Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    24-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.afscheid

    Tien volle jaren, dag na dag was ik bezig met de blog en 6 dagen op 7 bracht ik een bijdrage.
    Mijn methode was reportage stijl. Foto's werden voorzien met onderschrift.
    Ik heb mij altijd als het ware gericht tot beginners.
    Tien jaar heb ik getuinierd met mijn foto apparaat in aanslag.
    Na elke fase van de arbeid werden enkele foto's genomen.
    De meest aansprekende werken op de blog geplaatst.

    Ik wil er nu mee stoppen, eindigen in schoonheid.

    Van harte dank aan al mijn trouwe bezoekers.
    Met de wens van een zalige Kersttijd en een vredevol 2016.
    En tuinier verder en maak er een natuurlijke tuin van.

    De blog zal blijvend kunnen geraadpleegd worden onder dezelfde URL.

    Van harte.   tuinblog daniel

    _____________________________________________________________

    24-12-2015 om 09:46 geschreven door tuinblog d


    23-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het feest in voorbereiding

    De groenten voor het kerstavond feestmaal zijn koude groentjes uit eigen tuin.
    Veldsalade, groenlof en voor de kleur is er roodlof. De twee laatste worden fijn gesnipperd.
    Voor het hoofdgerecht en de sausjes en soorten dressing moet je bij oma Colette zijn.

    2012-12-0118_tmb.20_tmb.37http://www.barbelicious.be/traiteur/fonduegourmettep-

    Bij alle beenhouwers ziet het er ongeveer hetzelfde uit, toch als je gourmet of een fondu pla vraagt.
    De smaak bepaal je dan zelf. De smaak bepaal je dan zelf vooral door de bijkomende gerechten.
    De sfeer aan tafel beïnvloed ook onrechtstreeks de smaak.
    Hier is alles zo tot in de puntjes voorbereid dat het niet mis kan gaan.

    Om 5u gaan we dan naar de kerstmis met medewerking van  de schoolkinderen van de lagere school ''t boompje' van hier in de straat.
    Dat is meer folklore dan religieuze plechtigheid.
    Voor onze kleinkinderen uit Mechelen is dat een kerstviering met een sterk West-Vlaams accent.

    23-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    22-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.walnoten

    Olie halen uit walnoten is een hele karwei.
    Alleen al om ze te kraken http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1752821/2013/12/05/Met-dit-trucje-kan-je-altijd-en-overal-walnoten-kraken.dhtml
    heb je reeds meer dan 4u nodig om er een kg te bekomen.

    Gebruik deze truc...
    als je geen notenkraker voor handen hebt en over sterke handen beschikt.


    Wij kregen er een voorraad binnen van onder de bomen van onze schoonzoon en oudste dochter.
    Opa, hier een mooi werkje voor jou!
    Ik kan er bij zeggen dat het meer dan een glimlach was die de uitspraak bij het aanbod vergezelde.

    Dit jaar zijn de noten aan de kleine kant maar de hoeveelheid is groter.

    Van vrijdag tot zondag avond had ik het huis voor mij alleen.
    Moeder Colette werd door haar twee dochters op een uitje getrakteerd en heeft er danig van genoten.
    Ik heb elke dag een uurtje noten gekraakt.
    Dat doe ik ook als Colette thuis is want zij is met zoveel dingen bezig. De feestdagen zijn op komst met een volle feesttafel op kerstavond.

    Ik heb het noten kraken op mij genomen. Een uurtje per dag is meer dan voldoende.
    De eerste keer ben ik uit noodzaak moeten stoppen na anderhalf uur.
    Ik kraakte geen noten meer, ik verpletterde ze en dat was geen zicht.

    Nu stop ik na een uur of gewoon na één vergiet.


    Nu stop ik na een uur of gewoon na één vergiet.
    In vier beurten heb ik 1kg 200 nootjes gekraakt.

    De krakersbeurt staat klaar als tussendoortje.
    Met aangepaste muziek is dat mijn relax uur elke dag en bij voorkeur als moeder er even niet is.
    Dan gaat de muziek wel eens zo luid als ik wil of is er meestal geen noot te horen.
    Dan sluit ik me op in de keuken zodat er ook geen straatgeluid te horen is. Ik hou van de stilte maar soms moet je iets afreageren met lawaai.
    Als het lawaai ergernis wordt wordt het stil gelegd en stilte is rust.

