Biologisch Dynamisch Ecologisch Tuinieren Maria THUN
.
NAMISC
•
20-10-2014 HEELAL
AARDE draait om haar AS in 24 uur MAAN draait rond de AARDE in 27 dagen 07 uur 43 min 12 sec [27,321661 dagen] , AARDE MAAN draaien om de ZON in 365 dagen 05 uur 48 min 45,2 sec ZON(=STER) PLANETEN (MERCURIUS VENUS AARDE MAAN MARS JUPITER SATURNUS URANUS NEPTUNUS PLUTO) vormen ons ZONNESTELSEL en draaien om de AS van ons MELKWEGSTELSEL(=verzamelig van miljarden STERREN) in 200 miljoen jaren. Miljarden MELKWEGSTELSELS vormen ons HEELAL AARDE AP PE AH PH MAAN DM KM MAANFAZEN PLANETEN MERCURIUS VENUS MARS JUPITER SATURNUS URANUS NEPTUNIUS PLUTO ZON ZONNESTELSEL STER DIERENRIEM - 11 12 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 STERRENHEMEL STERRENSTELSEL MELKWEGSTELSEL HEELAL
10-10-2014 GELEZEN op - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is volop bezig met het testen van Orion, de opvolger van de spaceshuttle. Met het ruimtetuig kunnen astronauten verder reizen in de ruimte dan ooit tevoren. Vooraleer er effectief mensen aan boord kunnen komen, wordt het toestel leeg in de ruimte getest.
20-10-2014 GELEZEN op - De komeet Siding Spring is zondagavond op korte afstand langs de planeet Mars gevlogen. De komeet naderde de rode planeet tot op 140.000 kilometer, een derde van de afstand tussen de aarde en de maan. Toen de afstand het kleinst was, om 20.27 uur, had de komeet een snelheid van 203.000 kilometer per uur in verhouding tot Mars. Dat meldt de NASA. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de wetenschap dat een komeet een planeet zo dichtbij nadert. "We zijn allemaal zeer enthousiast", zegt Guy Webster van het Jet Propulsion Laboratory van het ruimtevaartagentschap van de VS. De NASA bracht voor de ongewone gebeurtenis ruimtesondes, telescopen en Mars-voertuigen in stelling. Wetenschapper willen op die manier belangrijke gegevens verzamelen: over de samenstelling van kometen, die overblijfsels zijn van het ontstaan van ons zonnestelsel, maar ook over de wisselwerking tussen de atmosfeer van Mars en haar omgeving. De komeet met de wetenschappelijke benaming C/2013 A1 stamt uit de zogenaamde Oortwolk. Dit verre gebied in het heelal is sinds het ontstaan van het planetenstelsel nauwelijks veranderd. De ontdekker van de komeet is Robert H. McNaught in het Siding Spring Observatorium in Australië. Minstens 16 apparaten in het heelal en op Mars zijn volgens de NASA betrokken bij de analyse, onder meer Mars-verkenner Curiosity en ruimtetelescoop Hubble. Ook ruimtesonde Maven, die kortgeleden Mars bereikte, wordt ingezet. De eerste gegevens en beelden over het voorblijvliegen van de komeet worden volgens Webster later vandaag verwacht.