meer moet dat niet zijn leven op het eiland rhodos,onderweg,heen en weer,en af en toe een receptje.
03-11-2005
weer of geen weer!
kalimera. het regent,ze zeggen hier dat het goed is voor de olijven die kortelings worden geoogst. ik weet het nog niet zoo zeker maar ik weet zeker dat je er nat van wordt. al bij al is dat wel plezierig dan zijn we al een beetje voorbereid op het normale weer in belgie. en ik kan ook eens een dagje zalig niets doen en een beetje de literator spelen. straks een eenvoudig pastaatje maken en een rundsstoofpotje maken voor morgen. 't valt dus best mee,zo een regendagje. 'k zal volgende keer het receptje geven voor het stoofpotje,als het een beetje meevalt. jasou
al enkel dagen zeer mooi maar ook zeer koud weer,de temperatuur daald snachts tot 12°.das verdekke fris voor de tijd van't jaar.zeker omdat ik gisteren en vandaag twéémaal per dag de beton voor de car-port moet bewateren omdat die niet te vlug zou opdrogen.
ik heb een lekker roereitje gemaakt; snij enkele kleine aubergines in schijfjes,een kleine paprika in reepjes en enkele tomaten in feine blokjes,kruiden met peper en zout en kruidenmix(zeer fijn)en laat dit alles zachtjes stoven in een flinke scheut olijfolie. voeg hierbij enkele duchtig geklutste eieren toe en roeren maar,wanneer klaar serveren met enkele sneden zwart brood.
zullen we dan maar eens ons vertrek voorberijden? volgende maand is het zover,op 10 november schepen we in op de "BLUE STAR". dan begint het eerste deel van onze reis naar de winter. deze super ferry brengt ons tijdens de nacht naar de haven van pereus(athene)waar we smorgens na het ontbijt zullen toekomen. dan gaat het voor een korte rit van ongeveer 235 Km. naar de haven van patras. we schepen daar in op de "SUPER FAST" ferry naar ancona(italie) waar we de volgende dag uitgeslapen en uitgerust toekomen. en dan begint het echte werk. stoppen we via bologna,milaan ,como,in italie en vervolgens luzern in zwitserland stoppen we in stans voor een overnachting,dit ritje bedraagd zo ongeveer 661 Km. en dan de laatste trip; via bazel ,strasbourg,luxemburg,brussel naar middelkerke waar we na een kleine 780 Km. zullen thuiskomen,hopelijk vinden we nog een restaurantje open waar we nog even lekker kunnen gaan eten om te bekomen van onze trip.
vandaag geen receptje ,dat zal voor morgen zijn;roerei met aubergine, paprika,en tomaat.
juist 2 dagen motorgeronk achter de rug,oorzaak? grondwerken tot uitbreiding van de tuin,waarvoor we een lagergelegen terras,dat nog bezaaid was met rotsblokken,moesten laten opruimen. dat wordt onze latere moestuin.de grootse rotsen zijn machinaal verwijderd maar nu moet ik er nog de kleinere met de hand vantussen halen,wat nog een hele opdracht wordt. dan hebben we ook nog een stuk van 8mx3.7m laten afgraven,daar wordt dan een betonnetje van een 20 tal cm. gegoten en kan ik dan volgend jaar een karport met berging maken.dat is dus gegarandeerd ammussement voor volgend jaar. nog even vlug een receptje voor een winterslaatje,gisteren getest!
lachanosalat;
een wortel,fijngeraspt vermengen met citroensap en lookpoeder,daarbij een in blokjes gesneden appel toevoegen.
bij mayonais verse fijn gesneden dille,currypoeder,en comijn toevoegen.
nu een stuk witte kool zeer fijn snijden en daarbij het wortelmengsel en het mayonaise mengsel toevoegen,ook rozijntjes horen erbij,en dan dit alles goed vermengen.plaats afgedekt een uurtje in de koelkast en dien op als vegetarische maaltijdsalade,zeer lekker met een stukje stevig roggebrood.
ik kocht hier enkele jaren(4à5?)geleden een fruitboompje waarvan ik na aankoop al snel de naam was vergeten.toen die vorig jaar zijn eerste welriekende vruchtjes begon te geven dachten we,nu zal er hier wel ergens iemand zijn die deze vrucht kent,maar nee nog niet.
