Apiaceae : carotte, persil de racine, panais, fenouil de navet, céleri de navet Asteraceae : chicon (endive), salsifis, barbe de pois gris, racine d'avoine, topinambour Amaranthaceae : betterave potagère, betterave sucrière, betterave, poirée (bette) Alliaceae : oignon, échalote, ail, ciboule, ciboulette, asperge, oignon d'egypte, *, poireau (feuilles) Solanaceae : pomme de terre Brassicaceae : radis, rutabaga, navet
* les fleurs à bulbes
Ail, betterave, carotte, céleri-rave, cerfeuil tubéreux, chervis, crosne, échalote, endive (du semis à larrachage des racines), hélianti, navet, oca du Pérou, oignon, panais, persil tubéreux, poireau, pomme de terre, radis, raifort, rutabaga, salsifis, scorsonère, souchet, topinambour
LES LÉGUMES-RACINES : Betterave : de la mi-mai à juin, en ligne, en espaçant les plants de 30 cm et les lignes de 40 à 50 cm. Récolter échelonnée de juillet aux gelées. Céleri-rave : de mai à juillet, tous les 40 cm environ en ouvrant de grands trous et en enrichissant la terre de compost. Récolter à partir de septembre. Crosne : en avril, en poquets distants de 35 cm en tous sens et profonds de 10 cm, en groupant 3 racines à la fois. Récolte à partir de novembre selon les besoins. Poireau : davril à juillet en achetant des bottes sur les marchés, des plants en caissette ou en repiquant ses propres semis. Récolte à partir de septembre. - Habillez les plants à racines nues : réduisez lextrémité des feuilles et coupez les racines à1 cm pour quelles ne se recourbent pas à la plantation. -Tracez un sillon profond le long dun cordeau. Avec un plantoir, installez les poireaux tous les 15 cm au fond du sillon. Refermez le sillon. - Arrosez copieusement à la plantation et les jours qui suivent pour assurer un bonne reprise. Buttez les pieds quelques semaines plus tard Topinambour : en avril, tous les 60 cm sur des lignes distantes de 70 cm. Déterrez les tubercules à partir de novembre selon vos besoins (paillez le sol pour les gelées). Cest une plante envahissante !
Wortel Bol Knol Stengel (prei) Kruiden=Specerijen (wortels) gewassen [AARDE] Rode biet: half mei tot juni, in de lijn, op afstand de planten 30 cm en lijnen 40-50 cm. Oogst geënsceneerde van juli tot en met vorst. Knolselderij: mei-juli, om de 40 cm, het openen van grote gaten en het verrijken van de bodem met compost. Oogst vanaf september Crosne: in april, in trossen van 35 cm van elkaar in alle richtingen en 10 cm diep, groep drie wortels per keer. Oogst vanaf november als nodig is Leek: van april tot juli van het kopen van laarzen op de markt, zaad of door transplantatie van kleine doos in zijn eigen aanplant. Oogst vanaf september Kleed je blote wortel planten: Snij uiteinden van de bladeren en snijd de wortels AT1 cm, zodat ze niet krullen bij de plantage. Teken een diepe groef langs een koord. Met een troffel, prei te installeren om de 15 cm aan de onderkant van de groef. Dicht de groef. Overvloedig water bij de aanleg en het aantal dagen tot een goed herstel te garanderen. Aanaarden van de voeten enkele weken later Jeruzalem: artisjok in april, alle 60 cm in de rijen 70 cm uit elkaar. Knollen oogsten naar behoefte vanaf november (mulch de bodem voor de vorst). Het is een invasieve plant! BRON: http://travauxaujardin.blogspot.com/p/planter-avec-la-lune.html
Wortel Bol Knol Stengel (prei) Kruiden=Specerijen (wortels) AARDE gewas = maakt ondergronds vruchten aan (aardappelen, knoflook, uien, wortelen, rode bieten, rapen, knolselderij, radijs, rammenas, schorseneren ...) ZEER gunstig ZAAIEN [ZAAIdag] bij AFNEMENDE maan ZEER gunstig PLANTEN [PLANTdag=DALENDE maan] bij AFNEMENDE maan onderhoud Wortel...gewas = VERZORGEN, OPBINDEN, WIEDEN, lichte GROND-BODEMbewerkingen (hakken, schoffelen, ondiep spitten, ploegen, eggen) bij KLIMMENDE maan [03:00-12:00] en diepe GROND-BODEMbewerkingen (diep spitten, ploegen, eggen) bij DALENDE maan [15:00-24:00] op Worteldag GUNSTIG OOGSTEN (bewaren) bij DALENDE (bij AFNEMENDE) maan van Wortelgewas ['s namiddags 15:00 > 24:00 uur - ondergrondse gewasdelen bevatten meeste sap-water, dus hoogste opbrengst invloed op houdbaarheid en beste kwaliteit bij invriezen] StierWorteldag GUNSTIGCOMPOSTEREN [Verzamelen wortels-schors in de natuur] Maagd Worteldag GUNSTIGCOMPOSTEREN [Verzamelen wortels-schors in de natuur], VERPLANTEN, BEMESTEN, inZAAIEN gazon, SNOEIEN Steenbok Worteldag GUNSTIGCOMPOSTEREN [Verzamelen wortels-schors in de natuur], ROOIEN stronken, ZAAIEN [ZAAIdag] OOGSTEN (bewaren) wortel-wintergewas,SNOEIEN
DINSDAGAVOND 17-01-2012 20:40 TE ZIEN op JEROEN MEUS DE PATAT
Zevendelig culinair reisprogramma waarin chef Jeroen Meus op zoek gaat naar de geschiedenis van de aardappel en zijn invloed op het dagelijkse leven in verschillende landen