NIEUW: Blog reclamevrij maken?
fAVORIETEN
  • VERTALEN
  • vertalen 1
  • FOTO's
  • Bloggen.be
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Rondvraag / Poll
    Is deze kalender van nut ?
    JA, met + resultaat
    JA, met - resultaat
    JA, maar is onduidelijk
    JA, maar bevat fouten
    NEEN, geloof er niet in
    Bekijk resultaat

    Gastenboek
  • Een fijne namiddag en avond
  • Lieve groetjes uit Oberhausen Osterfeld
  • Goedemorgen
  • s9vs38e46cjf
  • k5r19e6p01qm

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Archief per maand
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 03-2018
  • 12-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 10-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 01-2011
  • 01-2010
  • 03-2008
  • 11--0001
    Biologisch Dynamisch Ecologisch Tuinieren Maria THUN
    .





    20-08-2014 VUELTA DEELNEMERS








    198

    [...]


    13
    ALM BETANCUR Carlos BOUET Maxime DUPONT Hubert GAUDIN Damien GRETSCH Patrick HUTAROVICH Yauheni MONDORY Lloyd NOCENTINI Rinaldo TURGOT Sébastien
    AST ARU Fabio LANDA Mikel KANGERT Tanel TIRALONGO Paolo FOMINYKH Daniil GUARDINI Andrea LUTSENKO Alexey ZEITS Andrey GUARNIERI Jacopo
    BEL KELDERMAN Wilco GESINK Robert HOFLAND Moreno WAGNER Robert TJALLINGII Maarten TEN DAM Laurens KEIZER Martijn MARTENS Paul CLEMENT Stef
    BMC EVANS Cadel NERZ Dominik GILBERT Philippe SáNCHEZ Samuel DENNIS Rohan WARBASSE Larry WYSS Danilo QUINZIATO Manuel MORABITO Steve
    CAN BENNETT George SAGAN Peter LONGO Paolo KRIZEK Matthias DE MARCHI Alessandro GATTO Oscar BOIVIN Guillaume CARUSO Damiano BODNAR Maciej
    FDJ PINOT Thibaut BOUHANNI Nacer ELISSONDE Kenny SOUPE Geoffrey PINEAU Cédric FISCHER Murilo Antonio GENIEZ Alexandre LE BON Johan ROUX Anthony
    GRS CARDOSO André MILLAR David MARTIN Daniel HESJEDAL Ryder FERNáNDEZ Koldo TALANSKY Andrew BROWN Nathan HAAS Nathan VANSUMMEREN Johan
    KAT RODRíGUEZ Joaquim CARUSO Giampaolo CHERNETCKII Sergei KOLOBNEV Alexandr KOZONTCHUK Dmitry LOSADA Alberto MORENO Daniel TROFIMOV Yuri VORGANOV Eduard
    LAM RICHEZE Ariel Maximiliano SERPA Jose Rodolfo HORNER Chris ANACONA Winner CUNEGO Damiano FAVILLI Elia FERRARI Roberto NIEMIEC Przemyslaw POZZATO Filippo
    LTB MONFORT Maxime VAN DEN BROECK Jurgen ARMéE Sander BREEN Vegard DE CLERCQ Bart DEBUSSCHERE Jens HANSEN Adam HENDERSON Gregory LIGTHART Pim
    MOV VALVERDE Alejandro MORENO Javier MALORI Adriano HERRADA José IZAGIRRE Gorka CASTROVIEJO Jonathan ERVITI Imanol QUINTANA Nairo AMADOR Andrey
    OPQ BOONEN Tom BRAMBILLA Gianluca MAES Nikolas MARTIN Tony POELS Wout SERRY Pieter URAN Rigoberto VELITS Martin VERONA Carlos
    OGE YATES Adam LANCASTER Brett MEYER Cameron CHAVES Johan Esteban SANTAROMITA Ivan MATTHEWS Michael DOCKER Mitchell BEWLEY Sam CLARKE Simon
    SKY FROOME Christopher KENNAUGH Peter ROWE Luke DEIGNAN Philip NIEVE Mikel SIUTSOU Kanstantsin KIRYIENKA Vasil CATALDO Dario KNEES Christian
    GIA ARNDT Nikias BARGUIL Warren CRADDOCK Lawson DEGENKOLB John FROHLINGER Johannes HAGA Chad DE KORT Koen LUDVIGSSON Tobias SINKELDAM Ramon
    EUC BERHANE Natnael COUSIN Jérôme CRAVEN Dan ENGOULVENT Jimmy JEROME Vincent MARTINEZ Yannick MEDEREL Maxime NAULEAU Bryan SICARD Romain
    TCS ZAUGG Oliver TOSATTO Matteo SøRENSEN Chris Anker ROVNY Ivan ? KREUZIGER Roman PAULINHO Sérgio CONTADOR Alberto VALGREN Michael BENNATI Daniele
    TFR CANCELLARA Fabian ZUBELDIA Haimar SERGENT Jesse FELLINE Fabio POPOVYCH Yaroslav JUNGELS Bob STUYVEN Jasper VANDEWALLE Kristof ARREDONDO Julián David
    RGA BILBAO Pello PIEDRA Antonio MAS Lluís Guillermo DOMAGALSKI Karol TXURRUKA Amets ARAMENDIA Javier LASCA Francesco ARROYO David SANCHEZ Luis Leon
    COF BAGOT Yoann COPPEL Jérome HARDY Romain JõEääR Gert LE MéVEL Christophe LEVARLET Guillaume MATE Luis Angel ZINGLE Romain NAVARRO Daniel
    IAM AREGGER Marcel LANG Pirmin FUMEAUX Jonathan HINAULT Sébastien PELUCCHI Matteo REYNES Vicente SARAMOTINS Aleksejs SCHELLING Patrick TSCHOPP Johann
    MTN PARDILLA Sergio CIOLEK Gerald MEINTJES Louis THOMSON Jay Robert VENTER Jaco JANSE VAN RENSBURG Jacques TEKLEHAIMANOT Daniel KUDUS Merhawi SBARAGLI Kristian

     

    REACTIE (0)





    18-08-2014 RYT1




    YT Liedjes voor RUNE

    KETNET DE ELFENHEUVEL

    AMIKA
    1 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 52
    105 106 107 108


    * P intro - P babysit - P sneeuwbal * P snowboard - P ziekenhuis - P 1 - P 2 - Traktor Tom - Tr * Tr 1 - Tr 2 - Tr 2 - Tr 3 - Tr 4 - Tr 11 * Tr vliegtuig

     

    REACTIE (0)





