Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    17-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nat

    Ik moet er waarschijnlijk geen tekening bij maken, het is nat in de tuin.
    De vijver is de laatste keer bij gevuld eind augustus.
    De periode ervoor, laat ons zeggen het hele groot verlof, was het elke week nodig.
    In de maand september blijft de vijver, door de vele regen op niveau.


    De vijver is opnieuw voor een groot deel dicht gegroeid.
    Er is altijd een groepje visjes dat juist onder het oppervlak blijft.
    Ze happen niet boven water naar lucht


    Er werd reeds een paar keer gesnoeid rond de vijver.
    Vorige week zijn alle zaad trossen van het leverkruid er af geknipt.
    Pas na 4 uur vandaag, is de zon er doorgekomen en dan ben ik me gaan bezig houden met een kapot afdak.

    17-09-2015 om 17:44 geschreven door tuinblog d


    16-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.chinese kool

    Ik maakte reeds meermaals het voornemen om eens chinese kool te zaaien en op te kweken .
    Het kwam er echter nooit van.

    Chinese kool Brassica rapa var. pekinensis s een plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae).
    Het is een snel groeiende kool, die afkomstig is uit Oost-Azië.
    De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Noord en Zuid-Korea en Taiwan op grote schaal geteeld.
    Chinese kool heeft bladeren met brede nerven.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_kool


    http://koken.vtm.be/ingredienten/chinese-kool

    De Chinese kool Granaat produceert forse lange groene kroppen.
    Chinese kool kan niet erg veel vorst verdragen en is schietgevoelig.
    Voorzaaien en vervolgens uitplanten kan alleen bij zeer jonge planten, tenzij men gebruik maakt van potten.
    Chinese kool vraagt een voedzame, vochthoudende grond, die niet te zuur is. Ter plaatse dun uitzaaien, van half juli tot begin augustus, is de beste methode. Een rijafstand van 40 cm aanhouden en in de rij uitdunnen op 30 cm.
    Vroeger uitzaaien geeft een groter risico van schieters.
    De oogst valt in oktober, november.
    1 pakje is voldoende voor ongeveer 8 m².

    http://www.bolster.nl/groenten/koolgewassen/chinese+kool+granaat+brassica+pekinensis

    _____________________________________________________________________________________________________

    Waar let ik op bij het kopen van Chinese kool?
    De bladeren moeten er licht en fris uitzien.
    Hoe bewaar ik Chinese kool?
    Chinese kool bewaar je gemakkelijk tot een week in een open plastic zak in de groentelade van uw koelkast.
    Een grote krop hoef je dus niet in één keer op te maken.
    Halveer de krop in de lengte en bewaar de rest in de koelkast
    Daarbij dek je de snijvlakken afdekt met huishoudfolie.
    Gare Chinese kool (minimaal 2 minuten geblancheerd) kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bij minimaal -18 C in de diepvries bewaren.
    http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/chinese-kool.html

    ______________________________________________________________________________________________

    Wat zegt Velt over chinese kool
    http://www.velt.nu/velt-kalenders/groentekalender/chinese-kool

    http://www.smulweb.nl/recepten/1410044/Chinese-kool-met-oestersaus

    Voor de voedings waarde, ga naar onderstaande site.
    http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=258
    ______________________________________________________________________________
    Wij geven de voorkeur aan de wintersalade 'groenlof', boven de Chinese kool.
    Groenlof is behoorlijk winterhard waar dat Chinese kool dat niet is.
    Dit is natuurlijk een belangrijk argument.
    Het is de bedoeling een groente te hebben die de brug maakt naar het voorjaar.
    Om eerlijk te zijn ken ik de smaak van Chinese kool niet.
    ________________________________________________________________________

    Volgens:  http://koken.vtm.be/ingredienten/chinese-kool
    is de smaak van chinese kool niet deze van een kool.
    Deze bladgroente heeft een ietwat zoete smaak en heeft lange, krullende bladeren.
    Ze kan dus naast het suikerbrood (groenlof) staan.
    Maar je kan moeilijk zeggen dat de Chinese kool een salade is al smaakt ze als salade en niet als kool.

    16-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    15-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.venkel

    Dit jaar hebben wij nogal veel venkel staan maar het is te koud om de laatst geplante rijen nog te laten knol vormen.
    _______________________________________________________________


      http://www.tuinadvies.be/artikels/venkel_recepten_vis.htm

    Venkel is lang vrij onbekend gebleven.
    En toch, eenmaal de groente de weg naar de keuken vindt, blijft deze een vaste waarde op het menu.

    De zachte anijssmaak die bijna roept ogenblikkelijk Mediterraanse herinneringen op.
    De vele kansen op culinaire variaties, is niet te onderschatten. Er zijn vele gezondheidsaspecten en zeker het superlichtgewicht als het om calorieën gaat.
    Ondanks de bolvorm krijgt venkel steeds meer en meer de aandacht.

    http://www.tuinadvies.be/artikels/venkel_kweken_venkel.htm
    is de site waaruit ik de tekst een beetje heb bewerkt.


    Je hebt ook de site: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/knolvenkel.htm
    waar venkel vrij uitgebreid behandeld wordt.
    _____________________________________________________________________________________________________




    In eigen tuin gaat het werkelijk naar wens met de venkel die ik het eerste heb geplant.

    Voor deze die ik wat later plantte is het afwachten wat het september en oktober weer zal brengen.

    Venkel is ook een zeer fijne en frisse verschijning in de tuin.
    ____________________________________________________________________________________________________

    Wat de recepten van venkel betreft verwijs ik je naar:
    https://www.google.be/search?q=venkel+recepten&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=EiT4VbnKGIPXU8PVicAF

    Als je daar op deze Google pagina's je goesting niet vind dan kan ik je heus niet helpen hoor.

