• Na twee succesvolle reeksen TOURNéE GéNéRALE ondernemen notoire BIERkenners JEAN BLAUTE en RAY COKES opnieuw een culinaire ontdekkingstocht. In de derde reeks van TOURNéE GéNéRALE gaan JEAN en RAY op zoek naar trends en tradities in onze rijke en steeds levendigere BIERcultuur. Deze keer treden ze in het spoor van de trappisten. Het vertrekpunt ligt in Nederland en op hun weg naar Noord-Frankrijk komen ze langs de meest markante plaatsen die er voor BIERminnaars in de Lage Landen te vinden zijn. JEAN en RAY trachten het geheim van de brouwende trappisten te ontsluieren en gaan op zoek naar de roots van het Belgische BIER. Tegelijk houden ze de ogen open voor nieuwe smaken en innoverende BIERconcepten, want de Belgische BIERcultuur is meer dan ooit volop in beweging. Onderweg ontmoeten ze gepassioneerde jonge brouwers, creatieve koks with attitude en vooral heel wat interessante vrouwen, die hen nog heel wat kunnen leren over BIER en GASTRONOMIE. 3-1 3-2 3-3 3-4 3-5 3-6 3-7 3-8 3-9 3-10
• Wie dacht dat JEAN BLAUTE en RAY COKES na twee seizoenen niets meer over BIER konden bijleren, heeft het helemaal mis. In TOURNéE GéNéRALE 3 vervolgen ze hun tocht door de trends en tradities van BIERland België en piepen ze zelfs even over de Franse en Nederlandse grens. Ze laten zich met plezier nog eens onderdompelen in de wereld van aroma’s en smaken, ontdekken hoe wetenschappelijk BIER kan zijn en proeven enkele beroemde en minder gekende toppers. Eén ding is duidelijk: er is leven in de brouwerij. Niet alleen duiken er heel wat nieuwe trends op, zoals BIERcocktails en op hout gerijpte BIEREN, maar daarnaast zijn heel wat tradities levendiger dan ooit - denk maar aan het succes van de TRAPPISTEN en het OUD BRUIN. BIER zoals je het nog niet gezien en beleefd hebt, dat is wat je mag verwachten van TOURNéE GéNéRALE 3. Met interessante weetjes en leuke tips voor BIERtrips onder de arm nemen BIERliefhebbers JEAN en RAY de lezer mee op een boeiende roadtrip
• Met die kennis op zak kunnen JEAN en RAY opnieuw op zoek naar de perfecte receptuur voor hun nieuwe eigen BIER PREMIUM TRIPEL De kroon op het werk in het derde seizoen is de creatie van de PREMIUM TRIPEL Het BIER wordt gebrouwen en gebotteld bij • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27.27.00 rodenbach Het is een goudblond gastronomisch BIER dat eeuwenoude brouwtradities met innovatieve hedendaagse brouwtechnieken combineert. PREMIUM TRIPEL is een zachte volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist geeft een wat exotisch fruitaroma en zorgt voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het BIER. De hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma's en zorgt voor een uitstekende bewaring ervan. Het alcoholgehalte van de TOURNéE GéNéRALE PREMIUM TRIPEL bedraagt 8,5 procent. Het BIER kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is vanaf de eerste week van februari te koop bij Delhaize en vanaf midden februari bij de betere BIERhandelaar
In REEKS 1 en 2 van TOURNéE GéNéRALE moesten BROUWERS nog betalen om in beeld te komen. REEKS 3 van het BIERprogramma wordt gemaakt zonder product placement. BIERliefhebbers JEAN BLAUTE en RAY COKES volgen deze keer het spoor van de TRAPPISTEN
