Terwijl ik nu toch de Aziatische toer op ben ga ik even kiezen uit Surinaamse groenten. Vandaag wil ik het hebben over 'de antroewa'.
De antroewa is een plant uit de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en nauw verwant aan de aubergine. De glanzende besvrucht ter grootte van een gemiddelde tomaat is rond en onrijp groenachtig wit.
nl.wikipedia.org Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten. Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast. De vrucht heeft een dikke schil en een groene kern. Opengesneden antroewa’s worden blootgesteld aan de lucht snel bruin en moeten dus snel worden geconsumeerd. De vrucht heeft een bittere smaak.
Consumptie Het is een bittere groente, die wordt gebruikt in de Surinaamse en Afrikaanse keuken. Antroewa’s worden meestal niet als hoofdgroente gegeten, maar als bijgerecht of worden in soep verwerkt. Bewaren/bewerken Antroewa’s worden meestal in de schil bereid. Bruine ‘pitten’ in de schil moeten worden verwijderd en de vruchten worden meestal in kwarten of achten gesneden. Opengesneden antroewa wordt snel bruin, ze moeten daarom direct worden gebruikt of in water met een scheutje melk worden gelegd. In de koelkast kunnen ze ongeveer een week worden bewaard. http://groentefruit.wordpress.com/2010/04/19/antroewa/
Naast Antroewa zijn er nog een rits Surinaamse groenten
Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen. http://www.tuinkrant.com/artikel/surinaamse-groenten-keuken-amsoi-antroewa-bitawiri-boulanger-dagoeblad-klaroen-wilde-augurk
De vorm van de vrucht. Naast de antroewa met de perfecte gladde vorm zijn er ook uitzonderingen.allesovergroentenenfruit.nl Vergelijk het met onze tomaten. Daar is de vorm van de coeur de boeuf een beetje anders dan de normale vorm van de tomaat.
tuinadvies.be
nl.wikipedia.org Volgens de wikipedia afbeelding is de antroewa dus niet niet steeds glad. Toch krijgen we met deze bijdrage een beetje een gedacht over die vrucht. We kunnen best eens naar Nederland gaan op zoek naar de vrucht en die proeven. En daarmee komen we in de keuken terecht en moest ik wel op zoek naar recepten. Antroewa’s kunnen geroerbakken of gestoofd worden maar dan moet je de bittere smaak proberen te neutraliseren. Dat kan door middel van een zoete groente toe te voegen of suiker en een beetje azijn.
Het voldoet om in Google 'antroewa recepten' in te tikken. Wat ik dan ook deed en op oa.terecht kwam op: http://www.osopatu.nl/surinaamse-recepten/antroewa-sranan/ http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/groentegerechten/antroewa-witte-aubergine-14590.html
Ik kon het niet laten om tocn een recept te plaatsen dat ik bij smulweb haalde.
Antroewa Sranan Surinaams hoofdgerecht. In 30 tot 60 minuten klaar.
ingredienten -8 antroewa's -100 gr gedroogde garnalen -100 gr bakkeljauw -5 el olie -peper,nootmuskaat -1 ui gesnipperd -1 tomaat in blokjes
voorbereiding -Garnalen weken in water -bakkeljauw ontzouten of vers
bereidingswijze -Olie verhitten -Garnalen en vis hierin bakken. -Ui en tomaat meebakken. -De gewassen antroewa's in stukjes snijden en in de pan doen. -Op hoge temperatuur zetten en goed omscheppen. -Deksel op de pan en 20 min. laten smoren op laag vuur tot de groente gaar is. http://www.smulweb.nl/recepten/797645/Antroewa-sranan
Ik weet niet hoe het mij zou smaken. Het volstaat natuurlijk om het eens te proeven.
21-02-2014 om 07:45
geschreven door tuinblog d
|