meer moet dat niet zijn leven op het eiland rhodos,onderweg,heen en weer,en af en toe een receptje.
24-05-2007
storm,the day after !!!!!
nu het weer heerlijk aan het zomeren is,heb ik de schade van de storm van vorige zaterdag eens rustig kunnen bekijken,en ja,het is een kleine ramp,maar zeker voor de mensen die met groenten en fruit hun boterham(of in dit geval hun souvlaki) moeten verdienen .
alle boomgaarden beschikken nu over een tapijt van afgestormde vruchten,uitdunnen is dit jaar niet nodig,dat heeft de wind overvloedig gedaan,erger nog zijn de afgeknakte groenteplantjes.
en een geluk bij een ongeluk,ik heb zolals ieder jaar voor elke nodige plant er drie gezet,dus van elke groentesoort veel te veel,en dit systeem komt mij nu zeer goed uit,nietegenstaande er veel kapot is houden we toch nog genoeg over voor de dagelijkse keuken.
de lucht zag er voormiddags al een beetje komisch uit,rond de middag is het dan beginnen overtrekken,en stak de wind op.die liep een uurtje later uit tot een volwaardige storm om U tegen te zeggen.met rukwinden tot zo een 130 km/h heeft die kermis tot half-twaalf snachts geduurd,en is toen plots gaan liggen,veel regen was daar gelukkig niet bij,maar,deze morgen kwam de ontnuchtering!!!!!!!!!
ongeveer 80% van alle fruit is afgevallen,alle jonge plantjes zijn geknakt,of stukgewaaid,over een tiental dagen zullen we zien wat er nog zal doorgroeien. hopelijk moet ik niet terug beginnen met zaaien en planten,want dan zijn we twee maanden achteruit met onze groententuin.
gelukkig is er enkel schade in de tuin,en niet aan de gebouwen.
nu weten we dat ons paradijselijk eiland niet altijd zo prachtig is.
de voorbije weken waren,al zeg ik het zelf,zeer druk. eerst kwam mijn zuster en schoonbroer op verlof,die logeerden in het huis van duitse vrienden van ons,en niet alleen want die hadden ook vrienden bij,die de eerste vijf dagen bij hen logeerden en dan verkasten naar pension liros,bij yota,want dan kwam hun dochter met vriend voor tien dagen.dezelfde periode was ook lukske(prins karnaval)voor vijf dagen bij yota,om een lang verhaal kort te maken,zwaar veertien dagen.
en sinds die bende is vertrokken hebben wij hier in onze studio nicole als logé,die is hier ook voor veertien dagen platte rust.
toen kwam dan nog den boswachter van peer met zijn vrouw goeien dag zeggen,en is gert en saskia(pol-kip)enkele keren op bezoek geweest.
maandag vertrekt nicole terug naar huis,en ik denk dat ik vanaf diensdag enkele dagen platte rust neem.
daarna moet ik dan dringend aan het dak van de veranda beginnen,en de zitbank vernieuwen,ik ben hier precies nog drukker bezig dan in belgie.
maar ja,onder deze omstandigheden en in deze omgeving zullen we maar niet klagen,der zijn er genoeg die het een miljoen keer slechter hebben.
De paasviering,daar zijn we zaterdag namidag aan begonnen,de planning was weer zeer goed,iets gaan eten in embona ! We kwamen rond half drie bij kiriakos toe,aan de toog stonden een achttal vrienden en bekenden,die wilden natuurlijk dat we erbij kwamen zitten. de toog vol hapjes,en de eerste biertjes(alfa van 't vat)stonden al direct voor onze neus. Enkele uurtjes en een tiental pintjes later,met uitgebreide mezedes achter de kiezen,wij terug naar huis. Thuis gekomen hebben we dan maar een beetje gerust,want we moesten nog naar de nachtmis,en het daarop volgend vuurwerkt.Toen vroegen Yorgi en anna of we nog mee iets gingen drinken bij sandros,een duveltje of twee ging er nog wel bij,en wij om half drie dan maar gaan slapen. 'S zondags namiddag waren we uitgenodigd bij kiriakos om de paasmaaltijd tek omen eten,een geit die een nachtje zachtjes gegaard was in de oven,met de nodige bijgerechten natuurlijk. Toen was mijn kaars uit,en zijn we zo rond vijf uur naar huis gereden,waar we de rest van de dag rustig voor T.V.hebben doorgebracht. Vandaag rest ons dan nog de Panairie in amartos,maar daarover morgen meer,want ik moet nog enkele hapjes bereiden om mee te nemen.