dit jaar,nog meer vruchten en groter van formaat,komt me daar ne garagist die in australie geleefd heeft de oplossing leveren,"ouwawa"in het africaans,coucouja,of maracouja in het nederlands.deze zou volgens internet info uit de familie van de passieflora komen.
darom een kleine beschrijving;de boom is nu ongeveeer 1m90 hoog,laagstam,bolvormige kruin,met bruin-roodgroene bladeren,takken groeien in alle richtingen. de vruchten zijn peervormig,hebben een gele kleur,en zijn ongeveer de grote van een ei.zeer sterke reuk en aroma,en zijn heel lekker in een fruitkoktaail.
als iemand iets meer afweet van deze vrucht zou ik dat wel graag willen te weten komen.
nu nog vlug een pastareceptje;
fruit een beetje ui en knoflook in olijfolie,voeg daarbij grof gesneden champignons,en laat dit enkele minuten zachtjes stoven.doop dait alles met een glas witte wijn en flink wat room,laat aan de kook komen,en even inkoken.kruid dit met peper,zout en fijngesneden vers venkelkruid.v oeg hierbij voorgekookte mosseltjes(uit de schelp) en verse noordzee garnalen, en werk af met vers grof geraspte parmezaan.heerlijk bij alle soorten pasta!
vlug aan tafel en smakelijk eten,jasou.(dag in't grieks)
het begint hier zo een beetje op zijn laatste poten te lopen,op 10 november vertrekken we terug naar belgie waar we op 14.11 gezond en wel willen aankomen.maar éérst zal er hier een beetje moeten gewerkt worden.het schrijnwerk moet geverfd,dat is toch wel snel enkele(4à5)dagen werk. dan moeten de olijven geplukt worden en naar de pers gebracht.de tuin moet gefreesd worden.en we moeten inkopen gaan doen,alle zaken die we van hier meenemen naar belgie zoals;olijfolie(rechtstreeks van de producent,ik heb zelf niet genoeg)metaxa,souma,zeezout.
dat is dus wel een hoopje te doen.
toch wil ik u nog een typisch grieks receptje meegeven,lichtjes aan gepast;GEMISTA; lekker gevulde paprika en tomaat(niet in de oven maar in de stoofpot) neem rundsgehakt,een fijngesneden uitje,4à5 teentjes knoflook en bak dit alles samen onder voortdurend roeren.voeg peper,zout,gemengde kruiden en royaal oregano toe.voeg ook voorgekookte rijst toe.samen 10 min.laten pruttelen en de vulling is klaar. neem nu enkele tomaten,onthoofd die en haal de ingewanden er uit(fijnsnijden en bijhouden)doe het zelfde met de paprika's(ingewanden weggooien) vermeng het vruchtvlees van de tomaten met een fijngesneden uitje en knoflook,kruid met peper en zouten royaal oregano.voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat deze een half uurtje inkoken,voeg dan de gevulde tomaten en paprika toe en laat dit alles zachtjes stoven,ongeveer een half uurtje. nu alleen nog opeten,SMAKELIJK.
de vorige keer begon ik hier al te zagen over"we gaan naar de winter"was me dat twéé dagen later al terug hoogzomerweer.het kabbelt hier rustig verder met een temperatuurtje van om en bij de 26°(en hoger).echt ideaal zwemweer,wat we dan ookdagelijks doen. al diegene die in ons gastenboek een steuntje hebben achtergelaten zou ik met deze willen bedanken,wat begonnen was als een opwelling('k zal hier ook zo eens iets maken) begint me hoe langer hoe meer te intresseren.spijtig genoeg kan ik nog niet de foto's die ik wil plaatsen uitvoeren daar we hier met een antieke inbelverbinding zitten en het plaatsen een eeuwigheid duurd,maar geen erg,binnen een maand zijn we terug in belgie en ka ik mijn fotoagressie kwijt. helaas vandaag geen cullinair experiment daar ik de afgelopen periode geen tijd (pre-pensioen)had. volgende keer vast een nieuw receptje.
