
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Deze week stond verbinding in de belangstelling. Verbinden met alles en iedereen om me heen. Deze week heb ik genoten van de gesprekken die ik met verschillende mensen had. Aandachtig en oprecht luisteren naar elkaar. Het hoogtepunt was het bezoek van burgemeester Snijders en de heer Pesman van de gemeente Hardenberg aan de ondernemers in ons bedrijfsverzamelgebouw. Er werd flink gepoetst en geboend om de heren een stralend aanblik te geven en kosten nog moeite werden gespaard om hen met open harten te ontvangen. De burgemeester is zeer benaderbaar en zeer geïnteresseerd in anderen. Dat maakt een gesprek met hem altijd de moeite waard. Iedereen kreeg voldoende tijd om zijn of haar bedrijf en bezigheden voor te stellen aan de heren. Er werden goede vragen gesteld en de burgemeester en de heer Pesman waren onder de indruk te horen wat onze ondernemers landelijk en internationaal allemaal teweeg brachten! Iedereen benadrukte de voordelen van het samen ondernemen in een bedrijfsverzamelgebouw en daarna werd aan ieder bedrijf afzonderlijk een bezoek gebracht. Duidelijk werd dat mede door de kracht van samenwerken enkele ondernemers uit hun jasje groeien en op zoek zijn naar grotere ruimten. We kijken met zijn allen terug op een gezellige en inspirerend bezoek wat voor herhaling vatbaar is! Intussen is de eerste helft van dit jaar voorbij en zijn we benieuwd wat het tweede half jaar voor ons in petto heeft. Moge het nog vruchtbaarder en succesvoller zijn als het eerste halfjaar.
Iedereen wil graag krijgen wat hij of zij voor zichzelf bedacht heeft. Heel veel mensen zijn op zoek naar een manier om te krijgen wat ze willen. Er wordt enorm veel geld aan uit gegeven om te krijgen wat u wilt. Zonde. U hoeft er geen geld voor uit te geven. U krijgt vanzelf wat u wilt. Ook wat u niet wilt krijgt u. Of u dit nu wilt of niet. Als u denkt iets niet te willen krijgt u dit. U krijgt wat u niet wilt. U krijgt wat u wel wilt, maar ook wat u niet wilt. U wilt het, u wilt het niet, u krijgt het!
Hoe komt dit? En hoe zorgt u ervoor dat u alleen datgene krijgt wat u ook werkelijk wel wilt? Door aandacht. Heel simpel door aandacht. Onze geest is een natuurwonder dat zijn weerga niet kent. Wij zijn allemaal gezegend met een prachtig natuurwonder. Heb het lief en verzorg het goed. Uw leven hangt er vanaf!
Onze geest is energie. Onze geest stelt ons in staat om prachtige dingen te bedenken maar ook hele gruwelijke dingen. Onze geest kan alles mogelijk maken. Onze geest kent geen grenzen! Wijzelf leggen onze geest begrenzingen op. Omdat we denken dat iets niet kan, omdat we geloven dat iets niet kan! Daarmee krijgt u dus wat u niet wilt. Als u uw geest begrensd is het gedoemd om binnen deze grenzen te functioneren. Totdat u de deur openstelt en de grens wegneemt.
Veel mensen hebben ongelooflijke prestaties weten te behalen. Praat maar eens met deze mensen en ze zullen u zeggen dat ze in gedachten een plaatje hebben van wat ze willen. Ze stellen zich het voor dat ze bereikt hebben wat ze willen bereiken. Door hard werken en doorzettingsvermogen bereiken deze mensen ook wat ze willen. Ze zetten vaak veel opzij om hun doel te bereiken. Zij vinden het de moeite waard om andere dingen hiervoor te laten. Zij kennen in hun geest geen belemmeringen.
Als er in de praktijk een obstakel komt, lossen ze dit op, om de weg naar hun doel vrij te houden. Hoe ver daar iemand voor wil gaan, bepaalt de persoon zelf. U bepaalt dus ook zelf wat u krijgt. Als u uw geest steeds voedt met gedachten over dingen die u niet wilt, houdt uw geest zich daarmee bezig. Uw geest gaat werken om dat voor elkaar te krijgen. Net zoals bij de mensen hierboven, met dat verschil, dat de mensen zoals hier genoemd, zich bezig houden met wat ze wel willen. Waar u uw aandacht aan geeft bepaalt wat u krijgt.
Ons lichaam en geest zijn instrumenten om dit voor elkaar te krijgen. Dus als er dingen zijn die u niet wilt, laat ze los en besteed uw aandacht aan wat u wel wilt. U kunt het, u moet het alleen doen. Steeds uw aandacht richten op wat u wel wilt. Als u krijgt wat u wel wilt, bedank uw lichaam en geest dat zij u geven wat u wilt. En zorg goed voor uw lichaam en geest zodat zij u heel lang kunnen geven wat u wilt.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Tips Gelukkig Zijn/ Hoe gaat u met uw verdriet om?
Op het moment is het een beetje Jantje huilt en Jantje lacht met het weer. Ik ben wel blij dat het niet meer zo extreem warm is, want dan eet ik teveel ijs. Zon heerlijke verkoeling blijft onweerstaanbaar voor mij. Deze week zijn we zo druk geweest dat het me gelukt is niet op een afspraak te verschijnen. Ik dacht dat de afspraak om 16.00 uur gepland stond maar het was om 14.00 uur Gelukkig kon de afspraak om 16.00 uur alsnog doorgaan. Intussen heb ik samen met de docent, de deelnemers aan het project van Jong Ondernemen beoordeelt en op twee mensen na krijgen ze allemaal hun certificaat. Maandag is de evaluatie en de afsluiting voor deze leergang. De veiling van de Streetcup in Assen heeft maar liefst 3.000,00 opgeleverd! Een uitstekend resultaat van onze netwerkvereniging het Business Collectief. Met het geld kunnen de mannen en vrouwen blijven deelnemen in de sportvereniging nadat hun traject is afgesloten. Wij wensen hen daar veel succes bij! Vandaag hebben ze alle bossen gekapt voor de praktijk en kijk ik op het schoolplein. De straat is weer zichtbaar. Dit betekent iets meer afleiding nu, maar daar zal ik ook wel aan wennen. Oh, ja de zeiltocht was minder leuk dan gedacht. Om 10.30 uur zijn we aangemonsterd en om 12.00 uur was ik met vele anderen zeeziek. Niks meegekregen van de zeiltocht. We lagen met ruim 15 mensen op het achterdek ziek te wezen. De resterende vier uur duurden eindeloos lang. Ik heb wel vaker gezeild en nooit ergens last van gehad. Het was deze keer windkracht vijf tot zes en dat was schijnbaar toch iets te veel van het goede. Een volgende keer beter zullen we zeggen. We gaan dan weer vrolijk mee.
Verdriet hebben we allemaal bij tijd en wijle. Verdriet omdat we ons gekwetst voelen, omdat ons iets erg is overkomen, omdat we verraden zijn, omdat we iets verliezen. Vaak zijn we dan ook boos. Boos omdat het ons is overkomen. Boos omdat we het niet hebben zien aankomen. Boos omdat we ons niet begrepen voelen. We zitten in een achtbaan van gevoelens en worden heen en weer geslingerd. We raken het overzicht kwijt en weten niet wat te doen.
We willen graag doen alsof er niets gebeurd is. We willen de tijd stil zetten. We willen graag dat we wakker worden en constateren dat het een slechte film was. Het overkomt alleen andere mensen maar u toch niet? Dat kan niet. Het is niet eerlijk, u heeft dit niet verdiend! U wilt niet reageren zoals iedereen verwacht dat u behoort te reageren. U bent niet als al die anderen! U wilt geen mikpunt van spot zijn. U wilt niet dat anderen achter uw rug om smoezelen over wat u overkomen is.
Wat anderen van u denken of over u denken zou u worst moeten zijn. U heeft nu verdriet. U heeft nu met de zaak te dealen. Steek uw hoofd niet in het zand! Sta uzelf toe om verdrietig te zijn. Soms voelt u een hartverscheurend verdriet. Geef daar dan uiting aan. Houdt u niet in! Probeer het niet weg te beredeneren Voel uw gevoel en doorleef het helemaal. Huil net zolang tot u geen tranen meer heeft. Ga in die kuil zitten en voel u zielig, verdrietig, eenzaam en alleen. Maak een stevige wandeling in het bos en schreeuw uw longen uit uw lijf! Doe het en doe het nu!
Want als u het nu niet doet en u probeert u groot te houden, weet dat het later alsnog gebeuren moet. En dan komt het wel tien keer heftiger dan nu. U stort alsnog in elkaar. Uzelf groot houden heeft geen enkel nut. Wat is er mis aan als anderen zien dat u verdriet heeft? Wat is er mis als uw kinderen zien dat u verdriet heeft? Hier is niets mis mee. U laat zien dat u een mens bent. Een mens van vlees en bloed. Dat ook u gevoelens heeft! Dat ook u verdrietig en/of boos bent en het even niet weet. Dat u tijd en ruimte nodig heeft. En behoefte heeft aan welgemeende ondersteuning.
U geeft hiermee ook het goede voorbeeld aan anderen. Generaties lang is ons wijsgemaakt dat mannen niet huilen. Dat je maar even op je tanden moet bijten. Dat het niet hoort dat mannen of vrouwen in het openbaar huilen. Dat je sterk moet zijn. Dat als je zwakheden toont, je afgemaakt wordt door de vijand. Dat u zich niet moet aanstellen. Dat huilen voor watjes is. Maar de grootste vijand bent uzelf als u zichzelf niet toestaat om mens te zijn! Het getuigt van kracht als u laat zien aan anderen dat u weet wat u nu nodig heeft. Dat u in staat bent om gevoelens te tonen, dat u weet hoe u hiermee om moet gaan. Laat ze maar kletsen! Stiekem zijn die anderen jaloers op u.
Niet op de situatie waarin u zich nu bevindt. Maar wel jaloers op de manier hoe u met de situatie om weet te gaan en willen graag dat zij ook op een gezonde manier met hun problemen zouden kunnen omgaan. Dat ze die vervelende stress, die het met zich meebrengt, de baas zijn. Hoe meer mensen laten zien, vrouwen en mannen, dat emoties tonen normaal is. Dat het een goede manier is om de situatie meester te worden. Dat het u leert om het leven moment voor moment te nemen. Dat u laat zien dat u weet wat op dit moment belangrijk voor u is en dat u behoefte heeft aan een time-out.
Dat te laten zien, zijn we grotendeels verleerd en het wordt tijd dat we ons deze vaardigheden weer eigen maken. Zo kunt u voor anderen een voorbeeld zijn en leren dat een mens geen ding is, geen robot, geen machine, geen onderdanig wezen maar een intelligent, zelfstandig wezen dat bestaat uit vele aspecten. En het voor eenieder een prachtig streven is om daar één geheel van te maken om samen van deze mooie wereld te genieten.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Tips Gelukkig Zijn/ Hoe goed bent u in het accepteren?
Zo, ik heb iemand gevonden die mijn website gaat re-stylen. De eerste contacten zijn gelegd en ik hoop binnen niet al te lange tijd mijn website te kunnen presenteren. Verder heb ik deze week veel tijd besteed aan het persoonlijk kennismaken met mensen uit mijn netwerk. Dit is nodig om bij zakelijke partners in de picture te blijven en het is leuk om te doen. Interesse tonen in anderen wat hen zoal bezighoudt en nieuwe weetjes uitwisselen. Naast persoonlijke gesprekken heb ik deze week ook aardig wat bijeenkomsten in mijn agenda staan. Zoals de aandeelhoudersvergadering van de groep jongelui die ik als bedrijfsbegeleider onder mijn hoede heb. Ze hebben het prima gedaan en ze hebben ontzettend veel geleerd van het project. Ze zijn volwassener geworden en beginnen binnenkort aan hun welverdiende vakantie. Volgende week gaan we beoordelen wie er een certificaat krijgt. We laten ze nog even in spanning! Morgen wordt de veiling van de Streetcup in Assen i.s.m. het Business Collectief gesloten en zijn we benieuwd naar de opbrengst. En zaterdag is het feest. Resilians bestaat 15 jaar en we zijn met partner uitgenodigd om te gaan zeilen. Om 10.00 uur worden we in Lelystad verwacht en het beloofd een mooie en gezellige dag te worden. Hier kunnen we kennismaken met alle collegas. Normaal zien we maar een klein gedeelte bij de intervisiebijeenkomsten omdat die in regios is opgedeeld. We mogen ook zelf zeilen als we dat leuk vinden of lekker loungen. We schepen in op de Stedenmaeght, het mooiste schip van Nederland! De gehele dag wordt opgeluisterd door een muzikaal trio. Nog twee nachtjes slapen
Regelmatig behandel ik cliënten die het moeilijk vinden om hun situatie te accepteren als ze een handicap hebben. Mensen met een dwarslaesie of mensen die door een verkeersongeluk in een rolstoel zitten, mensen die ongeneeslijk ziek zijn of een chronische ziekte hebben bijvoorbeeld. Vaak zijn deze mensen boos en verdrietig. Ze kunnen niet verder met hun leven omdat ze het acceptatieproces niet afgerond hebben. Ze blijven hangen en zien geen uitweg. Hierdoor maken ze het niet alleen zichzelf moeilijk maar ook hun dierbare ondervinden hiervan heel veel last.
Hoezeer men ook zijn/haar best doet, de persoon wordt steeds moeilijker om mee om te gaan. En het is niet zo dat de betroffene de situatie niet wil veranderen. Hij of zij weet gewoonweg niet hoe dit moet. Welke manier wel de oplossing biedt om verder te gaan met hun leven. Waardoor ook de anderen weer verder kunnen en ze samen iets moois kunnen opbouwen. De persoon is bezig met een rouwproces en vindt het heel erg moeilijk om afscheid te nemen van wat hij of zij eens was. De focus ligt op wat men allemaal niet meer kan, wat men op moet geven. En dat op zich is logisch, de realiteit is onomkeerbaar.
Men zit in een proces van aanpassingen, men moet zijn leven opnieuw inrichten. Men heeft duizend en één vragen over werk, wonen en gezondheid. Hoe gaat het nu verder? Wat staat hen verder nog te wachten? Het liefst wil men de situatie terugdraaien omdat dat veilig is, men weet wat men had en weet hoe met de oude situatie om te gaan. Nieuwe dingen zijn eng en onzeker. Alles wordt anders. En ook de persoon verandert. Soms zichtbaar maar het meest van binnen. Vinden ze me straks nog wel aardig? Ben ik niet te vervelend? Vergeten ze me straks niet, nu het lastig wordt om steeds met mij rekening te moeten houden?
