Inhoud blog
  • Selderijbolletjes
  • Kaassoesjes 20-25 stuks
  • Kaasstengels
  • T-bonesteak
  • Entrecote met rode-wijnsaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    MAALTIJDEN VOOR SENIOREN
    Lekker recepten voor senioren
    15-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepofte aardappelen
    4 grote aardappelen van gelijke grootte
    boter of creme fraiche of zure room

    ----------------------------------------------------
    Boen de aardappelen schoon en prik ze enkele malen in met een vork. Wikkel de aardappelen in aluminiumfolie en plaats ze in een voorverwarmde oven 200C. Bak de aardappelen 1 uur en15 minuten tot ze zacht aanvullen. Kerf elke aardappel aan de bovenkant kruiselings in en serveer de gepofte aardappelen met een klontje boter of creme fraiche of zure room.

    15-07-2013 om 14:40 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Aardappelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pommes duchesse
    500 gr. gekookte aardappelen
    50 gr. boter
    1 ei, losgeklopt
    zout en peper
    nootmuskaat

    ------------------------------------------------

    Maak met een pureestamper of pureeknijper de warme gekookte aardappelen fijn. Klop vervolgens boter, ei, zout, peper en nootmuskaat door de aardappelmassa en maak er een luchtige puree van. Beboter een bakplaat en spuit er met een spuitzak torentjes aardappelpuree op. Zet de bakplaat 25 minuten in het midden van een voorverwarmde oven 200C.

    15-07-2013 om 14:37 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Aardappelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen stoven in een saus
    500 gr. gekookte aardappelen
    40 gr. boter
    10 gr. bloem
    5 dl melk
    zout en peper
    fijngehakte peterselie

    --------------------------------------------------

    Snijd grote aardappelen in plakken of laat kleine aardappelen heel. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de melk erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle melk is opgenomen en breng de saus op smaak met zout en peper. Leg de aardappelen in de saus en warm ze hierin op. Zorg dat de plakken heel blijven. Strooi er vlak voor het serveren peterselie over.

    15-07-2013 om 13:29 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Aardappelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelschotel met vruchten
    2 appelen, geschild en uitgeboord
    2 bananen, geschild
    2 sinaasappelen, gepeld
    16 gedroogde vijgen
    4 el gemalen hazelnoten

    -----------------------------------------------------

    Snijd de appelen en de bananen in dunne plakken en de sinaasappelen in dunne schijven. Was de vijgen met heet water en snijd ze in vieren. Meng de vruchten door elkaar en strooi de gemalen hazelnoten erover.

    15-07-2013 om 13:24 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vruchten en noten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelschotel
    1 kg zure appelen
    35 gr. boter
    100 gr. suiker
    4 eieren, gesplitst
    50 gr. beschuit, verkruimeld
    kaneel

    ---------------------------------------------------
    Was de appelen maar schil ze niet. Plaats de appelen in een ovenschotel in een voorverwarmde oven 190C en laat ze hierin gaar worden. Pureer de appelen zodat een droge moes ontstaat. Roer boter, suiker en eierdooiers tot een luchtige massa. Schep de appelmoes, het beschuitkruim en kaneel naar smaak door de massa. Klop de eiwitten zeer stijf en schep deze door het appelmengsel. Beboter een ovenvaste schotel en bestrooi deze met beschuitkruim. Doe het appelmengsel in de schotel en plaats deze in een voorverwarmde oven 160C. Laat de appelschotel in ongeveer 45 minuten rijzen en gaar worden.

    15-07-2013 om 13:22 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vruchten en noten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelmoes
    1 kg moesappelen, geschild en in stukken
    stukje citroenschil
    75 gr. suiker

    -----------------------------------------------

    Kook de appelen met zo weinig mogelijk water en een stukje citroenschil in 5-10 minuten gaar. Pureer de appelen, verwijder de citroenschil en breng de appelmoes op smaak met suiker. Serveer de appelmoes warm of koud.

    15-07-2013 om 13:18 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vruchten en noten
    >> Reageer (0)
    14-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcompote
    8 zure appelen, geschild
    enkele druppels citroensap
    50 gr. suiker
    1 blaadje gelatine
    8 geconfijte kersen of enkele lepels marmelade

    ------------------------------------------------------

    Halveer de appelen en verwijder de klokhuizen. Breng 2 1/2 dl water met citroensap aan de kook in een koekenpan en pocheer hierin de halve appelen gaar. Voeg als de appelen bijna gaar zijn de suiker toe en bedruip de appelen regelmatig met het vocht. Week intussen de gelatine in ruim koud water. Leg de appelen in compoteschaaltjes. Knijp het blaadje gelatine uit en los dit in het vocht op. Schep het vocht over de appelen en garneer deze met geconfijte kersen of marmelade.

