een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit (en tussendoor ook eens iets anders)
13-01-2011
Nieuwjaarsreceptie
Vandaag is het op het werk, na de werkuren, nieuwjaarsreceptie.
Maar ik, als oudste werknemer, zal 'wegens ziekte' niet aanwezig kunnen zijn. Dat vind ik zó affrontelijk!
Maar het zou echt niet gaan. Ik kan daar niet bij elke slok en elk hapje staan kokhalzen om het ingeslikt te krijgen en zo lang rechtstaan zou ook te vermoeiend zijn.
Na het starten met de medicatie zou ik me volgens de dokter snel beter moeten voelen, maar daar heb ik tot nu toe nog helemaal niets van gemerkt. Daar zal het nog wat te rap voor zijn.
Vandaag als gewone dag, zijn het drie pillen, maar zaterdag en zondag zijn het er zeven en dan is er nog een dag in de week met vier verschillende pillen. Die ene is echt wel iets speciaals. Moet met leidingwater genomen worden op de nuchtere maag en daarna mag ik een half uur niets eten of drinken en moet ik rechtop blijven, zeker niet terug gaan liggen of vooroverbuigen. Dan heb ik nog een zuigtablet tegen de jeuk van de bijhorende huiduitslag (maar dat neem ik nog enkel als het echt te lastig wordt) en Dafalgan als ik me koortsig voel of hoofdpijn heb, wat meestal 's morgens is.
Me in bed omdraaien van de éne zijde op de andere, kan ik bijna niet, als ik me gewassen en aangekleed heb, wat amper lukt, sta ik 5 minuten te hijgen van uitputting; iets in de hoogte heffen om in de kast te zetten b.v. kan ik bijna niet, dat doet pijn in de spieren en aan een hoger schab geraak ik sowieso niet; het deem rond de ogen is nog steeds even erg. Mijn slikprobleem is zelfs nog verergerd. Ik zit eens zo lang aan tafel om maar de helft te eten en ik vrees, als dat niet vlug keert, dat ik nog in het ziekenhuis zal geraken voor sondevoeding.
Neen, het gaat echt nog niet goed met mij.
Jammer collega's dat ik er niet bij kan zijn.
Ik ben in mijn loopbaan bijna nooit afwezig geweest. Als het toch uitzonderlijk eens voorviel, kwam de baas me zelfs persoonlijk vragen hoe het kwam, wat er gebeurd was.
En nu dit. Om te beginnen al een maand werkonbekwaam. Zoals in april-mei 2009 met mijn melanoom.
Vandaag de 213de dag na de verkiezingen. - een Europees record!
Op 21 oktober werd Vande Lanotte benoemd tot koninklijk bemiddelaar. Voorbije donderdag diende hij zijn ontslag in bij de koning toen bleek dat niet alle zeven partijen achter zijn onderhandelingsnota stonden. Maar de koning heeft Vande Lanotte gevraagd 'om in samenspraak met de voorzitters van de twee grootste partijen elk nuttig initiatief te nemen , om de huidige politieke impasse zo snel mogelijk te doorbreken', opdracht welke hij aanvaard heeft. Vande Lanotte gaat dus terug onderhandelen met N-VA-voorzitter Bart De Wever, en PS-voorzitter Elio Di Rupo en nauw samenwerken om de onderhandelingsnota van de bemiddelaar te herwerken.
Maar ik vraag me af: wat valt er na 212 dagen van onderhandelen nog te onderhandelen?
De comedie blijft voortduren...
Hierbij wil ik de uitspraak van Karel de Gucht van in september vorig jaar, na 2 en een halve maand van mislukte onderhandelingen, toch even terug aanhalen::
Karel De Gucht Open VLD bij het mislukken van de preformatie : Ik heb de indruk dat de Waalse politici nog altijd geen juiste inschatting maken van wat er zich in Vlaanderen afspeelt. Na een lange tijd onderhandelen is het logisch dat het vertrouwen daalt. Lange onderhandelingen leiden niet tot een beter onderling begrip. In het begin stijgt het vertrouwen, maar na een tijd daalt dat weer, en na 2,5 maanden ben je uitgesproken.
De eertste vergadering van het triumviraat, zoals ze het zo mooi noemen, verliep in ieder geval in een zeer gespannen sfeer.
Bart De Wever (N-VA): "Het moet nu snel gaan, anders kunnen we er beter mee stoppen."
De opmars van China in Afrika (en Latijns Amerika).
China is voor veel landen de belangrijkste handelspartner.
Sinds enkele decennia wordt China ook steeds actiever in Afrika en Latijns Amerika en krijgt er steeds vastere voet aan de grond.
