Gisteren de 'Oproeping voor deelname aan de volksraadpleging van 18 oktober 2009' in de brievenbus gekregen.
Inmiddels zijn in Antwerpen ook de verkiezings-aanplakborden weer in het straatbeeld verschenen, want in Antwerpen wordt namelijk op 18 oktober een volksraadpleging gehouden over de Oosterweelverbinding met de omstreden 'Lange Wapper'-brug.

Iemand verbaasd dat ik nog niet enkele artikels aan de 'Lange Wapper' gewijd heb? Wel, het was echt onbegonnen werk. Al maanden gaat er geen dag meer voorbij of er verschijnt wel iets in verband met deze nieuwe oeververbinding om de ring rond te maken en het verkeersinfarct in en om Antwerpen op te lossen.
Eerst was er het project van de 'Lange Wapper-brug' door de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel), die wel mooi en prestigieus oogt, maar met gebrek aan informatie naar de bevolking toe en milieurapporten die gemanipuleerd werden. Er werden ook alternarieve tracés voorgesteld, maar daar werden geen serieuze onderzoeken naar gedaan.
Een klein overzichtje:
04/03 Vlaams minister-president Kris Peeters(CD&V) zegt dat de regering nog eens rustig alles moet bekijken alvorens een beslissing over het tracé te nemen. Eerder op de dag had Van Mechelen gemeld dat het BAM-tracé veruit als beste alternatief uit de studie naar voor kwam. Hij wil zo weinig mogelijk tijd verliezen en starten met de bouwaanvraag. Ook de Antwerpse werkgevers dringen aan op een snelle beslissing. Intussen zijn er reeds vergunningen uitgereikt.
05/03 'We waren er al bang voor: het onafhankelijke onderzoek naar de drie tracés voor de Oosterweelverbinding geeft geen uitsluitsel over een definitieve keuze.' Integendeel, alle betrokken partijen halen er hun eigen waarheid uit. De actiegroepen triomferen omdat volgens hen het tunneltracé van stRaten-generaal de meest positieve quotering krijgt. Minister Dirk Van Mechelen en de BAM vinden alleen de combinatie van een tunnel en de Lange Wapper nog realistisch.
05/03 Het BAM-tracé is het goedkoopste alternatief voor de Oosterweelverbinding. Dat blijkt uit de alternatievenstudie van studiebureau ARUP-Sum, dat zijn rapport voorstelde in het Vlaams parlement. Het voorstel van de BAM komt met afstand als goedkoopste alternatief uit de bus. Uit de studie blijkt dat de kosten zullen schommelen tussen 2,7 en 3 miljard euro.
- De verrassende conclusie van het Arup/ SUM-rapport is deze: eigenlijk deugt geen enkel tracé. De Kennedytunnel wordt onvoldoende ontlast, er wordt te weinig verkeer afgeleid van de Ring en de Liefkenshoektunnel wordt niet genoeg ingezet bij het oplossen van de verkeersproblemen. Met andere woorden: het was allemaal slecht huiswerk.
- Nu overhaast kiezen voor her BAM-tracé zou een slag in het gezicht zijn van alle betrokken partijen en voor de Antwerpse bevolking. De politici zouden daarvoor afgeslacht worden, eerst bij de Vlaamse verkiezingen en vervolgens in het aangekondigde referendum.
- Het BAM-tracé met de Lange Wapperbrug en het alternatief van stRaten-generaal halen allebei een degelijk rapport.
- Arup/SUM stelt zelf een vierde variant voor: een tunnel van Linkeroever tot aan de A12. Die zou het milieubedreigende Oosterweelknooppunt bij het Sportpaleis overbodig maken en meer verkeer weghouden van de Ring. Volgens het studiebureau lossen de huidige tracés immers twee belangrijke problemen niet op: de overcapaciteit aan de Kennedytunnel en de ondercapaciteit aan Liefkenshoek.
- Bij de voorstelling van het vergelijkende rapport zei studiebureau ARUP-Sum dat alle tracé's technisch haalbaar zijn, maar ook technische moeilijkheden met zich meebrengen.
- Op gebied van luchtvervuiling, geluidsoverlast en verkeersdrukte ter hoogte van de Liefkenshoektunnel hebben de drie tracés gelijkaardige positieve en negatieve effecten. Toch concludeert het studiebureau dat het voorstel van strRaten-generaal de voorkeur geniet, gevolgd door het BAM-tracé. Met het eerste voorstel gaat wel tolheffing gepaard. Het Horvath-tracé komt als minste uit de bus en valt af, wat ARUP-Sum betreft. Alle tracés zorgen er wel voor dat de lucht minder gezond wordt op Linkeroever.XML:NAMESPACE PREFIX = O />
- Het studiebureau stelde zelf een vierde tracé voor dat voorziet in een tunnel vanop Linkeroever tot Ekeren. Daarbij wordt het Oosterweelknooppunt vermeden en de Kennedytunnel ontlast, maar de Liefkenshoektunnel meer benut.
- 09/03 De Oosterweelverbinding blijft voor verrassingen zorgen. Zoals deze: met het nieuwe, vierde tracé kan de viaduct aan het Sportpaleis worden gesloopt en het Albertkanaal ondertunneld.
- Als het van de Vlaamse socialisten afhangt, komt er geen tunnel-brugconstructie met de Lange Wapper om de Antwerpse ring te sluiten. Ministers Kathleen Van Brempt en Frank Vandenbroucke en Antwerps burgemeester Patrick Janssens willen dat de plannen van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) worden herzien en dat de suggesties van onderzoeksbureau Arup Sum in rekening worden gebracht, hoewel ze de plannen van de BAM vóór de uitkomst van het alternatievenonderzoek steeds hebben verdedigd.
De burgemeester van Antwerpen, die aanvankelijk voorstander was van de Lange Wapper-brug, heeft hier nu zijn kazak gedraaid, wat niet bij iedereen in goede aarde viel.
Patrick Janssens (sp.a - burgemeester van Antwerpen): "In de politiek ben je niet gedoemd om eeuwig hetzelfde standpunt in te nemen."
- Vlaams parlementslid Jan Peumans (N-VA) is alvast niet te spreken over de houding van sp.a in het dossier. Wanneer het BAM-tracé naar de prullenmand wordt verwezen gaan 10 jaar aan studiewerk verloren. enz., enz., enz. --------------------------------------------------------------
Als reactie en protest tegen de bouw van de Lange Wapper-brug werd begin maart 2008 de vereniging 'Ademloos' opgericht. (-zie mijn artikels hierover: tik 'Ademloos' in 'Zoeken in blog'). Er werd ook al door honderden bewoners van de wijk Luchtbal geprotesteerd tegen de geplande Lange Wapper-brug.
Om een volksraadpleging af te dwingen werden door 'Ademloos' het nodige aantal handtekeningen bij elkaar gehaald.
En zo gaan we dan op 18 oktober naar de stembus. De stemming is echter niet verplicht.
Maar heeft dit referendum eigenlijk wel zin?
CD&V- schepen .Marc Van Peel, voorstander, heeft al gezegd dat er geen rekening hoeft gehouden te worden met de uitslag en dat de stad in zijn advies aan de Vlaamse Regering niet gebonden is aan de stem van de Antwerpenaar.
Het gaat nog een harde en bitsige strijd worden tussen de voor- en tegenstanders van de Lange Wapper brug..
|