    Ik hoor enkel de noten kraken en na een uur is het voldoende geweest.
    Als Colette niet kan helpen dan ben ik nog voor een achttal uren zoet.
    We zouden graag 3kg noten laten persen.

    Donderdag is het kerstavond en dan vieren we allemaal samen.

    22-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    21-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kersttijd

    Kersttijd, tijd van vriendschap maar vooral huiselijkheid en gezelligheid.
    Met kinderen en kleinkinderen genieten van een 'Gourmet' avond e, groentjes uit eigen tuin.
    Het was opnieuw een goed groentejaar in onze tuin.
    Er waren enkele tegenvallers maar dat heb je elk jaar.
    Er was salade in overvloed.
    We konden drie keer selder oogsten op dezelfde wortels.
    De prei is aanzienlijk dikker dan andere jaren.
    Het was een echt boerenjaar.

    Maar het zwaard van Damocles hangt boven mijn hoofd.
    Zal ik volgend jaar de moestuin nog kunnen houden?
    Ik voel me bedreigt.

    Wanneer je een zeer succesvol of gelukkig leven leidt, maar er toch een constant gevaar op de loer ligt,
    kun je zeggen dat ‘het zwaard van Damocles’ je boven het hoofd hangt.
    Deze uitdrukking werd voor het eerst vastgelegd door de beroemde Romeinse politicus en schrijver Cicero (106-43 v.C.).
    De legende van ‘het zwaard van Damocles’ is ontleend aan de heerschappij van Dionysius II (397-343 v.C.).

    http://www.isgeschiedenis.nl/uitgelicht/historische-uitleg-van-het-zwaard-van-damocles/

    Wat er dan, deze tijd van het jaar, meestal letterlijk in je hoofd hangt zijn verkoudheden met snotteren en hoesten.

    verkouden6http://dekindertjes.skynetblogs.be/tag/verkouden

    Dit jaar is ook het weer uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar.
    Ik ben verwonderd dat het relatief weinig waait.

    Zacht weer aan de winterkant is meestal sterk winderig of stormachtig.
    Niet dat we dat nodig hebben.hoor.

    Het kan nuttig zijn om weten:
    Vijf natuurlijke oplossingen tegen verkoudheden:

    http://www.prozis.com/blog/nl/5-natuurlijke-oplossingen-tegen-verkoudheid-griep/

    vb
    De Echinacea purpurea of rode zonnehoed is niet zomaar een mooi bloempje
    — het is ook een populaire plantaardige remedie die huis-tuin-en-keukenverkoudheden en de symptomen daarvan bestrijdt.
    Ook bevordert dit middel de werking van het immuunsysteem.

    Aanvankelijk werd het door Indianen gebruikt en later ook al gauw door Noord-Amerikaanse kolonisten.
    Deze plant is in staat om de responsen van het immuunsysteem te verbeteren, en om de effecten van virussen zoals griep tegen te gaan.
    Er is niet bewezen dat verkoudheid of griep erdoor kunnen worden voorkomen. 
    Er bestaan wel studies die aantonen dat echinacea de lengte en ernst van een verkoudheid met zo’n 10 à 30 procent kan reduceren.

    Natuurlijke oplossingen tegen verkoudheid en griep – Echinacea purpurea

    21-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    19-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de oester

    Na de mossels en de bouillabaise wil ik hebben over de zeevrucht die in feite op de eerste plaats had moeten komen: De oester

     
    http://eetsnob.nl/2010/11/14/de-oesters-van-nam-kee/

    Wij spreken meestal over Zeeuwse Oesters of Franse Oesters
    maar er zijn ook nog veel andere soorten.
    Ze hebben dan telkens weer een andere vorm of smaak maar zoals steeds zijn ze het lekkerst 'ultra vers'!
    Zo zijn er de zeer fijne Ierse oesters, ook platte en creuse - de Engelse Cochester, de Portugese, de Italiaanse, de Chileense, de Amerikaanse enz...
    Lees er maar over op de site:
    http://www.ninoseafood.be/nl/zeeuwse-franse-of-ierse-oesters

    Met de feestdagen in zicht voel ik de verleiding om de de resterende dagen telkens een feest recept te behandelen.
    Een overzicht van het wisselend succes van de groenten soorten in de tuin dringt zich ook op de voorgrond.

    Er bestaan twee methodes om oesters te classificeren naar grootte.
    Voor de creuse loopt dit op –van klein naar groot van 5 tot en met 0.
    De groottes 5 tot en met 3 genieten de voorkeur om rauw te consumeren. 2,1 en 0 worden vanwege de grootte vaak gebruikt om mee te koken.