Mijn gedachten dwalen hier even af naar wat ik regelmatig zie als ik wandel. Kinderen die met elkaar spelen. Op het schoolplein is met regelmaat een jongen van een jaar of negen alleen op het schoolplein aan het voetballen. Er staat een doel en onvermoeibaar blijft hij trachten de bal in een leeg doel te schoppen. Hij heeft hierin plezier en komt steeds terug om alleen te voetballen. Op een dag komt er een jongen met het syndroom van Down aanlopen. Zonder te aarzelen vraagt hij aan de jongen of hij in de goal mag staan zodat ze samen kunnen voetballen. Ja, natuurlijk. Leuk! Is de reactie van de jongen en alsof ze elkaar al jaren kennen spelen ze nu voetbal met zijn tweeën met hebben veel plezier. Ze lachen en roepen en zijn de beste maatjes!
Die ene jongen vraagt zich niet af of de ander wel geschikt is om in de goal te staan. Hij behandelt de jongen met het syndroom van Down niet alsof deze zo veel anders is dan hijzelf. Hij accepteert de jongen zoals hij is en ziet in hem een speelmaatje. Hij is blij dat hij iemand heeft om mee te spelen want samen spelen is leuker dan alleen. En de jongen met het syndroom van Down vraagt zich niet af of die andere jongen wel geschikt is om doelpunten te scoren. Hij vindt het ook niet relevant dat die andere jongen anders is dan hij.
Kinderen hebben het vermogen om onbevooroordeeld naar de wereld en alles om hen heen te kijken. Ze accepteren de dingen zoals ze zijn. Iets is goed of niet goed in hun ogen. Iets is leuk of niet leuk, mensen zijn aardig of niet aardig. Voor hen is de wereld eenvoudig. Ze zijn niet belast met allerlei zaken die er eigenlijk niet toe doen. Als ze verdrietig zijn, staan ze zichzelf toe dat ze verdrietig zijn. Als ze boos zijn staan ze zichzelf toe dat ze boos zijn. Als ze blij zijn staan ze zichzelf toe dat ze blij zijn. Ze houden zich niet bezig met wat als.. Ze leven in het hier en nu. Ze nemen het moment zoals die is. Gisteren is geweest en morgen bestaat niet.
Als u iets ergs overkomt en u moet zich aanpassen aan een nieuwe situatie, houdt het dan eenvoudig voor u. Het is zoals het is. Nu op dit moment. Neem de momenten en dagen één voor één. Kijk wat u nu bereiken kunt en beloon uzelf als het goed gaat. Start opnieuw als het niet goed gaat. Bent u boos? Sta uzelf toe om boos te zijn. Bent u verdrietig? Sta uzelf toe om verdrietig te zijn. Bent u blij? Sta uzelf toe om blij te zijn. Neem niet meer als dit ene moment. Gisteren is voorbij en morgen bestaat nog niet. Heeft u rust nodig? Neem die rust. Heeft u gezelschap nodig? Nodig iemand uit. Heeft u hulp nodig? Vraag om hulp.
U zult merken dat doordat u in het nu leeft de momenten voor u overzichtelijk zijn. Net zolang totdat deze momenten veilig voelen en dan pas bent u in staat om een moment vooruit te plannen. En daarna twee momenten, drie momenten enzovoort. Voelt het niet veilig? Maak pas op de plaats en blijf bij het huidige moment. Onthoudt dat u steeds opnieuw kunt beginnen. U bepaalt het tempo waarin u veranderen wilt. En als u moment voor moment neemt gaat u sneller vooruit dan dat u eerst een grote sprong neemt en daarna iedere keer weer een pas op de plaats moet maken. U holt dan harder achteruit dan vooruit.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Tips Gelukkig Zijn/ Hoe goed bent u in afscheid nemen?
Eindelijk is het mooi weer en je ziet dan ook iedereen volop genieten. Het raam kan open en vele geluiden van allerlei activiteiten dringen door. Heerlijk. Eergisteren stond ik voor een verrassing. Ik kon mijn huis niet in! De sleutel in de voordeur kon ik naar rechts en links draaien maar de deurkruk was met geen mogelijkheid te bewegen. Uiteindelijk ben ik maar achterom gelopen. Navraag leerde dat de hulp moeite had om de voordeur dicht te krijgen en had met een beetje duwen en wringen het toch voor elkaar gekregen dat de deur dicht bleef. Vanmorgen kwam de reparateur en wat bleek. De voordeur was op wel slot gedraaid maar de deur hangt scheef. Dit was de reden dat ik hem niet meer open kreeg. Er was namelijk flink wat kracht nodig om hem te openen. Nu heb ik een sterke hulp maar mijn krachten rijken niet zover. Onze deur heeft een tamelijk ingewikkeld slot en de mensen in onze straat en wijzelf zijn niet in staat om deze procedure te onthouden. Het is waarschijnlijk te duur om alle sloten te vervangen. Nou ja, vooruit maar, tot de volgende keer dat hij weer op slot valt. Eindelijk was het dinsdagmorgen! De dag van de tv-opnamen van de promotiefilm die ik gewonnen heb. Vroeg in de morgen zat ik bij de kapper, daarna omgekleed en op weg naar RTV Drenthe in Assen. Alles op en top verzorgd en voorbereid. Ruim op tijd was ik aanwezig en kon direct aan de slag omdat de collega na mij, nog niet gearriveerd was. In de regiekamer werd een microfoon opgespeld en na wat voorbereidingen mocht ik van start met mijn verhaal. Nou, dat viel nog niet mee! Alles moest in één keer goed zijn. Er kon niet geplakt en geknipt worden. Dus na iedere verspreking, stoppen en opnieuw beginnen. Daarbij mag je niet te veel bewegen en niet te weinig. En er werd ook gevraagd om te ontspannen en heel enthousiast, kijkend naar een zwarte lens, je verhaal te vertellen. Het is allemaal gelukt en het resultaat is na de vakantie te bewonderen als het uitzendschema bekend is.
Regelmatig behandel ik cliënten die het moeilijk vinden om hun situatie te accepteren als ze een handicap hebben. Mensen met een dwarslaesie of mensen die door een verkeersongeluk in een rolstoel zitten, mensen die ongeneeslijk ziek zijn of een chronische ziekte hebben bijvoorbeeld. Vaak zijn deze mensen boos en verdrietig. Ze kunnen niet verder met hun leven omdat ze het acceptatieproces niet afgerond hebben. Ze blijven hangen en zien geen uitweg. Hierdoor maken ze het niet alleen zichzelf moeilijk maar ook hun dierbare ondervinden hiervan heel veel last.
Hoezeer men ook zijn/haar best doet, de persoon wordt steeds moeilijker om mee om te gaan. En het is niet zo dat de betroffene de situatie niet wil veranderen. Hij of zij weet gewoonweg niet hoe dit moet. Welke manier wel de oplossing biedt om verder te gaan met hun leven. Waardoor ook de anderen weer verder kunnen met hun leven en ze samen iets moois kunnen opbouwen. De persoon is bezig met een rouwproces en vindt het heel erg moeilijk om afscheid te nemen van wat hij of zij eens was. De focus ligt op wat men allemaal niet meer kan, wat men op moet geven. En dat op zich is logisch, de realiteit is onomkeerbaar.
