Enkele cijfers over doodgaan.
Ieder jaar sterven iets meer dan 100.000 mensen in ons land.
Tot en met de leeftijdsgroep 75 tot 79 jaar overlijden meer mannen dan vrouwen, vanaf de leeftijdsgroep 80 tot 84 jaar zijn de rollen omgekeerd. De verschillen tussen de twee geslachten zijn het kleinst in de leeftijdsgroep 10 tot 14 jaar en het grootst in die van 20 tot 24 jaar
Bij mannen is kanker de voornaamste doodsoorzaak (31%), gevolgd door hart- en vaatziekten (30%) en ziekten van het ademhalingsstelsel (12%). Vrouwen overlijden het vaakst aan hart- en vaatziekten (36%), kanker (23%) en ziekten van het ademhalingsstelsel (10%).
De overgrote meerderheid (93,7%) sterft een natuurlijke dood, maar de rest van de sterfgevallen (6,3%) is te wijten aan een niet-natuurlijke doodsoorzaak.
Mannen zijn vaker het slachtoffer van een niet-natuurlijke dood dan vrouwen: 7,8%, tegen 4,8% bij vrouwen. Onder een niet-natuurlijke dood wordt verstaan: zelfdoding, verkeersongevallen, valpartijen en andere uitwendige oorzaken (o.m. moord, verdrinking, verbranding, vergiftiging, drugs, explosies). Met uitzondering van valpartijen zijn mannen oververtegenwoordigd in al deze categorieën.
Het Waals Gewest laat het hoogste percentage overlijdens wegens niet-natuurlijke oorzaak optekenen (7,4%), het Vlaams Gewest het laagste (5,5%). Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt daar met 6,9% tussenin.
(Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zelfdoding? Voor jezelf of iemand uit je omgeving? Bel de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 02/649 95 55. 's Avonds (behalve woensdag en zaterdag) kan je chatten van 19.00 - 21.30 uur op zelfmoordlijn.be)
(Bron: GVA)
|