• Om het nieuwe seizoen in stijl in te zetten, trakteren JEAN en RAY op straat in BRUSSEL met een TOURNéE GéNéRALE
• In de Nederlandse TRAPPISTEN • Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT • la trappe produceren monniken een rijk palet aan JEAN en RAY proeven er een waarvan de opbrengst exclusief gaat naar een nieuwe abdij in Oeganda
• De • Pastoor de Katerstraat 24 • 2387 BAARLE-HERTOG dedochtervandekorenaar van Ronald Mengerink en zijn vrouw ontleent zijn naam aan een gedicht van Keizer Karel die zei: • ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar dan tegen het bloed van de druiventros • JEAN en RAY proeven er een BIER gerijpt op eiken whiskeyvaten
• In het restaurant BITTER-ZOET Houthalense weg 105 • 3520 ZONHOVEN maken ze kennis met de eigenzinnige Hilaire Spreuwen. Die chef-kok biedt geen wijnkaart aan, maar combineert elk gerecht, van het aperitiefhapje tot het dessert, met BIER Café Welkom • Marlou Dranken Prik en Tik • Heikensstraat 11 • 3520 ZONHOVEN
JEAN en RAY proeven Toetëlèr en Achel extra blond
• In het Openluchtmuseum van BOKRIJK Bokrijklaan 1 • 3600 GENK •011 26 53 00 bokrijk kan je nog een historische brouwinstallatie vinden. JEAN en RAY brouwen hier samen met DEMERDAL BIERgilde op een oertraditionele manier Ze proeven een blond witBIER TOETëLèR en zorgen direct voor een streepje muziek. Een Toetëlèr is immers een fluitje gemaakt uit een vlierstruik
• Na een tussenstop in kaasmakerij CATHARINADAL Catharinadal 5 • 3930 HAMONT-ACHEL waar JEAN artisanale kazen met Achelse TRAPPIST proeft, houden onze BIERliefhebbers halt in Achel is de jongste en kleinste TRAPPISTEN • • 3930 HAMONT-ACHEL achelse kluis van België en ontmoeten de minzame Broeder Jules verantwoordelijk voor de brouwerij JEAN en RAY genieten van een en een stevige TRAPPIST die zich laat smaken met een stukje kaas
• Onze heren eindigen de dag bij Boeres of Herberg IN DE STER Kerkstraat 6 • 3111 WEZEMAAL Aan de toog wacht hen burgemeester Dirk Claes op. Hij is de man die zijn schouders zette onder de herlancering van het JACK-OP BIER Fonteinstraat 65 • 1502 LEMBEEK •02 356.66.44 boon een legendarisch BIER dat vroeger heel populair was. Samen met hem bereiden ze mosselen JACK-OP
JEAN en RAY stoken een eau-de-bière en proeven witloofbier
• JEAN en RAY zetten koers naar het verre LIMBURG. In de imposante Wilderenlaan 8 • 3803 WILDEREN SINT-TRUIDEN •011 58 06 80 wilderen zullen ze voor een keer niet brouwen maar STOKEN. Een EAU-DE-BIÈRE en daarvoor gebruiken ze het eerste TOURNéE GéNéRALE BIER
• In de ambachtelijke Caubergstraat 2 • 3150 TILDONK HAACHT •477 51 59 91 hof ten dormaal leggen vader André en zoon Dries uit hoe ze op het idee kwamen om een te brouwen met zelfgeteelde GERST en HOP, een deel van de HOP wordt vervangen door witloofwortels, wat zorgt voor een originele smaaksensatie
• Eindpunt van die dag is Chaussée Brunehault 37 • 7387 MONTIGNIES sur ROC HONNELLES•065 75 59 99 abbaye des rocs in HENEGOUWEN waar BIEREN gebrouwen worden die razend populair zijn op BIERratingsite RATEBEER
JEAN en RAY maken bapas en bezoeken het Goudblommeke van Papier