    Persoonlijk zou ik een recept nemen dat wij hier nog nooit hebben toegepast zoals:
    Maatjesharing met Venkelsalade

      Afbeeldingsresultaat voor venkelsalade

    Ingredienten voor 1 persoon
    - ½ venkel
    - ½ krop eikenbladsla
    - 1 eetlepel gehakte peterselie
    - 1 kleine ui
    - 1 maatjesharing (2 filets)
    Bereidingswijze
    - Snijd de venkel in flinterdunne plakjes (bijna doorzichtig).
    Spoel de sla, zwier ze droog en snijd ze in repen.
    - Snipper de ui fijn.
    - Meng de venkel, de sla en het uitje.
    - Roer alle ingrediënten van de vinaigrette goed door elkaar en meng ze met de salade.
    - Schep de salade op een bergje op een bord en drapeer er de filets van de maatjesharing over.
    - Bestrooi met peterselie.

    http://www.lekkervanbijons.be/recept/maatjesharing-met-venkelsalade

    Smakelijk eten.

    15-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    14-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin onderhouden en oogsten

    Onderhoudswerkjes en oogsten doet de tuin draaien op volle toeren.

    De prei is voor de eerste keel aan geaard. Het was meer dan nodig.
    Terzelfder tijd wordt het kleine onkruid ondergewerkt en versmacht.

    Waar niet is gemulcht wordt de grond nog eens doortrokken met de driehaak.
    Dit maakt het onkruid niet totaal kapot maar het remt toch goed de groei af.
    Als je dat regelmatig doet hoef je ook niet te wieden.
    Vroeg of laat wordt het toch bedekt met mulch.


    Elk jaar in september komt er op de pastinaak wat roest op de bladeren.
    Bij de warmoes verdrogen de oudere bladeren.
    Normaal krijgen ze de kans niet om op te drogen.
    Dit jaar is er echter zoveel dat ik de buitenste bladeren niet rap genoeg aan de kippen kan voederen.



    Van de venkel kan ik de dikste knollen beginnen te oogsten.

    Bij de prei zijn we begonnen met effen op te oogsten.

    Bij de rode biet worden de dikste knollen er tussenuit gehaald.

    De Zapallito's zijn nu allemaal geoogst.
    De komkommers geven in de serre nog volop evenals de courgettes die buiten staan.

    Paprika oogsten is meestal een heel kleurrijk gedoe, als ze rijp zijn.
    Deze hier komen uit de mini serre.
    Buiten zal ik reeds tevreden mogen zijn met enkel groene (onrijpe) vruchten.

    14-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    13-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lissewege 2

    Terug naar woensdag wanneer we de kunstroute van Lissewege bezochten.
    Ik had ze bij voorkeur in twee keer bezocht.
    Daarom heb ik een eerste keer foto's geplaatst met kunst langs het Lissewege vaartje, op de markt en in de kerk.
    Vandaag plaats ik de rest die is te kijk gesteld op twee plaatsen.


    Oude pastorietuin









    Ter Doest






     


    Schuurtje op het domein Ter Doest.



    Dit is enkel een persoonlijke voorkeur gekozen uit een massa beelden van meer dan 200.
    Dus nog tot 27 september.

    13-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    12-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommers in de serre

    Toen ik gisteren de tomaten uit de serre weg haalde heb ik de komkommer plantens flink door elkaar gerammeld.
    Op verschillende plaatsen moest ik ze los trekken van de tomaten.



    Ik hoopte dat ze het zouden overleven want in de namiddag bij volle zon stonden ze er nogal slap bij.
    Ik ben blij dat ze de warmte overleefden en er opnieuw fris bij staan.


    Zij geven nog volop vruchten.
    Deze morgen kreeg ik het ogenblik van de waarheid...fris en gezond of naar de knoppen. 
    Zoals je ziet is alles weer in orde gekomen.


    Ja een warme dag volstaat om hun bladeren slap te laten hangen.
    Onderaan heb ik de versleten bladeren geknipt zodat het er hier ook beter uitziet.


    In de hoek onder het tablet staat een onvruchtbare patisson, weelderig van blad maar verder niets.

    Hier zie je de oca die ik te lang in zijn potje liet staan maar die er nu door komt.
    Ik zal hem moeten in een grote ruime pot plaatsen zodat ik solferbloem kan branden eens de serre leeg is.


    Dan is er nog het restje basilicum dat er fris en gezond bij staat.
    Zo doe ik nog elke morgen, in de serre, mijn ronde met de gieter om de komkommerplanten te gieten.
    De oca, de patisson en de basilicum krijgen maar af en toe een beetje nattigheid.

    12-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    11-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog maar eens over tomaten

    De tomaat , vroeger ook wel liefdes appel genoemd ,komt oorspronkelijk uit Peru .
    De plant werd door de Spanjaarden bij hun ontdekking van de Nieuwe Wereld.
    Ze werd overgebracht naar Europa ,waar ze lange tijd als sierplant werd gekweekt.
    Wij beschouwen de tomaat meestal als een groente.
    Plantkundig gezien is de tomaat een vrucht.
    http://groentenuitedegem.tumblr.com/post/80704709543/een-tomaat-is-dat-nu-een-groente-of-een-fruit

    Dat geldt ook voor je gezondheid en voor het gebruik als sap (fruitsap).

    – Seizoen : Hoogseizoen van juni tot oktober ,maar het hele jaar door makkelijk te vinden.
    - Aanschaf : Kies stevige tomaten die gaaf en regelmatig van vorm zijn.
    - Bewaren : Rijpe tomaten in de koelkast .
    Zijn ze nog niet helemaal rijp ,dan kun je ze enkele dagen bij kamertemperatuur laten na rijpen.
    - Medisch Gebruik : De tomaat wordt aanbevolen bij alle soorten van bloedarmoede en zwakte.

    Combineer tomaten niet met andere groenten of fruit .
    Alleen voor komkommer en selderij kun je een uitzondering maken.
    Die voegen aan de smaak van tomaten iets extra’s toe zonder de heilzame werking teniet te doen.
    http://www.wiccajira.be/groenten_van_a_tot_z.htm

    Wat gebeurt er dan met onzegekende 'slade met tomaten'?
    _____________________________________________________________

    Voor mijn tomaten is het afgelopen.
    Meer dan de helft van wat er nog hing is aangetast door de plaag.

    Ik heb ze allemaal afgetrokken en in twee bakjes gelegd.
    In het ene liggen de tomaten om weg te werpen.
    In het andere bakje deze die misschien nog zullen rijpen in het donker.

    Ik heb ze allemaal afgetrokken en in twee bakjes gelegd.
    In het ene liggen de tomaten die misschien nog zullen rijpen in het donker.