Het is geen nieuwe vorm van kolonisering zoals we die in de vorige eeuwen gekend hebben, maar de Afrikanen zullen toch moeten opletten dat ze niet in een te afhankelijke positie belanden.
Het Westen legt steeds meer de nadruk op hulp aan Afrika en is zich steeds meer gaan richten op de sociale sectoren zoals gezondheidszorg, noodhulp en voedselhulp, fondsen voor onderwijs enz..
China is het echter voornamelijk te doen om de rijke voorraad aan grondstoffen. Hulp is maar een heel klein, bijna onbestaand deel van hun beleid en dan nog enkel als het in wederzijds belang is. Het is een win-win strategie. In ruil voor grondstoffen levert China de fabrieken en de infrastructuurwerken die dan door de Chinese bedrijven uitgevoerd worden.
Deze Chinese bedrijven hebben daarbij weinig aandacht voor de lokale arbeidsnormen of voor milieuzorg. Ze hebben ook weinig oog voor mensenrechten en democratie en maken dikwijls gebruik van corruptie om hun doel te bereiken.
In zijn samenwerking past China de taktiek toe die bijdroeg tot zijn eigen ontwikkeling. Zo sloot China in de jaren 70 grote ruilovereenkomsten van grondstoffen af met Japan. Daarbij leverde China olie en steenkool in ruil voor fabrieken en technologie. Nu sluit het gelijkaardige akkoorden af met Afrikaanse landen. Dit keer levert China de infrastructuurwerken, fabrieken en technologie en leveren de Afrikaanse landen de grondstoffen.
Gisteravond werd in het Casino van Knokke-Heist de nieuwe Miss België 2011 verkozen. Het meisje met het felbegeerde kroontje werd de 18-jarige Justine De Jonckheere uit Wevelgem.
De Waalse missen zijn kwaad. Uit protest tegen de organisatie weigerden gisteren vier Waalse missen om op het podium van Miss België te staan, omdat vier van de vijf finalistes Vlaamse waren. "Bart De Wever heeft gelijk: Vlaanderen en Wallonië hebben niets meer met elkaar te maken. België moet dan maar splitsen.", luidde het misnoegd. Zij zijn kwaad op organisatrice Darline Devos, die drie keer in vijf jaar een meisje uit haar eigen streek tot Miss België kroonde. "Doorstoken kaart. Onvoorstelbaar. Hoe kan het nu dat vier van de vijf finalisten Vlaamse meisjes zijn? Wij wisten al weken dat Justine De Jonckheere moest winnen." Die Waalse meisjes vergeten dan wel dat er buiten schoonheid ook nog gekeken wordt naar andere zaken, zoals het intellectuele peil van de kandidaten en of ze beide landstalen goed machtig zijn.....
Vandaag dan eindelijk begonnen met de behandeling van mijn dermatomyositis. Samen maar liefst 6 verschillende medicamenten. Want het éne breekt dan waar andere zaken af, waarvoor daar dan weer iets moet gegeven worden. En er is ook risico op osteoporose, waarvoor dan ook weer pillen. Ook moet ik veel water drinken om de zich opstapelende afbraakstoffen die door de aanval van het immuumsysteem in de spieren en de huid vrijkomen, af te voeren. En dan ook nog overschakelen op 'light'-produkten om de suiker onder controle te houden. Daar zou ook risico op kunnen ontstaan.
Het werd anders hoog tijd dat er nu met de medicatie kon gestart worden, want ik voel me nog slechts een wrak. Het deem rond de ogen is nog toegenomen en mijn slikprobleem is ook nog verergerd. Ik krijg mijn eten nog amper ingeslikt.
Maar echt genezen zal het nooit meer. Al die pillen zal ik voor altijd moeten blijven nemen, zei het onder aangepaste dosissen.
Zo'n 6-tal weken geleden kreeg ik zware huiduitslag. Eerst onderaan in de nek en een paar dagen later over gans het voorhoofd. Vandaar ging het dan verder naar beneden tot op de schouders. Ben dan toch maar naar de huisdokter gegaan. Die dacht aan een allergie en gaf me medicatie. Hoe zou ik nu ineens aan een allergie komen? Ik kon echt niets bedenken.
Maar het beterde niet. Integendeel. Die uitslag breidde zich verder uit over gans de borst en de rug. En jeuken. Dan maar naar de dermatoloog geweest. Die zei juist hetzelfde: duidelijk een allergie en schreef zalfpreparaten voor en iets staffer tegen de jeuk en een week later terug op controle om allergietesten te doen.
Maar de medicatie hielp helemaal niet. Integendeel, het werd steeds erger.
Intussen kreeg ik ook last van spierpijnen.