• In een van de laatste BROUWERIJEN ter wereld Côte Marie-Thérèse 86 • 5500 FALMIGNOUL •082 74 40 80 caracole die haar ketels nog op een HOUTVUUR verwarmt krijgen JEAN en RAY de te proeven, een BIER dat volgens dat procedé gebrouwen wordt
• Daarna leidt hun pad naar de TRAPPISTEN • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort Ze worden er opgewacht door broeder Pierre, een begeesterde monnik die hen trots in de • BROUWKATHEDRAAL van België • rondleidt
• In Brussel maken ze kennis met Karl Van Malderen de man achter de • BAPAS • of • BEERTAPAS • Samen met hem maken ze hapjes die perfect samengaan met verschillende BIERsoorten. Eindstation is het Cellebroersstraat 55 • 1000 BRUSSEL •02 511 16 59 hetgoudblommekeinpapier een legendarisch Brussels café dat enkele jaren geleden van het faillissement werd gered door Danny Verbiest JEAN en RAY genieten van BIER en chocolade en spelen er de blues op de cafégitaar
JEAN en RAY proeven BIERcocktails en krijgen geschiedenisles over trappisten
• JEAN en RAY worden door Ben Wouters van de Belgian BARFLIES barflies, een collectief dat staat voor vernieuwende cocktailcreaties, ingewijd in de wereld van de BIERcocktails, een nieuwe wereld van verrassende smaken openbaart zich aan hen in de MUSEUM BRASSERIE Koningsplein Place Royal 3 • 1000 BRUSSEL •02 508 35 80 museum
• Niemand kent de TRAPPISTENABDIJEN-BIEREN beter dan BIERexpert Jef Van den Steen. In de monumentale SOLVAY BIBLIOTHEEK Leopoldpark-Rue Belliard 137 • 1040 BRUSSEL •02 738 75 96 solvay-bibliotheek schetst hij aan de hand van een grote kaart en de bijbehorende het verhaal van de wereldvermaarde monniken en hun tradities
• Dan gaat het richting RESTOBIèRES Vossenstraat 9 • 1000 BRUSSEL •02 511 55 83 restobieres een beroemd BIERrestaurant in de Marollen. Sofie Van Rafelghem en Anneke Rijkers, twee jonge vrouwen met een grenzeloze passie voor BIER, wachten hen daar op. In de pittoreske POECHENELLEKELDER Rue du Chêne 5 • 1000 BRUSSEL •02 511 92 62 poechenellekelder hartje Brussel nippen de heren van de Orval 1 • 6823 VILLERS-devant-ORVAL •061 31 10 60 orval een bijzonder populaire en om die reden ook vrij zeldzame TRAPPIST
JEAN en RAY proeven PimpernelBIER en SeefBIER
• JEAN en RAY trekken naar Laageind 43 • 2940 STABROEK •03 568 6868 om een lacune in hun BIERkennis op te vullen. Ze kunnen hier met hun eigen ogen het belang van MOUT, een van de basisingrediënten van BIER ontdekken
• Hun tocht leidt dan naar Broechemlei 95 • 2520 RANST •0472 43 49 91 waar ze kennismaken met Bart Belmans. Die ex-punker trekt met zijn kruidenboerderij topchefs uit het hele land aan en creëerde er zijn eigen kruidenBIER
• Verborgen in de Antwerpse binnenstad ligt het eeuwenlang de plaats waar de Antwerpse BROUWERIJEN van water voorzien werden. In de statige grote zaal van het BROUWERSHUIS krijgen JEAN en RAY het echte Antwerpse te proeven, een BIER waar zelfs een Antwerpse wijk naar vernoemd is en dat nu een revival kent
• Bij de hypermoderne Vlassenhout 5 • 9200 DENDERMONDE •052 20 18 57 dilewyns ontmoeten ze vader Vincent en zijn dochters Anne-Catherine (24) en Claire (21), die op hun jonge leeftijd al voluit kiezen voor het BROUWERSbestaan
JEAN en RAY proeven Augustijn Grand Cru en de Maeght van Gottem