    In het andere bakje deze die geplaagd zijn door de plaag.
    Van het minste dat ze aangetast zijn zijn de tomaten hopeloos verloren.



    Het is 11 september en de tomaten zijn uit de serre verdwenen.
    De koorden die in de emmer staan gaan onverbiddelijk naar de brandoven.

    Daar liggen ze dan, de tomaten waar ik zo fier op was.
    Ze zijn onverbiddelijk
    gesneuveld door de tomaten plaag.
    Twee trossen van de negen zo goed als helemaal verloren.
    Ik vind het spijtig maar wil niet klagen want ik heb meer dan het dubbel van vorig jaar.

    11-09-2015 om 15:46 geschreven door tuinblog d


    10-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kunstroute Lissewege

    Profiterend van het mooie weer zijn we naar Lissewege getrokken voor een namiddag kunst. 
    Het moet niet altijd de tuin zijn of de fiets; kunst mag ook eens.

    Vorig jaar ben ik er niet geweest.
    Wat ik nu vast stelde is de enorme uitbreiding tegenover vroeger.

    Het is een relatief korte route die zich situeert rond veschillende locaties:
    – Het Lissewege vaartje
    – De marktplaats vóór de Kerk
    – De zeer imposante kerk.
    – De oude pastorietuin.
    – Ter Doest.
    Ik heb heel wat foto's genomen en doe daar een keuze uit.
    Als je het grondig wilt bekijken dan is een namiddag niet voldoende.
    Vandaag toon ik foto's over: het Lisseweghe vaartje, de marktplaats en de Kerk.


    Het Lisseweghe vaartje




    de marktplaats






    de Kerk.








    De beeldroute is nog te bezichtigen tot 27 september.
    Het is de moeite moeite waard.
    Het is wel heel veel in eens.

    Als je werkelijk liefhebber bent, trek een hele dag uit of doe het in twee keer.

    In Lissewege is er niet alleen de kunstroute maar zijn er ook enkel goede eetgelegenheden en kunst gallerijtjes.

     

    10-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    09-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nazomer

    De zon is terug. Het gebeurde reeds gisteren nog voor de middag.
    De voormiddag was nog op het randje geweest van nattigheid.
    We komen uit de periode van pure herfst in een korte nazomer terecht.
    Volgende week moeten we terug naar de herfst.
    Het eerste wat je mist is de zon met de daaraan verbonden warmte.

    B&B in de nazomer

    http://blog.bedandbreakfast.nl/2012/09/11/ga-deze-nazomer-lekker-weg-in-een-bed-breakfast/

    In de Nederlandse Encyclopedie http://www.encyclo.nl/begrip/nazomer
    vind je 4 bepalingen. Klik op de site en lees.

    Ik heb een eigen kijk op de herfst:

    Van mogelijk warm naar zekerheid van fris en koud.
    Van mogelijkheid van droog en warm naar zekerheid van nat en kil.
    Je kan er niet om heen om de gang van tijd en seizoen.
    Ons wisselvallig klimaat is nu eenmaal zo.
    Je aanvaard het of je loopt nukkig rond.
    Dan gaat de zon helemaal onder, dag en nacht.
    Bewaar de zon in je hart weerspiegeld op je gelaat.
    Met andere woorden...laat het niet aan je hart komen.

    Ondertussen is er in de tuin gewerkt met hulp van buiten af.
    Mijn broer was er nu eens op dinsdag.



    Er werd in de serre gewerkt.


    Oude fruitbakjes werden gekleind en gekraakt tot aanmaak brandhout voor de kachel.

    De broccoli werd van zijn overtollige bladeren bevrijd.
    _____________________________________________________________

    Een levendige anecdote bij de eerste aanmaak van onze houtkachel nu het zo fris was.
    Het vuur ging zo fel dat het plots veel te warm was.
    Ik draaide de sleutel voor de warmte regeling ongemerkt wat te ver.
    Een kleine onoplettendheid met grote gevolgen.
    Plots was er rook in huis en begon het hevig te ruiken, zeg maar stinken.

    Vlug draaide ik de sleutel weer in de andere richting.
    De deur naar buiten ging even open en zo verdween de rook en kwamen we op een betere temperatuur. 
    De reuk was maar gedeeltelijk weg en moesten we de volgende morgen grondiger luchten.
    Wat we die avond niet hadden gezien was dat er door een spleet bovenaan de kacheldeur roet was ontsnapt.

    En de volgende morgen kon Colette er niet mee lachen hoor.
    Op meubels en zetels tot in de keuken toe...lag er overal roet.
    Moeder de vrouw is de hele zaterdag bezig geweest.

    Gelukkig kon ik aan haar tijdelijke norsheid ontsnappen.
    Ik vluchtte in de tuin en na de middag met Velt naar het Voedselbos' in Merkem.

    Toen ik tegen valavond thuis kwam, was de storm gaan liggen en de kuiswoede had alles opnieuw leefbaar gemaakt.
    Een stevige preek heeft mijn schuldgevoel nog even in leven gehouden.

    Het enige wat ik zou kunnen aanbrengen is: Zeg, moedwillig was het niet hoor.
    Wijselijk hield ik mijn lippen stevig op elkaar.

    09-09-2015 om 10:27 geschreven door tuinblog d


    08-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.plagen op groenten

    Op de Paksoi zitten slakken of aardvlooien of beide.
    Zo dacht ik maar bij nader toezicht zijn het rupsen met de kleur van het blad.
    Er kunnen wel aardvlooien bij zijn omwillen van de velen heel kleine gaatjes.
    Dit heb ik nog nooit op zo'n erge manier voor gehad.
       

    Plots zit ook de plaag in de serre, op de tomaten.
    Het kwam als het ware van vandaag op morgen.
    Ik had het tot gisteren nog niet gemerkt.

    Het moet reeds eerder begonnen zijn zonder dat het echt opviel.
    Vorig jaar zat ik voor het eerst in deze serre met de tomatenplaag op erge mate.
    We hebben toen zo grondig mogelijk ontsmet. 
    Het kan zijn dat het niet grondig genoeg was.
    Van de andere kant hebben we nu een koude natte periode na heel warm weer.