Men zit in een proces van aanpassingen, men moet zijn leven opnieuw inrichten. Men heeft duizend en één vragen over werk, wonen en gezondheid. Hoe gaat het nu verder? Wat staat hen verder nog te wachten? Het liefst wil men de situatie terugdraaien omdat dat veilig is, men weet wat men had en weet hoe met de oude situatie om te gaan. Nieuwe dingen zijn eng en onzeker. Alles wordt anders. En ook de persoon verandert. Soms zichtbaar maar het meest van binnen. Vinden ze me straks nog wel aardig? Ben ik niet te vervelend? Vergeten ze me straks niet, nu het lastig wordt om steeds met mij rekening te moeten houden?
Mijn gedachten dwalen hier even af naar wat ik regelmatig zie als ik wandel. Kinderen die met elkaar spelen. Op het schoolplein is met regelmaat een jongen van een jaar of negen alleen op het schoolplein aan het voetballen. Er staat een doel en onvermoeibaar blijft hij trachten de bal in een leeg doel te schoppen. Hij heeft hierin plezier en komt steeds terug om alleen te voetballen. Op een dag komt er een jongen met het syndroom van Down aanlopen. Zonder te aarzelen vraagt hij aan de jongen of hij in de goal mag staan zodat ze samen kunnen voetballen. Ja, natuurlijk. Leuk! Is de reactie van de jongen en alsof ze elkaar al jaren kennen spelen ze nu voetbal met zijn tweeën en hebben veel plezier. Ze lachen en roepen en zijn de beste maatjes!
Die ene jongen vraagt zich niet af of de ander wel geschikt is om in de goal te staan. Hij behandelt de jongen met het syndroom van Down niet alsof deze zo veel anders is dan hijzelf. Hij accepteert de jongen zoals hij is en ziet in hem een speelmaatje. Hij is blij dat hij iemand heeft om mee te spelen want samen spelen is leuker dan alleen. En de jongen met het syndroom van Down vraagt zich niet af of die andere jongen wel geschikt is om doelpunten te scoren. Hij vindt het ook niet relevant dat die andere jongen anders is dan hij.
Kinderen hebben het vermogen om onbevooroordeeld naar de wereld en alles om hen heen te kijken. Ze accepteren de dingen zoals ze zijn. Iets is goed of niet goed in hun ogen. Iets is leuk of niet leuk, mensen zijn aardig of niet aardig. Voor hen is de wereld eenvoudig. Ze zijn niet belast met allerlei zaken die er eigenlijk niet toe doen. Als ze verdrietig zijn, staan ze zichzelf toe dat ze verdrietig zijn. Als ze boos zijn staan ze zichzelf toe dat ze boos zijn. Als ze blij zijn staan ze zichzelf toe dat ze blij zijn. Ze houden zich niet bezig met wat als.. Ze leven in het hier en nu. Ze nemen het moment zoals die is. Gisteren is geweest en morgen bestaat niet.
Als u iets ergs overkomt en u moet zich aanpassen aan een nieuwe situatie, houdt het dan eenvoudig voor u. Het is zoals het is. Nu op dit moment. Neem de momenten en dagen één voor één. Kijk wat u nu bereiken kunt en beloon uzelf als het goed gaat. Start opnieuw als het niet goed gaat. Bent u boos? Sta uzelf toe om boos te zijn. Bent u verdrietig? Sta uzelf toe om verdrietig te zijn. Bent u blij? Sta uzelf toe om blij te zijn. Neem niet meer als dit ene moment. Gisteren is voorbij en morgen bestaat nog niet. Heeft u rust nodig? Neem die rust. Heeft u gezelschap nodig? Nodig iemand uit. Heeft u hulp nodig? Vraag om hulp.
U zult merken dat doordat u in het nu leeft de momenten voor u overzichtelijk zijn. Net zolang totdat deze momenten veilig voelen en dan pas bent u in staat om een moment vooruit te plannen. En daarna twee momenten, drie momenten enzovoort. Voelt het niet veilig? Maak pas op de plaats en blijf bij het huidige moment. Onthoudt dat u steeds opnieuw kunt beginnen. U bepaalt het tempo waarin u veranderen wilt. En als u moment voor moment neemt gaat u sneller vooruit dan dat u eerst een grote sprong neemt en daarna iedere keer weer een pas op de plaats moet maken. U holt dan harder achteruit dan vooruit.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Mijn rit naar Noord Brabant was zeer succesvol en gezellig. Ik heb het nuttige met het aangename gecombineerd en reed voldaan naar huis terug. Verder hebben we veel aandacht aan de studie voor mediator besteed en naar aanleiding hiervan een aantal boeken besteld. Deze keer zijn het Duitstalige boeken. Kunnen we als het mooi weer wordt lekker buiten in de tuin lezen. Ik vind het gezellig als de vogels met hun gezang mij gezelschap houden en zorgen voor aangename achtergrondmuziek. Bij de bijeenkomst in het LOC interessante gesprekken gevoerd, welke binnenkort opgevolgd gaan worden. Mijn pitch voor de promotiefilm heb ik gisteren in Utrecht op de Regio Business Dagen getest en het is prima verlopen. De respons was goed en inhoudelijk werd hij met een 7.8 beoordeeld. Mijn bezoek aan Utrecht is ook de reden dat u de nieuwsbrief wat later op de dag krijgt. Gistermorgen heeft men een nieuw matras voor ons bed geleverd en ik was gisteravond laat thuis. Zodoende heb ik vanmorgen een halve snipperdag genomen. Want mocht ik heerlijk slapen vind ik het zonde om gewekt te worden door een wekker. En ik kan u zeggen: ik heb heerlijk geslapen! Lekker uitgerust ben ik vanmorgen opgestaan en vol energie nu het voorwoord en het artikel voor u aan het schrijven. Dit weekend gaan we hopelijk buiten doorbrengen. De zon schijnt in ieder geval vandaag en in de middagpauze wordt het dus tijd voor een wandeling.
Om onze wereld overzichtelijk te maken delen we alles in kaders, vakken en categorieën. Anders raken we namelijk het overzicht kwijt. Het is ook makkelijk om alles in te delen omdat de informatie dan ook snel beschikbaar is. Het indelen doen we aan de hand van kenmerken. Kenmerken zijn eigenschappen die bij een bepaald product, dier, mens, plant, gedachten, energie, enzovoort horen. Deze eigenschappen hebben we gezamenlijk afgesproken en als iets aan deze kenmerken of eigenschappen voldoet noemen we het bijvoorbeeld: een paard, een mens, een auto, en negatieve of positieve gedachte, zonne-energie of windenergie.
Het voordeel van dat we deze kenmerken gezamenlijk hebben afgesproken is dat we niets steeds een discussie hoeven te voeren of iets een dier of een plant is bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen we ons focussen op wat we willen met dit dier of plant. Als iets afwijkt in deze kenmerken vindt er wel een discussie plaats om het onderwerp te kunnen categoriseren. Want we willen onze wereld ordelijk houden. De evolutie is echter altijd in beweging en alles past zich steeds aan deze veranderingen aan. Als iets niet meer volledig in de ene categorie past en ook niet in de ander, weten we er niet zo goed mee om te gaan. Het brengt twijfel.
Zo ook bij mensen. We delen mensen met bepaalde kenmerken in de ene groep en mensen met andere kenmerken in een andere groep. Zolang het kenmerken zijn die we afgesproken hebben, vinden we alles in orde. Maar ook mensen zijn aan de verandering van de evolutie onderhevig. Dit ten goede om te overleven en zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Maar ook mensen individueel delen alles en iedereen dus aan de hand van hun zelfbepaalde kenmerken in bepaalde groepen in.
