Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
30-05-2015
ecologische tuindagen bij VELT
Velt-ecotuindagen-op-6-en-7-juni
Laat je verwonderen door de pracht van 170 ecologische tuinen in Vlaanderen en Nederland tijdens de Velt-ecotuindagen op 6 en 7 juni. Twee dagen lang kan je de geheimen ontdekken van fantastische sier- en moestuinen, stadstuinen, samentuinen en boomgaarden. De vele tuineigenaars stellen hun tuin gratis open voor het publiek en geven met plezier een antwoord op al je vragen. Zo ga je naar huis met tal van inspirerende en handige tips waarmee je zelf op een pientere én gezonde manier kan (gaan) tuinieren. Stap dus zeker eens binnen in een ecotuin in je buurt en beleef een onvergetelijke dag met je vrienden, collega's of het ganse gezin.
Om alle deelnemende tuinen te bekijken, ga naar onderstaande site.
Het staat of ligt een beetje overal 'top over gat' zoals men het in onze streek zo sappig uitdrukt
Na de opruimbeurt, die vlug gebeurd is, is er opnieuw ruimte. Nu nog eens de resten van de ajuin op harken, die daar onder het afdak was opgehangen. Dan zal ik helemaal tevreden zijn.
Alles werd naar een afgeschermde plaats gebracht waar je dan elk jaar minsten één keer in selecteert. Het niet geselecteerde wordt dan naar het containerpark gebracht waar het bij zijn soort wordt gegooid.
Het weer is de laatste tijd ook gekenmerk door regelmatig een stevige windvlaag. De koepeltjes zijn omver geblazen boven op de colectie potten. Ik zal die koepels een andere plaats moeten geven.
29-05-2015 om 17:31
geschreven door tuinblog d
28-05-2015
Het voorland
Aan de kant van de straat bestaat het voorland uit een gemetste bloembak, een beetje gras en een hellend vlak naar de garage.
In de bak stonden 3 vuurpijlen waarvan er twee zo goed als kapot waren. Die zijn dan ook niet teruggeplaatst op een andere plaats. Ze liggen nu achteraan de tuin op de verteerhoop. Ook de aarde vol onkruid en kweek verhuisde naar die hoop.
De kweek en het wilde gras werden zo goed mogelijk verwijderd, vooraleer nieuwe grond in te voeren.
Eens de nieuwe grond ingevoerd zijn er roze zonnehoed salie en dragon geplant.
Daar tussenin heb ik nu driekleurige viooltjes geplaatst.
De stevige vuurpijl heeft mijn broer in de lange band geplant tussen het vele groen in.
28-05-2015 om 16:15
geschreven door tuinblog d
27-05-2015
haag scheren
In feite verzuip ik een beetje in het werk.
De haag scheren was voor mij een hele klus want ze stond heel lang.
Langzaam aan verdwijnt de spinazie uit het tuinbeeld en het is meer dan nodig.
In deze stand is zo'n kruiwagentje de beste kuipzetel die ik ken, vooral als hij in de zon heeft gestaan.
27-05-2015 om 15:58
geschreven door tuinblog d
26-05-2015
kleinkinderen over de vloer
De kleinkinderen waren hier en dan kan ik over het algemeen niet te veel in de tuin werken.
Ik heb bij alle pompoenen een pot geplaatst voor begieten en het geven van bijvoeding.
Ook de twee zapallitos kregen hun pot.
Terwijl de kinderen met hun papa even naar zee waren maakte ik de serre in orde. Eindelijk werden de drie soorten basilicum geplant op een goed bevochtigde grond.
Er zijn van elke soort wat plantjes over.
Om te beginnen had ik ook hier de potten geplaatst. Het was ook dringend nodig om de tomaten te dieven. Nu is de serre in orde en kan ik een tweede schijf bonen zaaien.
26-05-2015 om 07:37
geschreven door tuinblog d
25-05-2015
al die spinazie 2
Zaterdag is tenslotte toch de ultieme plantdag geworden. Alles is geplant op de pastinaak na. De reden was niet gebrek aan tijd maar de spinazie die niet voldoende ruimte laat.