    De Paksoi staat er heel belabberd bij.
    Ernaast is de broccoli overdekt met gaas dat op de grond gehouden wordt door een plank.
    Het werd tijd dat deze plank eens omgekeerd werd op zoek naar slijmerige onderkruipers.
    Maar er zat geen enkele slak onder onder de plank.
    Toen zag ik de eerste rups. Verder zag ik niets.
    Later op de dag deed ik een nieuwe controle en ik ben beginnen duwen en pletten.
    Waarom zag ik ze plots wel... Ja waarom? Is dat ook ...oud worden?



    Gisterenavond zag ik het plots op grote schaal op de tomaten.

    Ik schrok ervan en knipte direct de aangetaste tomaten aan.
    Twee waren er erg aan toe maar deze morgen heb ik er nog vier geknipt en weg geworpen.
    Deze waren enkel lichtjes zwart aan het komen en er stond nog geen schimmel op.


    Alle licht gekleurde tomaten knipte ik ook. Deze zullen gemakkelijk na rijpen.
    Dan heb ik alle bladeren geknipt tot tegen de tomaten.
    Het komt er nu op aan elke dag te controleren.
    Het is te hopen dat ik niet de rest van de groene tomaten ook verlies.
    De tomaten aan de bovenste trossen zijn even groot aan deze aan de onderste.
    Ook de trossen zijn even groot en dat heb je bij weinig soorten.

     

    08-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.patisson

    De patisson is een pompoen-achtige vrucht (Cucurbitapepo).
    Patissons zijn ongeveer 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur en hebben een puntige vorm.

    Ze worden ook wel eens keizers-, bisschops- of prinsenmuts genoemd.
    Zoals alle komkommerachtigen is deze vrucht afkomstig uit Zuid- en Centraal-Amerika.
    Onder meer de Inca's konden hem - gemengd met maïs en groene bonen - erg waarderen.
    Ook Colombus is de vrucht niet ontgaan, want hij stopte aardig wat plantgoed in zijn galjoen richting Spanje.
    Toen de patisson op het Iberisch schiereiland aankwam, werd hij eerst gebruikt als siervrucht.
    Als klein neefje van de pompoen mocht hij al vlug veel tuintjes en decors helpen versieren.
    Ook in de moestuin is onze patisson een vrij decoratieve kruipplant met mooie grote oranje bloemen, waaruit de vrucht tevoorschijn komt. http://www.tuincentrumhermie.be/index.php?kal=2&itemid=75


    Normaal gezien kan ook de patisson een jaar goed blijven. De voorwaarde is dezelfde als voor de andere pompoen soorten. Het steeltje moet goed indrogen. Daarom is het goed dit niet te kort in te snijden.

    De steel moet ongeveer dezelfde kleur krijgen als het putje aan de kopzijde.

    Een en ander over de patisson met o.a. de voedingswaarde

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/126852-de-geneeskracht-van-pattison.html#pattisons-om-af-te-vallen

    -In pattison zit veel vitamine B3, C en A. Ook bevat het relatief veel vitamine B11.
    -Daarnaast bevat het veel van de mineralen magnesium en kalium.
    -Er zitten slechts weinig calorieën in.

    -De voedingsstoffen in pattison maken het een groente vol antioxidanten.
    -Er zitten eveneens behoorlijk veel vezels in.
    -Al deze factoren maken dat deze groente extra gezond is.


    Recept met patisson
    http://nl.artichaud-tarn.com/cuisine/patisson-met-geitekaas.html

    Ingrediënten (voor 4 personen)
    - 4 patissons
    - 250 gr verse geitenkaas
    - 750 gr zomertomaten
    - 1 sjalot
    - een flinke bos verse basilicum
    - 1 teentje look
    - 50 gr versgemalen parmezaan
    -peper, zout, versgeraspte muskaatnoot, olijfolie
    Bereiding
    - De oven voorverwarmen op 200°.
    - Een grote kom water aan de kook brengen, de patissons wassen en gedurende een 10-tal minuten zachtjes laten koken.
    - Laten afkoelen, het hoedje wegsnijden (bijhouden!) en voorzichtig het binnenste weghalen met een klein lepeltje. -
    - Hou enkele blaadjes basilicum apart, doe de rest met de look in de keukenrobot;
    - Voeg de beide kazen toe en een geutje olijfolie en kruid.
    - Vul de patissons met dit mengsel, plaats in een vuurvaste schotel, nog een scheutje olijfolie.
    - Er komt een hoedje op elke patisson, en plaats gedurende 45 min tot 1 uur in de oven.
    Maak intussen de tomatencoulis:
    - De tomaten gedurende enkele seconden in kokend water dompelen, pellen en in blokjes snijden.
    - Sjalot fijnsnijden en zachtjes stoven in olijfolie, de tomatenblokjes erbij doen.
    - Een 20-tal minuten laten stoven, kruiden met peper en zout, en wat peterselie erbij malen. Mixen tot een gladde saus.
    Opdienen
    patisson gevuld met geitenkaas
    Lauw is dit gerecht het lekkerste.
    Plaats midden elk bord 2 soeplepels tomatencoulis; daarop de patisson; versier met een paar blaadjes basilicum.
    Inspiratiebron
    Patisson behoort tot dezelfde plantenfamilie als de courgette en de pompoenen.
    Er bestaan witte, gele en groene variëteiten.
    De smaak heeft iets van artichaut.
    Meestal worden ze in de herfst geoogst, dan wegen ze 1 à 2 kg.
    Wij plukken ze in volle zomer, wanneer ze ongeveer de grootte van een tomaat hebben.
    Dit voorgerecht viel deze zomer bijzonder in de smaak van onze gasten.

    Vind je geen patissons ? Je kan ze eventueel vervangen door courgettes.

    ______________________________________________________________



    Dit jaar heb ik buiten één plant geplaatst die juist geteld één vrucht heeft gegeven.
    Die had wel doormeter van 27cm. We hebben er drie maaltijden van gegeten.

    Er staat er ook een in de serre en die geeft tot nu toe niets.
    Ook de pompoenen zijn veel minder dan vorig jaar.

     

    07-09-2015 om 18:31 geschreven door tuinblog d


    06-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het voedselbos de woudezel

    In het 'Voedselbos de Woudezel' aan de Iepersesteenweg 84, 8650 te Merkem werden we hartelijk onthaald door Diderik Clarebout
    Toen we de rondleiding startten begon het te regenen.
    Eerst was het nog te doen maar de regen verdapperde en gingen we noodgedwongen naar binnen .
    Daar werden we vergast op heel fijne gewone en ongewone lekkernijen.




    Na regen komt gewoonlijk zonneschijn.
    Wij moesten echter tevreden zijn met dreigende wolken die spaarden voor een volgende pittige regenvlaag.

    In het voedselbos kom je in een soort aangelegde beheerste wildernis.
    De bomen, groenten en kruiden staan op een berm.
    Midden van een berm, is er een pluk paadje zodat je nooit de beplante grond hoeft te betreden.
    Tussen twee bermen loopt een lichtjes uitgegraven holle weg. Berm en holle weg zorgen voor een goede afwatering van de bermen.

    Alles groeit er heel dicht op elkaar zodat er geen licht gegeven wordt aan de bodem.
    Deze bestaat uit een
    laag verteerde mulch  (pure humus).

    In feite zie je er veel meer planten dan je kent.
    Er zijn meer vergeten groenten, planten en kruiden, dan we vermoeden.
    Dat het aanbod aan eetbare wilde planten zo groot is, daar kijk je van op.

    Wat onderstaande foto's betreft geef ik geen commentaar.
    Probeer eens zelf zoveel mogelijk soorten te onderscheiden.
    Dan weet je aanstonds hoeveel ervan dat je kent.









    Mijn aandacht ging alleen naar de planten die er groeien.

    Voor meer foto's met een bredere kijk, verwijs ik naar faceboek.
    Je hoeft helemaal niet ingelogd te zijn.
    Ben je dat niet dan kan je geen mededelingen plaatsen, alleen maar bekijken.

    Klik op https://www.facebook.com/veltjabbeke  
    Geniet van de foto's links die je ook kan vergroten door er op te klikken.

    Om er te plukken moet je een ruime planten kennis hebben of plukken onder begeleiding van een kenner.
    Geniet en leer bij.

    06-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    04-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de vele regen

    De grond in de tuin is lang zeer droog geweest maar nu is hij goed vochtig.
    We verlangen reeds opnieuw naar de zon en een ietsje warmer weer.
    Deze zomer groeide het gras niet rap en het haagje op het einde van de tuin in maar 2 keer geschoren.
    Er is dus relatief weinig mulch geweest.


    De rij roodlof is gemulcht maar omdat de rij tegen het pad ligt heb ik plankjes geplaatst.
    Als ik het niet doe scharrelen de vogels de mulch op het pad.
    Het duurt wel een eindje vooraleer het roodlof echt rood wordt.


    De selderij is voor de tweede keer totaal afgeknipt zonder het hart te raken.


    Het valt op dat er ongewoon veel planten zijn doorgeschoten.
    Ze zijn zoveel mogelijk direct uitgehaald.
    De reden is waarschijnlijk het plotse natte weer. 
    Het kan ook dat ik te lang heb gewacht om te knippen.
    Ik kon reeds knippen nog vóór de regenperiode aanvatte.
    Dan zag ik nog geen teken van doorschieten.



    Dan ben ik vooraan begonnen om, met de 'driehaak', alles los te leggen wat niet is gemulcht.

    Er is nog een beetje selderij blijven staan om vers te gebruiken en ook daar is alles los gemaakt.


    Tussen de venkel en de warmoes legde ik plankjes omdat ik elke dag een portie warmoes- bladeren pluk voor de kippen.
    Door het natte weer zijn tamelijk veel bladeren aan het rotten.
    Ik moet wachten tot beter weer om deze bladeren allemaal weg te knippen voor de compost.


    Tussen prei en de rode bieten liggen er nu ook loopplankjes  omdat we begonnen zijn met de dikste bieten te oogsten.
    Bij het uitdunnen laat ik de bieten behoorlijk dicht staan.
    Eens de dikste geoogst zijn, hebben de kleinere ook kans om zwaarder te worden.
    Het is zoals bij de varkens, een dikke biet ziet niet dat een kleine dunne biet honger heeft.


    Veel zwaarder dan dit laat ik ze niet worden.
    Laat je ze toch verder groeien dan heb je dikkere bieten (meer gewicht)  maar verlies je heel wat smaak.

    04-09-2015 om 21:21 geschreven door tuinblog d


    03-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oca en okra (exotische groenten)

    In het voorjaar kreeg ik van mijn goede vriend Johan twee knolletjes.
    Die moest ik planten en de naam zou okra zijn. Ik dacht direct aan oude oude krakers.
    Ja,
    zei Johan...'Het kan ook oca zijn'.
    Nu zet ik hier deze twee tegenover mekaar.
    Na opzoeking op het net stelde ik vast dat beide,  exotische planten
    zijn.
    (Dit mag je zien als inleiding.)

    Klik op de gegeven adressen en je bent op de site en kom dan terug naar de blog, met de terugkeer pijl.

    ______________________________________________________________

    De Okra plant, bloem en vrucht.

     
    De okra is de onrijpe vrucht van Abelmoschus esculentus, een overblijvende plant.
    Deze wordt gebruikt als groente.
    De naam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische "abu-l-mosk".
    Dit betekent 'vader van muskus' , vanwege de naar muskus ruikende zaden.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Okra_%28plant%29

    Het gebruik van okra
    Okra, de groente die groen als gras is en vooral in exotische gerechten uit de Zuid-Amerikaanse en Indiase keuken wordt gebruikt.
    We zien ‘m regelmatig in de toko liggen.
    Een toko (is Maleis voor winkel) is een oosterse winkel, vergelijkbaar met een supermarkt.


    http://www.smulweb.nl/recepten/1090805/Okrakip

    Dit gerecht zal oorspronkelijk wel zeer pikant geweest zijn.
    Zelf maak je het zo pikant als jij wilt.
    Pas in elk geval op met het mespuntje cayenne peper.
    Wil je meer weten over de pittigheid van deze peper, lees maar eens op:

    http://www.kruidenthuis.nl/kruiden/show/14/cayennepeper/
    Op deze site vind je ook heel wat recepten.