    14-07-2013 om 15:31 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vruchten en noten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abrikozencompote
    12 stevige stoofabrikozen
    100 gr. suiker
    10 gr. aardappelmeel
    1/4 dl rijnwijn

    ---------------------------------------------------

    Was de abrikozen, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Los de suiker op in 2 1/2 dl water, breng het aan de kook en laat het geheel tot een dunne siroop inkoken. Wel de halve abrikozen met 2-3 stuks tegelijk ongeveer 2 minuten in de siroop, maar zorg dat de abrikozen heel blijven. Neem de abrikozen met een schuimspaan uit het vocht. Maak het aardappelmeel met enkele lepels water aan, bind het vocht ermee, laat het even inkoken en voeg de rijnwijn toe. Schenk deze saus over de abrikozen.

    14-07-2013 om 15:27 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vruchten en noten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bowl zonder alcohol
    300 gr. suiker
    1 fles alcoholvrije wijn of ongezoet appelsap of appelcider
    1 kg aardbeien
    1/2 fles spuitwater of mineraalwater met koolzuur
    citroensap

    ---------------------------------------------------

    Los de suiker op in 1/2 dl heet water en laat dit afkoelen. Was de aardbeien voorzichtig en ontdoe ze van het kroontje. Schenk de suikerstroop over de aardbeien en zet deze afgedekt ongeveer 12 uur in de koelkast. Voeg 2 uur voor het gebruik de wijn toe en schep het geheel voorzichtig om. Schenk vlak voor het serveren het spuitwater erbij en breng de bowl op smaak met citroensap.

    14-07-2013 om 14:07 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dranken
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bowl
    1 1/2 kg gemengde vruchten, vers of uit blik
    400 gr. witte basterdsuiker
    citroensap
    fles champagne of spuitwater
    2 flessen rijnwijn of moezelwijn

    --------------------------------------------------

    Maak verse vruchten schoon en snijd ze in stukjes. Laat vruchten uit blik goed uitlekken en snijd ze in stukjes. Strooi basterdsuiker naar smaak erover en laat het geheel enkele uren staan. Voeg wijn en citroensap naar smaak toe en laat de bowl nog enkele uren staan. Schenk vlak voor het serveren de champagne erbij en serveer de bowl zo koud mogelijk.

    14-07-2013 om 14:05 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dranken
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wittebrood
    500 gr. bloem, gezeefd
    10 gr. zout
    20-25 gr. verse gist
    3 dl lauwwarme melk 40C
    1 tl suiker
    boter

    -------------------------------------------------

    Vermeng bloem en zout in een kom. Los de gist in de melk op en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats ongeveer 10 minuten staan tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de gistoplossing erin. Roer met een mixer voorzien van deeghaken vanuit het midden tot een soepel deeg ontstaat. Bestruif het aanrecht met bloem en kneed en besla het deeg hierop tot het elastisch is en van de handen loslaat. Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek op een tochtvrije, warme plaats ongeveer 1 uur rijzen. Beboter een broodvorm met een inhoud van 2 liter. Kneed en besla het deeg opnieuw. Maak van het deeg een rechthoekige lap die even breed is als de lengte van de broodvorm. Rol het deeg op en leg de rol met de naad naar onderen in de vorm. Laat het deeg afgedekt met een vochtige do3ek op een tochtvrije, warme plaats ongeveer 45 minuten rijzen tot de broodvorm geheel is gevuld. Verwarm de oven voor op 240C. Plaats de vorm op het ovenrooster iets onder het midden in de voorverwarmde oven en bak het brood in 25 minuten gaar en bruin. Bestrijk de bovenkant direct met een kwastje met gesmolten boter. Verwijder de vorm en laat het brood op een taartrooster afkoelen.