    16-08-2014 TG3










    • Na twee succesvolle reeksen TOURNéE GéNéRALE ondernemen notoire BIERkenners JEAN BLAUTE en RAY COKES opnieuw een culinaire ontdekkingstocht. In de derde reeks van TOURNéE GéNéRALE gaan JEAN en RAY op zoek naar trends en tradities in onze rijke en steeds levendigere BIERcultuur. Deze keer treden ze in het spoor van de trappisten. Het vertrekpunt ligt in Nederland en op hun weg naar Noord-Frankrijk komen ze langs de meest markante plaatsen die er voor BIERminnaars in de Lage Landen te vinden zijn. JEAN en RAY trachten het geheim van de brouwende trappisten te ontsluieren en gaan op zoek naar de roots van het Belgische BIER. Tegelijk houden ze de ogen open voor nieuwe smaken en innoverende BIERconcepten, want de Belgische BIERcultuur is meer dan ooit volop in beweging. Onderweg ontmoeten ze gepassioneerde jonge brouwers, creatieve koks with attitude en vooral heel wat interessante vrouwen, die hen nog heel wat kunnen leren over BIER en GASTRONOMIE.
                                 3-1 3-2 3-3 3-4 3-5 3-6 3-7 3-8 3-9 3-10

    • Wie dacht dat JEAN BLAUTE en RAY COKES na twee seizoenen niets meer over BIER konden bijleren, heeft het helemaal mis. In TOURNéE GéNéRALE 3 vervolgen ze hun tocht door de trends en tradities van BIERland België en piepen ze zelfs even over de Franse en Nederlandse grens. Ze laten zich met plezier nog eens onderdompelen in de wereld van aroma’s en smaken, ontdekken hoe wetenschappelijk BIER kan zijn en proeven enkele beroemde en minder gekende toppers. Eén ding is duidelijk: er is leven in de brouwerij. Niet alleen duiken er heel wat nieuwe trends op, zoals BIERcocktails en op hout gerijpte BIEREN, maar daarnaast zijn heel wat tradities levendiger dan ooit - denk maar aan het succes van de TRAPPISTEN en het OUD BRUIN. BIER zoals je het nog niet gezien en beleefd hebt, dat is wat je mag verwachten van TOURNéE GéNéRALE 3. Met interessante weetjes en leuke tips voor BIERtrips onder de arm nemen BIERliefhebbers JEAN en RAY de lezer mee op een boeiende roadtrip

    • Met die kennis op zak kunnen JEAN en RAY opnieuw op zoek naar de perfecte receptuur voor hun nieuwe eigen BIER PREMIUM TRIPEL De kroon op het werk in het derde seizoen is de creatie van de PREMIUM TRIPEL Het BIER wordt gebrouwen en gebotteld bij • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27.27.00 rodenbach Het is een goudblond gastronomisch BIER dat eeuwenoude brouwtradities met innovatieve hedendaagse brouwtechnieken combineert. PREMIUM TRIPEL is een zachte volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist geeft een wat exotisch fruitaroma en zorgt voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het BIER. De hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma's en zorgt voor een uitstekende bewaring ervan. Het alcoholgehalte van de TOURNéE GéNéRALE PREMIUM TRIPEL bedraagt 8,5 procent. Het BIER kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is vanaf de eerste week van februari te koop bij Delhaize en vanaf midden februari bij de betere BIERhandelaar

    In REEKS 1 en 2 van TOURNéE GéNéRALE moesten BROUWERS nog betalen om in beeld te komen. REEKS 3 van het BIERprogramma wordt gemaakt zonder product placement. BIERliefhebbers JEAN BLAUTE en RAY COKES volgen deze keer het spoor van de TRAPPISTEN

    • • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort ROCHEFORT • 6=7,5% • 8=9,2% • 10=11,3%
    • • •00 scourmont
    • Orval 1 • 6823 VILLERS- devant-ORVAL •061 31 10 60 orval
    • Antwerpsesteenweg 496 • 2390 WESTMALLE •03 31 29 222 westmalle
    • Donkerstraat 12 • 8640 WESTVLETEREN •070 21 00 45 sixtus
    De Kluis 1 • 3930 HAMONT- ACHEL •011 80 07 60 achelse kluis
    Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT •+31 013 535 81 47 la trappe
    • Stiftstraße 6 • 4090 ENGELHARTSZELL an der Donau •+43 77 17 8010 engelszell






    JEAN en RAY proeven Isid'or en Embrasse

    • Om het nieuwe seizoen in stijl in te zetten, trakteren JEAN en RAY op straat in BRUSSEL met een TOURNéE GéNéRALE

    • In de Nederlandse TRAPPISTEN • Eindhovenseweg 3 • 5056 RP BERKEL-ENSCHOT • la trappe produceren monniken een rijk palet aan JEAN en RAY proeven er een waarvan de opbrengst exclusief gaat naar een nieuwe abdij in Oeganda

    • De • Pastoor de Katerstraat 24 • 2387 BAARLE-HERTOG dedochtervandekorenaar van Ronald Mengerink en zijn vrouw ontleent zijn naam aan een gedicht van Keizer Karel die zei: • ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar dan tegen het bloed van de druiventros • JEAN en RAY proeven er een BIER gerijpt op eiken whiskeyvaten

    • In het restaurant BITTER-ZOET Houthalense weg 105 • 3520 ZONHOVEN maken ze kennis met de eigenzinnige Hilaire Spreuwen. Die chef-kok biedt geen wijnkaart aan, maar combineert elk gerecht, van het aperitiefhapje tot het dessert, met BIER
    Café WelkomMarlou Dranken Prik en Tik • Heikensstraat 11 • 3520 ZONHOVEN





    JEAN en RAY proeven Toetëlèr en Achel extra blond

    • In het Openluchtmuseum van BOKRIJK Bokrijklaan 1 • 3600 GENK •011 26 53 00 bokrijk kan je nog een historische brouwinstallatie vinden. JEAN en RAY brouwen hier samen met DEMERDAL BIERgilde op een oertraditionele manier Ze proeven een blond witBIER TOETëLèR en zorgen direct voor een streepje muziek. Een Toetëlèr is immers een fluitje gemaakt uit een vlierstruik

    • Na een tussenstop in kaasmakerij CATHARINADAL Catharinadal 5 • 3930 HAMONT-ACHEL waar JEAN artisanale kazen met Achelse TRAPPIST proeft, houden onze BIERliefhebbers halt in Achel is de jongste en kleinste TRAPPISTEN • • 3930 HAMONT-ACHEL achelse kluis van België en ontmoeten de minzame Broeder Jules verantwoordelijk voor de brouwerij JEAN en RAY genieten van een en een stevige TRAPPIST die zich laat smaken met een stukje kaas

    • Onze heren eindigen de dag bij Boeres of Herberg IN DE STER Kerkstraat 6 • 3111 WEZEMAAL Aan de toog wacht hen burgemeester Dirk Claes op. Hij is de man die zijn schouders zette onder de herlancering van het JACK-OP BIER Fonteinstraat 65 • 1502 LEMBEEK •02 356.66.44 boon een legendarisch BIER dat vroeger heel populair was. Samen met hem bereiden ze mosselen JACK-OP





    JEAN en RAY stoken een eau-de-bière en proeven witloofbier

    • JEAN en RAY zetten koers naar het verre LIMBURG. In de imposante Wilderenlaan 8 • 3803 WILDEREN SINT-TRUIDEN •011 58 06 80 wilderen zullen ze voor een keer niet brouwen maar STOKEN. Een EAU-DE-BIÈRE en daarvoor gebruiken ze het eerste TOURNéE GéNéRALE BIER