• In de Doornzelestraat 20 • 9080 HIJFTE LOCRISTI •09 35 67 102 deproefbrouwerij wordt BIER wetenschappelijk maar ook met veel passie benaderd. JEAN en RAY ontdekken er onder meer de The MUSKETEERS Tramstraat 8 • 9910 URSEL •+32 09 226 4276 troubadourbieren
• Na een ritje door het Oost Vlaamse landschap ontmoeten ze Dr. Canarus en zijn KLEINSTE gezelligste brouwerij van België • Polderweg 28 • 9800 DEINZE GOTTEM •051 63 6931 Hij ontkurkt en laat hen van zijn zeldzame proeven
• JEAN en RAY zetten daarop koers naar het Meetjesland, waar ze zullen bereiden met een ABDIJBIER augustijn Lindenlaan 25 • 9940 ERTVELDE EVERGEM •09 34 45 071 vansteenberge Daarvoor moeten ze zelf de ingrediënten vinden: paling en garnalen
Het GODSHUIS Leemweg 11 • 9980 SINT LAUREINS •09 223 1510 godshuis Restaurant DE WARANDA Warande 10 • 9982 SINT-JAN-IN-EREMO •09 379 0051 dewaranderestaurant
JEAN en RAY proeven OerBIER, een Queue de Charrue en een Hommeltje
• Meer en meer zijn vrouwelijke BROUWERS graag geziene gasten in de BIERwereld. Hildegard van Ostaden is er een van. Haar •013 53 58 147 urthel zijn aan een steile opgang bezig en in haar picobrouwerijtje experimenteert ze volop met nieuwe brouwsels
• In de Roeselarestraat 12B • 8600 ESEN •051 50 27 81 dedollebrouwers maken JEAN en RAY kennis met Kris en zijn kranige 94-jarige moeder Moes die nog wekelijks in drie talen rondleidingen geeft in de Brouwerij
• Aan het einde van de dag houden JEAN en RAY halt in het Paul en Iris Vanholme-Crampe • IJzerstraat 16 • 8691 STAVELE •057 30 01 12 hofvancommercestavele een volkscafé in de Westhoek waar de flamboyante waardin Iris de plak zwaait.
• Bij • • 8640 OOSTVLETEREN •+32 495 28 86 23 de struise brouwers nemen JEAN en RAY weer plaats op de schoolbanken. Hun smaakpapillen worden er op de proef gesteld met een blinde smaak en BIER test
• Hun pad leidt de twee over de grens, naar Frans-Vlaanderen en tot hun verbazing stellen ze vast dat de Vlaamse cultuur er nog steeds erg leeft. Bij Ferme Beck ontmoeten ze HOPBOER Denis Beck die zijn Vlaamse identiteit hoog in het vaandel draagt. Hij fokt Vlaamse boerenpaarden op zijn prachtige hoeve en ontvangt toeristen uit de vier windstreken die hij in het Frans en het Vlaams rondleidt. Denis brouwt er ook zijn eigen HOMMELPAP met HOP van eigen kweek
• Weer over de grens eindigt hun tocht die dag bij Rudi Gekiere van • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27 27 00 rodenbach Met hem willen ze bespreken welk BIER ze zelf willen brouwen. Het moet een smaakvol BIER worden dat trends en tradities combineert
• In de laatste aflevering van deze derde reeks laten JEAN BLAUTE en RAY COKES in het Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel vier prominenten uit de BIERwereld oordelen over het nieuwe BIER dat ze gebrouwen hebben
REEKS 1 • R1-1 HELDEN van ons BIER • R1-2 BRUSSEL LAND van en • R1-3 700 Jaar BIERDORP • R1-4 BAKERMAT van de • R1-5 OUDE VLAAMSE BIEREN • R1-6 BELGISCH BIER export • R1-7 BIEREN in BEWEGING • R1-8 • R1-9 CANVASBIER • R1-10 RIDDERS van de ROERSTOK