    14-07-2013 om 14:01 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidtaart
    125 gr. boter
    2 eieren
    125 gr. donkerbruine basterdsuiker
    2 tl kaneel
    1 tl nootmuskaat
    1 tl kruidnagelpoeder
    mespunt zout
    125 gr. bloem, gezeefd
    250 gr. rozijnen en/of krenten, gewassen

    -----------------------------------------------------

    Beboter een taartvorm met een middellijn van 24 centimeter. Verwarm de oven voor op 175C. Roer de boter met een mixer tot een romige, lichtgekleurde massa. Klop de eieren een voor een erdoor en blijf vervolgens nog 5 minuten kloppen. Zeef basterdsuiker, kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en zout erbij en roer het geheel door het botermengsel. Voeg de bloem in gedeelten toe en roer de rozijnen en eventueel oranjesnippers en sukade erdoor. Vul de vorm gelijkmatig met het deeg. Plaats de vorm op het ovenrooster iets onder het midden in de voorverwarmde oven en bak de kruidtaart in ongeveer 1 uur gaar en bruin. Steek een breinaald op verschillende plaatsen in de taart. Als de breinaald schoon en droog blijft, is de taart gaar.

    14-07-2013 om 13:09 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart
    300 gr. bloem
    100 gr. witte basterdsuiker
    200 gr. koude harde boter
    mespunt zout
    1 ei, losgeklopt
    1 kg vaste zure appelen, bijvoorbeeld handgoudrenetten
    100 gr. rozijnen, gewassen
    50 gr. amandelen, gepeld en gehakt
    geraspte schil van 1 citroen
    75 gr. suiker

    -----------------------------------------------------------

    Beboter een springvorm met een middellijn van 24 centimeter. Verwarm de oven voor op 175C. Zeef bloem en basterdsuiker in een kom. Voeg boter, zout en 3 el ei toe. Snijd de boter met twee messen in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Druk 3/4 deel van het deeg gelijkmatig op de bodem en tegen de zijkant van de vorm. Laat de vorm en het resterende deeg op een koele plaats rusten. Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd de appelen in dunne plakjes. Vermeng de plakjes appel met rozijnen, amandelen, citroenrasp en suiker. Vul de vorm stevig met het appelmengsel. Maak van het resterende deeg repen van 1 1/2 centimeter breed en 1/2 centimeter dik. Leg de repen deeg kruiselings op het appelmengsel. Vouw de opstaande deegrand iets over het mengsel en  zorg dat de repen deeg tegen de deegrand zijn vastgedrukt. Bestrijk het deegvlechtwerk en de rand met het resterende ei. Plaats de vorm op het ovenrooster onder in de voorverwarmde oven en bak de appeltaart in ongeveer 1 1/4 uur gaar en goudbruin. Laat de appeltaart in de vorm afkoelen.

    14-07-2013 om 13:05 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterbiesjes
    150 gr. bloem
    125 gr. witte basterdsuiker
    1 zakje vanillesuiker
    mespunt zout
    140 gr. koude harde boter

    ------------------------------------------------

    Beboter de bakplaat. Verwarm de oven voor op 175C. Zeef bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast opstijven. Vorm van het deeg balletjes met een doorsnede van 2 centimeter. Leg de deegballejes met een onderlinge afstand van 5 centimeter op de bakplaat. Druk ze met een in bloem gedoopte vork enigszins plat. Plaats de bakplaat iets boven het midden in de voorverwarmde oven en bak de boterbiesjes in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

    14-07-2013 om 12:27 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Koekjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandkoekjes
    125 gr. bloem
    60 gr. witte basterdsuiker
    1 zakje vanillesuiker
    mespunt zout
    90 gr. koude harde boter

    -------------------------------------------------

    Beboter een bakplaat. Verwarm de oven voor op 175C. Zeef bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het deeg afgedekt ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven. Bestruif het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 centimeter dik. Steek met een uitsteekvorm figuurtjes uit het deeg. Leg de figuurtjes met een onderlinge afstand van 2 centimeter op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes in 20 minuten gaar en zandkleurig. Neem ze met een pannenkoekmes van de bakplaat en laat ze afkoelen.

    14-07-2013 om 12:24 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Koekjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannenkoeken met gist
    8 stuks

    400 gr. bloem
    1 tl zout
    15 gr. verse gist
    7 1/2 dl lauwwarme melk 40C
    1 tl suiker
    boter
    suiker, stroop of jam

    -------------------------------------------------

    Zeef bloem en zout in een kom. Los de gist in een deel van de melk op en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd. Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing erin. Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden tot een glad en klontvrij beslag ontstaat. Voeg al roerend de resterende melk toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats ongeveer 1 uur rijzen. Smelt een klontje boter in een koekenpan en schenk hierin zoveel beslag dat de bodem net is bedekt. Bak de pannenkoek op matig vuur aan een kant goudbruin tot de bovenkant is opgedroogd. Keer de pannenkoek en bak de andere kant goudbruin. Serveer de pannenkoeken warm met suiker, stroop of jam.