    • In de ambachtelijke Caubergstraat 2 • 3150 TILDONK HAACHT •477 51 59 91 hof ten dormaal leggen vader André en zoon Dries uit hoe ze op het idee kwamen om een te brouwen met zelfgeteelde GERST en HOP, een deel van de HOP wordt vervangen door witloofwortels, wat zorgt voor een originele smaaksensatie

    • Eindpunt van die dag is Chaussée Brunehault 37 • 7387 MONTIGNIES sur ROC HONNELLES•065 75 59 99 abbaye des rocs in HENEGOUWEN waar BIEREN gebrouwen worden die razend populair zijn op BIERratingsite RATEBEER







    JEAN en RAY maken bapas en bezoeken het Goudblommeke van Papier

    • In een van de laatste BROUWERIJEN ter wereld Côte Marie-Thérèse 86 • 5500 FALMIGNOUL •082 74 40 80 caracole die haar ketels nog op een HOUTVUUR verwarmt krijgen JEAN en RAY de te proeven, een BIER dat volgens dat procedé gebrouwen wordt

    • Daarna leidt hun pad naar de TRAPPISTEN • 5580 ROCHEFORT •084 22 01 40 abbaye rochefort Ze worden er opgewacht door broeder Pierre, een begeesterde monnik die hen trots in de • BROUWKATHEDRAAL van België • rondleidt

    • In Brussel maken ze kennis met Karl Van Malderen de man achter de • BAPAS • of • BEERTAPAS • Samen met hem maken ze hapjes die perfect samengaan met verschillende BIERsoorten. Eindstation is het Cellebroersstraat 55 • 1000 BRUSSEL •02 511 16 59 hetgoudblommekeinpapier een legendarisch Brussels café dat enkele jaren geleden van het faillissement werd gered door Danny Verbiest JEAN en RAY genieten van BIER en chocolade en spelen er de blues op de cafégitaar





    JEAN en RAY proeven BIERcocktails en krijgen geschiedenisles over trappisten

    • JEAN en RAY worden door Ben Wouters van de Belgian BARFLIES barflies, een collectief dat staat voor vernieuwende cocktailcreaties, ingewijd in de wereld van de BIERcocktails, een nieuwe wereld van verrassende smaken openbaart zich aan hen in de MUSEUM BRASSERIE Koningsplein Place Royal 3 • 1000 BRUSSEL •02 508 35 80 museum

    • Niemand kent de TRAPPISTENABDIJEN-BIEREN beter dan BIERexpert Jef Van den Steen. In de monumentale SOLVAY BIBLIOTHEEK Leopoldpark-Rue Belliard 137 • 1040 BRUSSEL •02 738 75 96 solvay-bibliotheek schetst hij aan de hand van een grote kaart en de bijbehorende het verhaal van de wereldvermaarde monniken en hun tradities

    • Dan gaat het richting RESTOBIèRES Vossenstraat 9 • 1000 BRUSSEL •02 511 55 83 restobieres een beroemd BIERrestaurant in de Marollen. Sofie Van Rafelghem en Anneke Rijkers, twee jonge vrouwen met een grenzeloze passie voor BIER, wachten hen daar op. In de pittoreske POECHENELLEKELDER Rue du Chêne 5 • 1000 BRUSSEL •02 511 92 62 poechenellekelder hartje Brussel nippen de heren van de Orval 1 • 6823 VILLERS-devant-ORVAL •061 31 10 60 orval een bijzonder populaire en om die reden ook vrij zeldzame TRAPPIST






    JEAN en RAY proeven PimpernelBIER en SeefBIER

    • JEAN en RAY trekken naar Laageind 43 • 2940 STABROEK •03 568 6868 om een lacune in hun BIERkennis op te vullen. Ze kunnen hier met hun eigen ogen het belang van MOUT, een van de basisingrediënten van BIER ontdekken

    • Hun tocht leidt dan naar Broechemlei 95 • 2520 RANST •0472 43 49 91 waar ze kennismaken met Bart Belmans. Die ex-punker trekt met zijn kruidenboerderij topchefs uit het hele land aan en creëerde er zijn eigen kruidenBIER

    • Verborgen in de Antwerpse binnenstad ligt het eeuwenlang de plaats waar de Antwerpse BROUWERIJEN van water voorzien werden. In de statige grote zaal van het BROUWERSHUIS krijgen JEAN en RAY het echte Antwerpse te proeven, een BIER waar zelfs een Antwerpse wijk naar vernoemd is en dat nu een revival kent

    • Bij de hypermoderne Vlassenhout 5 • 9200 DENDERMONDE •052 20 18 57 dilewyns ontmoeten ze vader Vincent en zijn dochters Anne-Catherine (24) en Claire (21), die op hun jonge leeftijd al voluit kiezen voor het BROUWERSbestaan







    JEAN en RAY proeven Augustijn Grand Cru en de Maeght van Gottem

    • In de Doornzelestraat 20 • 9080 HIJFTE LOCRISTI •09 35 67 102 deproefbrouwerij wordt BIER wetenschappelijk maar ook met veel passie benaderd. JEAN en RAY ontdekken er onder meer de The MUSKETEERS Tramstraat 8 • 9910 URSEL •+32 09 226 4276 troubadourbieren

    • Na een ritje door het Oost Vlaamse landschap ontmoeten ze Dr. Canarus en zijn KLEINSTE gezelligste brouwerij van België • Polderweg 28 • 9800 DEINZE GOTTEM •051 63 6931 Hij ontkurkt en laat hen van zijn zeldzame proeven

    • JEAN en RAY zetten daarop koers naar het Meetjesland, waar ze zullen bereiden met een ABDIJBIER augustijn Lindenlaan 25 • 9940 ERTVELDE EVERGEM •09 34 45 071 vansteenberge Daarvoor moeten ze zelf de ingrediënten vinden: paling en garnalen

    Het GODSHUIS Leemweg 11 • 9980 SINT LAUREINS •09 223 1510 godshuis
    Restaurant DE WARANDA Warande 10 • 9982 SINT-JAN-IN-EREMO •09 379 0051 dewaranderestaurant



    JEAN en RAY proeven OerBIER, een Queue de Charrue en een Hommeltje

    • Meer en meer zijn vrouwelijke BROUWERS graag geziene gasten in de BIERwereld. Hildegard van Ostaden is er een van. Haar •013 53 58 147 urthel zijn aan een steile opgang bezig en in haar picobrouwerijtje experimenteert ze volop met nieuwe brouwsels

    • In de Roeselarestraat 12B • 8600 ESEN •051 50 27 81 dedollebrouwers maken JEAN en RAY kennis met Kris en zijn kranige 94-jarige moeder Moes die nog wekelijks in drie talen rondleidingen geeft in de Brouwerij

    • Aan het einde van de dag houden JEAN en RAY halt in het Paul en Iris Vanholme-Crampe • IJzerstraat 16 • 8691 STAVELE •057 30 01 12 hofvancommercestavele een volkscafé in de Westhoek waar de flamboyante waardin Iris de plak zwaait.