De kerstomaatjes heb ik deze keer niet tegen de zuidkant van serre geplaatst maar tegen de afsluiting met de tuin van onze buren.
Langs de serre heb ik nu krulkool geplaatst. Ik was verwonderd dat die nu reeds te koop aangeboden werden. De normale zaai periode is toch aangegeven van juni tot juli. De laatste jaren zaaide ik altijd wat laat in juli en hadden we telkens een nogal magere opbrengst. We zullen zien wat het dit jaar wordt.
De staakboontjes zijn nu allemaal geplant. Er zijn zes staken met de lange Hombeek boon, een oud Vlaams ras waarvan de naam verloren is gegaan. Zo kregen ze van mij de naam van de plaats waar ik ze op de jaarmarkt kocht. Er staan ook zes staken met de snijboon Helda.
In de mini serre staan nu 8 paprika's van drie kleuren: rood en geel lange, puntige vruchten en oranje rond vruchten.
Tussen twee rijen opdringerige spinazie staat ook een rij pas geplante paprika's. Die kon ik er plaatsen omdat de planten groot genoeg waren om toch een beetje lucht te kunnen happen.
Verderop kon ik de pastinaak niet inplanten omdat die te klein zijn.
Op verschillende plaatsen is het hetzelfde liedje met die spinazie. Ze dreigt te kleiner planten te versmachten. Hier de rode biet en verderop de knolselder. De spinazie is dringen aan oogsten toe voor de vriezer maar we zijn er niet geraakt. De laatste week is ze enorm gegroeid maar Colette had geen tijd om ze klaar te maken. Ze moet gewassen worden en lichtjes geblancheerd. Dit jaar is de mooise spinazieoogst in vele jaren.
25-05-2015 om 12:21
geschreven door tuinblog d
23-05-2015
De ultieme plantdag?
Vandaag wil het planten beëindigen en zo de ultieme plantdag beleven. Zal het weer meezitten en zal mijn rug akkoord gaan? Gisteren heeft er alvast heel wat zijn definitieve plaats gevonden voor dit tuinseizoen.
Eerst werden de staakbonen (Hombeek boon) in de potjes klaar gezet. Zoals ik de boontjes klaar zette vooraf staan ook alle pompoenen klaar terplaatse waar ze dit jaar vruchten moeten opbrengen.
De totale rechterkant van de moestuin, vakken 1,2 en 3 zijn nu beplant. Vakken 2 en 3 moeten zo vlug mogelijk gemulcht worden.
Langs de serre en op vak 5 staan de pompoenplantjes klaar.
De zonnebloemen, tagetes, corriander en driekleurig viooltje staan nog op het rek en zouden ook moeten geplant zijn tegen deze avond In de mini serre moet er gewied en de paprika's geplant worden.
De tablet in de serre is ook behoorlijk leeg gekomen. Maar zal opnieuw gevuld worden met een tweede lading bakken met potjes waarin boontjes gezaaid zijn.
In de serre zijn er twee serre komkommers bij geplant. De komkommers moeten vanaf nu elke dag hun portie water krijgen om vlug vruchten te kunnen oogsten.
Hier, bij de courgettes, zijn direct de potten, om water en bijvoeding te geven, ondiep in de grond geplaatst.
In de mini serre is de laatste krop salade geoogst. Nu rest er nog gewied te worden en de klaar staande paprika's te planten. Dat ziet er heel wat uit aan werk maar die klus is vlug geklaard.
Na een verwittegings telefoontje is de zorgboer van 'Begeleidingscentrum campus Het Anker' alle overblijvende plantjes komen halen.
Het Anker is gelegen in de 'Beisbroekdreef 12, 8200 te Sint-Andries Brugge - tel. 050 39 09 35.'
Er wordt nog aan gewerkt.
23-05-2015 om 07:51
geschreven door tuinblog d
22-05-2015
pot bloemen
De bloemen en planten in pot zijn eindelijk naar buiten gebracht.