Zolang die mensen dus aan uw zelfgekozen kenmerken voldoen is voor u alles prima in orde. U weet welke aanpak of manier van handelen het beste bij die bepaalde groep past en het meest effectief is. Dit heeft u door schade en schande ondervonden en geleerd. Maar wat als een of meerdere mensen niet meer aan alle kenmerken van die groep voldoen? Dan wilt u ze opnieuw indelen. Dan gaat u met uzelf de discussie aan of ze dan toch bij die ene of misschien wel bij die andere groep horen. Lukt dit niet dan gaat u twijfelen.
Puberende kinderen bijvoorbeeld kunnen het u knap lastig maken. Ze ontwikkelen kenmerken die voor u twijfel teweeg kunnen brengen. Maar ook een partner, vriend, familielid of collega kan dit veroorzaken. Mensen veranderen, mensen ontwikkelen zich of mensen blijven stilstaan terwijl u zich ontwikkelt. Iemand is ineens niet meer zo verlegen, durft vaker nee te zeggen, staat misschien niet altijd meer klaar voor anderen, verbrandt alle schepen achter zich en vertrekt met de noorderzon, laat plotseling niets meer van zich horen of neemt misschien wel op een gemene manier wraak op u voor iets uit het verleden. Door die verandering veranderen ook de kenmerken van die persoon. Aan u de taak om deze kenmerken weer opnieuw in te delen.
Hoe goed kent u uzelf? Welke kenmerken heeft u waardoor het voor anderen mogelijk is u in een groep in te delen? En dan met name in de categorie: gelukkige mensen. Behoort u tot de categorie aardig, vrolijk, behulpzaam, attent, pienter, actief, betrouwbaar, consequent, eerlijk, hardwerkend, plezierig in omgang, creatief, duizendpoot of leergierig bijvoorbeeld? Schrijf voor uzelf de goede kenmerken die u van uzelf herkent eens op. En schrijf dan de kenmerken op van mensen waar u heel graag mee omgaat op. Ziet u veel overeenkomsten? Of hebben die anderen kenmerken die u mist maar wel graag zou willen hebben? Vraag uzelf dan af of u hiervoor moeite zou willen doen of niet.
Vraag ook eens aan anderen welke positieve kenmerken zij u toedichten. Hierdoor kunt u bepalen wat u verder nog zou kunnen ontwikkelen om in de categorie gelukkige mensen terecht te komen.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Tips Gelukkig Zijn/ Hoe vaak neemt u het initiatief?
Na een heerlijk weekend weer uitgerust aan de slag. Een aantal intakegesprekken gevoerd met potentiële nieuwe cliënten. Een aantal van deze gesprekken gaven zoveel leuke en positieve energie dat ik fluitend naar huis ging. Dit vinden mijn man en onze vissen natuurlijk heerlijk. Een vrolijke, energievolle persoon die zorgt dat de zon zelfs s avonds schijnt als ze thuiskomt. Niets is een probleem en alles loopt gesmeerd. Zo ook het maken van mijn elevator pitch voor de opname van de promotiefilm die ik gewonnen heb. Op 5 juni a.s. zijn de opnamen bij RTV Drenthe in Assen. Van 10.35 tot 11.05 uur ben ik aan de beurt. De afspraak met de kapper is al gemaakt en nu is het iedere dag oefenen om de pitch straks vloeiend over het doek te krijgen. Intussen mijn designer gevraagd om mooie fotos uit te zoeken en eventueel aan te passen, die als decor kunnen dienen. De fotos moeten mijn pitch ondersteunen en zoals altijd laten we niets aan het toeval over. Gisteravond een pittige intervisie gehad met collegas waarin we een zeer gecompliceerde casus bespraken. Onvoorstelbaar hoe protocollair, hokjes denken en handelen het welzijn van mensen soms in de weg kan staan. En hoe moeilijk het soms voor daadkrachtige mensen is om te bewerkstelligen dat iedereen het belang van de cliënt voorop stelt. Iets wat vanzelfsprekend lijkt kan bijna onoverwinnelijk worden doordat een ander zijn eigenbelang laat prevaleren. Respect voor mijn collega. Een van mijn collegas vroeg hoeveel uur ik werk in de week want zij had het idee dat haar werkweken heel wat korter waren dan die van mij. Nou ik maak inderdaad veel uren maar ik besteed mijn tijd zo efficiënt mogelijk. Plan zoveel mogelijk en neem op tijd mijn rust zodat als ik werk, ik steeds voluit werk. En dan kun je heel veel doen in een relatief korte tijd. Morgen staat een rit naar Noord Brabant gepland en vrijdag gaan we netwerken in het LOC in Hardenberg.
Regelmatig zie ik mensen in mijn praktijk die vraagstukken hebben die, met een paar simpele handvatten, snel geholpen kunnen worden omdat bijvoorbeeld een gebrek aan initiatief nemen aan hun vraagstuk ten grondslag ligt. Hoe komt het dat mensen, als ze de oplossing wel weten, het soms laten zitten als het op de uitvoering aankomt? Dit is toch niet alleen gemakzucht?
Het heeft verschillende oorzaken, onder andere:
a. mensen zijn soms inderdaad gemakzuchtig. Men vindt dan uiteindelijk het ongemak toch niet zo groot en neemt het voor lief. b. om te veranderen moet men zich inspannen. Men is wel van goede wil maar vindt het lastig om het vol te houden. Steeds moet men zich bewust zijn van wat men denkt, voelt en doet. c. men is eigenlijk nog niet overtuigd dat het veranderproces meer voordelen zal opleveren. Men is nog niet toe aan de uitvoerende fase.
Moet men steeds initiatief nemen? Nee, men moet niets. Het is ook niet altijd nodig. Soms is het beter om even niets te doen en af te wachten. Als men altijd en overal als eerste het initiatief neemt kan het zijn dat anderen zich aan dit gedrag gaan storen. Hetzij omdat ze vinden dat u wel heel veel aandacht vraagt of dat u anderen de kans ontneemt om ook een waardevolle bijdrage te leveren. Hier is het zaak om evenwicht te vinden.
Krijgt u het verwijt dat u te weinig initiatief neemt, onthoudt dan dat dit altijd vanuit het perspectief van de ander wordt verwoordt. Hij, zij of men vindt dat dit zo is. U hoeft het hiermee niet eens te zijn. Heeft het negatieve consequenties voor u als u niets verandert, vraag dan aan de ander of deze specifiek wil aangeven wat men hiermee bedoeld en wat men specifiek verandert wil zien. Vraag ook naar de beweegredenen. Komt diegene met een vaag antwoord, kan het zijn dat de ander zijn vraag of doel niet duidelijk heeft en kunt u dit teruggeven aan de ander. Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de ander en niet bij u.
Wanneer doet u het dan wel goed? Dat is een kwestie van uitproberen. Eerst vast stellen of u iets wilt veranderen. Is het antwoord volmondig ja en weet u wat u hiervoor moet doen? Dan is de volgende stap: uitvoeren! Zodra u nadenkt over wat er allemaal gebeurt in uw leven heeft u het eerste initiatief al genomen. Dan is het zaak om verder te gaan en meerdere initiatieven te nemen om de kwaliteit van uw leven te verbeteren.