ik denk dat we hier stilaan op weg gaan naar de winter,deze morgen wakkergeworden van het lawaai van stevige rukwinden.het was zwaar bewolkt,dus maar direct alles wat niet nat mag worden,kussens en tuinstoelen,opgeruimd en binnen gebracht. juist op tijd,want er is me hier een onweertje losgebarsten dat horen en zien verging. dat heeft dan weer het voordeel dat we enkele dagen bewateren uitsparen,ik heb het altijd gezegd;aan iedeer type weer is een goede kant,zoals nu;waterbesparing.
deze week een nieuw gerechtje uitgeprobeerd,intresse? hier volgd het recept:
neem enkele paprika's,enkele aubergines en enkele ajuinen en leg deze op de gril tot ze aan alle kanten zijn zwartgeblakerd. verwijder de zwarte schillen en snij alles in reepjes,vermeng met olijfolie en voeg peper en zout toe. doe dit alles in een ovenvaste schotel en bedek de groenten met één centimeter dikke laag geplette feta kaas.zet dit onder de bovengril gedurende ongeveer 8 minuten,en dien warm op met een stukje brood,heerlijk met een glaasje retsina,smakelijk!
één van de volgende dagen nog wel meer lekkere probeerseltjes.
hoewel het plezierig was eens terug in belgie te zijn,en zeer belangrijk,de vrienden terug te zien ,deed het toch weer goed terug in rhodos te zijn.de terugreis was zeer rustig,met een overnachting in stans,zwitserland,en daarna enkele rustige dagen in de peleponesos,waar ik later een woordje wil aan wijden,zitten we hier terug rustig op onze berg te genieten van het landschap en van mijn kookexperimenten.zin om eens te proeven?o.k.hier gaan we; mezé van groentjes,fetakaas en garnalen(of mosselen)
een in julienne gesneden ajuin,paprika,courgetje en enkele teentjes look aanstoven in olijfolie,na enkele minuten enkel fijngesneden tomaten toevoegen en alles kruiden met zout ,peper, en roaal oregano.6à7 minuutjes stoven,garnaaltjes (of voorgekookte mosseltjes toevoegen)na 2à3 minuten al het spul in een ovenschoteltje,bedekken met één centimeter dikke laag verkruimelde feta,en dit alles een 8 tal minuutjes onder de ovengril. Lekker?laat eens iets weten in mijn gastenboek.
Na een zeer goede overvaart van rhodos naar Athene,en vervolgens van Patras naar Ancona,met een zeer lekkere keuken en vriendelijke bediening,aan boord van de superfast VII,zijn we een 500tal km. verder aan het Comomeer gestopt om daar een dagje op onze positieven te komen. zaterdag morgen zijn we dan rond 9 uur verder gereden via Lugano,richting Bazel.maar toen liep het mis.een viertal km. voor de Goddart tunnel stilstaand verkeer,en stapvoets aanschuiven naar de tunnel.2à3 uur verloren,echter één positieve kant:voor het eerst in vier maanden eindelijk een beetje regen gezien. de rest van de reis via de franse autowegen (waar wij ruim hebben bijgedragen aan de franse staatskas)verliep zeer voorspoedig,zodat we beslisten om maar ineens naar huis te rijden,zonder bijkomende(geplande) overnachting.Na 98O km.'s avonds om 9h30 thuisgekomen.
starten de voorbereidingen om morgen naar belgie te vertrekken,voor enkele weekjes verlof. nemen morgen de blue-star naar Pireus,en dan overmorgen met de superfast van patras naar ancona. van ancona gaat hat dan via Como(2 dagen rust) naar belgie,waar we zondag hopen aan te komen.
vandaag word door de folklore en zanggroep van het dorp lazarus gevierd.dan gaat men van huis tot huis,men zingd de tradisionele liederen,en een van de jongeren,gekroond met bloemen,vertolkd de rol van lazarus. vanop de stoep van het huis worden bloemen rondgestrooid.men verwachtt dan ook een kleine financiele bijdrage vvor de werking van de folkloregroep,wat met veel plezier wordt gegeven.
ik denk er ernstig over na om in de toekomst,zo over ongeveer 30 jaar,wanneer het internet zal zijn uitgevonden,nen hoop zever wereldwijd te verkondigen. is da geen goed gedacht?