    • Bij • • 8640 OOSTVLETEREN •+32 495 28 86 23 de struise brouwers nemen JEAN en RAY weer plaats op de schoolbanken. Hun smaakpapillen worden er op de proef gesteld met een blinde smaak en BIER test

    • Hun pad leidt de twee over de grens, naar Frans-Vlaanderen en tot hun verbazing stellen ze vast dat de Vlaamse cultuur er nog steeds erg leeft. Bij Ferme Beck ontmoeten ze HOPBOER Denis Beck die zijn Vlaamse identiteit hoog in het vaandel draagt. Hij fokt Vlaamse boerenpaarden op zijn prachtige hoeve en ontvangt toeristen uit de vier windstreken die hij in het Frans en het Vlaams rondleidt. Denis brouwt er ook zijn eigen HOMMELPAP met HOP van eigen kweek

    • Weer over de grens eindigt hun tocht die dag bij Rudi Gekiere van • Spanjestraat 133 - 141 • 8800 ROESELARE •051 27 27 00 rodenbach Met hem willen ze bespreken welk BIER ze zelf willen brouwen. Het moet een smaakvol BIER worden dat trends en tradities combineert






    • In de laatste aflevering van deze derde reeks laten JEAN BLAUTE en RAY COKES in het Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel vier prominenten uit de BIERwereld oordelen over het nieuwe BIER dat ze gebrouwen hebben

     

    REACTIE (0)





    15-08-2014 TG HEADER NEW



    REEKS 1 • R1-1 HELDEN van ons BIER • R1-2 BRUSSEL LAND van en • R1-3 700 Jaar BIERDORP • R1-4 BAKERMAT van de • R1-5 OUDE VLAAMSE BIEREN • R1-6 BELGISCH BIER export • R1-7 BIEREN in BEWEGING • R1-8 • R1-9 CANVASBIER • R1-10 RIDDERS van de ROERSTOK

    • In TOURNéE GéNéRALE neemt JEAN BLAUTE zijn Britse vriend RAY COKES mee op een queeste naar de geheimen van het Belgische BIER. Tijdens hun verrassende, verfrissende en van tijd tot tijd hilarische trip maken ze kennis met 1001 onvermoede aspecten van de rijke Belgische BIERcultuur en met tal van onbekende toeristische pareltjes. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: zelf een BIER brouwen dat aan al hun eisen voldoet. Het boek TOURNéE GéNéRALE zet aan de hand van de spraakmakende zoektocht van deze twee bon vivants de boeiendste weetjes over het Belgische BIER in de schijnwerpers. Waarom hebben wij het beste BIER en de beste brouwers ter wereld? Wie zijn de onbekende professoren in ons land die alles over BIER weten? Waarom is BIER even complex als wijn? Welke zijn de oudste familieBROUWERIJen van België? Waarom is een glaasje BIER drinken gezond? Kortom, veel bekende en vooral onbekende weetjes over een van onze exportproducten bij uitstek. En natuurlijk met tientallen toeristische en gastronomische tips

    • JEAN BLAUTE en RAY COKES ontdekten tijdens hun roadtrip de complexiteit van het Belgische BIER en worden langzaam maar zeker echte BIERexperts. Aan het eind van hun trip zijn ze dan ook klaar voor hun eigen BIERBROUWexperiment. Voor het recept gaan beide heren hun licht opsteken bij de BROUWmeester van MOORTGAT DUVEL. Het bier moet een 100 Belgisch en artisanaal biertje worden. Bio-ingenieur Nele Van Beneden bezorgt hen gist en onder het goedkeurend oog van de BROUWmeester van LA CHOUFFE brouwen JEAN & RAY hun eigen CANVASBIER TOURNéE GéNéRALE Het resultaat van JEAN en RAY’s BROUWexperiment wordt een ongefilterd mistig en vlot doordrinkbaar amberBIER met lange rijping. Het is bijzonder aromatisch door het gebruik van een evenwichtige kruidenmix. Het BIER hergist op fles en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6,5°. 61.000 flessen CANVASBIER zullen van de band rollen in de brouwerij DUVEL

    • JEAN BLAUTE & RAY COKES duiken opnieuw onder in de Belgische BIERwereld om verhalen van brouwers, kwekers en telers te sprokkelen en de verborgen pareltjes in de Belgische BIERkroon te ontdekken. De rode draad is deze keer: smaak. JEAN & RAY bezoeken verschillende chef-koks en laten zich de heerlijkste BIERmaaltijden voorschotelen. Ze gaan op zoek naar bekende en onbekende smaken en combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat BIER en whisky een uitstekend duo vormen? En dat BIER en kaas soms beter samengaan dan wijn en kaas? En op het einde van de rit brouwen de twee bon vivants, met de kennis die ze vergaard hebben, opnieuw hun eigen BIER

    • Geen BIERprogramma zonder een eigen BIER En dus stellen JEAN en RAY met gepaste trots hun tweede Tournée Générale-BIER voor. Tournée Générale Tripel Hop is een hoppig en verfrissend gastronomisch BIER. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een unieke selectie van drie hoppen het BIER zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft. De Magnum-hop, een ‘kettle hopping’, zorgt voor een aan de basis bittere smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een ‘late hopping’, geeft het BIER een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in ‘dry hopping’ het BIER af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring. Gezondheid! Tournée Générale Tripel Hop (75cl) is verkrijgbaar in de Delhaize-supermarkten en in de drankhandel. Schenken op 5°C. Alc. 7,5% Vol.


    • Wie dacht dat JEAN BLAUTE & RAY COKES na twee seizoenen niets meer over BIER konden bijleren, heeft het helemaal mis. In Tournée générale 3 vervolgen ze hun tocht door de trends en tradities van BIERland België en piepen ze zelfs even over de Franse en Nederlandse grens. Ze laten zich met plezier nog eens onderdompelen in de wereld van aroma’s en smaken, ontdekken hoe wetenschappelijk BIER kan zijn en proeven enkele beroemde en minder gekende toppers. Eén ding is duidelijk: er is leven in de brouwerij. Niet alleen duiken er heel wat nieuwe trends op, zoals BIERcocktails en op hout gerijpte BIERen, maar daarnaast zijn heel wat tradities levendiger dan ooit - denk maar aan het succes van de trappisten en het oud bruin. Bier zoals je het nog niet gezien en beleefd hebt, dat is wat je mag verwachten van Tournée générale 3. Met interessante weetjes en leuke tips voor BIERtrips onder de arm nemen BIERliefhebbers JEAN en RAY de lezer mee op een boeiende roadtrip.

