Gelezen: Duizend schitterende zonnen, van Khaled Hossini. na De vliegeraar, 2de roman van deze Afghaans-Amerikaanse schrijver.
De ongeschoolde Mariam is de bastaard-dochter van de rijke handelaar Jalil in Herat (Afghanistan) met één van zijn dienstmeisjes. Als hij merkt dat deze zwanger van hem is wordt ze uit het huis gezet en laat Jalil voor haar een hutje bouwen op een afgelegen plek, waar ze met haar dochtertje in afzondering leeft. Het enige contact dat Mariam met de buitenwereld heeft is het regelmatige bezoek van de islamitische geestelijke Mullah Faizullah en een bejaarde vrouw die hen de laatste nieuwsjes uit de stad komt vertellen. Ook haar vader houdt eraan om elke week een paar uurtjes op bezoek te komen.
Als Mariam 15 wordt is het haar vurigste wens om kennis te maken met haar halfbroers en zussen, wat niet naar de zin is van haar beide ouders. Na de dood van haar moeder wordt zij door haar vader nu toch in zijn gezin opgenomen, maar wordt al vlug uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenenverkoper Rasheed uit Kabul.
Mariam past zich langzaam aan zijn strenge regels aan. Ook moet ze vanaf zeker moment een burka dragen.
Nadat ze een miskraam heeft gehad kan ze voor Rasheed niets goed meer doen.
Het tweede deel van het boek vertelt het verhaal van een ander gezin met hun dochtertje Laila. De twee oudere zoons hebben zich aangesloten bij het verzet tegen de Russische bezetter en komen hierbij om het leven waardoor de moeder zware depressies ondergaat. Bij het opgroeien wordt Laila verliefd op een schoolkameraad welke al vroeg een been verloren heeft ten gevolge van de steeds woedende strijd van de bezetters van het land.
Nadat de Russen verdreven werden en nu de Moesjahedin aan de macht is, ontstaat onenigheid tussen de verschillende groepen van de nieuwe heersers, wat uitmondt in een regelrechte onderlinge strijd en waarbij de stad regelmatig bestookt wordt met raketten.
Juist als de familie van Laila op de vlucht wil vertrekken voor het geweld, komt er een raket neer op hun huis.
Laila wordt door Rasheed nog levend vanonder het puin gehaald en hij neemt haar in huis om te verzorgen. Het valt Mariam op dat haar man het 14-jarig meisje het hof maakt. In de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kon geven, vraagt Rasheed Laila om met hem te trouwen. Deze moet hierover niet lang nadenken. Dit beter dan hier als wees te moeten vertrekken want intussen heeft Laila ontdekt dat ze 6 weken zwanger is van haar vroegere jeugdvriend.
Het huwelijk zorgt voor spanning tussen de twee vrouwen.
De geboorte van een meisje leidt tot constante ruzies tussen de jonge moeder en haar man.
Als de Taliban in Afghanistan de macht overneemt wordt meteen de sharia ingevoerd met zijn zeer strenge regels ten opzichte van de vrouwen.
Rasheed wordt ook steeds geweldadiger tegenover Mariam en Laila.
Het tweede kind van Laila is een jongen, welke door Rasheed aanbeden wordt.
Door de tirannieke houding van de man tegenover zijn twee vrouwen ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap tussen Mariam en Laila die samen alles op alles zetten om de escalerende brutaliteiten van Rasheed te overleven.
Een aangrijpende en onvergetelijke roman waarin het oorlogsgeweld en de onderdrukking van de vrouwen steeds pertinent aanwezig zijn.
Voor andere boekbesprekingen: tik 'Gelezen' (met hoofdletter) in 'Zoeken in blog'.
|