26-05-2009 Maria Thun over de Oogsttijden: (J.ORINS): Het tijdstip van oogsten heeft invloed op de houdbaarheid en op de kwaliteit van de oogst.
|
OOGSTEN |
Récolter |
Harvesting |
Ernte |
 |
* bovengrondse delen van gewassen (Klimmende (stijgende) maan op zaaidagen )
Vruchtgewassen oogsten op vruchtdagen
Bloemgewassen & snijbloemen oogsten op bloemdagen
Bladgewassen oogsten op bladdagen maar enkel s ochtends 03 > 12 uur
Bladgewassen voor de diepvries of verwerking NIET op bladdagen Kruiden [Blad of Bloemen] oogsten op bloemdagen maar enkel s ochtends 03 > 12 uur Kruiden [Zaden of Vruchten] oogsten op vruchtdagen  Kruiden [Wortels] oogsten op worteldagen enkel s namiddags 15 > 24 uur Appels & peren e.d. enkel oogsten op de fruitdagen en bij stijgende maan (op zaaidagen) Kersen, bessen e.d. oogsten op bloemdagen & vruchtdagen  Zaaizaden NOOIT oogsten op bladdagen Kappen van bomen oogsten op bloemdagen
* bovengrondse plantendelen 's morgens (ochtend) 03 > 12 uur invloed houdbaarheid en kwaliteit * fruits, feuilles et fleurs, tout ce qui touche la partie aérienne des végétaux le matin 03 > 12 heure * Fruit and Vegetables (not roots) morning 03 > 12 hours * oberirdischen" Früchten und Gemüse morgens 03 > 12 Stunden
VRUCHT dag Jour FRUITS FRUIT day FRUCHT tag  |
BLAD dag Jour FEUILLES LEAF day BLATT tag  |
Blad Kool Kruiden (blad) Gras * WATER * gewassen plantes Feuilles Chou Herbes (feuilles) * EAU Leaf Cabbage Herbs (leaf) * vegetables WATER Blatt Kohl Kräutern (blatt) * gemüsen WASSER (bloemkool koolrabi) (chou de fleur chou-rave) , les plantes aromatiques et médicinales dont on récolte le feuillage Leaf Cabbage Herbs (leaf) vegetables Blatt Kohl Kräutern (blatt) gemüsen Ernte für den frischverzehr |
BLOEM dag Jour FLEURS FLOWER day BLÜTEN tag |
Bloem (bomen) Kruiden (bloem blad) Fruit * LUCHT LICHT * gewassen plantes Fleurs (arbres) Herbes (fleurs feuilles) Fruit AIR Flowers (trees) Herbs (flowers leaf) Fruit vegetables AIR Blüten (baumen) Blumen Kräutern (blüten blatt) * gemüsen LUFT (brocoli snijbloemen bomen etc) (kruiden blad & bloem) (kersen bessen etc) Blad (diepvries of verwerking) (brocoli * arbres etc) (herbes feuilles fleurs) (cerises baies etc) |
* fruits, feuilles et fleurs, tout ce qui touche la partie aérienne des végétaux, tous les semis en début de cette période
* the following on : * volgende gewassen op * Plants for making medicines Planten voor het maken van geneesmiddelen * Flowers & plants for biodynamic preparation making Bloemen & planten voor het maken van biodynamische preparaten * Fodder for animals Veevoeder voor dieren * Field crops, such as silage and hay Plaatselijke gewassen, zoals kuilvoeder en hooi * ondergrondse delen van gewassen (Dalende maan op plantdagen )
Wortel- & knolgewassen oogsten op worteldagen enkel s namiddags 15 > 24 uur
* ondergrondse plantendelen 's namiddags 15 > 24 uur invloed houdbaarheid en kwaliteit * Récolter les legumes à racines l'après midi 15 > 24 heure * afternoon 15 > 24 hours * nachmittag 15 > 24 Stunden
WORTEL dag jour RACINES ROOT day WURZEL tag  |
* Récolter les legumes à racines Tout ce qui est racines mais aussi cette période favorise l'enracinement
* Root crops for storage on Vir
* wortel vrucht gewassen om te bewaren ... root & fruit for storage
|
°°° OOGSTEN Récolter Harvesting Ernte
+ OOGSTEN Récolter Harvesting Ernte KM bovengrondse plantendelen 's morgens 03 > 12 uur invloed houdbaarheid kwaliteit Vruchtgewassen Peul Fruit Blad (diepvries of verwerking) Bloemgewassen Blad (diepvries of verwerking) Bladgewassen Kool op VRUCHT BLOEM BLAD dagen bij KM KMB123 KMK op ZAAI dagen WM OM
les parties de plante aériennes le matin 03 > 12 heures influence sur la durabilité et la qualité plantes Fruits Cosse Feuilles (congeler ou le traitement) Fleurs Feuilles (congeler ou le traitement) Feuilles Chou les jours VRUCHT BLOEM BLAD dagen bij KM KMB123 KMK op ZAAI dagen WM OM
*** morning 03 > 12 hours *** vegetables Fruit *** Leaf (***) Flowers Leaf (***) Leaf *** days VRUCHT BLOEM BLAD dagen bij KM KMB123 KMK op ZAAI dagen WM OM
+ OOGSTEN Récolter Harvesting Ernte DM ondergrondse plantdelen 's namiddags 15 > 24 uur invloed houdbaarheid kwaliteit Wortelgewassen Bol Knol Stengel op WORTEL dagen bij DM DMB123 DMK op PLANT dagen AM AMS
les parties de plante souterraines l'après-midi 15 > 24 heures influence sur la durabilité et la qualité plantes Racines Boule Navet Tige les jours WORTEL dagen bij DM DMB123 DMK op PLANT dagen AM AMS *** afternoon 15 > 24 hours *** vegetables Root *** *** *** days WORTEL dagen bij DM DMB123 DMK op PLANT dagen AM AMS
November Novembre November November
* Fruit Fruits Fruits Früchte
kastanje, kweepeer, vijg (vers), aardbei, framboos, noten, wijngaardpeche, peer, appel, druif.
châtaigne, coing, figue (fraîche), fraise, framboise, noix, pêche de vigne, poire, pomme, raisin
sweet chestnut, quince, fig (fresh), strawberry, raspberry, nut, bush peach, pear, apple, grape.
süße Kastanie, Quitte, Feige (frisch), Erdbeere, Himbeere, Nuss, Buschpfirsich, Birne, Apfel, Traube.
