meer moet dat niet zijn leven op het eiland rhodos,onderweg,heen en weer,en af en toe een receptje.
27-11-2005
varkenskost!
kalimera sas,
op rhodos geven ze deze lekkere groente(pompoenen)aan de varkens,ik zal daar eens een lekker soepje van maken.
nodig:2ooGr.24 uur geweekte kikkererwten,1Kg.pompoen in blokjes gesneden,1 grote ajuin,twee teentjes look,en 2OOGr.gerookte spekblokjes(uitgebakken)
bereiding:laat de ui en de look,fijngesneden,zachtjes aanstoven in een beetje olijfolie.voeg daarbij de pompoen en de kikkererwten,zet dit alles onder water en breng aan de kook,laat dan op een zacht vuurtje garen. pureer deze soep en voeg dan het gerookt spek toe.
witloof met gerookte zalm, witloof met gerookte zalm.
ik heb een overheerlijk gerechtje gevonden,en klaargemaakt,ik wil u het recept niet onthouden:
stoof volle grond witloof(één à twéé)stronkjes per persoon in een beetje boter,gekruid met peper en zout,op een zacht vuurtje,beetgaar. rol ieder stronkje in een snede(of twéé)gerookte zalm. meng in het stoofvocht van het witloof een royale hoeveelheid verse kaas,en kruid met muscaatnoot. schik de rolletjes in een ovenschotel,en overgiet dit alles met de saus. strooi hierover vers geraspte parmezaan. werk af in de oven onder de gril,gedurende een tiental minuutjes. lekker met een kruidig aardappelpureetje.
kalimera sas. wat lijkt rhodos alweer veraf,en lang geleden. sinds 14 november terug hier in middelkerke,van nog enkele prachtige najaarsdagen genoten,veel gewandeld,en het ziet er naar uit dat we pardoes in de winter gaan vallen.
we hebben afgelopen maandag op een kleine receptie,aangeboden door het gemeentebestuur,kennis gemaakt met burgemeester en schepenen.het was de verwelkoming van de nieuwe middelkerkenaren. deze mensen hebben ons info gegeven wat betreft hun job in het bestuur en hun plannen naar de toekomst.zeer intressant en verhelderend.
het wordt nu ook tijd dat ik hier in de keuken eens een beetje ga experimenteren,kwestie van het koken niet ontwend te worden.
dat is iets voor de komende weken,je leest er nog meer van.
een wortel,een beetje bleekselder en een prei injulienne gesneden,gekruid met peper en zout op een zacht vuurtje laten stoven. zeewolffilets en scampi's in blokjes snijden en enkele minuten aanbakken,gekruid met peper,zout en zachte kerriepoeder. de vis in een ovenschotel,en de gestoofde groenten erover. deglasseer de vispan met visboullon en witte wijn,laat even inkoken,kruid met peper en zout en een beetje kerrie,en bind dit mengsel,giet het dan over de visschotel en plaats deze een tiental minuutjes in een warme oven(190°). serveren met aardappelpuréé. kali orexi,ke kalinixta petros.
ik begin dat hier al terug gewend te worden,vandaag bezoek gehad van onze grieks-belgische en italjaans-belgische vrienden.meteen de gelegenheid om eens lekker te koken.
na een fikse frisse wandeling op een zonnige dijk,een lekkere duvel in het cassino,en dan huiswaarts voor een lekker dinéétje.
morgen maar weer een beetje werken,er moet nog een gedeelte van de zolder geisoleerd worden,en bekleed,ik weet nog niet hoe,of met wat.
ik moet wel trachten dit werk te klaren voor de feestdagen,daar wij een extra slaapkamer nodig hebben,maar niet geklaagd,werken nondedju.
hier zijn we dan weer,maar koud dat da hier is jong,koud! ik was bijna vergeten dat ik nog eens iets aan mijn blog moet toevoegen. na een zéér rustige overvaart van rhodos naar pireus,en dan van patras naar ancona,waar we zaterdag voormiddag rond elf uur toekwamen,hadden we dan een ritje voor de boeg van ongeveer 600 km.tot stans,zwitserland,waar we gingen overnachten.na een lekker dineetje,een overheerlijk wildmenu,zijn we dan na een korte wandeming gaan slapen. de volgende morgen,zondag,zijn we na het ontbijt,omstreeks 7 uur vertrokken voor de laatste 800 Km.huiswaarts waar we na de middag rond vier uur zijn toegekomen.de rit was zoo kalm dat we 's avonds nog eens lekker zijn gaan eten in middelkerke. kunnen we nu weer met de belgische keuken experimenteren.