• In TOURNéE GéNéRALE neemt JEAN BLAUTE zijn Britse vriend RAY COKES mee op een queeste naar de geheimen van het Belgische BIER. Tijdens hun verrassende, verfrissende en van tijd tot tijd hilarische trip maken ze kennis met 1001 onvermoede aspecten van de rijke Belgische BIERcultuur en met tal van onbekende toeristische pareltjes. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: zelf een BIER brouwen dat aan al hun eisen voldoet. Het boek TOURNéE GéNéRALE zet aan de hand van de spraakmakende zoektocht van deze twee bon vivants de boeiendste weetjes over het Belgische BIER in de schijnwerpers. Waarom hebben wij het beste BIER en de beste brouwers ter wereld? Wie zijn de onbekende professoren in ons land die alles over BIER weten? Waarom is BIER even complex als wijn? Welke zijn de oudste familieBROUWERIJen van België? Waarom is een glaasje BIER drinken gezond? Kortom, veel bekende en vooral onbekende weetjes over een van onze exportproducten bij uitstek. En natuurlijk met tientallen toeristische en gastronomische tips
• JEAN BLAUTE en RAY COKES ontdekten tijdens hun roadtrip de complexiteit van het Belgische BIER en worden langzaam maar zeker echte BIERexperts. Aan het eind van hun trip zijn ze dan ook klaar voor hun eigen BIERBROUWexperiment. Voor het recept gaan beide heren hun licht opsteken bij de BROUWmeester van MOORTGAT DUVEL. Het bier moet een 100 Belgisch en artisanaal biertje worden. Bio-ingenieur Nele Van Beneden bezorgt hen gist en onder het goedkeurend oog van de BROUWmeester van LA CHOUFFE brouwen JEAN & RAY hun eigen CANVASBIER TOURNéE GéNéRALE Het resultaat van JEAN en RAY’s BROUWexperiment wordt een ongefilterd mistig en vlot doordrinkbaar amberBIER met lange rijping. Het is bijzonder aromatisch door het gebruik van een evenwichtige kruidenmix. Het BIER hergist op fles en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6,5°. 61.000 flessen CANVASBIER zullen van de band rollen in de brouwerij DUVEL
• JEAN BLAUTE & RAY COKES duiken opnieuw onder in de Belgische BIERwereld om verhalen van brouwers, kwekers en telers te sprokkelen en de verborgen pareltjes in de Belgische BIERkroon te ontdekken. De rode draad is deze keer: smaak. JEAN & RAY bezoeken verschillende chef-koks en laten zich de heerlijkste BIERmaaltijden voorschotelen. Ze gaan op zoek naar bekende en onbekende smaken en combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat BIER en whisky een uitstekend duo vormen? En dat BIER en kaas soms beter samengaan dan wijn en kaas? En op het einde van de rit brouwen de twee bon vivants, met de kennis die ze vergaard hebben, opnieuw hun eigen BIER
• Geen BIERprogramma zonder een eigen BIER En dus stellen JEAN en RAY met gepaste trots hun tweede Tournée Générale-BIER voor. Tournée Générale Tripel Hop is een hoppig en verfrissend gastronomisch BIER. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een unieke selectie van drie hoppen het BIER zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft. De Magnum-hop, een ‘kettle hopping’, zorgt voor een aan de basis bittere smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een ‘late hopping’, geeft het BIER een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in ‘dry hopping’ het BIER af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring. Gezondheid! Tournée Générale Tripel Hop (75cl) is verkrijgbaar in de Delhaize-supermarkten en in de drankhandel. Schenken op 5°C. Alc. 7,5% Vol.