    14-07-2013 om 12:19 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Pannenkoeken enz.
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eierpannenkoeken
    6 stuks

    250 gr. bloem
    1/2 tl zout5 dl melk
    3-4 eieren
    boter
    suiker, stroop of jam

    ----------------------------------------------------------

    Zeef bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de helft van de melk erin. Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden tot een glad en klontvrij beslag ontstaat. Klop een voor een de eieren erdoor en schenk langzaam de resterende melk erbij. Smelt een klontje boter in een koekenpan en schenk hierin zoveel beslag dat de bodem net is bedekt. Bak de pannenkoek op matig vuur aan een kant goudbruin tot de bovenkant is opgedroogd. Keer de pannenkoek en bak de andere kant goudbruin. Serveer de pannenkoeken warm met suiker, stroop of jam.

    14-07-2013 om 12:15 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Pannenkoeken enz.
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanilleroomijs
    3 dl melk
    1 vanillestokje
    1 ei
    2 eierdooiers
    75 gr. witte basterdsuiker
    3 dl slagroom

    --------------------------------------------------

    Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan en laat het 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Klop het ei met eierdooiers en basterdsuiker romig en licht van kleur. Schenk de melk bij het eiermengsel en doe het geheel terug in de pan. Laat de vla op laag vuur al roerend binden, maar niet koken. Laat de vla afkoelen. Vul een ijsla met de vla en laat deze onder af en toe roedren bevriezen. Doe het bijna bevroren vanilleijs in een gekoelde kom en klop het met een garde. Klop de slagroom lobbig en schep deze voorzichtig door het ijs. Laat het vanilleroomijs verder bevriezen.

    14-07-2013 om 12:10 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:IJs
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanille-ijs
    7 1/2 dl melk
    1 vanillestokje
    4 eierdooiers
    200-250 gr. suiker
    1 el custardpoeder
    2 1/2 dl slagroom

    ---------------------------------------------------
    Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan en laat het 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Klop de eierdooiers met suiker en custardpoeder romig en licht van kleur. Schenk de melk bij het eiermengsel en doe het geheel terug in de pan. Laat de custardvla op laag vuur al roerend binden, maar niet koken. Laat de vla afkoelen. Vul een ijsla met de vla en laat deze onder af en toe roeren bebriezen. Doe het bijna bevroren vanille-ijs in een gekoelde kom en klop het met een garde. Klop de slagroom lobbig en schep deze voorzichtig door het ijs. Laat het vanille-ijs verder bevriezen.

    14-07-2013 om 12:07 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:IJs
    >> Reageer (0)
    13-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazelnootschoteltje
    150 gr. hazelnoten, gepelde en gemalen
    5 dl melk
    8 grote beschuiten, verkruimeld
    3 eieren, gesplitst
    80 gr. suiker
    boter
    paneermeel
    suiker

    ---------------------------------------------------

    Houd enkele hazelnoten apart voor de garnering. Verwarm de melk in een pan en roer het beschuitkruim erdoor. Roer de eierdooiers met de suiker los en voeg al roerend de warme pap en de gamalen hazelnoten toe. Klop de eiwitten stijf en schep er luchtig het papmengsel door. Beboter een ovenvaste schotel en doe het mengsel erin. Vermeng paneermeel, suiker en achtergehouden hazelnoten en bestrooi de hazelnootschotel ermee. Laat de schotel in een voorverwarmde oven 190C in ongeveer 30 minuten goudbruin worden.

    13-07-2013 om 15:26 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Uit de oven
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Aardappelen (5)
  • Borrelhapjes (8)
  • Bouillons (4)
  • Dranken (5)
  • Eieren en kaas (6)
  • Gebak (5)
  • Gevogelte (5)
  • Groenten (6)
  • IJs (5)
  • Koekjes (5)
  • Pannenkoeken enz. (2)
  • Pasta (3)
  • Salade (14)
  • Sausjes (4)
  • Soep (2)
  • Uit de oven (2)
  • Vis (1)
  • Vla en pudding (2)
  • Vlees (10)
  • Vruchten en noten (8)
  • Vruchtensauzen (2)
  • Wild (2)
  • Zoete sauzen (2)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!