    • De kroon op het werk in het derde seizoen is de creatie van de Tournée Générale Premium Tripel. Het BIER wordt gebrouwen en gebotteld bij Brouwerij Rodenbach. Het is een goudblond gastronomisch BIER dat eeuwenoude brouwtradities met innovatieve hedendaagse brouwtechnieken combineert. De Premium Tripel is een zachte volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist geeft een wat exotisch fruitaroma en zorgt voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het BIER. De hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma's en zorgt voor een uitstekende bewaring ervan. Het alcoholgehalte van de Tournée Générale Premium Tripel bedraagt 8,5 procent. Het BIER kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is vanaf de eerste week van februari te koop bij Delhaize en vanaf midden februari bij de betere BIERhandelaar.

     

    REACTIE (0)





    14-08-2014 14-08-2012
    •• Siderische Maanfazen kalender • Calendrier Lunaire • Moon Calendar • Mond kalender • © 2008•2014 quicengroigne • DUTCH VERSION ONLY ••
    • • • SIDERISCHE in VUUR LEO LEEUW 11-08 •• 16-09
    22:14 10:04 14• Donderdag •  - - -
    KLIMMENDE Maan ZAAIdag : [03:00-12:00] • ZEER gunstig ZAAIEN KIEMEN • OOGSTEN bovengrondse gewasdelen
    PSC 00:00 03:00 • 06:00 • 09:00 • 12:00 12:00 15:00 • 18:00 • 21:00 • 24:00
    BLADdag • Blad Kool Kruiden(blad) Gras gewas ZEER gunstig ZAAIEN bij WASSENDE maan
    = sterke bladaangroei bovengronds (alle koolsoorten (behalve broccoli=Bloemgewas), bloemkool,koolrabi,prei,peterselie,sla,spinazie,bladvenkel,gazon.)..
    • ONDERHOUD Bladgewas = Verzorgen, Opbinden, Wieden, lichte BODEMBEWERKING (hakken, schoffelen, ondiep spitten, ploegen, eggen)
    BLADKRUIDENgewas: Tajerblad Savooiekool Oost Indische kers Citroenmelisse Morgenster Knolselderij Sjalot Kikkererwt Narras Pumpkin tree Saffloer Teff Sieruien
    MAAIEN gazon-klavers=snelle groei nadien, BEMESTEN-onderdompelen kamerplanten
    OOGSTEN VERS uit de tuin, ONGUNSTIG voor DIEPVRIES-verwerking Blad Kool Kruiden(blad) Gras
    ZAAIZAADwinning van mooi-gezond Bladgewas : ZAAIEN, ONDERHOUD, OOGSTEN op Bladdag, andere werkzaamheden nadien op Vruchtdag
    • SNIJDEN STEKKEN , koel bewaren en PLANTEN bij DALENDE maan
    ONGUNSTIG om een FLES WIJN te proeven-drinken = Pas le meilleur moment pour déguster
    AARDAPPELZIEKTE : Donderdag 07 augustus 2014 De zware infectiekansen van begin vorige week - maandag tot woensdag - lieten duidelijk hun sporen na in de vorm van nieuwe bladvlekken in onbeschermd gewas. Nieuwe infectiekansen op zondag 3 augustus (vooral in het westen) en maandag 4 augustus (oostelijk) zullen hun incubatie beëindigen eind deze week, vanaf zondag 10 augustus.
    BUIEN ONWEER NEERSLAGkans 095% min 12°C MAX 19 °C WINDKRACHT 020 km/u WZW
    Plantez des salades pour l'automne
    Semer la mâche ‘Coquille de Louviers’, ‘Verte d’Étampes’ et le chou de Chine. Semer l’épinard ‘Géant d’hiver’, ‘Monstrueux de Viroflay’ en rangs distants de 30 cm. Semer des laitues à couper, à récolter avant les grands froids, ou des variétés d’hiver ‘Brune d’hiver’, ‘Merveille d’hiver’, ‘Verpia’ pour le printemps. En pépinière, semer des choux cabus ‘Cœur de bœuf’, ‘Très hâtif de Louviers’.
    Éclaircir tous ces semis le 2 septembre.
    •SIDEREAL MOON in PISCES : This is the best sign for planting soft fruit. It is a time of maximum water intake for plants.
    •SYNODIC Now is a good time to sow root vegetables, berries, bulbs, onions, biennials, and perennials.
    •BIODYNAMIC Waning gibbous : Moon in Aquarius: This is a Air sign. This is a good time to sow Flowering plants like but it would not be a good time to sow Rooting plants like Jerusalem Artichokes, Radish, Spring Onions, Turnips


    AFNEMENDE maan AM AFNEMENDE MAAN LK AMS • De impulsen zijn op levering en het vrijgeven van energieën gericht, de sappen stromen terug in de wortels. Ondergrondse gewasdelen rijpheid oogst neergang rust (inademen grond-plant zomer-herst), vitalisatie grond-gewas , alle ondergrondse werkzaamheden Aangezien de maan afneemt, vermindert de energie, de aantrekkingskracht is hoog, waardoor vochtigheid in de grond hoog is, maar maanlicht vermindert, energie in de wortels neemt toe
    ZEER gunstig ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDE maan] PLANTEN [PLANTdag DALENDE maan]
    bij AFNEMENDE maan van WORTELgewas op WORTELdag (gewas die onder de grond groeien)
    GUNSTIG OOGSTEN voor onmiddellijk gebruik vers uit de tuin
    WEERKUNDIGE ZOMER (juni juli augustus) ASTRONOMISCHE ZOMER 21-06 18:38
    PLANETEN •13• •• [ ]
    OOGST (Oegstmaent-Koren-Aren-Vruchten-Bouw-Rispemaene-Beevaart-Warmte-Hitte) maand AUGUSTUS [VOLKSWEERKUNDE oogst moet nu rijp zijn]
    GEZOND LIEF VREUGDEVOL BLOEIEND VRUCHTBAAR 2014 vol schoonheid,verukkelijk voorjaar,zalige zomer,heerlijke herfst,wonderlijke winter

     

    REACTIE (0)





    12-08-2014 KjPROD
    KjPROD 2014 2013
     

     

    REACTIE (0)





    11-08-2014 SUPERMAAN 10-08-2014
    10-08-2014
    SUPERMAAN = VOLLE MAAN 20:09 + PERIGEUM 19:43 356895 km
    [10-08-2014 VM 20:09 AM PE 19:43 356895 km   ]
    VOLLE MAAN: De Maan staat tegenover de Zon aan de hemel, en dus zien we de Maan vrijwel de hele nacht, en is de verlichte kant van de Maan naar de Aarde gekeerd
    PERIGEUM = kleinste afstand MAAN-Aarde (27,66 dagen)- Het punt van de elliptische baan van de Maan dat het dichtst bij de Aarde ligt Wanneer de Maan in het perigeum staat, staat deze dichter bij en heeft een grotere schijnbare diameter

    BRON 2014: © vrt


    SUPERMAAN rolt de aarde voorbij
    Afgelopen nacht werd al wie wakker was, getrakteerd op een prachtige supermaan. Het fenomeen komt voor wanneer de maan erg dicht bij de aarde staat, stukken groter lijkt dan gewoonlijk en ook helderder schijnt. De beelden komen uit verschillende delen van China, Australië, de Filipijnen, Malta, Duitsland en Engeland. Experts benadrukken dat dit verscheidene keren per jaar kan gebeuren - in 2014 drie keer- maar dat de term supermaan alleen slaat op die ene keer per jaar dat de maan het allerdichtst nadert