Goeie morgen, Was het nu een gebrek aan inspiratie,of geen goesting ? ik weet het niet,maar hier zijn we weer met een hernieuwde poging om een weekelijks verslagje of receptje te geven vanuit onze tweede thuis.
We zijn in belgie vertrokken op 22 maart met een ritje tot andlau,in de elzas,waar we een hotteletje hadden geboekt,een echt familiehotel,met de sheffin achter het fornuis.na een kleine verkenning ddor het centrum,en het nuttigen van een wijntje,hebben we zeer lekker gedineerd waarna een goede nachtrust ons klaarmaakte voor het volgende stuk van de reis. Na een stevig ontbijt zijn we dan doorgereden naar italie,waar we een hotel hadden geboekt in de buurt van Parma,namelijk in Reggio.Na aankomst en het genieten van een glaasje wijn zijn we een grote wandeling gaan maken,kwestie van het appeteit een beetje aan te scherpen. Het diner hebben we in het hotel genomen,kwestie van daarna niet meer te moeten verplaatsen,wat ons toeliet een goede fles wijn bij het eten te nemen,en vervolgens te genieten van een goede nachtrust. Na het ontbijt reste ons dan nog een driehonderd tal km.tot ancona,waar we ingescheept zijn in een pracht van een ferry,"de Olympic Shampion"van ANEK lines.perfecte service,mooie kabine,en zeer lekkere keuken. Via Igoumenitsa bereikten we de volgende dag Patras,waar ons nog een tochtje van een 200 tal km. reste tot de haven van Pireus,waar we snachts om O.15h zijn afgevaren met de "Blue Star 1". Zoals steeds zeer druk aan boord,dus zijn we na het slaapmutsje maar direkt naar onze cabine gegaan.We zijn er dan de volgende morgen in geslaagd om te laat te zijn voor het ontbijt,zodat we ons moesten tevreden stellen met een prefab broodje en een koffie. Na het middagmaal,zo rond 14h30 zijn we dan toegekomen op Rodos in een stralend lenteweertje. Bij mady en bob,zeer goede vrienden,werden we dan verwacht voor een eerste grieks etentje waarna we terug thuiskwamen,deze keer zonder de onaangename vastelling van inbraak.
als het weerbericht juist is voor de komende weken dan ben ik hier binnen een paar weken weg,october was al gene vette,en de vooruitzichten zijn nog triestiger,dan kan ik al evengoed in belgie zitten,daar ist weer evengoed als hier. dus morgen de thuin frezen,hopelijk is het al droog genoeg. aan de carport moet ik nog enkel de achtergevel bezetten,dat is een kwestie van een drietal dagen.hopelijk krijgen we dan nog enkele dagen zonder regen,kan ik het houtwerk nog behandelen.
en dan,op 16 november kuis ik hier mijn schup af,en kan ik de familie en vrienden gaan bezoeken in belgie,da's toch ook geen slecht vooruitzicht?