het is zover,we gaan de auto laden,gelukkig kunnen de achterzetels platgelegd,want we hebben de laatste dag nog zoveel geschenken bekomen,dat ik niet juist weet of het allemaal wel meekan.
ik heb ook de zaken van mijn zus mee te nemen,die huurde tot deze zomer een appartement hier in het dorp,maar door ziekte van mijn schoonbroer hebben ze dit moeten opgeven,en moet ik een deel van hun bezittingen mee terugnemen naar belgie.
voor ons verhuizen we vandaag:olijfolie,metaxa wijn ,souma,appelsienen,citroenen,tomaten,aubergines witte kolen,enkele dozen voor Paul Pot,en enkele dozen voor Tasso.(nee,wij zijn geen turken,maar de geladen auto trekt er wel op.en niets slecht over de turken,maar hun systeem van reizen heb ik wel gekopieerd.)
zo,de volgende belevenissen vermelden we wel volgende week maandag,wanner we in belgie zijn,tot dan.
kalispera, ik zag vandaag onze bezoekersteller op meer dan 300 staan.ik dacht,dedju,das straf,de vrienden blijven precies geintresseerd,er komen er zelfs nog bij.vandaag nog een maailtje gekregen van een lezer uit ergens in zuid frankrijk,heel tof. straks wordt ik nog wereldberoemd. vandaag een toffe dag gehad,het was hier terug hoogzomer.daarom maar rustig de tuin gefreesd,enkele bomen gesnoeid,citroenen en appelsienen geplukt om mee te nemen naar belgie.en morgen in de tuin van een vriend(we hebben hier niets anders)nog enkele killootjes tomaten en wat prinsesseboontjes gaan plukken. die ons weten wonen kunnen gerust eens langs komen,vanaf volgende week maandag,de souma staat klaar met een beetje mezzé.
vandaag druk bezig geweest,de dag begon met een bezoekje aan de bank en aan onze advocaat,de verkeersbelasting voor volgend jaar moet betaald,maar daarvoor mogen we morgen nog eens teruggaan.het tijdsverbruik voor zulke zaken ligd hier een klein beetje anders dan in belgie,heen en weer rijden naar de stad ,ongeveer 46 Km.,enkel,duurd hier al vlug twee uur,parkeren in de stad tijdens de kantooruren is bijna onmogelijk,en als we dan een plaatsje gevonden hebben,moeten we de rest dan maar te voet afleggen. terug thuis ben ik begonnen,dik tegen mijn goesting,de groentenplanten te verwijderen,deze dragen nog zoveel vruchten dat het echt erg is deze te verwijderen,maar ja wat moet,moet. en dan morgen de frees der in,alles goed verluchten,een beetje winterbemesting en klaar is petros. dan nog een beetje verven,en beginnen met de winterberging.
kalispera sas. alles veranderd,het weer,de natuur,en wij van de middelandse- naar de noordzee. en ik heb er geen spijt van. we zien de vrienden terug,en ik wil in oostende naar het concert van "vaya con dios". en dan veranderd verdomme ook noch de lucht van stralend blauw naar grijs bewolkt .(alhoewel dat ook niet mis is) kalinicta,petros.
een poosje geleden, een bevriend koppel van ons,beslist om hun 25 jarig huwelijksjubileum in griekenland te vieren,en vraagd ons of wij een goed hottelletje kennnen.
dus,het wordt rhodos.
direct de eerste dag leren ze met ons enkele van onze griekse vrienden kennen,en natuurlijk loopt het 's avonds een beetje uit de hand.(koppel vrienden zijn lustige limburgers!)
de volgende morgen vraagd E.;zeg P.van gisteren avond herinner ik mij nog enkel:kosta,michalis,manolis,en kiriakos.maar wie was ook weer MYTHOS,?
mythos is grieks bier kallinicta sas.(allemaal ne goeien avond.)
kalimera. het regent,ze zeggen hier dat het goed is voor de olijven die kortelings worden geoogst. ik weet het nog niet zoo zeker maar ik weet zeker dat je er nat van wordt. al bij al is dat wel plezierig dan zijn we al een beetje voorbereid op het normale weer in belgie. en ik kan ook eens een dagje zalig niets doen en een beetje de literator spelen. straks een eenvoudig pastaatje maken en een rundsstoofpotje maken voor morgen. 't valt dus best mee,zo een regendagje. 'k zal volgende keer het receptje geven voor het stoofpotje,als het een beetje meevalt. jasou
al enkel dagen zeer mooi maar ook zeer koud weer,de temperatuur daald snachts tot 12°.das verdekke fris voor de tijd van't jaar.zeker omdat ik gisteren en vandaag twéémaal per dag de beton voor de car-port moet bewateren omdat die niet te vlug zou opdrogen.
