meer moet dat niet zijn leven op het eiland rhodos,onderweg,heen en weer,en af en toe een receptje.
05-01-2006
terug experimenteren in de keuken.
kalimera, gisteren een intressant gerechtje geprobeerd.
" roggevleugels met groentegratin."
voor de groentegratin:aardappelen,wortelen,erwtjes,ajuin en look.+ één roggevleugel(ong.300 Gr.)per pers.
wortelen fijngesneden aanstoven in de gesnipperde ajuin en look,(in olijfolie natuurlijk)na 15 min.erwten toevoegen. aardappelen koken en grof pureren,en de gestoofde groenten toevoegen.overscheppen in een ovenschotel en bestrooien met chapeluur,leg daarop enkele klontjes boter,en plaats deze onder de gril om te gratineren.
ondertussen de bouillon klaarmaken om de vis te pocheren.neem hiervoor twee visbouillonblokjes en één kruidenbouillonblokje,voeg een beetje zeezout toe,en laat hierin de vis garen.maak met enkele lepels van deze bouillon onder toevoeging van een beetje room en royaal dille een lekkere saus voor de vis.
ik ben blij dat die drukke feestdagen voorbij zijn,met kerst voor negen personen gekookt,gelukkig met nieuwjaar slachts met vier,meer had ook wel gemogen,maar toch,het is een hele drukte. lekkers gemaakt?ja,ik denk het wel,ik vondt een van de bijgerechten bezonder smaakvol,venkel met wortelen in witte wijn;
voor vier personen: een ajuin en enkele teentjes knoflook fijngesneden in een beetje olijfolie aangestoofd,daarbij in julienne gesneden venkelknol en enkele wortelen een tiental minuutjes laten meestoven.nu een glas witte wijn toevoegen,en kruiden met peper,zout en dragon,zachtjes laten stoven tot beetgaar, lekker jong.
één van de volgende dagen geef ik een paar tieps voor een apperitiefhapje!
EN VOOR IK HET VERGEET,
aan allen een goede gezondheid toegewenst voor dit nieuwe jaar, en nog veel leesgenot.
terwijl ik gisteren volop op zolder aan het werk was heeft claire de keuken overgenomen,en ik kan u verzekeren,het was lekker.
stoofpotje van wintergroenten met kalkoenblokjes. 300 gr.kalkoenblokjes gekruid met kippenkruiden aangebakken in ganzevet.het vlees verwijderen,en in dezelfde pot de wintergroenten die in julienne gesneden zijn zachtjes aanstoven.(venkel,wortel,ajuin en een teentje look.) 1/4 liter vlees of groenteboullon toevoegen,en enkele voorgegaarde(micro-golf)aardappeltjes erbij,en alles een 20 tal minuutjes laten sudderen.desgevallend de sous een beetje binden.
kalimera, wat doe je als je snachts wakker wordt en niet meer in slaap raakt?juist,opstaan(in alle stilte)thee maken,computer aanzetten,en een stukje conterfijten voor je blog. zie je?dat zijn al direct de vier eerste lijnen.
ik ben nu volop de menu voor kerstavond aan het samenstellen,een stukje van de familie komt bij ons vieren,we zullen met 9 personen zijn,dat is dus een mooi aantal om voor te koken,nietwaar?
de menu: aperitief met hapjes(garnalen,ganzelever,) voorgerecht:terrine met eend en artichokkenbodems. broccoli soepje met roze zalm. tussengerecht:tongrolletjes met crokantjes. hoofdgerecht:hazenrug met witllof en spruitjes. koffie met een zoetje.
en dat alles home made!!!!
alleen al de voorbereiding en het klaarmaken van dit alles schenkt mij meer genoegen dan het eten ervan,alhoewel,met dit gezelschap kan de avond niet mislukken.
dat is nu al een half jaar dat ik op deze pc met een probleempje zit. als ik een tijdje bezig ben,bevriesd opeens mijn scherm en zit de hele santekraam vast. ik moet dan uitschakelen,(stroomtoevoer afzetten),even wachten,terug opzetten,en dan kan ik weer verder tot de volgende foert.
wat zou dat kunnen zijn? er is reeds tweemaal een technieker langs geweest,maar dat heeft tot nu niet geholpen.
kalimera, verkouden man,ik ben verkouden,kon moeilijk ademhalen en ben dan maar opgestaan,kan ik van de gelegenheid gebruik maken om brood te bakken. dat wordt vandaag "woudkorn"
dan,na het ontbijt,de laatste hand leggen aan het issoleren van de zolder,kan ik beginnen aan de afwerking.
