meer moet dat niet zijn leven op het eiland rhodos,onderweg,heen en weer,en af en toe een receptje.
29-10-2006
weg wezen!
kalimera sas
als het weerbericht juist is voor de komende weken dan ben ik hier binnen een paar weken weg,october was al gene vette,en de vooruitzichten zijn nog triestiger,dan kan ik al evengoed in belgie zitten,daar ist weer evengoed als hier. dus morgen de thuin frezen,hopelijk is het al droog genoeg. aan de carport moet ik nog enkel de achtergevel bezetten,dat is een kwestie van een drietal dagen.hopelijk krijgen we dan nog enkele dagen zonder regen,kan ik het houtwerk nog behandelen.
en dan,op 16 november kuis ik hier mijn schup af,en kan ik de familie en vrienden gaan bezoeken in belgie,da's toch ook geen slecht vooruitzicht?
wat was dat voor een noodweer de laatste dagen,vorige nacht regen als watergordijnen,nonstop bliksem en donder die onophoudend door de lucht rolde. windstoten waarvan ik om de vijf minuten dacht;nu is ons dak weg,nooit meegemaakt.nu is de wind gaan liggen en is het opgehouden met regenen,hopelijk wordt het vandaag een beetje beter,het lijkt hier wel belgie.(en daar schijnt het al terug lente te zijn)
o.k.dan maar een weekje wachten met snoeien en frezen wegens ontoegankelijkheid van onze tuin,deze grond kleeft zo hard dat het onbegonnen werk is daar nu iets te willen aan doen.we gaan dus maar een weekje nietsen.
hier zijn we dan eindelijk weer met een berichtje uit rodos,door al mijn werkzaamheden was ik al tevreden dat ik af en toe de krant kon lezen op internet,maar genoeg gepermiteerd,hier gaan we weer.
drie weken geleden,veel later dan voorzien was het zover,de studio en carport waren afgewerkt,claire direkt aan het poetsen want de volgende dag kwam een ex.kollega van haar,met vriendin voor 7 dagen op bezoek,eindelijk komen we te weten of mijn nieuw bouwsel bewoonbaar is.
en dat viel nogal mee,rik en vriendin waar zeer tevreden van de accomodatie.
de volgende vrienden die op bezoek kwamen,al direkt de dag nadat rik vertrokken was,waren johnny en nancy,die hadden van belgie hun mounten-bike's meegebracht,en hebben hier fantastische ritjes gemaakt door de bergen.ook zij waren entoesiast over het verblijf.
we zijn nu gerust,we kunnen vrienden onderdak aanbieden,en een aangenaam verblijf.
aangezien we tegen einde november terug in belgie willen zijn is het nu de moment om aan de jaarlijkse onderhoudswerken te beginnen,en dat is een heel lijstje.(bezigheidsterapie!!!!!!!!!)
de fruitbomen moeten gesnoeid en krijgen een winterbemesting. de groentetuin moet opgeruimd en bemest. alles wordt dan gefreesd. het houtwerk van huis en terras heefdt recht op een winterbehandeling met xyladecor. en dan juist voor het vertrek:het zaaien van de thuinbonen!
morgenavond vertrekken we voor een tiental dagen met verlof naar BELGIE!
hopelijk is't in belgie een beetje fris,zoo 21° ongeveer zou mij wel bevallen,we zijn hier op rodos al aan de tweede hittegolf,dit jaar,bezig,en hier is dat enkele weken met temperaturen van 30° à 35°.
voor de rest gaat het hier zijn gangetje,de afwerkingsfase van mijn carport is volop bezig,dus ik kan wel eens een 10 tal dagen zonder werken gebruiken,en 't zal goed doen familie en vrienden eens terug te zien.
hier zijn we eindelijk weer, de werken aan de carport met multi bruikbare bergplaats(kan ook gebruikt worden als noodslaapplaats)zijn hun ruwbouw fase voorbij. de afwerking is begonnen met het bepleisteren van de raam en het deurgat,dan kan de schrijnwerker deze week komen opmeten,en staan de deur en de raam er binnen enkele weken in.ondertussen kan ik binnen met knauf bepleisteren,chappen,en de vloer leggen.
spijtig genoeg moet ik zaterdag voor een tiental dagen naar belgie,mijn wederhelft heeft beslist dat ik verlof nodig heb.hopelijk is dat daar een beetje fatsoenlijk weer!