We hebben nieuwe bloempotten gekocht in polyester en houtvezel. De geraniums zijn er in geplant. Vroeger hadden we merkelijk meer potten met bloemen. Beetje bij beetje is dat vermindert omdat sommige planten het hier in de tuin niet uithouden.
De geraniums zijn nu links en rechts geplaatst op de trap naar de tuin.
Deze fuchsia is nu de mooiste bloem in pot die we hebben.
Deze geranium, die nu de kruidenhoek wat helpt opfleuren, bloeit reeds een viertal jaren aan één stuk. In de winter is de bloei herleid tot een minimum maar zonder bloemen zijn ze niet geweest.
Dit fuchsia boompje verloor vorig jaar zijn top toen het omwaaide. Nu staat het in een pot met grotere bodemoppervlakte.
22-05-2015 om 21:05
geschreven door tuinblog d
21-05-2015
broccoli vervolg
Broccoli dient beschermd te worden tegen rupsen. De koolvlieg overwintert als pop in de bodem. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 15°C op 5 tot 8 centimeter diepte ontluiken de vliegen. Dit gebeurt rond half april. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang en worden nabij de plantvoet gelegd. De maden zijn 1 cm lang en glimmend wit. De made vreet eerst alle zij wortels af en dringt dan in de hoofdwortel, met rotting tot gevolg. Een lichte verkleuring van de bladeren tot een totale verwelking en omvallen van de planten is het gevolg. Als de plant in leven blijft, kunnen enkele nieuwe wortels vanuit de basis gevormd worden. Minder ernstige aantastingen leiden tot groeivertragingen. Vooral op de humeuze, lichte zavel en zandgronden kan ernstige schade optreden. (Organische stof in de bodem wordt humus genoemd, vandaar de naam humeuze zandgrond.) Ook radijs en rammenas zijn heel gevoelig voor de koolvlieg. een doeltreffend middel is de koolkraag. http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-koolvlieg-ontwaakt-vroeg/
De bodem wordt afgedekt om de vochtigheid te behouden en onkruid te voorkomen.
Boven dit alles plaats ik tuingaas in de vorm van een tent. Zo hebben wij nooit rupsen op de broccoli. De reden waarom ik wachte om de tuingaas te plaatsen is dat het best gaat met twee.
Mijn broer zuiverde ook vak 3 van alle onkruid. Hij heeft ook de bonen staken geplaatst en heel wat gewied.
21-05-2015 om 14:13
geschreven door tuinblog d
20-05-2015
broccoli
De vermoeidheid van de medewerking op de kunstroute in Oudenburg is nu toch een beetje uit mijn kleren.
Zet deze bloemen in volle zon en het effect is nog veel sterker. De adderwortel is een sterke bloem die behoorlijk lang bloeit.
De koolkragen voor de broccoli liggen klaar op de pot met de bio- samengestelde meststof.
De putjes zijn gemaakt waarin de meststof wordt gestrooid en goed begoten.
De broccoli is geplant en telkens wordt er een zelf gemaakte koolkraag aangebracht.
De resten van de rij spinazie worden in de grond gekapt. Zo is er voldoende plaats om het beschermend gaas te kunnen aanbrengen.
20-05-2015 om 18:43
geschreven door tuinblog d
18-05-2015
opnieuw het weer als spelbreker
Dat aanhoudend wisselvallig koud weer begint een beetje de keel uit te hangen. Zo nu en dan zit er een zonnige dag bij maar het is telkens geen hoogvlieger.
In de serre komen de boontjes tamelijk ongelijk boven maar er vallen weinig potjes weg.
Ik plaats ze in bakjes wat een kwestie is van handelbaarheid.
De tomaten zijn nu allemaal opgebonden.
De mini tomatenplanten komen stilaan geel. De pot wordt te klein en om ze buiten te planten is het voorlopig nog te koud. Daar worden ze nog geler maar van de kou. De oplossing is om ze in een grotere pot te plaatsen en goed te drenken.