vandaag komt er GANS op het menu,'k ga dat klaarmaken in een stoofpotje met wintergroenten,maar daarover mischien meer als de bereiding mij aanstaat.
de kerstdrukte begint weer toe te slaan. gisteren de jacht op de perfecte kerstboom geopend. en dan begint het,waar gaan we die dit jaar zetten? hier in ons nieuwe huis is dat niet simpel,den helft van 't salon moest versleept worden,en dan stel ik deze morgen vast dat het toch niet de juiste plaats was,ze had gisteren avond(nacht)noch maar eens alles versleept en het ding nog een andere plaats gegeven.hopelijk is het nu goed en kan vandaag de versiering van de boom beginnen. ik zal er een fotootje van maken,want,ik moet zeggen ,daar maakt mijn vrouw ieder jaar iets mooi van,ik moet dan wel voor enkele uren verdwijnen,want ik loop dan toch maar in de weg.
toen we nog in limburg woonden had ik samen met een vriend een tweemans kookklub.we kwamen samen,kookten samen of alleen,en experimenteerden in de keuken met de moeilijkste gerechten. dat is iets wat ik nu mis,maar toch blijf ik bezig,nu bijna altijd alleen.
vandaag is dat een recept voor een soepje dat ik gisteren heb uitgeprobeerd,lekker om zoo te eten maar ook goed als basis voor iets feestelijks.
BROCCOLI SOEP
een ajuin,300Gr.wortelen,en een prei,grof gesneden aanstoven in een beetje olijfolie. daarna in roosjes verdeelde broccoli(2 stronken) toevoegen,enkele aardappeltjes schillen en in stukjes gesneden erbij. 2,5 liter water,2 vleesbouillon en 2 groentenbouillonblokjes toevoegen,en gekruid met peper en zout een uurtje zachtjes laten pruttelen. deze soep met de staafmixer zeer fijn mixxen,en klaar is kees,alléé de soep. wil je ze een feestelijke tint geven,voeg dan room toe,en naar believen: in blokjes gesneden verse zalm,of zeewolf,of een andere stevige vissoort.
ben dan maar op de zolder begonnen,nog niet met de afwerking,maar wel met de afbraak. de vorige eigenaar dacht op dat klein zolderke nog twee slaapkamertjes bij te maken en had reeds een scheidingsmuur gemaakt,alsook de constructie voor het plafond,en een gedeelte van het plafond. dit alles moet afgebroken,alvoor ik kan beginnen met het aanbrengen van de isolatie.
alléé,aan de slag!
jasou,petros.
p.s. ik zag daar ineens dat ik uit een bepaalde hoek een foto kon maken van de toren van het gemeentehuis,met het kruis en de haan van de kerktoren.(zie hierboven!)
ik heb het weer. ben ik hier,denk ik aan daar,en ben ik daar denk ik af en toe aan hier,alleen,aan daar denken is gewoonlijk met meer zon dan aan hier. 't zal wel aan mij liggen zeker?
via velt(vereniging ecologische land en tuinbouw)kennis gemaakt met de "groentekorf". die gaan we vandaag voor de éérste keer afhalen. tot hiertoe kochten we biogroenten in de supermarkt,en ik kan u verzekeren,de smaak is fantastisch.biowortelen hebben een wortelsmaak om maar één voorbeeldke te geven. het koken zal dus net worden zoals in rhodos met groenten uit mijnen hof . vandaag maak ik al zeker een potje soep,welke?dat hangd af van de groenten die in de korf zullen zitten. dus,lieve vrienden :morgen een receptje.
op rhodos geven ze deze lekkere groente(pompoenen)aan de varkens,ik zal daar eens een lekker soepje van maken.
nodig:2ooGr.24 uur geweekte kikkererwten,1Kg.pompoen in blokjes gesneden,1 grote ajuin,twee teentjes look,en 2OOGr.gerookte spekblokjes(uitgebakken)
bereiding:laat de ui en de look,fijngesneden,zachtjes aanstoven in een beetje olijfolie.voeg daarbij de pompoen en de kikkererwten,zet dit alles onder water en breng aan de kook,laat dan op een zacht vuurtje garen. pureer deze soep en voeg dan het gerookt spek toe.
witloof met gerookte zalm, witloof met gerookte zalm.