    Wat is okra eigenlijk precies en misschien nog wel belangrijker: hoe kook je ermee?
    Deze tekst las ik op de site:
    http://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-okra/
    Lees het gerust even zelf, het is interessant.

    _______________________________________________________________

    De oca (Oxalis tuberosa) OxalisTuberosa.jpg  is een plant uit de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae).
    Het is een overblijvende, bossige, tot 30 cm hoge, kruidachtige plant.
    De plant produceert zes tot acht knollen met een witte, gele of rossige kleur.
    Het oppervlak van de knollen is onregelmatig gevormd.

    De bladeren zijn afwisselend geplaatst, handvormig geveerd en langgesteeld.
    De bladeren hebben vaak een violette kleur en een zachte beharing.

    De bloemen groeien solitair of in kleine groepen.
    De kroonbladeren zijn vrijstaand en lichtgeel gekleurd.
    De vruchten zijn doosvruchten met meerdere kleine zaden.

    De knollen hebben een zoetige smaak, maar afhankelijk van het gehalte aan oxaalzuur een licht bittere smaak.
    De bittere smaak kan verdwijnen door de knollen meerdere dagen in de zon te leggen.
    Daardoor
    wordt het oxaalzuur  omgezet.
    De knollen worden gekookt, gebakken, gefrituurd, zoetzuur ingelegd of rauw met suiker gegeten.
    De bladeren en de jonge stengels kunnen worden gekookt of rauw aan salades worden toegevoegd.

    De oca is meer dan zesduizend jaar geleden gedomesticeerd in de Andes in Ecuador en Peru.
    De plant groeit op hoogtes tot 4000 m.
    De oca wordt geteeld in de bergen van Midden- en Zuid-Amerika en in Nieuw-Zeeland.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Oca

    De oca kwam naar Europa rond 1830 en was bedoeld als een alternatief voor de patatten.
    Zonder succes blijkbaar…
    Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de knollen zich pas laat beginnen te vormen.
    Dit is nml. als de dagen korter worden (na 21 september).
    Als het vroeg begint te vriezen, kan de opbrengst dan aan de lage kant zijn.
    Op andere plaatsen, waaronder het oorsprongsgebied, kan hij echter goed opleveren.
    Zelfs evenveel als een aardappelplant, en is hij veel minder gevoelig voor ziekten en plagen.
    Aanaarden kan de opbrengst verhogen.


    Oca Plant 

    Oca komt uit de klaverzuring familie.

    Lees op onderstaande site over 'knollen uit de Andes'.
    https://eeuwigemoes.wordpress.com/2014/05/15/knollen-uit-de-andes/

    Toepassing van de oca:
    Oca wordt doorgaans verwerkt in verse salades, maar ook gekookt zijn ze overheerlijk!
    Inleggen in zoetzuur of frituren is ook mogelijk.
    In Zuid-Amerika wordt het in stamppotten en soepen gebruikt.
    De bladeren en de jonge stengels kunnen worden gekookt of rauw aan salades worden toegevoegd.
    Oca is geschikt voor een zogenaamde Peruaanse barbecue.
    Men legt kolen in een gat in de grond en stookt ze aan.
    Daarna worden de Oca’s, gewikkeld in aluminium, tussen de kolen gelegd.
    https://www.kokswereld.nl/ingredienten/agf/oca.html

    Tenslotte ook nog een okra gerecht:

    ocafr.jpg

    http://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/warm-oca-salad-recipe

    De oorspronkelijke tekst is in het Engels maar bovenaan links kan je kiezen voor Nederlands.
    Met een beetje goede wil zal je het wel begrijpen.
    Indien je het gerecht bereid, geniet er van en smakelijk eten.

    03-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    02-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paadjes onkruid vrij

    Ik pas de methode van het afscheppen toe waardoor je geen opruimwerk hebt.



    Ik schep met de platte schop het onkruid af en tracht zo weinig mogelijk aarde te scheppen.
    De paadjes verlagen telkens een klein beetje.
    Zo is het best om één keer per jaar wat aarde aan te vullen.
    Zo komen ze weer op niveau te liggen.
    Dit doe ik altijd in het voorjaar.



    Van de drie paadjes heb ik telkens zo ongeveer een volle kruiwagen.


    De bovenlaag van de hoop moet gewied worden maar binnenin verteerd het onkruid behoorlijk vlug.




    Bij zo'n vochtig weer blijft er aarde op de schop hangen zodat je ze regelmatig moet reinigen.
    Het is wel een roestvrije schop maar je moet ze doen blinken vooraleer die op te bergen.
    Niet dat ze roest maar de aarde droogt op en koekt aan de schop.
    Daar valt niet mee te werken.



    Ik ben weer voor een eindje gerust en opgeruimd staat netjes.

    02-09-2015 om 11:51 geschreven door tuinblog d


    01-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de palmkool

    Enkele jaren geleden waren we met Velt Beernem, onder de leiding van Bert in Nederland.
    We bezochten er een tuin waar een hotel en en restaurant aan verbonden waren
    Er was ook een soort winkel die ik nu niet direct in een categorie kan plaatsen.

    De tuin boeide mij het meest van allemaal.
    Daar heb ik voor het eerst gezien dat courgettes konden opgebonden en gesnoeid worden.
    Maar er stonden ook ongewone groenten zoals de palmkool.

    Over de palmkool wil ik het vandaag hebben.


    Google afbeeldingen

    Wil je palmkool telen bezoek dan volgende site:
    http://www.moestuinwebshop.nl/index.php?p=2&cat=65

    De palmkool is een soort boerenkool die ook een 5 à 6°C vorst aankan.