     

    REACTIE (0)





    05-08-2014 ZAAIZAAD WINNING
    ZAAIZAADwinning

    - ZAAIZAADwinning van mooi-gezond Vrucht.gewas : ZAAIEN, ONDERHOUD, OOGSTEN en andere werkzaamheden nadien op Vruchtdag

    - ZAAIZAADwinning van mooi-gezond Blad.gewas : ZAAIEN, ONDERHOUD, OOGSTEN op Bladdag, andere werkzaamheden nadien op Vruchtdag

     ONDERHOUD = VERZORGEN, OPBINDEN, WIEDEN, lichte GROND-BODEMbewerkingen (hakken, schoffelen, ondiep spitten, ploegen, eggen),

    - ZAAIZAADwinning van mooi-gezond Bloem.gewas : ZAAIEN, ONDERHOUD, OOGSTEN op Bloemdag, andere werkzaamheden nadien op Vruchtdag

     

    REACTIE (0)





    09+ 2014

    •01 Maandag • H. Egidius WM - 12:01 -
    •02 Dinsdag • Z. Margarita van Leuven EK 13:11 - -
    •03 Woensdag • H. Gregorius de Grote - 20:01 -
    •04 Donderdag • H. Rosalia - -
    •05 Vrijdag • H. Bertinus - 22:01 -
    •06 ZATerdag • H. Eva - -
    •07 ZONDAG • H. Hilduardus - 18:01 -
    •08 Maandag • O.L.V. Geboorte - - PE 05:31 358388
    •09 Dinsdag • H. Omaar VM 03:38 AM - 10:01 -
    •10 Woensdag • H. Theodard - -
    •11 Donderdag • H. Vinciana - - KMK 09:33
    •12 Vrijdag • H. Guido van Anderlecht - -
    •13 ZATerdag • H. Johannes Chrysostomus - 18:01 -
    •14 ZONDAG • Kruisverheffing - -
    •15 Maandag • O.L.V. van Smarten - -
    •16 Dinsdag • HH. Cornelius en Cyprianus LK 04:05 - 14:01 - 06:01
    •17 Woensdag • H. Lambert - -
    •18 Donderdag • H. Jozef van Cupertino - 22:01 -
    •19 Vrijdag • H. Januarius - -
    •20 ZATerdag • HH. A. Taegon, P. Hasang en gez. - 16:01 - AP 16:22 405845
    •21 ZONDAG • H. Mattheüs - -
    •22 Maandag • HH. Mauritius en gezellen - -
    •23 Dinsdag • H. Thecla - 15:01 -
    •24 Woensdag • O.L.V. Vrijkoop der slaven NM 08:14 WM - -
    •25 Donderdag • H. Gerolf - - DMK 19:42
    •26 Vrijdag • HH. Cosmas en Damianus - -
    •27 ZATerdag • H. Vincentius a Paulo - 08:01 -
    •28 ZONDAG • H. Wenceslaus - 18:01 -
    •29 Maandag • HH. Michaël, Gabriël en Rafaël - -
    •30 Dinsdag • H. Hiëronymus - - 20:01

     

    REACTIE (0)





    09- 2014
    Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag ZATerdag ZONDAG
    01 WM
    12:01
    02 EK 13:11

    03
    20:01
    04

    05
    22:01
    06

    07
    18:01
    08

    PE 05:31 358388
    09 VM 03:38 AM
    10:01
    10

    11

    KMK 09:33
    12

    13
    18:01
    14

    15

    16 LK 04:05
    14:01
    06:01
    17

    18
    22:01
    19

    20
    16:01
    AP 16:22 405845
    21

    22

    23
    15:01
    24 NM 08:14 WM

    25

    DMK 19:42
    26

    27
    08:01
    28
    18:01
    29

    30

    20:01
    01 02 03 04 05

     

    REACTIE (0)





    BEMESTEN


    ZEER gunstig BEMESTEN bij VOLLE maan  geeft een optimale werking • GUNSTIG BEMESTEN bij DALENDE maan
    Kreeft Schorpioen Vissen BladagGUNSTIG BEMESTEN-onderdompelen kamerplanten

    BEMESTEN Dierlijke (koe-schaap-pluimvee-paard-varken-duif-stal-drijf-gier-droog mest,bloed-beendermeel) MEST , Compost, Plantengier, Groenbemesting, Kunstmest fertilisation fumier organic fertilizermanure Düngung Mist
    .
    BEMESTEN compost ê
    COMPOSTEREN
    IRRIGATIE
    GIETEN=ONDERDOMPELEN
    Kamerplanten
    Engraiser=Fertiliser
    Compostage
    Irrigation=Arrosage
    Fertiliser
    Plantes d'interieur
    Fertilizing=Manuring
    Composting
    Irrigation
    Dungen=Watering
    Indoor plants
    Düngen
    Kompostierung
    Irrigation=Bewässerung
    Düngen=Gießen
    Zimmerpflanzen
    KALKCYANAMIDEKALKcyanamide
    Kalkcyanamide is een milieuvriendelijke meststof met meervoudige werking, en behoort tot de in de EG toegelaten meststoffen.
    Op grond van zijn bijzondere samenstelling verzorgt kalkcyanamide de planten op ideale wijze met stikstof en levert de bodem de zo waardevolle kalk.
    Gelijktijdig wordt de druk van onkruiden en ziekten verminderd door de deelwerking van kalkcyanamide tegen de uit zaad opkomende één- en tweezaadlobbige onkruiden alsook tegen de met de bodem verbonden ziekten

    BIO groenten kweken BEKALKEN

    Kalk is nodig voor de opbouw van stevige celwanden en speelt bovendien een rol bij de opname van andere voedingselementen. Bij onvoldoende aanwezigheid van kalk in de grond is bijvoorbeeld magnesium moeilijker beschikbaar en opneembaar, zodat magnesiumgebrek kan ontstaan zonder dat het gehalte aan magnesium in de grond laag is. Bij een overmaat aan kalk daarentegen kan de opname van mangaan en zink stagneren.
    Kalk werk ook de ontwikkeling van enkele plantenziekten tegen; zoals knolvoet bij koolgewassen. Bovendien heeft de kalk een positieve invloed op de bodemstructuur. Dankzij kalk worden stabiele grondkruimelsgevormd, wat de grond minder slempgevoelig maakt. Het bepalen van het kalkgehalte is enkel mogelijk door het nemen van een grondmonster, wat best gebeurt in het najaar. Aan de hand van de analyse van dit monster kan dan een bekalkingsadvies gegeven worden.
    Het najaar is ook de beste periode om de grond te bekalken.Kalkmeststoffen hebben immers zo'n drie maanden nodig om volledig te gaan werken. Om in het voorjaar een optimaal kalkgehalte te bereiken, is het dus nodig in de herfst te bekalken. Een gelijkmatige verdeling van kalkmeststoffen is van groot belang, evenals het goed door de bouwlaag werken van deze stoffen. Een grondontleding met bekalkingsadvies door een bevoegd laboratorium is dus de enige betrouwbare leidraad!