    De platte oester wordt geclassificeerd met nullen.
    Hoe meer nullen, des te groter.
    Ben je in Frankrijk dan moet je echter even opletten, want daar tellen ze bij de platte oesters net andersom:
    dus hoe meer nullen, des te kleiner.

    http://www.deschelp.be/oesters.html

    Oesters, daar moest ik niet van weten maar Colette heeft ze me leren eten.
    Eerst maakte ze die klaar met een beetje kaas er op en eventjes maar in de oven.
    De smaak van de oester had nog altijd de bovenhand en na een tijd lustte ik die ook zonder kaas en koud.

    Er zijn veel vragen rond oesterso.a:

    Zijn oesters gezond?
    Oesters zijn zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Verder passen oesters prima in zowel een cholesterolarm als een caloriearm dieet.

    Het hoge zinkgehalte in oesters beschermt tegen verkoudheid. Mensen die een tekort aan zink hebben zijn veel vatbaarder voor verkoudheden. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte in tact en wordt het beter door het lichaam opgenomen.

    Dit en veel meer kan je lezen op:
    http://www.zeeuwseoesters.nl/meest_gestelde_vragenNL.html

    Ben je een oersterlover...dan wens ik je een fijne smultijd voor de komende feesten.

    19-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    18-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mosselen

    Mosselen lust je of lust je niet.

    Mosselen bodemcultuur 
    http://www.marchant-mosselen.be/nl/producten/categorie:mosselen.htm

    Voor mij is dat een lievelingsgerecht. Je kan kiezen tussen verschillende bereidingen.
    Mijn voorkeur gaat naar mosselen natuur ttz. mosselen met op gestoofde groenten. De klassiek gebruikte zijn prei selder ajuin en wortelen.
    Eens de groenten gestoofd zijn doet met de mosselen erbij en warmt op tot de schelpen open komen.
    Er komt heel wat vocht vrij.

    Als de mosselen op zijn behoud men een dikke groentesoep die gebruikt kan worden als basis voor 'Bouillabaise'.

    http://www.valenslife.com/2012/11/making-homemade-bouillabaisse-serving-day/

    Ooit zijn wij tussen kerst en nieuwjaar een boullabaise gaan eten in een klein restaurantje ergens aan de kust.
    Ze mochten het gemakkelijk gebruiken op hun affiche als één van hun specialiteiten.
    Sindsdien deed Colette haar best om beter te zijn dan daar.
    Natuurlijk is ze er in geslaagd.
    Al wat zij aanplakt slaagt want ze bijt door tot het lukt.
    Zulke personen zijn niet altijd de gemakkelijkste.

     

    18-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    16-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.façade panelen

    Vandaag had ik hulp ingeroepen om op de façade de panelen te veranderen.
    Bijna het hele jaar hing er één grote van 2,5m x 1,25.
    Nu zijn er drie van 1,25m vierkant met als thema, de kerstperiode of de winter.

    Op de façade van mijn atelier hangt links een paneel, een kerststal voorstellend.
    'En het licht scheen in de duisternis'.
    Rechts hangt een nachtzicht: 'landschap met vloedgolf'.

    Dit zijn 'de drie koningen' op weg naar...de verlosser! Voor de een illusie, voor de andere werkelijkheid.




    Dit is het totaalbeeld, de drie panelen in één blik.
    Het was geen gewone dag...miezerig nat in de voormiddag en de namiddag ging op in boodschappen.

    16-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    15-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke winter komt er?

    Het is niet omdat we half december nog relatief warme temperaturen kennen dat we geen winter zullen krijgen.
    Echt voorspellen wanneer en hoe hard is niet te doen.
    Voorspellen doe ik niet.
    Ik hou rekening met de mogelijkheid.
    Het is ook niet omdat er enkele zachte winters voorbij zijn dat er geen harde meer kunnen komen.

    Ik verwacht een harde winter omdat verschillende tekenen in de natuur er op gewezen hebben of nog wijzen.
    Ik voorspel niet maar neem voorzorgen in de tuin voor een strenge winter.

    Het kan ook een winter zijn met een bitter strenge periode.
    Er staan nu bv. nog struiken die hun bladeren niet kwijt zijn.

    Weerspreuken waren vroeger het enige die deden vermoeden of verwachten welke winter er op komst was.