• Wie dacht dat JEAN BLAUTE & RAY COKES na twee seizoenen niets meer over BIER konden bijleren, heeft het helemaal mis. In Tournée générale 3 vervolgen ze hun tocht door de trends en tradities van BIERland België en piepen ze zelfs even over de Franse en Nederlandse grens. Ze laten zich met plezier nog eens onderdompelen in de wereld van aroma’s en smaken, ontdekken hoe wetenschappelijk BIER kan zijn en proeven enkele beroemde en minder gekende toppers. Eén ding is duidelijk: er is leven in de brouwerij. Niet alleen duiken er heel wat nieuwe trends op, zoals BIERcocktails en op hout gerijpte BIERen, maar daarnaast zijn heel wat tradities levendiger dan ooit - denk maar aan het succes van de trappisten en het oud bruin. Bier zoals je het nog niet gezien en beleefd hebt, dat is wat je mag verwachten van Tournée générale 3. Met interessante weetjes en leuke tips voor BIERtrips onder de arm nemen BIERliefhebbers JEAN en RAY de lezer mee op een boeiende roadtrip.
• De kroon op het werk in het derde seizoen is de creatie van de Tournée Générale Premium Tripel. Het BIER wordt gebrouwen en gebotteld bij Brouwerij Rodenbach. Het is een goudblond gastronomisch BIER dat eeuwenoude brouwtradities met innovatieve hedendaagse brouwtechnieken combineert. De Premium Tripel is een zachte volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist geeft een wat exotisch fruitaroma en zorgt voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het BIER. De hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma's en zorgt voor een uitstekende bewaring ervan. Het alcoholgehalte van de Tournée Générale Premium Tripel bedraagt 8,5 procent. Het BIER kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is vanaf de eerste week van februari te koop bij Delhaize en vanaf midden februari bij de betere BIERhandelaar.
KLIMMENDE Maan • ZAAIdag : [03:00-12:00] • ZEER gunstig ZAAIEN KIEMEN • OOGSTEN bovengrondse gewasdelen
PSC
00:00
03:00 • 06:00 • 09:00 • 12:00
12:00
15:00 • 18:00 • 21:00 • 24:00
BLADdag • Blad Kool Kruiden(blad) Gras gewas • ZEER gunstig ZAAIEN bij WASSENDE maan = sterke bladaangroei bovengronds (alle koolsoorten (behalve broccoli=Bloemgewas), bloemkool,koolrabi,prei,peterselie,sla,spinazie,bladvenkel,gazon.).. • ONDERHOUD Bladgewas = Verzorgen, Opbinden, Wieden, lichte BODEMBEWERKING (hakken, schoffelen, ondiep spitten, ploegen, eggen) BLADKRUIDENgewas: Tajerblad Savooiekool Oost Indische kers Citroenmelisse Morgenster Knolselderij Sjalot Kikkererwt Narras Pumpkin tree Saffloer Teff Sieruien • MAAIEN gazon-klavers=snelle groei nadien,BEMESTEN-onderdompelen kamerplanten • OOGSTEN VERS uit de tuin, ONGUNSTIG voor DIEPVRIES-verwerking Blad Kool Kruiden(blad) Gras • ZAAIZAADwinning van mooi-gezond Bladgewas : ZAAIEN, ONDERHOUD, OOGSTEN op Bladdag, andere werkzaamheden nadien op Vruchtdag • SNIJDEN STEKKEN , koel bewaren en PLANTEN bij DALENDE maan • ONGUNSTIG om een FLES WIJN te proeven-drinken = Pas le meilleur moment pour déguster AARDAPPELZIEKTE : Donderdag 07 augustus 2014 De zware infectiekansen van begin vorige week - maandag tot woensdag - lieten duidelijk hun sporen na in de vorm van nieuwe bladvlekken in onbeschermd gewas. Nieuwe infectiekansen op zondag 3 augustus (vooral in het westen) en maandag 4 augustus (oostelijk) zullen hun incubatie beëindigen eind deze week, vanaf zondag 10 augustus. BUIEN ONWEER NEERSLAGkans 095% min 12°C MAX 19 °C WINDKRACHT 020 km/u WZW