    Gegevens van het Ministerie van Land- & Tuinbouw: PH - faktor die de bodemvruchtbaarheid beinvloedt. Optimale zuurtegraad pH in functie van teelt

    Alcalische pH >7 • Alcalisch verdragende gewassen: gerst, klaver, luzerne,warmoes, rodebiet, suikerbieten, zinnia's = GEEN KALK
    Neutrale pH =7 • Neutraal gevoelige gewassen: erwten, bonen, sla, haver,spinazie, selder, rapen, komkommer, wortels, chrisanten,aubergine, uien, kolen, tarwe, tomaten, vlas, mais, dalia's = GEEN KALK
    Zure grond pH < 7 [6-7] • Matig zuurverdragende gewassen: aardappelen = [4 tot 10 kg/are per jaar] aardbeien, witloof, radijs, rogge, pepermint = [5 tot 10 kg/are per jaar]
    pH 5 - 6 • Zuurverdragende gewassen: gazon, azalea, rozen [12 tot 20 kg/are per jaar]
    pH < 5 • Zuurverdragende gewassen: rhodedendrons, lelies, oleander, wilgenroos, erica [21 tot 30 kg/are per jaar]
    Jos VAN HOECKE • VELT HAMME •

    BEMESTING : Door goed te bemesten krijg je gezonde planten en een goede oogst. De belangrijkste voedingselementen die een plant nodig heeft zijn stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K).
    Stikstof is nodig voor de vorming van bladgroen en van belang voor de groei van de plant.
    Fosfaat is belangrijk voor de vorming van wortels en voor de bloei en het rijpen van de vruchten
    Kalium zorgt voor het transport van water en koolhydraten naar en in de plant.
    Ook moet de zuurgraad (de pH-waarde) van de grond in orde zijn. Is die te hoog of te laag, dan nemen de planten geen of onvoldoende voedingsstoffen op. Kalk beinvloedt de zuurgraad.
    Een goede verzorging van de bodem met organisch materiaal is noodzakelijk voor een goede structuur van die bodem. Voor dit doel kunt u jaarlijks op een moestuin per 100 m² zeven kruiwagens stalmest of compost (0,5 m³) onderwerken. Heeft u een siertuin dan kunt u jaarlijks per 100 m² ongeveer 3,5 kruiwagen stalmest of compost (0,25 m³) toevoegen. Doe dat bij voorkeur in het voorjaar. Dan hebben de bodemdiertjes de tijd om de mest in goed voedsel voor de planten om te zetten.
    Wanneer is de beste tijd om mijn moestuin te bemesten? Het is het beste om pas in het voorjaar te bemesten, omdat anders de meststoffen voortijdig vrijkomen en uitspoelen naar het grondwater, wat ongunstig is voor het milieu. Organische meststoffen doen er minimaal 3 á 4 weken over voor ze beschikbaar beginnen te komen voor de planten.
    Hoeveel mest moet ik jaarlijks opbrengen op de moestuin?
    Hoeveel mest is nodig voor de siertuin?
    Jaarlijks, vroeg in het voorjaar, kunt u een hoeveelheid van 1/2 kuub compost of dierlijke mest per 100 m2 aanbrengen op de moestuin.Gebruikt u gedroogde koemest, dan hanteert u een hoeveelheid van 100 liter per 100 m2. Koemestkorrels zijn geconcentreerder, daar gebruikt u 50 liter van
    Voor de siertuin geldt dat ongeveer de helft gebruikt kan worden van de hoeveelheid die voor de moestuin wordt aanbevolen
    Hoe zorg ik er voor dat ik de tuin zo weinig mogelijk water moet geven zonder dat deze uitdroogt? Indien u zich aan de volgende maatregelen houdt is water geven slechts in uitzonderlijke gevallen nodig:
    • Zorg dat het organische stofgehalte in de bodem hoog is
    • Pas de beplanting aan de omstandigheden in uw tuin aan
    • Zorg voor een losse bodem met een goede kruimelstructuur
    • Zorg voor een volledige bedekking van de grond. Zet de planten zover uit elkaar dat ze bij de uiteindelijke grootte, de bodem volledig bedekken
    • Beperkt het kweken van planten in (vooral aardewerken) potten, hierin droogt de grond snel uit. Gebruikt u ze toch, dek de grond dan af met een mulchlaag of fijn grit
    • Dek een composthoop altijd af met bijvoorbeeld gras, jutezakken of compostdoek
    In een aantal gevallen is water geven echter wel noodzakelijk:
    • Bij langdurige droogte
    • Bij potplanten en kuipplanten: deze hebben vrijwel altijd water nodig
    • Na het poten of planten
    • Indien u zojuist graszoden hebt gelegd: houdt deze vochtig totdat de wortels vastgegroeid zijn
    Hoe herken ik een gebrek aan voedingsstoffen bij planten? Stikstof, fosfaat en kalium zijn de voornaamste stoffen die in vrij grote hoeveelheden de voeding van de planten verzekeren.
    Sporenelementen als mangaan, koper, magnesium, ijzer, borium en zink zijn in veel mindere mate nodig.
    Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen levert voor de plant(en) de volgende symptomen op:
    Gebrek aan stikstof: een zwakke scheut en bladontwikkeling, het blad blijft kleiner en is van een lichtere kleur groen
    Fosfaatgebrek kan leiden tot paarsachtig blad en een slechte vruchtontwikkeling
    Kaliumgebrek: veroorzaakt gele of bruingerande bladeren
    Magnesiumgebrek: geel worden van ouder blad tussen de nerven
    IJzer- en mangaangebrek: vergeling tussen de bladnerven, voornamelijk bij het jonge blad. Dit komt voor bij zuurminnende planten die in een te kalkrijke grond groeien. De planten hebben dan moeite deze stoffen met hun wortels op te nemen
    Ik zou graag `n bodemmonster willen laten onderzoeken op eventuele kwalijke stoffen of het ontbreken van goede voeding. Heeft u `n tip voor mij? Wilt u de grond laten onderzoeken op de voedingstoestand en bemestingsbehoefte, dan kunt u bij ons terecht voor een op maat advies. INFO.
    Wilt u uw grond laten onderzoeken op schadelijke stoffen, dan verwijzen we u naar Grondgewas en Milieu Laboratorium Zeeuwsch Vlaanderen, een bureau waar we goede ervaringen mee hebben. De website bereikt u via LINK.
    Mijn moestuin is erg drassig: hoe kan ik overtollig water kwijtraken? De makkelijkste manier om overtollig water kwijt te raken is via het graven van greppels. Zo’n greppel kan het beste 30 tot 40 cm diep zijn en van boven tot onder 40 cm breed. Om de greppel voor inzakken te behoeden worden de zijkanten iets schuin gestoken, zodat de bodem van de greppel circa 25 cm breed is. Met de grond uit de greppels kan men de hele tuin bol leggen. Meestal is het voldoende als er aan alle vier de kanten van de tuin greppels worden gegraven, die naar een punt afwateren, bijvoorbeeld naar een sloot, riool of put. Bij erg natte grond zijn er meer greppels nodig. Met de grond uit deze greppels kunnen verhoogde plantenbedden gemaakt worden. Als het overtollige water niet naar een sloot of ander water geleid kan worden, is het handig om een zinkput te maken. Daarvoor is het nodig een gat te graven van ongeveer 1,5 meter in doorsnede en op zijn minst 1,5 tot 2 meter diep. Stapel daarna bakstenen op langs de wanden. Laat daarbij wat ruimte tussen de stenen zodat het water er tussen weg kan