ik ga hierbij enkele foto's geven van de stand van de werken.
kalimera, sinds vorig weekend aan de karport begonnen. een gedeelte wordt dichtgebouwd(3,5m)en dit wordt dan een ruimte waar we in de winter alle spullen van de tuin en het terras kunnen bergen,we gaan daar ook een zetelbed plaatsen,zodat in geval we bezoek hebben en die hebben een beetje te veel gedronken,of het is te laat geworden,ze kunnen blijven slapen..
aan koken of nieuwe gerechten uitproberen ben ik nog niet toegekomen,dat is voorlopig claire haar werk,die heeft ten andere gisteren gevulde babycallamaar gemaakt,en dat was zeer lekker,volgens onze gasten,(waaronder ook twee grieken,en die kennen er wat van).dus op gebied van eten heb ik hier geen klagen.
zo,ondertussen zij we al terug drie weken in rhodos,wat vliegt de tijd.het lijkt alsof we gisteren klaarstonden om belgie te verlaten,en ondertussen zijn er hier alweer drie weken vervlogen. en wat hebben we zoal uitgericht?
direct begonnen met binnen de slaapkamer en de woonkamer in een nieuw kleurtje te verven.ondertussen waren onze nieuwe meubelen uit belgie toegekomen,en kon ik aan de slag om deze allemaal te monteren.dat nam ook een vijftal dagen in beslag.
dan was het dringend nodig om in de tuin te beginnen,het onkruid kortwieken,frezen,bemesten,zaaien en planten.daarmee zijn we dan vandaag klaargekomen.
nu,vanavond de belangrijkste feestdag van het jaar,PASEN,vieren,dat duurd dan tot volgende week woensdag,waar de paasviering wordt afgesloten met een picnic aan het kerkske van amartos.dan enkel dagen rusten om er terug bovenop te komen,en ik kan eindelijk beginnen aan mijn carport,met studio.
zo,nu zijn we een beetje bijgebeend met de verslaggeving.
't werd tijd dat ik nog eens iets aan mijn blog doe,maar wat wil je,met al die voorbereidingen voor ons vertrek naar griekenland,acht maanden weg is niet niks,dat vraagd toch wel een beetje voorbereiding.
dus,dan nog maar eens een lekker receptje,
een groenteschotel die bij verschillende soorten vlees past.
snij enkele geschilde aardappelen,wortelen,en raapjes in schijfjes,en kook deze samen in een gekruide groentebouillon,voeg na ongeveer zeven min.een in roosjes verdeelde brocolli toe en laat nog een drietal min.meekoken.nu afgieten en in een beboterde ovenschotel doen.
saus:meng 250 cl.groentebouillon en 250 cl.duvelbier en breng aan de kook,bind deze saus met maizena roux,en meng van het vuur af een potje kruidenkaas(type boursin),kruid bij met peper en zout.
giet deze saus over de groente en bestrooi royaal met versgeraspte parmezaan.
plaats deze schotel in een voorverwarmde oven op ongeveer 200°gedurende een 30 tal min.dan nog een tiental min.onder de gril laten gratineren en klaar.
niet dat ik al effe niet meer gekookt heb,maar de laatste tijd niet veel nieuws geprobeert.
daarom dit eenvoudig receptje voor hondshaai,(vroeger zeepaling!) maak een bouillon met een blokje visbouillon en een blokje kruidenbouillon en pocheer hierin de in stukken(5cm.)gesneden vis ongeveer 7 min. houd de vis warm in een voorverwarmde oven (70°)en maak ondertussen de saus met een deel van de visbouillon die je tot de helft laat inkoken,voeg hiebij een flinke scheut room,witte wijn en dille. schenk deze saus royaal over de vis en serveer met een broccoli puree.
kalimera, gisteren een lekkere groententaart gemaakt. een kwart kilo pompoen snijden we in kleine blokjes,ook een grote winterwortel geven we dezelfde behandeling,en een ajuin snipperen we fijn.dit alles plaatsen we,met een beetje water,gedurende een viertal minuutjes in de microgolf,tot de groentjes beetgaar zijn. dan nemen we een ronde taartvorm,en bekleden deze met een plak bladerdeeg,waarvan we de bodem inprikken met een vork. we vullen deze vorm met de groentjes,gekruid met peper,zout,en rojaal oregano,overgieten dit alles met een drietal losgeklopte eieren en plaatsen dit in een voorverwarmde oven,gedurende 40 min.op 200°
hierbij heb ik een restje in stukjes gesneden rundsgebraad in een jagersousje geserveerdt,maar ik denk dat het ook lekker is met het vlees in de taart,of met garnaaltjes?
kalimera, gisteren een intressant gerechtje geprobeerd.