Plantez des salades pour l'automne Semer la mâche ‘Coquille de Louviers’, ‘Verte d’Étampes’ et le chou de Chine. Semer l’épinard ‘Géant d’hiver’, ‘Monstrueux de Viroflay’ en rangs distants de 30 cm. Semer des laitues à couper, à récolter avant les grands froids, ou des variétés d’hiver ‘Brune d’hiver’, ‘Merveille d’hiver’, ‘Verpia’ pour le printemps. En pépinière, semer des choux cabus ‘Cœur de bœuf’, ‘Très hâtif de Louviers’. Éclaircir tous ces semis le 2 septembre. •SIDEREAL MOON in PISCES : This is the best sign for planting soft fruit. It is a time of maximum water intake for plants. •SYNODIC Now is a good time to sow root vegetables, berries, bulbs, onions, biennials, and perennials. •BIODYNAMIC Waning gibbous : Moon in Aquarius: This is a Air sign. This is a good time to sow Flowering plants like but it would not be a good time to sow Rooting plants like Jerusalem Artichokes, Radish, Spring Onions, Turnips • • • •
• AFNEMENDE maan AM AFNEMENDE MAAN LK AMS • De impulsen zijn op levering en het vrijgeven van energieën gericht, de sappen stromen terug in de wortels. Ondergrondse gewasdelen rijpheid oogst neergang rust (inademen grond-plant zomer-herst), vitalisatie grond-gewas , alle ondergrondse werkzaamheden Aangezien de maan afneemt, vermindert de energie, de aantrekkingskracht is hoog, waardoor vochtigheid in de grond hoog is, maar maanlicht vermindert, energie in de wortels neemt toe ZEER gunstig • ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDE maan] • PLANTEN [PLANTdag DALENDE maan] bij AFNEMENDE maan van WORTELgewas op WORTELdag (gewas die onder de grond groeien) • GUNSTIG OOGSTEN voor onmiddellijk gebruik vers uit de tuin WEERKUNDIGE ZOMER (juni juli augustus) ASTRONOMISCHE ZOMER 21-06 18:38 • PLANETEN •13• •• []
OOGST (Oegstmaent-Koren-Aren-Vruchten-Bouw-Rispemaene-Beevaart-Warmte-Hitte) maand AUGUSTUS [VOLKSWEERKUNDE oogst moet nu rijp zijn] GEZOND LIEF VREUGDEVOL BLOEIEND VRUCHTBAAR 2014 vol schoonheid,verukkelijk voorjaar,zalige zomer,heerlijke herfst,wonderlijke winter
SUPERMAAN = VOLLE MAAN 20:09 + PERIGEUM 19:43 356895 km [10-08-2014 VM 20:09 AM PE 19:43 356895 km ] VOLLE MAAN: De Maan staat tegenover de Zon aan de hemel, en dus zien we de Maan vrijwel de hele nacht, en is de verlichte kant van de Maan naar de Aarde gekeerd PERIGEUM = kleinste afstand MAAN-Aarde (27,66 dagen)- Het punt van de elliptische baan van de Maan dat het dichtst bij de Aarde ligt Wanneer de Maan in het perigeum staat, staat deze dichter bij en heeft een grotere schijnbare diameter
SUPERMAAN rolt de aarde voorbij Afgelopen nacht werd al wie wakker was, getrakteerd op een prachtige supermaan. Het fenomeen komt voor wanneer de maan erg dicht bij de aarde staat, stukken groter lijkt dan gewoonlijk en ook helderder schijnt. De beelden komen uit verschillende delen van China, Australië, de Filipijnen, Malta, Duitsland en Engeland. Experts benadrukken dat dit verscheidene keren per jaar kan gebeuren - in 2014 drie keer- maar dat de term supermaan alleen slaat op die ene keer per jaar dat de maan het allerdichtst nadert