Initiatief nemen doet u namelijk als u iets wilt verbeteren. Wilt u niets verbeteren, hoeft u ook niets te doen. Initiatief is niet hetzelfde als iets doen. Initiatief betekent dat u de intentie heeft om wat te veranderen. Initiatief nemen is het daadwerkelijk doen wat u zich voorgenomen heeft. U bepaalt of u vindt dat u voldoende initiatief neemt. Dus als u veel verbeteren wilt, zult u veel initiatieven moeten nemen.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Zo, mijn promotievideo voor huwelijkstherapie is op YouTube geplaatst: http://tinyurl.com/olhf2qn. Ik kon het vorige week niet afmaken omdat op mijn pc geen firewire-aansluiting zat en die heb ik nodig om de videobestanden van mijn camera naar de pc te kunnen overbrengen. Dus hebben we deze maandag laten inbouwen. Alles werkt en nu kunt u meer korte videos op YouTube verwachten. De data voor de training: een gelukkig huwelijk/relatie in september zijn ook bekend en staan op mijn website: http://tinyurl.com/bbzcymw. U kunt in Hardenberg of in Zwolle deelnemen. In vier bijeenkomsten van anderhalf uur leert u wat een goed en gelukkig huwelijk inhoudt, wat u hiervoor nodig heeft en hoe u dit bereiken kunt. U krijgt hiervoor praktische handvatten zodat u uw relatie naar eigen inzicht duurzaam kunt invullen en onderhouden. Deze training is bedoeld voor hen die al een relatie hebben. Vandaag hebben we bericht gekregen dat de burgemeester van Hardenberg ons bedrijfsverzamelgebouw in juni komt bezoeken en dat hij een praatje met de ondernemers komt maken. Zulke belangstelling stellen we altijd op prijs!
Het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Ach, die kleine dingen Ja, wat doen die kleine dingen? En wat doen ze met u? Brengen ze u vreugde? Een warm gevoel? Leuke herinneringen? Toveren ze een glimlach op uw gezicht? Of zijn ze een bron van ergernissen? Maken ze u weemoedig? Opstandig? Boos? Verdrietig? Geven ze u een gevoel van onmacht? Wat doen die kleine dingen met u?
In het dagelijks leven worden we meegezogen in de waan van de dag. Ongemerkt hebben we het druk en een overvolle agenda. Nauwelijks tijd voor familieleden, ontspanning en leuke dingen doen. Sommigen nemen geen tijd voor het eten en schrokken alles naar binnen voor een volgende afspraak of slaan het eten zelfs over: geen tijd, is het excuus. Of het kan zijn dat u juist niets te doen heeft. Dat u niet weet hoe uw dag te vullen. Alle dagen zijn hetzelfde en duren eindeloos. U wordt nergens gevraagd en anderen hebben geen tijd voor u.
In beide gevallen liggen kleine ergernissen op de loer. Kleine dingen die u meezuigen in een negatieve spiraal van ontevredenheid. U begint te mopperen en doet dit steeds vaker omdat niets meer gaat zoals u het graag wilt. U mist de trein, u laat een glas vallen, u loopt tegen een dichte glazen deur, uw mobiel valt uit uw handen, uw collega maakt een vervelende opmerking, de tv gaat stuk, de verlichting van uw auto is stuk, u krijgt een lekke band. U heeft zich aan de telefoon een abonnement laten aansmeren, die mooie vaas valt in duizend stukken uiteen en alleen omdat u er naar keek, zomaar vanzelf!
De wet van Murphy heeft u in zijn greep en er schijnt geen eind aan te komen! Oh, oh, oh, was deze dag maar voorbij! We voelen ons beroerd en ellendig! Wat een rotdag! Dan komt ook nog je partner, kind, vriend, vriendin, buurman of buurvrouw zeuren over wat voor vervelends hij of zij meegemaakt heeft en er schijnt geen eind aan het verhaal te komen! Ho, stop! Houdt op met zeuren! Nee, niet nu! Ga weg, ik trek het niet meer! Ik heb al genoeg ellende aan mijn hoofd! De moed zinkt u in de schoenen en u denkt op een gegeven moment: Ach, wat kan mij het toch allemaal schelen. Mijn dag is toch al verpest. Dit kan er ook nog wel bij, toe maar! En u geeft zich over.
En dit is precies het moment dat het tij keert voor u. Plotseling zijn al die kleine dingen niet meer belangrijk. U had er geen invloed op en de dingen gaan hun eigen weg dus laat u het maar gebeuren. Het raakt u niet meer want er kan u niets erger meer gebeuren. U geeft de strijd op! Maar , u had het niet zover hoeven laten komen. De kleine dingen hebben de macht over u gegrepen omdat u dit toegestaan heeft! Het was namelijk uw reactie op de dingen die bepaalde welke richting u op ging en wat het met u deed!
Als u iets gebeurt, bepaalt uw reactie hierop het verdere verloop. Of u in de negatieve spiraal terechtkomt of niet. U heeft hierin een keuze. U bepaalt namelijk zelf hoe u op de dingen reageert! U hoeft niet voor een negatieve reactie te kiezen. U kunt er ook voor kiezen om oplossingsgericht te reageren op die kleine dingen. Als u bijvoorbeeld de trein mist, kunt u op een manier reageren waarbij u accepteert dat u de trein mist en op zoek gaat naar de vertrektijd van de volgende trein. Of als u een glas uit uw handen laat vallen, niet tegen u zelf zeggen dat u een stommeling bent en beter op moet letten. Zeg bijvoorbeeld: Jammer, dat was niet zo handig. U raapt de stukken bijeen en schenkt opnieuw in. Ga verder, blijf niet hangen!
Als u rationeel reageert op de dingen die u overkomen, voorkomt u dat u slachtoffer wordt en zo weer de controle neemt over hetgeen u gebeurt. Sommige dingen zijn onvermijdelijk maar dat heeft ook vaak zijn oorzaak in dat u minder oplettend was. Minder aandachtvol bij de dingen. Geef uw aandacht aan leuke kleine dingen en u zult merken dat dit uw gemoedstoestand aanzienlijk verbetert. Daar waar uw aandacht naar uitgaat, groeit. Juist die kleine dingen!
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Na een heerlijk Pinksterweekend weer uitgerust aan de slag. Een aantal intakegesprekken gevoerd met potentiële nieuwe cliënten. Een aantal van deze gesprekken gaven zoveel leuke en positieve energie dat ik fluitend naar huis ging. Dit vinden mijn man en onze vissen natuurlijk heerlijk. Een vrolijke, energievolle persoon die zorgt dat de zon zelfs s avonds schijnt als ze thuiskomt. Niets is een probleem en alles loopt gesmeerd. Zo ook het maken van mijn elevator pitch voor de opname van de promotiefilm die ik gewonnen heb. Op 5 juni a.s. zijn de opnamen bij RTV Drenthe in Assen. Van 10.35 tot 11.05 uur ben ik aan de beurt. De afspraak met de kapper is al gemaakt en nu is het iedere dag oefenen om de pitch straks vloeiend over het doek te krijgen. Intussen mijn designer gevraagd om mooie fotos uit te zoeken en eventueel aan te passen, die als decor kunnen dienen. De fotos moeten mijn pitch ondersteunen en zoals altijd laten we niets aan het toeval over. Gisteravond een pittige intervisie gehad met collegas waarin we een zeer gecompliceerde casus bespraken. Onvoorstelbaar hoe protocollair, hokjes denken en handelen het welzijn van mensen soms in de weg kan staan. En hoe moeilijk het soms voor daadkrachtige mensen is om te bewerkstelligen dat iedereen het belang van de cliënt voorop stelt. Iets wat vanzelfsprekend lijkt kan bijna onoverwinnelijk worden doordat een ander zijn eigenbelang laat prevaleren. Respect voor mijn collega. Een van mijn collegas vroeg hoeveel uur ik werk in de week want zij had het idee dat haar werkweken heel wat korter waren dan die van mij. Nou ik maak inderdaad veel uren maar ik besteed mijn tijd zo efficiënt mogelijk. Plan zoveel mogelijk en neem op tijd mijn rust zodat als ik werk ik voluit werk. En dan kun je heel veel doen in een relatief korte tijd. Morgen staat een rit naar Noord Brabant gepland en vrijdag gaan we netwerken in het LOC in Hardenberg.