ik heb een lekker roereitje gemaakt; snij enkele kleine aubergines in schijfjes,een kleine paprika in reepjes en enkele tomaten in feine blokjes,kruiden met peper en zout en kruidenmix(zeer fijn)en laat dit alles zachtjes stoven in een flinke scheut olijfolie. voeg hierbij enkele duchtig geklutste eieren toe en roeren maar,wanneer klaar serveren met enkele sneden zwart brood.
zullen we dan maar eens ons vertrek voorberijden? volgende maand is het zover,op 10 november schepen we in op de "BLUE STAR". dan begint het eerste deel van onze reis naar de winter. deze super ferry brengt ons tijdens de nacht naar de haven van pereus(athene)waar we smorgens na het ontbijt zullen toekomen. dan gaat het voor een korte rit van ongeveer 235 Km. naar de haven van patras. we schepen daar in op de "SUPER FAST" ferry naar ancona(italie) waar we de volgende dag uitgeslapen en uitgerust toekomen. en dan begint het echte werk. stoppen we via bologna,milaan ,como,in italie en vervolgens luzern in zwitserland stoppen we in stans voor een overnachting,dit ritje bedraagd zo ongeveer 661 Km. en dan de laatste trip; via bazel ,strasbourg,luxemburg,brussel naar middelkerke waar we na een kleine 780 Km. zullen thuiskomen,hopelijk vinden we nog een restaurantje open waar we nog even lekker kunnen gaan eten om te bekomen van onze trip.
vandaag geen receptje ,dat zal voor morgen zijn;roerei met aubergine, paprika,en tomaat.
juist 2 dagen motorgeronk achter de rug,oorzaak? grondwerken tot uitbreiding van de tuin,waarvoor we een lagergelegen terras,dat nog bezaaid was met rotsblokken,moesten laten opruimen. dat wordt onze latere moestuin.de grootse rotsen zijn machinaal verwijderd maar nu moet ik er nog de kleinere met de hand vantussen halen,wat nog een hele opdracht wordt. dan hebben we ook nog een stuk van 8mx3.7m laten afgraven,daar wordt dan een betonnetje van een 20 tal cm. gegoten en kan ik dan volgend jaar een karport met berging maken.dat is dus gegarandeerd ammussement voor volgend jaar. nog even vlug een receptje voor een winterslaatje,gisteren getest!
lachanosalat;
een wortel,fijngeraspt vermengen met citroensap en lookpoeder,daarbij een in blokjes gesneden appel toevoegen.
bij mayonais verse fijn gesneden dille,currypoeder,en comijn toevoegen.
nu een stuk witte kool zeer fijn snijden en daarbij het wortelmengsel en het mayonaise mengsel toevoegen,ook rozijntjes horen erbij,en dan dit alles goed vermengen.plaats afgedekt een uurtje in de koelkast en dien op als vegetarische maaltijdsalade,zeer lekker met een stukje stevig roggebrood.
ik kocht hier enkele jaren(4à5?)geleden een fruitboompje waarvan ik na aankoop al snel de naam was vergeten.toen die vorig jaar zijn eerste welriekende vruchtjes begon te geven dachten we,nu zal er hier wel ergens iemand zijn die deze vrucht kent,maar nee nog niet.
dit jaar,nog meer vruchten en groter van formaat,komt me daar ne garagist die in australie geleefd heeft de oplossing leveren,"ouwawa"in het africaans,coucouja,of maracouja in het nederlands.deze zou volgens internet info uit de familie van de passieflora komen.
darom een kleine beschrijving;de boom is nu ongeveeer 1m90 hoog,laagstam,bolvormige kruin,met bruin-roodgroene bladeren,takken groeien in alle richtingen. de vruchten zijn peervormig,hebben een gele kleur,en zijn ongeveer de grote van een ei.zeer sterke reuk en aroma,en zijn heel lekker in een fruitkoktaail.
als iemand iets meer afweet van deze vrucht zou ik dat wel graag willen te weten komen.
nu nog vlug een pastareceptje;
fruit een beetje ui en knoflook in olijfolie,voeg daarbij grof gesneden champignons,en laat dit enkele minuten zachtjes stoven.doop dait alles met een glas witte wijn en flink wat room,laat aan de kook komen,en even inkoken.kruid dit met peper,zout en fijngesneden vers venkelkruid.v oeg hierbij voorgekookte mosseltjes(uit de schelp) en verse noordzee garnalen, en werk af met vers grof geraspte parmezaan.heerlijk bij alle soorten pasta!
vlug aan tafel en smakelijk eten,jasou.(dag in't grieks)