Papa Rachid vertelt aan zijn kinderen en kleinkinderen over de goede oude tijd van vroeger. "Toen ging ik met een biljetje van 20 oude Belgische franken naar de buurtwinkel en kwam terug met een brood, een doosje eieren, 3 kg aardappelen, twee salami's, een pakje boter, een pak suiker, een liter melk, 100 gram kaas, een doos thee en een pakje sigaretten. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk met al die bewakingscamera's."
---------------------------------------------------------------------------
Uit een Nederlandse studie welke gepubliceerd werd in het Tijdschrift voor Criminologie blijkt dat de helft van de Marokkaanse jongeren al een misdrijf pleegde. Eén op de drie Marokkaanse mannelijke daders is tevens een veelpleger. Voor de studie werd iedereen die in een bepaald jaar (in dit geval 1984) in Nederland geboren werd, gevolgd tot hij of zij 22 jaar werd. In 1984 werden in Nederland ruim 87.500 jongens en ruim 83.300 meisjes geboren. Voor het onderzoek zijn ze gesplitst in de etnische groepen Nederlands, Surinaams, Antilliaans, Turks, Marokkaans en overig.
Wat blijkt? - 14% had op 22-jarige leeftijd minstens één misdrijf op zijn kerfstok. Bij de Marokkaanse mannen gaat het om 54%. Ook Surinaamse (43 procent) en Turkse jongens (41 procent) staan veel vaker in het politiesysteem dan gemiddeld. Autochtone Nederlandse jongens komen uit op ruim 20 procent. - Marokkaanse jongens zijn gemiddeld het jongst als ze voor het eerst als dader worden geregistreerd en komen het vaakst, gemiddeld 4,1 keer, met de politie in contact. - Van alle meisjes uit 1984 komt 5,4% minstens één keer in aanraking met de politie, waarvan 16,6% Marokkaanse meisjes tegenover 4,5% Nederlandse meisjes.
 - Er zijn 11 keer meer mannen dan vrouwen veelplegers (= meer dan 5 misdrijven). Bij de mannelijke Marokkaanse veelplegers is dat één op de drie. -Allochtone deliquenten zijn gewelddadiger dan autochtone. Vooral Turken. Marokkanen plegen meer vermogensdelicten en autochtone Nederlanders staan meer bekend om hun vernielingsgedrag en het verstoren van de openbare orde. (bronnen: GVA en NOS)
|