    Klopt het dat duivenmest ook bruikbaar is voor de tuin? Ja, dit kunt u zeker gebruiken. De kwaliteit van de mest hangt af van wat de dieren te eten krijgen, net als dat dit bij koeienmest het geval is. Maar in het algemeen kan gesteld worden dat u qua hoeveelheid niet meer dan 50% dient te gebruiken van wat t.a.v. koeienmest geadviseerd wordt. Te veel gebruik van duivenmest kan leiden tot te hoge concentraties van stoffen als kalium, fosfaat en magnesium
    Van een goede kennis krijg ik regelmatig strooisel uit zijn kippenhok. Dit bestaat uit een mengsel van turf, grof zaagsel en uiteraard kippenuitwerpselen. Hoe kan ik dit spul zo efficiënt mogelijk gebruiken? Kippenmest bevat hoge concentraties stikstof, fosfor en kalium. Omdat kippenmest zo’n hoog gehalte aan voedingsstoffen bevat kunt u de mest beter niet vers gebruiken, want dan kan verbranding van de plantenwortels optreden. Kippenmest is een ‘snelle’ mest. Een belangrijk deel van de voedingsstoffen in de mest lost makkelijk op in het bodemvocht en is daardoor meteen opneembaar voor de planten. Een soort ‘kunstmesteffect’ dus. Telers gebruiken kippenmest (al dan niet vermengd met water) wel voor snelgroeiende gewassen of om gewassen een vlotte start te geven. Het is echter oppassen geblazen, vooral bij zoutgevoelige gewassen als sla, andijvie, veldsla en aardbeien. Beter kunt u de mest verwerken in de composthoop of vermengen met andere, minder geconcentreerde, organische mest
    Wat zijn groenbemesters? Groenbemesters zijn planten die gebruikt worden om de grond te verbeteren. Groenbemesters zijn onder te verdelen in vlinderbloemigen, kruisbloemigen, grassen en overige planten. De voordelen van het toepassen van groenbemesters kunnen per soort nogal verschillen, de ene groenbemester is een goed bodembedekker, de ander levert zeer veel organisch materiaal op, weer een andere zorgt voor structuurverbetering van de grond. Het zou te ver voeren om alle voor- en nadelen van elke groenbemester hier te benoemen. Als u meer wilt weten over groenbemesters kunnen wij u het ‘Handboek Ecologisch Tuinieren’ van Velt van harte aanbevelen. Dit is een vrij prijzig boek (38,95 euro), maar bevat zeer veel nuttige informatie over alle aspecten van het natuurvriendelijke tuinieren in de moestuin.
    Welke groenbemesters kan ik zaaien op kleigrond en wanneer? Voor kleihoudende grond kunt u een keuze maken uit de volgende groenbemesters:- Vlinderbloemigen: witte klaver (Trifolium repens), rode klaver (Trifolium pratense) of veldboon (Vicia faba). De klavers kunnen gezaaid worden tot 31 augustus, de boon tot 31 juli. • Kruisbloemigen: gele mosterd (Sinapis alba), bladrammenas (Raphanus sativus subsp. oleiferus), bladkool (Brassica napus subsp. napus), rapen (Brassica rapa). De mosterd, rammenas en rapen kunnen tot uiterlijk medio september worden gezaaid. De bladkool kan tot 15 augustus worden gezaaid. • Grassen: Italiaans raaigras (Lolium multiflorum), Westerwolfds raaigras (Lolium multiflorum var. Westerwoldicum) en Engels raaigras (Lolium perenne). Het Westerwolds raaigras kan als enige grassoort tot in september worden gezaaid, maar vroeger zaaien heeft de voorkeur. De overige grassen kunt u het beste vóór augustus zaaien. • Overige planten: Phacelia (Phacelia tanacetifolia) en bernagie (Borago officinalis). Phacelia kunt u zaaien tot begin augustus, bernagie kunt u nog tot eind augustus proberen. Er bestaan nog veel andere planten die als groenbemester kunnen worden gebruikt, maar de bovengenoemde zijn met name geschikt voor kleihoudende gronden
    Ik denk erover in mijn moestuin eind van de zomer groenbemesters te zaaien ter verbetering van de grond: ik tuinier op zandgrond. Is rogge hiervoor een goede keuze? Rogge is inderdaad een goede groenbemester, vooral voor zand- en zandleemgronden. Voor kleigronden is rogge minder geschikt. Andere geschikte groenbemesters voor zandgronden zijn verschillende klavers, lupine en spurrie. Deze moeten allemaal vóór half of eind augustus worden gezaaid. Rogge heeft het voordeel dat je deze nog laat kunt zaaien. In het najaar gezaaide rogge levert niet zo’n dichte bodembedekking op. Als onkruidverstikker is hij dus minder geschikt. Rogge zorgt wel voor veel organisch materiaal; de gewassen die in het voorjaar volgen op de rogge zullen daar wel bij varen. Het voordeligst bent u uit als u kiest voor voederrogge. Er wordt echter ook speciaal rogge geteeld voor groenbemesting. Winterrogge kunt u zaaien tot ongeveer half oktober. Hoe later u zaait, hoe meer zaad u moet gebruiken om nog een behoorlijke ‘opbrengst’ te hebben. Voor winterrogge kunt u uitgaan van 150 gram zaad per 10 m2 bij vroege zaaiing, tot 200 gram zaad bij late zaaiing. De rogge blijft de gehele winter op het land staan en kan in het voorjaar worden ondergespit. Het is wel wenselijk dat de rogge in het voorjaar nog flink wat kan groeien, voordat u het gewas onderspit. Winterrogge en andere groenbemesters zijn o.a. te bestellen bij Boerengoed, Dorpsweg 6, 8274 AE in Wilsum (tel.: 038-3557556).
    Wanneer is de beste tijd om groenbemesters te zaaien? In z’n algemeenheid geldt dat de beste zaaitijd voor groenbemesters in de moestuin april of mei is, indien u de groenbemester als hoofdteelt voor dat perceel beschouwt en juli/ augustus, indien u de groenbemester als nateelt gebruikt
    Is het effectief om de tuin af te dekken met doeken aan het einde van het seizoen? Doeken die ‘ademen’, die dus water, licht en lucht doorlaten, kunnen in principe aan het eind van het seizoen overal op de t