Het weer is nooit zo slecht dat het voor niets goed is.
Elke tuinier, amateur of beroeps, is aan zichzelf verplicht er het beste van te maken. Dat het nu nat of droog is, je moet tegen elk soort weer gewapend zijn. We maken een natte kille periode door want het regent toch elke dag veel of weinig Ik sprak gisteren nog met de boer waar we aardappelen uit de automaat halen. Het voorbije seizoen is niet echt om naar huis te schrijven. Hier in de polders was het aan de droge kant. Gelukkig bevat de grond hier veel water. De Ondergrond werkt als een spons.
Elke dag tracht ik een groene en een mestlaag te leggen. Elke nacht heeft het geregend zodat ik de mestlaag nog geen enkele keer moest nat sproeien. Het regent niet overdreven veel maar in feite juist voldoende.
Poldergrond is plakkerig bij nat weer ...
en knorrig bij droog weer. Aan beide toestanden heb ik mij moeten aanpassen.
Zelden zaai ik in het voorjaar rechtstreeks in de volle grond zonder speciale voorbereidingen. Zaai maar eens in een droge grond zoals op bovenstaande foto. De aanpassing is dat ik een voortje maak, vul met potgrond of gezeefde compost. Beide nemen goed vocht op dat je niet direct laat uitdrogen door af te dekken met gaatjes plastiek (voor prei) of met een juttezak (bij de zaai van peterselie). Dan is het een plezier om te zaaien.
Als het te nat is heb ik andere vormen van aanpassen aan de omstandigheden. Zo zal ik vervuilde paden lichtjes afscheppen en het af geschepte op een hoop laten verteren. Tussen de vruchten is het middel bij uitstek preventief en noemt men mulchen of simpelweg afdekken met organische materie. En dat noemt men ook wel eens, horizontaal composteren.
Er wordt nog aan gewerkt.
20-10-2015 om 11:16
geschreven door tuinblog d
|