wat was dat voor een noodweer de laatste dagen,vorige nacht regen als watergordijnen,nonstop bliksem en donder die onophoudend door de lucht rolde. windstoten waarvan ik om de vijf minuten dacht;nu is ons dak weg,nooit meegemaakt.nu is de wind gaan liggen en is het opgehouden met regenen,hopelijk wordt het vandaag een beetje beter,het lijkt hier wel belgie.(en daar schijnt het al terug lente te zijn)
o.k.dan maar een weekje wachten met snoeien en frezen wegens ontoegankelijkheid van onze tuin,deze grond kleeft zo hard dat het onbegonnen werk is daar nu iets te willen aan doen.we gaan dus maar een weekje nietsen.
hier zijn we dan eindelijk weer met een berichtje uit rodos,door al mijn werkzaamheden was ik al tevreden dat ik af en toe de krant kon lezen op internet,maar genoeg gepermiteerd,hier gaan we weer.
drie weken geleden,veel later dan voorzien was het zover,de studio en carport waren afgewerkt,claire direkt aan het poetsen want de volgende dag kwam een ex.kollega van haar,met vriendin voor 7 dagen op bezoek,eindelijk komen we te weten of mijn nieuw bouwsel bewoonbaar is.
en dat viel nogal mee,rik en vriendin waar zeer tevreden van de accomodatie.
de volgende vrienden die op bezoek kwamen,al direkt de dag nadat rik vertrokken was,waren johnny en nancy,die hadden van belgie hun mounten-bike's meegebracht,en hebben hier fantastische ritjes gemaakt door de bergen.ook zij waren entoesiast over het verblijf.
we zijn nu gerust,we kunnen vrienden onderdak aanbieden,en een aangenaam verblijf.
aangezien we tegen einde november terug in belgie willen zijn is het nu de moment om aan de jaarlijkse onderhoudswerken te beginnen,en dat is een heel lijstje.(bezigheidsterapie!!!!!!!!!)
de fruitbomen moeten gesnoeid en krijgen een winterbemesting. de groentetuin moet opgeruimd en bemest. alles wordt dan gefreesd. het houtwerk van huis en terras heefdt recht op een winterbehandeling met xyladecor. en dan juist voor het vertrek:het zaaien van de thuinbonen!
morgenavond vertrekken we voor een tiental dagen met verlof naar BELGIE!
hopelijk is't in belgie een beetje fris,zoo 21° ongeveer zou mij wel bevallen,we zijn hier op rodos al aan de tweede hittegolf,dit jaar,bezig,en hier is dat enkele weken met temperaturen van 30° à 35°.
voor de rest gaat het hier zijn gangetje,de afwerkingsfase van mijn carport is volop bezig,dus ik kan wel eens een 10 tal dagen zonder werken gebruiken,en 't zal goed doen familie en vrienden eens terug te zien.
hier zijn we eindelijk weer, de werken aan de carport met multi bruikbare bergplaats(kan ook gebruikt worden als noodslaapplaats)zijn hun ruwbouw fase voorbij. de afwerking is begonnen met het bepleisteren van de raam en het deurgat,dan kan de schrijnwerker deze week komen opmeten,en staan de deur en de raam er binnen enkele weken in.ondertussen kan ik binnen met knauf bepleisteren,chappen,en de vloer leggen.
spijtig genoeg moet ik zaterdag voor een tiental dagen naar belgie,mijn wederhelft heeft beslist dat ik verlof nodig heb.hopelijk is dat daar een beetje fatsoenlijk weer!
ik ga hierbij enkele foto's geven van de stand van de werken.
kalimera, sinds vorig weekend aan de karport begonnen. een gedeelte wordt dichtgebouwd(3,5m)en dit wordt dan een ruimte waar we in de winter alle spullen van de tuin en het terras kunnen bergen,we gaan daar ook een zetelbed plaatsen,zodat in geval we bezoek hebben en die hebben een beetje te veel gedronken,of het is te laat geworden,ze kunnen blijven slapen..
aan koken of nieuwe gerechten uitproberen ben ik nog niet toegekomen,dat is voorlopig claire haar werk,die heeft ten andere gisteren gevulde babycallamaar gemaakt,en dat was zeer lekker,volgens onze gasten,(waaronder ook twee grieken,en die kennen er wat van).dus op gebied van eten heb ik hier geen klagen.
