Stress bij kinderen.
Uit een studie gevoerd door stress-specialist dokter Luc Swinnen blijkt dat bijna 33%, of 1 op de 3 kinderen tussen 10 en 14 jaar kampen met stress en angst.
Kinderen zijn min of meer een vergeten groep bij onderzoek naar stress, terwijl het bij hen ook vaak voorkomt.
Net zoals bij volwassenen manifesteert stress bij kinderen zich in verschillende gradaties.
De lichtere vormen komen even tevoorschijn en verdwijnen weer vanzelf. Dat zijn meestal reacties op een plotse verandering.
Andere gevallen, waarbij men spreekt van langdurige stress, kunnen leiden tot gedragsveranderingen. Maar omdat het niet als een stressprobleem wordt erkend blijft aangepaste hulp dikwijls uit.
Uit het onderzoek blijkt ook dat meisjes stressgevoeliger zijn dan jongens.
Er is ook een verband tussen het stressniveau en de gezinssituatie waarin kinderen opgroeien. Kinderen uit éénoudergezinnen krijgen er meer mee af te rekenen dan leeftijdgenoten die bij beide ouders leven. De stress ligt het hoogst bij jongeren die bij hun moeder wonen. Dat is mogelijk te verklaren door de financiële problemen waarmee heel wat alleenstaande moeders te kampen hebben. Bovendien kampen deze moeders vaker zelf met stress.
Kleuters kunnen reeds in een vroeg stadium met stress geconfronteerd worden . Ouders moeten zich meer bewust zijn van hun invloed. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Als ma of pa onder stress leven zal dat op termijn invloed hebben op het gedrag van hun kinderen. Kinderen nemen de stress van hun ouders over. Stress is bijna besmettelijk.
Vanaf 3 maanden begint voor velen s morgens de rush naar de kinderopvang. s Avonds dan weer ophalen, nog boodschappen doen, eten maken en nog wat andere huishoudelijke taken. De kinderen zijn moe en lastig en zelf zijt ge ook moe. Vanaf de kleuterklas zijn er nabewaking, nevenactiviteiten, enz.. Ge zou van minder stress krijgen.
Een halftijdse job met glijdende uren voor één van de ouders zou al een hele oplossing zijn.
Al van jongs af aan wordt de baby, de peuter, de kleuter overal mee naartoe gesleurd en wordt er dikwijls geen rekening mee gehouden dat een kind op tijd naar bed moet. Een kind heeft regelmaat en rust nodig. Slaaptekort bij kinderen kan leiden tot gedragsproblemen. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een aantal stappen die je als ouder kan nemen om de nachtrust van je kinderen te garanderen: 1: Zorg ervoor dat je kind op tijd gaat slapen! Kinderen van 1 tot 3 jaar hebben zo'n 12 à 14 uur slaap nodig per nacht, voor kleuters tussen 3 en 5 is dat 11 à 13 uur. Vanaf 6 jaar zou 10 à 11 uur moeten volstaan.
2: Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kinderen bevorderlijk is voor hun nachtrust. Vermijd televisies en ander afleidend speelgoed en zorg voor een koele, donkere en stille kamer.
3: Als je denkt dat je kind een slaapprobleem heeft, aarzel dan niet om een kinderarts te raadplegen. Het is niet normaal als kinderen snurken, stoppen met ademhalen, wandelen of praten in hun slaap. Je mag dus niet denken dat ze 'er wel uit zullen groeien'.
Kinderen hebben een stabiele situatie nodig om goed te kunnen opgroeien. Zij maken al een zekere toename van angst en spanning door eigen aan de leeftijd. Het negeren van stresssignalen kan kwalijke gevolgen hebben op lange termijn.
Wanneer kinderen slaapstoornissen of angst vertonen of een aantal lichamelijke klachten, of wanneer de schoolresultaten op een onverklaarbare manier achteruitgaan, dan is zeker professioneel advies aangewezen.
De stressonderzoeker pleit voor gerichte acties bij zowel de kinderen, de ouders als de leerkrachten om het fenomeen aan te pakken en te leren omgaan met stress.
Herkennen van stress bij kinderen: - aanhoudende lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, huilbuien - moeilijk slapen - inefficiënt leren of studeren
|