Vandaag de 213de dag na de verkiezingen. - een Europees record!
Op 21 oktober werd Vande Lanotte benoemd tot koninklijk bemiddelaar. Voorbije donderdag diende hij zijn ontslag in bij de koning toen bleek dat niet alle zeven partijen achter zijn onderhandelingsnota stonden. Maar de koning heeft Vande Lanotte gevraagd 'om in samenspraak met de voorzitters van de twee grootste partijen elk nuttig initiatief te nemen , om de huidige politieke impasse zo snel mogelijk te doorbreken', opdracht welke hij aanvaard heeft.
Vande Lanotte gaat dus terug onderhandelen met N-VA-voorzitter Bart De Wever, en PS-voorzitter Elio Di Rupo en nauw samenwerken om de onderhandelingsnota van de bemiddelaar te herwerken.
Maar ik vraag me af: wat valt er na 212 dagen van onderhandelen nog te onderhandelen?
De comedie blijft voortduren...
Hierbij wil ik de uitspraak van Karel de Gucht van in september vorig jaar, na 2 en een halve maand van mislukte onderhandelingen, toch even terug aanhalen::
Karel De Gucht Open VLD bij het mislukken van de preformatie : Ik heb de indruk dat de Waalse politici nog altijd geen juiste inschatting maken van wat er zich in Vlaanderen afspeelt. Na een lange tijd onderhandelen is het logisch dat het vertrouwen daalt. Lange onderhandelingen leiden niet tot een beter onderling begrip. In het begin stijgt het vertrouwen, maar na een tijd daalt dat weer, en na 2,5 maanden ben je uitgesproken.
De eertste vergadering van het triumviraat, zoals ze het zo mooi noemen, verliep in ieder geval in een zeer gespannen sfeer.
Bart De Wever (N-VA): "Het moet nu snel gaan, anders kunnen we er beter mee stoppen."
|