zo,ondertussen zij we al terug drie weken in rhodos,wat vliegt de tijd.het lijkt alsof we gisteren klaarstonden om belgie te verlaten,en ondertussen zijn er hier alweer drie weken vervlogen. en wat hebben we zoal uitgericht?
direct begonnen met binnen de slaapkamer en de woonkamer in een nieuw kleurtje te verven.ondertussen waren onze nieuwe meubelen uit belgie toegekomen,en kon ik aan de slag om deze allemaal te monteren.dat nam ook een vijftal dagen in beslag.
dan was het dringend nodig om in de tuin te beginnen,het onkruid kortwieken,frezen,bemesten,zaaien en planten.daarmee zijn we dan vandaag klaargekomen.
nu,vanavond de belangrijkste feestdag van het jaar,PASEN,vieren,dat duurd dan tot volgende week woensdag,waar de paasviering wordt afgesloten met een picnic aan het kerkske van amartos.dan enkel dagen rusten om er terug bovenop te komen,en ik kan eindelijk beginnen aan mijn carport,met studio.
zo,nu zijn we een beetje bijgebeend met de verslaggeving.
't werd tijd dat ik nog eens iets aan mijn blog doe,maar wat wil je,met al die voorbereidingen voor ons vertrek naar griekenland,acht maanden weg is niet niks,dat vraagd toch wel een beetje voorbereiding.
dus,dan nog maar eens een lekker receptje,
een groenteschotel die bij verschillende soorten vlees past.
snij enkele geschilde aardappelen,wortelen,en raapjes in schijfjes,en kook deze samen in een gekruide groentebouillon,voeg na ongeveer zeven min.een in roosjes verdeelde brocolli toe en laat nog een drietal min.meekoken.nu afgieten en in een beboterde ovenschotel doen.
saus:meng 250 cl.groentebouillon en 250 cl.duvelbier en breng aan de kook,bind deze saus met maizena roux,en meng van het vuur af een potje kruidenkaas(type boursin),kruid bij met peper en zout.
giet deze saus over de groente en bestrooi royaal met versgeraspte parmezaan.
plaats deze schotel in een voorverwarmde oven op ongeveer 200°gedurende een 30 tal min.dan nog een tiental min.onder de gril laten gratineren en klaar.
niet dat ik al effe niet meer gekookt heb,maar de laatste tijd niet veel nieuws geprobeert.
daarom dit eenvoudig receptje voor hondshaai,(vroeger zeepaling!) maak een bouillon met een blokje visbouillon en een blokje kruidenbouillon en pocheer hierin de in stukken(5cm.)gesneden vis ongeveer 7 min. houd de vis warm in een voorverwarmde oven (70°)en maak ondertussen de saus met een deel van de visbouillon die je tot de helft laat inkoken,voeg hiebij een flinke scheut room,witte wijn en dille. schenk deze saus royaal over de vis en serveer met een broccoli puree.
kalimera, gisteren een lekkere groententaart gemaakt. een kwart kilo pompoen snijden we in kleine blokjes,ook een grote winterwortel geven we dezelfde behandeling,en een ajuin snipperen we fijn.dit alles plaatsen we,met een beetje water,gedurende een viertal minuutjes in de microgolf,tot de groentjes beetgaar zijn. dan nemen we een ronde taartvorm,en bekleden deze met een plak bladerdeeg,waarvan we de bodem inprikken met een vork. we vullen deze vorm met de groentjes,gekruid met peper,zout,en rojaal oregano,overgieten dit alles met een drietal losgeklopte eieren en plaatsen dit in een voorverwarmde oven,gedurende 40 min.op 200°
hierbij heb ik een restje in stukjes gesneden rundsgebraad in een jagersousje geserveerdt,maar ik denk dat het ook lekker is met het vlees in de taart,of met garnaaltjes?