Ik kreeg pijn in de bovenarmen en de schouders en had helemaal geen kracht meer, de kaakspieren deden pijn bij het eten en had last om in de auto mijn been op te heffen om van pedaal te wisselen. Ook kreeg ik ernstige slikproblemen. En rond de ogen zulke zwelling dat ik ze nog amper openhoudt.
Op controle bij de dermatoloog vertelde ik terloops van die spierpijnen, waardoor die direkt aan iets veel ergers dacht!
Ik werd opslag doorgestuurd naar een andere dokter want dat bleek nu de onderliggende oorzaak te zijn van de huiduitslag. Direkt bloed en urineonderzoek en die resultaten waren niet goed. Er werd Dermatomyositis vastgesteld, een zeldzame spierziekte; eigenlijk een immuumziekte. Meer over deze ziekte: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dermatomyositis en http://www.cibliga.be/myositis.html
Maar met de behandeling is nog niet gestart, want anders zouden de resultaten van de bijkomende onderzoeken die moeten gebeuren om na te gaan of er zich toch niet ergens een kankergezwel heeft genesteld, niet meer duidelijk zijn. Tot nu toe is er nog niets gevonden. Vrijdag nog een spier- en een huidbiopsie, waarna met de behandeling kan gestart worden.
Maar intussen voel ik me elke dag slechter. Als ik me 's morgens gewassen heb en aangekleed, wat nog amper lukt, ben ik zo moe dat ik bijna sta te trillen op mijn benen. Maar eens gestart met een zware cortisonebehandeling zou ik me snel terug beter moeten voelen. Als ik niet bij die 10 à 15% behoor die het niet overleven......
In bepaalde sectoren wordt ook een bijkomende communautaire feestdag toegekend, zijnde: - maandag 11 juli 2011 (Vlaamse Gemeenschap), - dinsdag 27 september 2011 (Franse Gemeenschap) - dinsdag 15 november 2011 (Duitstalige Gemeenschap).
Wat als een feestdag in het weekend valt?
Feestdagen die samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming, worden verplaatst naar de eerstvolgende werkdag van de onderneming. In de meeste gevallen is dit op maandag. Werk jij niet op maandag (omdat je deeltijds werkt, bijvoorbeeld) dan ben je die dag kwijt.
In mijn rechtercolom staan 2 links waarop ge steeds alle feestdagen, alsook alle schoolvakanties, kunt terugvinden.: Namelijk:
Alexander De Croo (Open VLD): "Wij beweert dat wij verantwoordelijk zijn voor wat er vandaag gebeurt, maakt een kleuteranalyse."
Jean-Marie Dedecker (LDD): "Johan Vande Lanotte bemiddelt tussen de zeven partijen en toetst ook af of een regering van nationale eenheid mogelijk is. Zo kan men misschien de N-VA opzijschuiven."
Karel De Gucht (Open VLD): "In Hertoginnedal herkenden zelfs de eendjes ons op de duur wanneer we aankwamen."
Pierre Kroll (Cartoonist uit Franstalig België): "Ik heb mezelf uitgeroepen tot ambassadeur van de vaak vergeten Duitstalige Gemeenschap. Alles is hier aanwezig om van een gemeenschap te spreken: twee talen, faciliteitengemeenten en ministers."
Estland voerde op nieuwjaarsnacht als 17de lid van de Europese Gemeenschap de euro in.
Voor Europa is dat niet echt een revolutie. Deze kleine Baltische staat met 1,3 miljoen inwoners zal zo'n 0,2 procent van de eurozone vertegenwoordigen. Van de 16 overige lidstaten is alleen Malta nog kleiner.
De toegangscriteria tot de eurozone zijn streng en worden tegenwoordig, na de Griekse crisis ook erg streng toepast.
Economen verwachten dat de twee andere Baltische staten, Letland en Litouwen, waarschijnlijk in 2014 tot de eurozone zullen kunnen toetreden.
In Polen, Hongarije en Tsjechië is het enthousiasme voor de eenheidsmunt ver te zoeken. De Tsjechen zijn echte eurohaters.
Maar niet iedereen in Estland is even enthousiast over deze toetreding tot de eurozone. Tegenstanders omschreven de toetreding tot de monetaire unie als 'het laatste ticket voor de Titanic'.
Maar voor de schatkist is zo'n omschakeling wel een interessante zaak. De ondervinding in de andere landen van de eurozone heeft aangetoond dat er vele miljoenen van de oude gangbare munt niet ingewisseld wordt.
Zo zijn er in ons land België, negen jaar na de invoering van de Euro, nog steeds - 161.526 briefjes van 10.000 BF (de grootste coupure) - 1.019.854 briefjes van 2.000 BF - 1.016.776 briefjes van 1.000 BF - 9.765.880 briefjes van 100 BF niet teruggekeerd. (Voor de briefjes van 200 en 500 BF heb ik geen cijfers.)
Alles samen is er nog voor 6,668 miljard aan bankbiljetten (= 165,3 miljoen euro) achtergebleven onder de bevolking.
In Nederland is nog steeds voor 495 miljoen euro aan briefjesgeld in gulden en in Duitsland zelfs 6,52 miljard euro aan marken niet omgewisseld.
- 6.450 - Tussen de zomer 2009 en die van 2010 is in het Amazonewoud 6.450 km2 bos gekapt. De ontbossing komt daarmee op het laagste peil in 22 jaar.
- 1.200 - De afgelopen 10 jaar zijn er in het Amazonegebied meer dan 1.200 nieuwe soorten planten en gewervelde dieren ontdekt. Dat is gemiddeld één om de drie dagen.
Voor mijn artikelenreeks uit 2008 over het Amazonewoud uit: tik 'Amazone' in 'Zoeken in blog'.
Volgens berekeningen van de denktank voor economische problemen van de K.U.Leuven zijn er in 2007, het jongste jaar waarover alle gegevens beschikbaar zijn, voor 5,730 miljard euro transfers van Vlaams geld naar Wallonië gevloeid.
- Via de federale begroting ontving Wallonië 1,367 miljard , waarvan 1,065 miljard uit Vlaanderen en 303 miljoen uit Brussel. - Via de sociale zekerheid ontving Wallonië 3,649 miljard , waarvan 3,435 miljard uit Vlaanderen en 214 miljoen uit Brussel. - Via de bijzondere financieringswet kreeg Wallonië 929 miljoen , Vlaanderen 311 miljoen en Brussel 370 miljoen.
- Op 1 januari 2010 telde ons land 10,827 miljoen inwoners.(zie bij cijfers van 29/10/10).
- Volgens cijfers gepubliceerd in Le Soir zijn 623.780 hiervan moslim. Dit is 5,8% van de bevolking.
- De Vlaamse aanwezigheid in Brussel brokkelt verder af. Momenteel wonen er nog slechts 55.000 Vlamingen in Brussel of nog slechts 5,3 % van de totale Brusselse bevolking, tegenover een meerderheid van 66,5% Franstaligen en 28,1 % aan vreemdelingen van binnen en buiten de Europese Unie.
Voor de gelegenheid van Comedy for Life op één speelden o.a. VRT-omroepster Saartje Vandendriessche,en ontslagnemend minister van Ondernemen Vincent van Quickenborne (Open VLD) een keer de rol van stand-upcomedian.
Sommige uitlatingen deden wel even de wenkbrouwen fronsen.
Saartje Vandendriessche: "Ik heb geen anorexia. Ik eet wel, maar ik moet gewoon kotsen van de VRT-programma's die ik moet aankondigen."
Vincent van Quickenborne over asielzoekers: "Stop ze in de pretparken, want die staan toch leeg...Daar kunnen ze nog eerst van de roetsjbaan voor ze uitgewezen worden...... Maar naar de Efteling kan niet. Want daar klinkt overal 'papier hier'". (over mensen zonder papieren).
Maar dat is nu echt het vak, met alles schimpen, niet?
Om de begroting in evenwicht te houden kregen alle stadsdiensten in ntwerpen de opdracht om voorstellen te doen om te besparen.
Zo schrapte de stad tussen juni 2009 en oktober 2010 al 445 voltijdse krachten en in de toekomst zullen er nog 78 voltijdse krachten moeten afvloeien. Samen 523 personeelsleden of 6% van de totale personeelsuitgaven.
Volgens personeelsschepen Marc Van Peel gebeurde de gerealiseerde vermindering door natuurlijke afvloeiingen, zonder te raken aan de dienstverlening en zonder naakte ontslagen. De gemiddelde leeftijd van het stadspersoneel hoog ligt en dus zijn er veel die met pensioen vertrekken. Deze worden slechts gedeeltelijk vervangen.
In het licht van besparingen worden er eind dit schooljaar ook 7 wijkbibliotheken gesloten, wat heel wat commotie en protest uitlokte. Het gaat over 7 kleine bibliotheken met een kleiner aanbod en een klein uitleenpercentage.
Bovendien wil de stad ook sporthallen, schoolzwembaden en de ijsbaan in Deurne afstoten en het groenonderhoud bij scholen en musea stopzetten.
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten. Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken. Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.
.../raa. is het geworden. R.A.A. is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt. Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.