" roggevleugels met groentegratin."
voor de groentegratin:aardappelen,wortelen,erwtjes,ajuin en look.+ één roggevleugel(ong.300 Gr.)per pers.
wortelen fijngesneden aanstoven in de gesnipperde ajuin en look,(in olijfolie natuurlijk)na 15 min.erwten toevoegen. aardappelen koken en grof pureren,en de gestoofde groenten toevoegen.overscheppen in een ovenschotel en bestrooien met chapeluur,leg daarop enkele klontjes boter,en plaats deze onder de gril om te gratineren.
ondertussen de bouillon klaarmaken om de vis te pocheren.neem hiervoor twee visbouillonblokjes en één kruidenbouillonblokje,voeg een beetje zeezout toe,en laat hierin de vis garen.maak met enkele lepels van deze bouillon onder toevoeging van een beetje room en royaal dille een lekkere saus voor de vis.
ik ben blij dat die drukke feestdagen voorbij zijn,met kerst voor negen personen gekookt,gelukkig met nieuwjaar slachts met vier,meer had ook wel gemogen,maar toch,het is een hele drukte. lekkers gemaakt?ja,ik denk het wel,ik vondt een van de bijgerechten bezonder smaakvol,venkel met wortelen in witte wijn;
voor vier personen: een ajuin en enkele teentjes knoflook fijngesneden in een beetje olijfolie aangestoofd,daarbij in julienne gesneden venkelknol en enkele wortelen een tiental minuutjes laten meestoven.nu een glas witte wijn toevoegen,en kruiden met peper,zout en dragon,zachtjes laten stoven tot beetgaar, lekker jong.
één van de volgende dagen geef ik een paar tieps voor een apperitiefhapje!
EN VOOR IK HET VERGEET,
aan allen een goede gezondheid toegewenst voor dit nieuwe jaar, en nog veel leesgenot.
terwijl ik gisteren volop op zolder aan het werk was heeft claire de keuken overgenomen,en ik kan u verzekeren,het was lekker.
stoofpotje van wintergroenten met kalkoenblokjes. 300 gr.kalkoenblokjes gekruid met kippenkruiden aangebakken in ganzevet.het vlees verwijderen,en in dezelfde pot de wintergroenten die in julienne gesneden zijn zachtjes aanstoven.(venkel,wortel,ajuin en een teentje look.) 1/4 liter vlees of groenteboullon toevoegen,en enkele voorgegaarde(micro-golf)aardappeltjes erbij,en alles een 20 tal minuutjes laten sudderen.desgevallend de sous een beetje binden.
kalimera, wat doe je als je snachts wakker wordt en niet meer in slaap raakt?juist,opstaan(in alle stilte)thee maken,computer aanzetten,en een stukje conterfijten voor je blog. zie je?dat zijn al direct de vier eerste lijnen.
ik ben nu volop de menu voor kerstavond aan het samenstellen,een stukje van de familie komt bij ons vieren,we zullen met 9 personen zijn,dat is dus een mooi aantal om voor te koken,nietwaar?
de menu: aperitief met hapjes(garnalen,ganzelever,) voorgerecht:terrine met eend en artichokkenbodems. broccoli soepje met roze zalm. tussengerecht:tongrolletjes met crokantjes. hoofdgerecht:hazenrug met witllof en spruitjes. koffie met een zoetje.
en dat alles home made!!!!
alleen al de voorbereiding en het klaarmaken van dit alles schenkt mij meer genoegen dan het eten ervan,alhoewel,met dit gezelschap kan de avond niet mislukken.
dat is nu al een half jaar dat ik op deze pc met een probleempje zit. als ik een tijdje bezig ben,bevriesd opeens mijn scherm en zit de hele santekraam vast. ik moet dan uitschakelen,(stroomtoevoer afzetten),even wachten,terug opzetten,en dan kan ik weer verder tot de volgende foert.
wat zou dat kunnen zijn? er is reeds tweemaal een technieker langs geweest,maar dat heeft tot nu niet geholpen.