Bij de courgettes hebben we hetzelfde voor.
Alle gele bladeren worden verwijderd.
Ook al deze plantjes vragen dringend een grotere pot. Dit is juist een werkje bij het huidige vlagen weer van vandaag. Hopelijk komt er nu vlug een weersverbetering.
18-05-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
16-05-2015
planten van de pompoenfamilie
Theoretisch mogen de courgettes, komkommers enz. buiten worden geplant. Ik vind echter dat het nog te koud is. Er is ook regelmatig te veel wind. Dat komt wel goed uit want ik heb nu enkele dagen gebrek aan tijd.
Vak 3, waar de staakbonen en de zomer pompoenen komen is aan het vervuilen.
De vakken 2 en 5 zijn klaar gemaakt om er de courgettes en de pompoenen te planten.
We zijn begonnen met het oogsten van de spinazie. De salade en de rucola zijn ook oogstklaar.
16-05-2015 om 16:25
geschreven door tuinblog d
15-05-2015
rare week
Het is een rare week met raar weer, eerder aan de triestige kant vanaf gisteren.
In de serre was er een dubbele geënte tomaat omgevallen. Ze is niet af gekraakt zodat ik ze kon recht zetten zonde dat ze afkraakte.
Nu is ze opgebonden en gediefd. Voor de anderen wacht ik nog tot ik meer tijd heb. De kunstkring in Oudenburg, waarvan ik lid ben, heeft haar jaarlijkse vierdaagse kunstroute. Ik help instaan voor het onthaal van de bezoekers.
Vooral door de spinazie maakt van de moestuin er uitziet als een zee van groen.
Door het prille lentegroen is de tuin opnieuw een groene oase geworden.
15-05-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
14-05-2015
Seizoen nr 3 van 2015
Gisteren vond ik, het nieuw nummer van Seizoenen, in de bus. De ondertiteling spreekt aan: Ecologisch leven, koken, tuinieren. Het is het derde nummer van 2015. Ik zie dat de redactie in andere handen is en herken nog enkel 2 namen. Er is een totale vernieuwing door velt gegaan. Er is ook een nieuwe vrouwelijke duizendpoot aangeworven voor de administratie. Ik zie dat de redactie in andere handen is en herken nog enkel 2 personen. Er is een totale vernieuwing door velt gegaan. Mijn gezondheidsperikkelen spelen daar in de hoofdrol. Er is een totale vernieuwing door velt gegaan. Mijn gezondheidsperikkelen spelen darin de hoofdrol. Ik denk dat Karin Holemans de gevestigde oudere duizendpoot is. Karin ken ik goed. Ze was bij de viering van 30 jaar velt als het ware mijn persoonlijke gastvrouw. Het is nu een hele tijd geleden dat we nog contact hebben gehad. Mijn gezondheidsperikkelen spelen daarin de hoofdrol.
14-05-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
13-05-2015
plantjes op één rek
Alle plantjes staan u op de waterbak en één rek.
Het rek aan de zuidkant van de serre is opgedoekt. Gras, netels en ander kruid moet aangepakt worden.
Alles wat tegen de afsluiting staat wordt geknipt om dan door de grasmaaier opgepikt te worden.
De komkommer familie staat op de waterbak.
De rest vult het rek aan de noordkant van de serre. Alles kan vanaf nu uitgeplant worden. De ijsheiligen doen dit jaar hun naam geen eer aan.
13-05-2015 om 14:29
geschreven door tuinblog d
12-05-2015
bloemen in de tuin
Voor mij was het te warm om veel te werken. Gelukkig zijn zo goed als de totale overschot weggehaald. Beter iemand plezier er mee doen dan ze op e compost te moeten gooien. Ik geniet van de bloemen in de tuin alhoewel het toch beter zou kunnen. In onze tuin ligt het zwaartepunt op de groententuin.
Zonder commentaar.