    ______________________________________________________________

    Palmkool (Brassica oleracea var. palmifolia) is een eeuwenoud bladgewas.
    Het kan op alle grondsoorten geteeld worden en is een typische wintergroente.
    Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren aan de steel groeien.
    Tijdens de groei gaat de kool steeds meer op een miniatuur palmboompje  lijken.
    http://www.dewassendemaan.be/palmkool
    ___________________________________________________________________________

    Lees ook op onderstaande site de fiche van de palmkool:
    http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/printproductfiche.php?soort=palmboerenkool

    Je kan ook zaden digitaal bestellen maar ik kan daar niet zo goed mee omgaan.
    Om te beginnen heb ik de gratis catalogus aangevraagd.
    http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/index.php?page=aanvraag_nl

    Als je op onderstaande URL klikt dan download de digitale zaai gids van 'Het Vlaams Zaadhuis.' automatisch.
    http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/digitaal/nl/files/assets/downloads/2015_zaaigids_k.pdf

    ______________________________________________________________

    Palmkool kan je best invriezen in een klaar gemaakt gerecht.
    Je kan palmkool ook wecken.

    -Wecken is een methode voor het conserveren van levensmiddelen.
    Het procedé wordt ook wel inmaken genoemd.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Wecken

    Volgend jaar, bij leven en welzijn, wil ik deze groente eens uit proberen.
    Wie doet er mee met mij?
    Dan kunnen we onze ervaringen uitwisselen.
    Leren van elkaar is van het mooiste dat er is.

    01-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    31-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paden in de moestuin

    In onze tuin is er 1 graspad en 3 paadjes in aarde.
    Het graspad wordt in het grasseizoen elke keer mee gemaaid met het andere gras in de tuin.
    Voor de andere paadjes wordt er opgekuist als het nodig is.



    Op 8 augustus, onder zeer droge omstandigheden, werden de paden voor de laatste keer onkruid vrij gemaakt.
    Dan werden de pompoenen ook ingeknipt.




    Nu zijn ze opnieuw ingeknipt en alles is in een verregende, verzopen toestand.



    Het inknippen gebeurde zaterdag maar gisteren morgen viel hier veel regen.

    Een dondervlaag heeft hier in de regio lelijk kot gehouden.
    Er is enorm veel schade maar wij werden gespaard.
    Nu stel ik vast dat er nog wat moet bijgeknipt worden om het paadje helemaal vrij te hebben.




    Eens de ranken van de pompoenen weg zijn wordt het duidelijk dat het onkruid aanwezig is.

    Het is beter er vlug bij te zijn dan is het zaadloos.

    Ik heb de pompoenen niet bijgeknipt maar de ranken wat achteruit gelegd. Zo is het paadje nu helemaal vrij.
    Ik wilde de paadjes vandaag nog okruid vrij maken.
    Ik zou de afschep methode gebruiken maar het regende na de middag bijna aan één stuk door.
    Het zal voor een andere keer zijn.

    31-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    29-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onkruid ongewenst? lees het ONKRUIDBOEK van Velt

    Dit jaar is wel uitzonderlijk omwille van het feit dat ongewenste kruiden gemakkelijk te bestrijden zijn.
    De reden is niet ver te zoeken in het feit dat we een eerder zonnige warme zomer kenden.
    Dit zou nu kunnen veranderen met het zeer natte weer van afgelopen week.

    Ik ben eens gaan kijken op onderstaande site.
    Deze geeft een overzicht van soorten die als onkruid (ongewenst) gekend zijn.

    http://www.tuinadvies.be/artikels/onkruid_afbeeldingen.htm
    Hier vind men enkel informatie: Latijnse en Vlaamse naam  +foto
    - Aegopodium podagraria Zevenblad
    - Aegopodium sepium Hagewinde
    - Capsella bursa-pastoris Herderstasje  enz...
    __________________________________________________________

    Daar tegenover verwijs ik graag naar het onlangs bij Velt verschenen ONKRUIDBOEK.

    Onkruidboek
    Het heeft een totaal ongewone kijk op onkruid.
    Dit boek kan ik je heel warm aanbevelen.

    Ik zou zeggen dat je met het ONKRUIDBOEK eerder vriendschap sluit met onkruid.
    Dat je ergens in een restaurant kunt belanden waar je er letterlijk kan van proeven.
    Dat is maar één aspect van dit boek dat ik naar voor breng.
    Dit doe ik omdat we bijna allemaal maar een uitgangspunt kennen: onkruid verdelgen.

    Het wordt massaal vernietigd met bestrijdingsmiddelen. 
    Deze doen de natuur enorm veel schade aan.
    Dit verwerpen wij natuurlijk met overtuiging.
    Als je onkruid bestrijd, denk dan op de eerste plaats aan de natuur.

    Je kan wieden of schoffelen, wat arbeids intensief is.
    Maar je kan ook de bodem tussen de planten afdekken met organisch materiaal (mulchen).
    Als je mulcht bestrijd je niet alleen onkruid maar je composteert ook (horizontale compostering)

    ______________________________________________________________

    Wat maakt het Onkruidboek uniek?
    - Uiterst interessant voor onkruidminnaars en zelfs onkruidhaters, want met dit boek maak je van je vijand je vriend.
    - Dertien ervaringsdeskundigen leren je hoe zij naar onkruid kijken en hoe ze het integreren in hun tuin én keuken!
    - Rijkelijk geïllustreerd met prachtige foto's, recepten en verwijzingen naar nuttige adresjes in Vlaanderen.
    - Bartel van Riet (bekend van het één-programma Groenland) schreef speciaal voor ons het voorwoord.

    _________________________________________________________________

    In mijn strijd tegen onkruid tussen de groenten en op de paadjes heb ik verschillende methodes.


    - Om onkruid te voorkomen tussen de groenten dek ik de grond af (mulchen) met organisch materiaal.
    - Om onkruid te bestrijden zal ik wieden tussen de planten.
    - Zal ik kappen en wegharken tussen de rijen.

    - Om onkruid te voorkomen op paadjes zal ik begieten met een mengeling van de helft water, de helft azijn.
    - Om onkruid te bestrijden op paadjes zal ik, bij zonnig weer, kappen en laten opdrogen
    - Bij vochtig weer zal ik het onkruid afscheppen met de platte schop en op een hoop laten composteren.

    Onkruid dat zaad bevat werp ik op de teerhoop achter in de tuin.
    Onkruid zonder zaad gaat naar de compostruimte.


    29-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    28-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.werking van fruit en groenten

    Eten wij uit gewoonte, omdat we het lekker vinden?
    Of eten wij bewust omwille van de gunstige werking van wat we eten?

    fruit en groenten

    Op onderstaande site vind je de verschillende werkingen van fruit en groenten.
    http://www.lucvanoost.be/voedingsprincipes/Lijsteigenschappenfruitengroente.htm

    Ga naar de site en lees er vooral de tips over het eten van fruit en groente.