* Groenten Légumes Vegetables Gemüse
artisjok, aubergine, beetwortel, blette (of snijbiet), broccoli, wortel, knolselderij, paddestoelen, kool, spruitje,
artichaut, aubergine, betterave, blette (ou bette), brocolis, carotte, céleri-rave, champignons, chou, chou de Bruxelles
artichoke, aubergine, beet, blette (or white beet), broccolis, carrot, celeriac, mushrooms, cabbage, Brussels sprout
Artischocke, Aubergine, rote Rübe, blette (oder Mangold), broccolis, Karotte, Knollensellerie, Pilze, Kohl, Rosenkohl
bloemkool, komkommer, pompoenen (pompoen, pompoen, pompoen, potimarron
), courgette, sjalot, spinazie,
chou-fleur, concombre, courges (courge, citrouille, potiron, potimarron...), courgette, échalote, épinard,
cauliflower, cucumber, marrows (marrow, pumpkin, pumpkin, potimarron
), zucchini, shallot, spinach,
Blumenkohl, Gurke, Mark (Mark, Kürbis, Kürbis, potimarron
), Zucchini, Schalotte, Spinat,
venkel, snijboon, sla, veldsla, raap, prei, paprika,
fenouil, haricot vert, laitue, mâche, navet, oignon, panais, poireau, poivron,
fennel, French bean, lettuce, corn salad, turnip, onion, parsnip, leek, sweet pepper,
Fenchel, grüne Bohne, Kopfsalat, Feldsalat, Rübe, Zwiebel, Pastinak, Lauch, süßer Pfeffer,
aardappel (bewaar), roze radijs, salade cichorei, schorseneer, tomaat, aardpeer
pomme de terre (de conservation), radis rose, salade chicorée, salsifi, tomate, topinambour
potato (of conservation), pink radish, salad chicorey, salsifi, tomato, Jerusalem artichoke
Kartoffel (der Erhaltung), rosafarbener Rettich, Salat chicorey, salsifi, Tomate, Topinambur
* Paddestoelen Champignons Mushrooms Pilze
* Kruiden Aromates épices Aromatics Aromatische Substanzen
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Oktober Octobre October Oktober
* Fruit Fruits Fruits Früchte
kastanje, kweepeer, vijg (vers), aardbei, framboos, noten, wijngaardpeche, peer, appel, druif.
châtaigne, coing, figue (fraîche), fraise, framboise, noix, pêche de vigne, poire, pomme, raisin.
sweet chestnut, quince, fig (fresh), strawberry, raspberry, nut, bush peach, pear, apple, grape.
süße Kastanie, Quitte, Feige (frisch), Erdbeere, Himbeere, Nuss, Buschpfirsich, Birne, Apfel, Traube.
* Groenten Légumes Vegetables Gemüse
artisjok, aubergine, beetwortel, blette (of snijbiet), broccoli, wortel, knolselderij, paddestoelen, kool, spruitje,
artichaut, aubergine, betterave, blette (ou bette), brocolis, carotte, céleri-rave, champignons, chou, chou de Bruxelles
artichoke, aubergine, beet, blette (or white beet), broccolis, carrot, celeriac, mushrooms, cabbage, Brussels sprout
Artischocke, Aubergine, rote Rübe, blette (oder Mangold), broccolis, Karotte, Knollensellerie, Pilze, Kohl, Rosenkohl
bloemkool, komkommer, pompoenen (pompoen, pompoen, pompoen, potimarron
), courgette, sjalot, spinazie,
chou-fleur, concombre, courges (courge, citrouille, potiron, potimarron...), courgette, échalote, épinard,
cauliflower, cucumber, marrows (marrow, pumpkin, pumpkin, potimarron
), zucchini, shallot, spinach,
Blumenkohl, Gurke, Mark (Mark, Kürbis, Kürbis, potimarron
), Zucchini, Schalotte, Spinat,
venkel, snijboon, sla, veldsla, raap, prei, paprika,
fenouil, haricot vert, laitue, mâche, navet, oignon, panais, poireau, poivron,
fennel, French bean, lettuce, corn salad, turnip, onion, parsnip, leek, sweet pepper,
Fenchel, grüne Bohne, Kopfsalat, Feldsalat, Rübe, Zwiebel, Pastinak, Lauch, süßer Pfeffer,
aardappel (bewaar), roze radijs, salade cichorei, schorseneer, tomaat, aardpeer
pomme de terre (de conservation), radis rose, salade chicorée, salsifi, tomate, topinambour
potato (of conservation), pink radish, salad chicorey, salsifi, tomato, Jerusalem artichoke
Kartoffel (der Erhaltung), rosafarbener Rettich, Salat chicorey, salsifi, Tomate, Topinambur
* Paddestoelen Champignons Mushrooms Pilze
eekhoorntjesbroden, boleten,
cèpes, bolets, boletus, boletus,
Boletus, Boletus,
* Kruiden Aromates épices Aromatics Aromatische Substanzen
Bron : Connaissez-vous les saisons des fruits et légumes? - Yahoo! Clever
|
|