Energie is brandstof en ons lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. We nemen brandstof tot ons in de vorm van eten en drinken, rusten, bewegen en via emotie. Vitaliteit, gevoelens en gedachten kunnen ook gezien worden als een vorm van energie. Als u gezond eet, op tijd rust en voldoende beweegt zorgt u er mechanisch voor dat uw lichaam prima functioneert en de dingen kan doen die het moet doen. Hiermee kunt u alles prima in balans houden en heel oud worden. Maar er is ook nog een andere vorm van energie. De energie die we met onze emotie en gedachten regelen.
Irrationele gedachten leiden tot negatieve emoties die verhinderen ons doel te bereiken en kosten energie. Rationele gedachten leiden tot positieve emoties die ons helpen ons doel te bereiken en leveren energie op. U heeft allemaal wel eens meegemaakt dat u ruzie met iemand had, sommigen hebben zelfs langdurige ruzie. Als de ruzie is bijgelegd en u gaat weer over tot de orde van de dag, merkt u dat als u de zaak overdenkt, u plotseling erg moe bent. Het heeft u letterlijk veel energie gekost en als u op dat moment geen overschot heeft, wordt u erg moe. Uw lichaam geeft dan aan dat het tijd is om bij te tanken.
Maar ook een blijde gebeurtenis kan u energie kosten. U heeft bijvoorbeeld maanden uitgekeken naar dat éne moment waarop u kunt schitteren. U heeft hiervoor heel veel gedaan en gelaten. Eindelijk is het moment daar en u geniet met volle teugen. U heeft het gevoel onoverwinnelijk te zijn. De wereld lacht u toe. Later, als u thuis bent en nog even na geniet, merkt u ineens dat u behoorlijk moe bent. De weg er naar toe heeft u heel veel energie opgeleverd maar ook veel energie gekost. Ook dan is het tijd om een pauze in te lassen en bij te tanken van alle inspanningen.
Over het algemeen leveren leuke dingen doen ons energie op als ze niet te inspannend zijn. Ook als ze onderdeel zijn van een project leveren ze energie op. Dus is het zaak om zoveel mogelijk dingen te doen die u energie opleveren. Simpel toch? Wat is de reden dat mensen zo weinig leuke dingen doen? Dit ligt mede aan hun overtuigingen en opvoeding. Misschien denkt u dat u niet alleen maar leuke dingen kunt doen, dat er ook nog andere zaken te doen zijn die niet altijd even leuk zijn. Klopt, maar als u dingen moet doen waar u niet onderuit kunt, kunt u er wel voor kiezen deze dingen op een zo leuk mogelijke manier te doen. Doe de zaken eens anders dan u altijd gewend bent te doen. Dit geeft soms verrassende, positieve effecten!
En voor de rest: probeer zo rationeel mogelijk te werk te gaan. Kies er bewust voor om zo veel mogelijk leuke dingen te doen op een dag!. Als u een hekel aan een bepaald kwarweitje heeft, ga dingen bedenken die de klus leuk maken! Zet er muziek bij op, zing zelf tijdens de klus, draag uw lievelingsgedicht op, vraag iemand u te helpen of besteedt het uit. En mocht u het echt niet leuk vinden en kunt u het niet uit besteden: doe het dan meteen of aan het begin van de dag zodat u er vanaf bent. Zo voorkomt u dat die ene klus u de hele dag in gedachten bezighoudt. Dit kost energie die u beter kunt inzetten.
Maak een lijst van de dingen die u leuk vindt en neem u voor om iedere dag minsten drie dingen van deze lijst te doen. Houdt u bezig met positieve zaken en uw humeur verandert zienderogen. Laat negatief nieuws uit de media links liggen. Ontkomt u er niet aan neem het voor kennisgeving aan en ga verder met leuke dingen doen. U moet niet naar het nieuws kijken. U moet niet de krant lezen. U moet niet naar de radio luisteren. U moet niet met een vervelend mens omgaan. U moet niet doen wat anderen u zeggen te doen. U kiest hiervoor! U kunt er ook voor kiezen om dit alles te negeren en zelf te bepalen wat u energie oplevert. Zo kunt u een overschot op uw energiebalans opbouwen voor die momenten dat u deze echt nodig heeft!
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Tips Gelukkig Zijn/ Doet u af en toe een stap terug?
Wow, wat een week! In het tweede deel van de workshop bij RTV Drenthe werd bekend gemaakt dat onze groep de prijs gewonnen heeft! Wij hebben een tv-commercial gewonnen waarin wij ons bedrijf mogen presenteren. De commercial wordt twintig keer uitgezonden! Echt een geweldige prijs en we gaan ervan uit dat dit een geweldige positieve boost teweegbrengt. De opnamen worden binnen zes weken afgerond en dan is ook het uitzendschema bekend. Voor alle felicitaties en lieve woorden die we ontvangen zeggen wij dan ook hartelijk dank! Maandag begonnen we de werkweek dus met gebak! Het weer buiten wordt ook langzamerhand beter en mijn loopmaatje stelde maandagavond voor om naar het Bargerveen te gaan. Daar waren mooie wandelroutes. Goed idee! We kozen voor de gele route van zes kilometer. Het Bargerveen is een ontzettend mooi natuurgebied en het wandelen daar is echt een feest. Er is zoveel te zien. Op de een of andere manier zijn we in de war gekomen met de route. Later bleek dat er twee gele routes waren vanuit verschillende startpunten. In plaats van zes kilometer hebben we tien kilometer gelopen. Op zich niet erg ware het niet dat we de laatste vier kilometer in het donker liepen. We zijn gelukkig een beetje bekend in de omgeving en met behulp van de flits van de telefoon (om de routepaaltjes te volgen) zijn we uiteindelijk bij de parkeerplaats aangekomen. Wat hebben we gelachen. Met smerige schoenen en flinke spierpijn hebben we deze week nog flink nagenoten.
Het leven van alledag is tegenwoordig één grote rat-race. We vliegen van hot naar her. Alles moet gisteren klaar zijn en mensen hebben nergens tijd meer voor. Mensen worden steeds ongeduldiger. Herkenbaar? Troost u, het is niet wat alleen tegenwoordig zo voelt. Dit gevoel is van alle tijden. Onze ouders hebben hun tijd net zo ervaren zoals wij nu doen.
De maatschappij is door de jaren heen ook aan het versnellen. Eerst gingen mensen te voet, toen werd de fiets uitgevonden, de auto, de trein, het vliegtuig, de raket .En wij versnellen mee. Als u lekker in uw vel zit en u gaat mee met de flow, is dit heerlijk en kan alles niet snel genoeg gaan.
Maar wat, als u die flow kwijtraakt, of niet vindt? Dan is het tijd om eens een stap terug te doen. Even uitstappen uit de trein of auto en met de fiets of te voet verder gaan. Even een stap terug doen, een versnelling langzamer schakelen. Even pauze nemen en overdenken wat u aan het doen bent en wat de reden is dat het niet gaat zoals u het graag wilt.