BLOEM dag • Bloem Bomen Kruiden(bloem blad) Fruit(kersen bessen) gewas • ZEER gunstig PLANTEN bij WASSENDE maan = alle bloemen, bloembollen, broccoli, oliehoudend vlas-koolzaad-zonnebloemen, geneeskrachtige kruiden-gewassen... • ONDERHOUD Bloem gewas = Verzorgen, diepe BODEMBEWERKING (diep spitten, ploegen, eggen) ZWELLEND BLOEI gewas: Kardoen Spitskool Klaroen Basilicum Gember Bataat Helmboon Suikermeloen Komkommer Augurk Antroewas Boekweit Trosgerist Keizerskroon • brood bakken, maken Activated EM1, MAAIEN gazon-klavers=trage groei • SNIJDEN van bloemen om te drogen behouden hun heldere kleuren, snijbloemen blijven langer vers • Plukken-Verzamelen (eventueel om te COMPOSTEREN) van bladeren en bloemen in de natuur • OOGSTEN VERS uit de tuin Blad Kool Kruiden(blad) Gras • PLANTEN van BOMEN • PLANTEN van STEKKEN gesneden bij KLIMMENDE maan • ZEER GUNSTIG om een FLES WIJN te proeven-drinken = Moment favorable à la dégustation AARDAPPELZIEKTE : Donderdag 31 juli 2014 - Het weer van de voorbije dagen was opnieuw zeer gunstig voor de aardappelziekte, met bijkomend nog - in enkele streken - slijtage van de bescherming door hevige regenval. Niet overal viel evenveel neerslag, maar meestal toch voldoende voor infectiekans. De infecties daarvan geven nieuwe vlekken vanaf komende zondag 3 augustus BEWOLKT NEERSLAGkans 025% min 14 °C MAX 25 °C WINDKRACHT 015 km/u WZW
Division et plantation des iris et hémérocalles Planter ou diviser les iris et les hémérocalles Installer les bulbes qui fleurissent en automne : crocus, safran, cyclamen, colchique et sternbergia Mettre en place le lis de la Madone en enterrant les bulbes de 3 cm seulement. •SIDEREAL MOON in LIBRA : Dry and barren. Good time for garden maintenance. •SYNODIC This is a good time to sow vegetables that produce internal seed bearing fruits. Tomatoes, beans, peas, peppers, chillis, pumpkins, courgettes •BIODYNAMIC Moon in Libra-Flower-First Quater: This is a Air sign. This is a good time to sow Flowering plants like Calabrese, but it would not be a good time to sow Rooting plants like Beetroot, Carrots, Jerusalem Artichokes, Kohl Rabi, Radish, Spring Onions, Turnips • • • •
• WASSENDE maan WM WASSENDE MAAN EK OM • Periode van Nieuwe tot Volle maan Bevorderen bovengrondse groei-bloei (uitademen grond-plant winter-lente), opstijgen levenssappen, alle bovengrondse werkzaamheden = beste tijd alles wat naar boven groeit (bladgroenten, salades, enz.) Aantrekkingskracht van de maan laat het grondwater stijgen, en laat de zaden zwellen & barsten Deze aantrekkingskracht en verhoogde maanlicht leidt tot een evenwichtige wortel & bladgroei ZEER gunstig • ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDE maan] • PLANTEN [PLANTdag DALENDE maan] bij WASSENDE maan van BLOEM BLAD VRUCHT gewas op BLOEM BLAD VRUCHT dag (gewassen die boven de grond groeien) • GUNSTIG OOGSTEN om te bewaren WEERKUNDIGE ZOMER (juni juli augustus) ASTRONOMISCHE ZOMER 21-06 18:38 • PLANETEN •04• •• []
OOGST (Oegstmaent-Koren-Aren-Vruchten-Bouw-Rispemaene-Beevaart-Warmte-Hitte) maand AUGUSTUS [VOLKSWEERKUNDE oogst moet nu rijp zijn] • H. Johannes Maria Vianney (pastoor van Ars), priester 0804•• De velden geschoren, de winter geboren GEZOND LIEF VREUGDEVOL BLOEIEND VRUCHTBAAR 2014 vol schoonheid,verukkelijk voorjaar,zalige zomer,heerlijke herfst,wonderlijke winter