ik heb een overheerlijk gerechtje gevonden,en klaargemaakt,ik wil u het recept niet onthouden:
stoof volle grond witloof(één à twéé)stronkjes per persoon in een beetje boter,gekruid met peper en zout,op een zacht vuurtje,beetgaar. rol ieder stronkje in een snede(of twéé)gerookte zalm. meng in het stoofvocht van het witloof een royale hoeveelheid verse kaas,en kruid met muscaatnoot. schik de rolletjes in een ovenschotel,en overgiet dit alles met de saus. strooi hierover vers geraspte parmezaan. werk af in de oven onder de gril,gedurende een tiental minuutjes. lekker met een kruidig aardappelpureetje.
kalimera sas. wat lijkt rhodos alweer veraf,en lang geleden. sinds 14 november terug hier in middelkerke,van nog enkele prachtige najaarsdagen genoten,veel gewandeld,en het ziet er naar uit dat we pardoes in de winter gaan vallen.
we hebben afgelopen maandag op een kleine receptie,aangeboden door het gemeentebestuur,kennis gemaakt met burgemeester en schepenen.het was de verwelkoming van de nieuwe middelkerkenaren. deze mensen hebben ons info gegeven wat betreft hun job in het bestuur en hun plannen naar de toekomst.zeer intressant en verhelderend.
het wordt nu ook tijd dat ik hier in de keuken eens een beetje ga experimenteren,kwestie van het koken niet ontwend te worden.
dat is iets voor de komende weken,je leest er nog meer van.
een wortel,een beetje bleekselder en een prei injulienne gesneden,gekruid met peper en zout op een zacht vuurtje laten stoven. zeewolffilets en scampi's in blokjes snijden en enkele minuten aanbakken,gekruid met peper,zout en zachte kerriepoeder. de vis in een ovenschotel,en de gestoofde groenten erover. deglasseer de vispan met visboullon en witte wijn,laat even inkoken,kruid met peper en zout en een beetje kerrie,en bind dit mengsel,giet het dan over de visschotel en plaats deze een tiental minuutjes in een warme oven(190°). serveren met aardappelpuréé. kali orexi,ke kalinixta petros.
ik begin dat hier al terug gewend te worden,vandaag bezoek gehad van onze grieks-belgische en italjaans-belgische vrienden.meteen de gelegenheid om eens lekker te koken.
na een fikse frisse wandeling op een zonnige dijk,een lekkere duvel in het cassino,en dan huiswaarts voor een lekker dinéétje.
morgen maar weer een beetje werken,er moet nog een gedeelte van de zolder geisoleerd worden,en bekleed,ik weet nog niet hoe,of met wat.
ik moet wel trachten dit werk te klaren voor de feestdagen,daar wij een extra slaapkamer nodig hebben,maar niet geklaagd,werken nondedju.
hier zijn we dan weer,maar koud dat da hier is jong,koud! ik was bijna vergeten dat ik nog eens iets aan mijn blog moet toevoegen. na een zéér rustige overvaart van rhodos naar pireus,en dan van patras naar ancona,waar we zaterdag voormiddag rond elf uur toekwamen,hadden we dan een ritje voor de boeg van ongeveer 600 km.tot stans,zwitserland,waar we gingen overnachten.na een lekker dineetje,een overheerlijk wildmenu,zijn we dan na een korte wandeming gaan slapen. de volgende morgen,zondag,zijn we na het ontbijt,omstreeks 7 uur vertrokken voor de laatste 800 Km.huiswaarts waar we na de middag rond vier uur zijn toegekomen.de rit was zoo kalm dat we 's avonds nog eens lekker zijn gaan eten in middelkerke. kunnen we nu weer met de belgische keuken experimenteren.
het is zover,we gaan de auto laden,gelukkig kunnen de achterzetels platgelegd,want we hebben de laatste dag nog zoveel geschenken bekomen,dat ik niet juist weet of het allemaal wel meekan.
ik heb ook de zaken van mijn zus mee te nemen,die huurde tot deze zomer een appartement hier in het dorp,maar door ziekte van mijn schoonbroer hebben ze dit moeten opgeven,en moet ik een deel van hun bezittingen mee terugnemen naar belgie.
voor ons verhuizen we vandaag:olijfolie,metaxa wijn ,souma,appelsienen,citroenen,tomaten,aubergines witte kolen,enkele dozen voor Paul Pot,en enkele dozen voor Tasso.(nee,wij zijn geen turken,maar de geladen auto trekt er wel op.en niets slecht over de turken,maar hun systeem van reizen heb ik wel gekopieerd.)
zo,de volgende belevenissen vermelden we wel volgende week maandag,wanner we in belgie zijn,tot dan.