Wat heeft u niet effectief genoeg gedaan? Wat kunt u anders kunnen doen? Heeft u invloed op de omstandigheden? Wat is uw bijdrage? Niet de oorzaken bij anderen zoeken, maar bij uzelf. Die anderen rijden wel door. U bent diegene die even niet meekan. Dat is niet erg, het is juist goed om af en toe een stap terug te doen. Het dwingt u om eens goed na te denken met wat u allemaal aan het doen bent en, wat nog belangrijker is, of u het wel allemaal op deze manier wilt!
Komt u tot de conclusie dat er wat verandert dient te worden en heeft u hiervoor ook de oplossing dan kunt u weer in de auto of trein en rijdt u weer met volle vaart verder. Weet u nog niet zo goed wat u wilt of weet u nog geen oplossing? Dan heeft u altijd nog de mogelijkheid om hulp van een ander in te roepen. Vraag eens aan een ander hoe die het probleem opgelost heeft of op zou lossen! Er zijn vaak meer oplossingen beschikbaar, alleen zien we ze vaak niet omdat we er simpelweg niet aan denken!
We zijn gefocust op die ene manier, zoals we het altijd al gedaan hebben, en dan helpt het soms als we de weg aan een ander vragen. Dit kan een vriend of vriendin zijn, een kennis of familielid. Weten ook deze mensen geen oplossing dan kunt u altijd nog de hulp van een professional inroepen. En heeft u uiteindelijk de oplossing gevonden, kunt u weer in de auto of trein stappen om met volle vaart weer verder te gaan met uw leven!
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Een paar spannende dagen achter de rug en voor volgende week houdt deze spanning nog aan. Ik had gehoopt deze week uitsluitsel te kunnen krijgen maar ik moet nog even geduld hebben voor ik iets mag vertellen. Intussen alle relaties voor de beurs uitgenodigd en de respons is prima. Dat wordt een drukke maar leuke beurs. Het is zaak voor me om de balans in mijn agenda te bewaren zodat de reguliere cliënten ook voldoende aandacht krijgen. Regelmatig komen er ook vragen via het contactformulier van de website binnen en die zijn ook leuk om te beantwoorden. Meestal kan ik de vragen zelf beantwoorden en anders verwijs ik naar andere specialisten. Het leven de dag vandaag is complexer dan vroeger en we hebben meer mogelijkheden. Dat maakt de afwegingen voor mensen niet altijd even makkelijk. Meer keuze is niet per definitie beter. Maatwerk is prima als het ook echt maatwerk is. Als het kiezen is tussen verschillende opties die het allemaal net niet zijn, kan men voor forse dilemmas komen te staan. Dan wil het wel eens helpen om de zaak aan meerdere personen, onafhankelijk van elkaar, voor te leggen en te vragen wat zij vinden wat de beste optie is. Hiermee zoeken we vaak de bevestiging van wat we zelf al onbewust als beste keus hadden gekozen. En soms komen we tot nieuwe inzichten of ideeën die ons eerder nog niet waren opgevallen. Zo, morgen een heel leuk gesprek in het vooruitzicht en het tweede deel van de workshop over een reclamefilm maken. Een verjaardagscadeau voor een van onze kleinkinderen kopen en zondag van het mooie weer genieten zodat we er volgende week weer vol tegenaan kunnen. Heeft u lange tenen?
Onlangs was ik getuige van een conflict waarbij een deelnemer ontzettend lange tenen had. Hierdoor was het niet mogelijk een normale constructieve discussie te voeren. Door dit gedrag kon een redelijk verzoek uitmonden in een conflict waarin geen oplossing meer mogelijk was. Het kende uiteindelijk alleen maar verliezers. Het maakt ook discussies in de toekomst zo goed als onmogelijk. Dit alles omdat één deelnemer niet goed leest wat er staat en direct de opmerking persoonlijk oppakt terwijl alleen over de inhoud gediscussieerd werd. De deelnemer blokkeert en blijft volharden in zijn standpunt. Ook is hij niet bereid om aangeboden hulp te accepteren.
Helaas komt dit gedrag regelmatig voor. Onbedoeld kwetsen mensen elkaar of is één van de deelnemers niet in staat zijn/haar emotie buiten spel te zetten en goed te lezen en te interpreteren waar het om gaat. Correspondentie over de email maakt het allemaal nog moeilijker omdat het van de woordkeuze van de schrijver en de interpretatie van de lezer afhangt. We missen dan de klank en non verbale signalen van hetgeen getracht wordt te zeggen. Als de rode knop ingedrukt wordt, is het ontzettend moeilijk om dit ongedaan te maken als er geen persoonlijk contact plaats vindt.
Wat gebeurt er als iemand op uw rode knop drukt? U wordt dan emotioneel zo geraakt dat alle deuren dicht gaan. Boosheid, angst of verdriet nemen de overhand. U komt in de vecht- of vluchthouding. U opent de aanval of u zwijgt. In beide gevallen bent u niet meer voor rede vatbaar. Vaak zakt de emotie na een poosje en dan is het tijd om anderen in te schakelen of uzelf tot de orde te roepen.
U gaat eerst navragen of u het goed begrepen heeft. Neem de telefoon en vraag om uitleg. Hoe bedoelt de ander het nu precies? Of vraag aan iemand anders of deze het ook zo ziet als u. Vaak blijkt dat u iets gaat invullen of dat u de boodschap verkeerd begrijpt. Een misverstand is gauw geboren. Het komt ook voor dat de schrijver niet goed kan verwoorden wat hij of zij wil zeggen. Zodra u merkt dat er onduidelijkheid of irritatie ontstaat: neem de telefoon en spreek af voor een persoonlijk gesprek.
Uiteraard moet de ander hier wel toe bereid zijn. Is deze niet bereid dan houdt het op en kunt u vragen of een onafhankelijke derde of een mediator mag bemiddelen. Wil de persoon ook dit niet dan kunt u nog overwegen om het hogerop te zoeken. Soms is dit noodzakelijk om de persoon tot de orde te roepen. De verhoudingen zijn dan weliswaar verstoord maar het eventuele project kan dan wel doorgang vinden. Later kan u dan met de betreffende persoon en een onafhankelijke derde alsnog om tafel gaan om zaken door te spreken.
Vraag uzelf wel af wat de reden is dat u zo emotioneel reageert. Waar bent u bang voor. Meestal ligt angst voor verlies hieraan ten grondslag. Angst dat men vindt dat u het niet goed doet, niet goed genoeg bent, enzovoort. Maar het is uw angst. De ander doet een verzoek of heeft het over uw gedrag en niet over u als persoon. De ander vraagt aan u om het ook eens vanuit zijn/haar standpunt de bekijken om dan gezamenlijk tot de best mogelijke oplossing te komen.
Dat u soms emotioneel geraakt wordt, overkomt ons allemaal weleens. Iedereen heeft zijn eigen ontwikkelingspunten. En zo kunt u het ook zien. Als een ontwikkelingspunt voor uzelf. Dus als iets in de communicatie met de ander u raakt, zet dan niet meteen de hakken in het zand maar ben blij dat u erop geattendeerd wordt zodat u actie kunt ondernemen om hier goed mee om te gaan.
Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.
Ik ben Kupper / Henrice
Ik ben een vrouw en woon in Hardenberg (Nederland) en mijn beroep is Counsellor en coach.
Ik ben geboren op 28/12/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Henrice biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele of persoonlijke problemen zodat u weer gelukkig bent!