    Ik geef je er reeds enkele voor fruit:
    - Zorg er altijd voor dat het fruit rijp is. 
    Onrijp fruit kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken.
    – Eet liever geen fruit dat uit de koelkast komt.
    Dit kan tand- en maagproblemen en koude rillingen veroorzaken. 
    Eet fruit liefst op kamertemperatuur.
    – Eet liefst geen fruit na de maaltijd, als dessert. 
    Het fruit blijft dan nl. te lang in de maag en zal tot gisting overgaan.
    Dan krijg je de nodige problemen vandien.
    - Eet fruit best afzonderlijk als fruitmaaltijd of als tussendoortje.
    Je kan ook fruit een, een half uur vóór een andere maaltijd.
    - Fruit kan ook beter niet gecombineerd worden met groente.
    Dit leidt eveneens tot verteringsproblemen (vb. wortel-appelsap).

    Hier ook enkele voor groenten:
    – Gekookte groente heeft zijn bio-energetische waarde of levenskracht verloren. 
    Tracht bij elke maaltijd met groente toch wat rauwe groente toe te voegen.
    Bvb. enkele schijfjes komkommer, courgette, enkele radijsjes, een tomaat.
    Ook wat gesneden witlof, geraspte wortel, enkele blaadjes sla, enz.
    – Mensen met een gevoelige maag en darmen kunnen bij rauwe groente verteringsmoeilijkheden ondervinden. 
    Dit komt door de cellulose en ruwe vezels in groente. 
    Er zijn verder ook een aantal groentes en kruiden die zwavelhoudende mosterdolie bevatten.
    Dit kan belastend zijn voor maag en darmen.
    Enkele voorbeelden: . ajuin, knokloof, sjalot, prei, rammenas, kolen, radijs.
    Ook mosterd, koolrabi, mierikswortel, waterkers, tuinkers,…
    - Met een blender kan men rauwe groentes heel fijn mixen. 
    Men neemt wat gekookte groente met het kooknat, doet dit in de blender.
    Men voegt er salade, champignons, witlof, enz. aan toe.
    Voeg er nog wat kruiden bij en meng dit tot een groentesoep of –puree.

    Hier volgt een lijst van gunstige werkingen in het algemeen.
    - Ontzurend (reuma, jicht)
    – Vochtafdrijvend (hoge bloeddruk, waterzucht, oedeem)
    – Antiseptisch
    – Prikkelen darmen tot peristaltiek, stoelgang bevorderend
    – Kalmerend en ontspannend op het zenuwstelsel
    – Bloed- en huid reinigend
    – Lever- en gal problemen
    – Afslankend
    – Vitaminen, mineralen, enzymen
    – Rijk aan antioxidanten
    - Basenoverschot
    – Bio- energetische waarde (levenskracht)
    – Verbetert de waterhuishouding
    – Rauwkost
    – Darmflora verbeterend
    - Fyto chemicaliën
    – Lage glycemische index
    – De spijsvertering is de functie van het lichaam die de meeste energie vraagt:
    Door de licht verteerbaarheid van fruit wordt energie gespaard ten gunste van andere metabole processen.

    Zo zijn er: Immuniteit, zelf genezend mechanisme, cognitieve processen, enz.

    Hier heb ik een paar specifieke voorbeelden van gunstige werking op een paar groenten:
    – Aardappel:
    ontzurend, vochtafdrijvend, babyvoeding, bij maag- en darmkwalen.
    Ook constipatie, zenuwkwalen, hart- en vaatziekten.
    Zelfs ondergewicht/magerzucht, reuma, jicht, nier kwalen, kalmerend.
    Verder,B6, zink, C, kalium, ballaststoffen, blaas, krop, spieren, botten.
    Ook stofwisseling, hormoonhuishouding, versterkt bindweefsel, gemoedstoestand.
    Zie ook de meer uitvoerige tekst over aardappelen elders op de site.

    – Ajuin:
    spijsverteringsbevorderend, bacteriedodend, hart- en vaten, luchtwegen, ontstekingsremmend.
    Ook trombosevoorkomend, bevat veel quercetine, verkoudheid, bloedsuikerverlagend.
    Verder verkoudheid, immuunsysteem,  zenuwkwalen, jodium. 
    Niet geschikt voor mensen met zwakke maag en darmen.
    _________________________________________________________________

    Op de boven gegeven site vind je een grote hoeveelheid nuttig informatie.
    Het is de moeite waard om deze site vast te leggen op bv. je bladwijzerbalk.
    Zo is hij met één klik altijd te bereiken.

    28-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    27-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Was me dat een weertje

    Gisterenavond leek het precies de zondvloed Daar is veel water gevallen in relatief korte tijd.
    Voor vandaag is er ook veel nattigheid beloofd maar het is tot de middag, relatief droog gebleven.
    Dan zijn de vlagen gekomen en naar de avond toe ligt de straat doog.



    Foto genomen aan de straatkant gedurende de vlaag van gisteren avond.
    De wind zat pal op het venster. Het was de kant van waar de vlaag kwam.



    Na de vlaag aan de kant van de tuin.
    Wat een raar weer voor eind augustus.
    Woensdag was een mooie warme dag tussen twee rotdagen maar tegen de avond ging het mis.

    Vandaag ben ik niet in de tuin geweest tenzij om water te geven aan de komkommers.  Verder is er niets te doen tenzij wachten tot het beter weer wordt.

    Met al die regen en ook mooie dagen is de tijd van de 'paddenstoelen' aangebroken.

    Ik bekeek nog eens de facebookpagina van velt Jabbeke en zie dat de respons nog niet op gang komt. 
    Nu hebben we op onze blog een trouwe aanhang en regelmatig krijg ik vragen die ik graag beantwoord.
    Maar ik zal het niet kunnen blijven doen. 
    Of facebook dezelfde interactie zal teweegbrengen als de blog nu, moeten we afwachten.
    De pagina is wel degelijk en goed opgebouwd van iemand die met de PC vertrouwd is.

    27-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!