Biologisch Dynamisch Ecologisch Tuinieren Maria THUN
.
NAMISC
•
08-06-2020 VUUR
VUUR Feu Fire Feuer
VUUR - warm droog = WARM heeft de neiging om in het algemeen het metabolisme te versnellen maar de risico's van drooglegging stijgen eveneens. Met een overmaat aan vochtigheid, stijgen in grote mate de risico's van parasitaire en virus ziektes = DROOG heeft de neiging om de verhouding van water in de stoffen te beperken, hij concentreert het levensbloed maar veroorzaakt het langzaam afsterven FEU - chaud sec = CHAUD a tendance à accélérer le métabolisme en général mais les risques d'assèchement augmentent aussi. Avec un excès d'humidité, les risques de maladies parasitaires et virales deviennent importants = SEC a tendance à limiter la proportion d'eau dans les tissus, il concentre la sève mais cause le flétrissement FIRE - hot dry FEUER - heiß trocken - VRUCHT dag Jour FRUITS FRUIT day FRUCHT tag Vrucht Peul Fruit Zaad (zaai) Kruiden=Specerijen (vrucht) Graan gewassen [VUUR WARMTE] plantes Fruits Cosse Fruit Graine (semis) Herbes=Épices (fruits) Céréales [FEU] Fruit Pod Fruit Seed (sow) Herbs=Spices (fruit) Cereals vegetables [FIRE] Frucht Hülse Frucht Samen (säen) Kräutern=Gewürze (frucht) Getreide gemüsen [FEUER]
De 4 fundamentele kwaliteiten (warm - koud - droog - vochtig) beïnvloeden de planten via de sterrenbeelden WARM heeft de neiging om in het algemeen het metabolisme te versnellen maar de risico's van drooglegging stijgen eveneens. Met een overmaat aan vochtigheid, stijgen in grote mate de risico's van parasitaire en virus ziektes KOUD heeft de neiging om de evolutie van de plant te vertragen. Hij helpt zich beter tegen de hitte te verzetten DROOG heeft de neiging om de verhouding van water in de stoffen te beperken, hij concentreert het levensbloed maar veroorzaakt het langzaam afsterven VOCHTIG beheerst het water in de planten en verdeelt de voedzame bestanddelen Van hun combinatie zijn de 4 elementen ontstaan:
Les 4 qualités fondamentales (chaud - froid - sec - humide) agissent sur les plantes par les signes du zodiaque = CHAUD a tendance à accélérer le métabolisme en général mais les risques d'assèchement augmentent aussi. Avec un excès d'humidité, les risques de maladies parasitaires et virales deviennent importants. = FROID a tendance à ralentir l'évolution de la plante. Il aide à mieux résister contre la chaleur. = SEC a tendance à limiter la proportion d'eau dans les tissus, il concentre la sève mais cause le flétrissement. = HUMIDE gouverne l'eau dans les plantes et répartit les principes nutritifs. De leur combinaison sont nés les 4 éléments:
4 fundamental qualities (hot - cold - dry - wet) act on the plants by the signs of the zodiac HOT tends to in general accelerate the metabolism but the risks draining increase too. With an excess d' moisture, the parasitic and viral disease risks become important. COLD tends to slow down the evolution of the plant. It helps with better resisting against heat. DRY tends to limit the proportion water in fabrics, it concentrates the sap but causes fading. WET control surface water in the plants and distributes the nutritive principles. From their combination were born the 4 elements:
Die 4 grundlegenden Qualitäten (Heiß - Kält - Trocken - Feucht), wirken auf die Pflanzen durch die Zeichen des Tierkreises HEIß neigt dazu, den Metabolismus, aber die d'risiken im Allgemeinen zu beschleunigen; Trockenlegung steigt auch. Mit einem exzeß; Feuchtigkeit, die Risiken von parasitischen und Viruskrankheiten werden hoh. KALT neigt dazu, zu verlangsamen; Entwicklung der Pflanze. Er hilft besser gegen die Hitze standhalten. TROCKEN neigt dazu, den d'anteil zu begrenzen; Wasser in den Stoffen konzentriert er den Saft, aber verursacht das Welken FEUCHT steuerung; Wasser in den Pflanzen und verteilt die nahrhaften Grundsätze. Von ihrer Kombination wurden die 4 Elemente geboren: