Gerolf Annemans en Steven Utsi van Vlaams Belang schrijven in hun boek De ordentelijke opdeling van België:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het moment waarop Vlaanderen onafhankelijk wordt komt er onvermijdelijk. Maar Vlaamse onafhankelijkheid kan ook zonder chaos of revolutie.
De auteurs stellen daarvoor een tweetrapse aanpak voor.
1) Als een nieuwe institutionele crisis uitbreekt of als het sinds 2007 aanslepende conflict leidt tot de onmogelijkheid om een federale regering te vormen, moet Vlaanderen de soevereniteit uitroepen. De taalgrens wordt staatsgrens, Brussel krijgt een speciaal statuut en de faciliteiten worden afgeschaft.
2) Na het scheidingsverdrag volgt de eigenlijke Vlaamse onafhankelijkheidsverklaring in het Vlaams Parlement. Alle Belgische bezittingen en schulden worden verdeeld.
Dit laatste zal niet zo van een leien dakje lopen, want welke verdeelsleutel zal men hanteren?
De staatsschuld is momenteel al opgelopen tot 330 miljard euro. Hiervoor draait Wallonië op voor 62%, wat het niet kan opbrengen daar ze dan al van de eerste dag failliet zijn.
Andere mogelijke verdeelsleutels zijn b.v. op basis van de bevolking (57,8% voor Vlaanderen, 32,4% vr Wallonië en 9,8% vr Brussel) of per tewerkgestelde (Vlaanderen 61,4%, Wallonië 29,6%, Brussel 8,9%), of nog op basis van het aandeel in het BBP, of per inkomen of op basis van de opbrengst van de personenbelasting. Het zal zeker tot hoogoplopende discussies leiden.
 Op 21 november maakt onze openbare omroep een grootscheepse oefening in het splitsen van België. Met de hulp van 12 professoren onderzoekt Panorama of en hoe België gesplitst kan worden. Het project werd gedurende maanden in stilte voorbereid.
Twee jaar geleden bracht de VRT al eens twaalf wijzen bijeen in een kasteel om het land te splitsen. Toen ging het om een zeer abstracte oefening en was het moeilijk om gesprekspartners te vinden die voor de camera op een splitsing wilden ingaan.
De VRT vreest er wel voor dat de uitzending in politieke kringen zal voorgesteld worden als 'Bye Bye Belgium', wat doet terugdenken aan de beruchte docufictie van de RTBF uit 2006. 'Bye Bye Belgium' wou de Franstalige kijkers via een fictief nieuwbericht doen geloven dat het Vlaams Parlement eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen en dat de revolutie was uitgebroken. Een groot deel van het publiek had eerst niet door dat het om pure fictie ging.
(bronnen: GVA en De Standaard)
|