12-05-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
11-05-2015
de overschot
Velter voor velters werkt wel degelijk. Ik had drie velters in de tuin waarvan iemand die op reis was de dag van de plantenruil. Er blijft heel weinig over van wat ik te bieden had. Zelf heb ik ook nog niet geplant.
Op dat rek heb ik nog enkel platte peterselie en een paar Engelse landkomkommers.
Hier heb ik nog een bakje ruccola staan en enkele potten hoge zonnebloemen. De rest is allemaal voor persoonlijk gebruik.
Het is bijzonder vlot gegaan want ik had gedacht dat ik met meer dan de helft zou blijven zitten en het is zo goed als gekuist. Je bent natuurlijk altijd welkom met een belletje vooraf.
11-05-2015 om 15:03
geschreven door tuinblog d
09-05-2015
dringend planten
Er moet dringend geplant worden. De broccoli, groene selder en knolselder staan te wachten. Maar eerst moet de grond voorbereid worden.
Ik ga tewerk volgens mijn klasiek geworden manier: Eerst maak ik een voortje dat opgevuld wordt met jonge compost. Daarin wordt dan geplant.
Het voortje voor de selder is eerst gemaakt geweest maar dan werd het hier, in de afgesloten tuin, zo warm dat ik er even uit moest.
Ik heb dan nog een voor gemaakt waar de knolselder komt en dan speelde mijn rug op. Hij zei me klaar en duidelijk: 'Morgen komt ook lang hier'.
En hij is gekomen met wat te veel wind maar helemaal niet koud. Er moet dus vandaag duchtig geplant worden.
09-05-2015 om 08:03
geschreven door tuinblog d
08-05-2015
al die spinazie
Elk jaar krijg ik opnieuw dezelfde vraag: Waarom zaai jij zoveel spinazie? De tussen rijen zijn bedoeld voor groenbemesters. Ik vervang deze door spinazie. Normaal gezien kiemt die rap en groeit vlug. Als ik de wortels ervan in de grond kap is dat ook groenbemesting.
Dat wij al deze spinazie niet zelf allemaal op eten zal wel duidelijk zijn. Die kwijt geraken is absoluut niet moeilijk. Onze kinderen en de buren lusten die ook vooral omwille van de smaak. Met broers of zusters aan beide kanten er bij en is niets meer over.
Biologische groenten hebben de echte smaak van vroeger toen er nog geen kunstmest was. Met kunstmest is alles geforceerd en de smaak deels weg gejaagd.
Als je reeds plantjes staan hebt dan kan je nu best er rond schoffelen of kappen. Ik maak luchtig met de driehaak of het kleine kappertje
We gaan naar een warme periode en dan is het best dat grond luchtig ligt voor de plantjes. Ook zal hij zo, enkel oppervlakkig uitdrogen.
08-05-2015 om 12:10
geschreven door tuinblog d
07-05-2015
voortdurend verplaatsen
Wat een weer, wat een wind voor de tweede dag na elkaar. Vandaag is het kalmer maar nat. Gisteren kregen we naar de middag toe een fikse bui over ons heen met hagelstenen. Voor de rest was het zonnig maar ook echte stormwind. Ik ben vooral bezig geweest in de serre terwijl mijn broer buiten werkte.
De tablet moest vrij gemaakt worden maar dan moesten de geraniums eerst in de bakken staan. En dan moest alles wat op de tabletten stond op de grond worden geplaatst. De komkommerfamilie moet bij zo'n heftig weer binnen blijven of er schiet vlug niets meer van over.
Het staat weer bomvol in de serre. Terwijl ik de laatste geraniums drenkte kon ik de tablet vrij maken.
Op de tablet staat alles klaar om de eerste bonen te zaaien in potjes. Het is dit jaar behoorlijk laat maar alles is laat. Vroeger was de regel: Een boon mag maar één keer de maand mei zien en dat is als ze wordt gezaaid.
In de tuin heeft mijn broer het onkruid gewied.
De prei is zeer slecht gekiemd.
De eerst gekiemde spinazie zal nu wel vlug oogstbaar zijn. Ook hier begon het onkruid goed zijn kop op te steken.