    De ontegensprekelijke klimaatverandering stuurt een beetje alles in de war.
    Het enige wat we kunnen doen is afwachten en de winter nemen zoals hij komt.
    In april kunnen we er dan eens over napraten.

    Dan zal je het moeten doen met de andere Daniël van velt Jabbeke maar dan op facebook.
    https://www.facebook.com/veltjabbeke?fref=photo

     

    15-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    14-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geneesmiddelen

    Soms moeten we zware antibiotica nemen omdat we in het verleden de verkeerde keuze hebben gemaakt.
    We werden geholpen maar ook geplaagd door ernstige bijwerkingen.

    Zo kunnen de pezen aangetast worden en heb je weinig eetlust enz.

    Er wordt veel over natuurlijke antibiotica gesproken.
    We weten dat die bestaan maar hoe werken die?

    Ik verwijs je naar onderstaande site.
    http://www.degezondheidswinkel.be/blog/12-natuurlijke-antibiotica-nemen-zonder-voorschrift

    Daar lees je o.a. dat, als je antibiotica neemt, neem je gelijktijdig best ook probiotica zoals:
    zoals honing, groene thee, olie van oregano, Echinacea enz

    --------------------------------------------------------------------------------------

    Ook voor verkoudheid zijn er alternatieve middelen.
    Of er veel van helpen betwijfel ik.

    Zoek maar eens op:
    http://www.degezondheidswinkel.be/blog/verkoudheid-oplossen-10-grootmoeders-tips-manieren

    Zelf ken ik een middel dat mij bijna 3 jaar spaarde voor verkoudheden.
    Nu kreeg ik onlangs een zware verkoudheid door, van mijn echtgenote maar in twee dagen was die over.
    Een specialist, neus keel en oren, dokter Vlaeminck van AZ St Jan, raadde mij aan elke dag mijn neus te spoelen met zoutwater.
    De methode is belangrijk.
    Het water dat je in je neus giet moet in je mond terecht komen.
    Het ene neusgat in en het andere uit spoelt volgens de dokter de sinussen niet.
    Je moet er ook een gewoonte van maken door elke dag één keer te spoelen.


    Ik lach niet met de andere middelen, ze zijn altijd positief te noemen maar niet steeds doeltreffend.

    Alle middelen die in bovenstaande sites zijn vernoemd, zijn versterkend.

     

    14-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    12-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het weer en de natuur

    We maken een uitzonderlijke herfst mee met natuurlijk het antwoord daarop van de natuur.

    De rozemarijn op ons voorland in volle bloei.
    Dat dit uitzonderlijk is kan je vaststellen uit de gegevens van de plant, hier onder.

    De rozemarijn
    – De plant kan een hoogte bereiken van anderhalve meter, in ons land blijft hij meestal wat lager.
    – De bloeiperiode is van midden voorjaar tot vroeger zomer (maart tot mei/juni).
    – De plant draagt paarsblauwe tot witte bloemen.
    http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/57306-rozemarijn-of-rosmarinus-officinalis.html



    De viburnum tinus, die ziet er het hele jaar aantrekkelijk uit, een bijkomend voordeel is dat ie ’s winters bloeit.
    Voor een kleine voortuin kan het een vrij forse struik (twee meter of hoger) worden, maar hij laat zich makkelijk snoeien.
    http://tuin-aanleggen.be/?paged=8


    Dat de vissen op 12 december aan het oppervlak zwemmen is meer dan uitzonderlijk.
    En hoe staat het met de klimaatconferentie in Parijs?

    De onderhandelaars op de klimaattop in Parijs hebben een ontwerpakkoord bereikt,
    met daarin het streven om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.
    "Twaalf december kan een historische dag worden, een grote datum voor de mensheid",
    zei de Franse president François Hollande bij de voorstelling.
    Zaterdagavond kan het akkoord worden goedgekeurd.
    http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/klimaattekst-parijs-bindend-akkoord-om-opwarming-aarde-onder-2-graden-te-houden/article-normal-634183.html

    We moeten dus nog wachten tot deze avond. Hierboven klinkt het bericht optimistisch hoop gevend. 
    Hopelijk is het deze avond waaarheid.

    Dat ik argwanend ben was een beetje normaal zeker.
    Het optimisme van de Franse politici leek me te groot.

    Het akkoord is er dan toch gekomen. 
    Het is een stap vooruit maar daarmee is ons klimaat nog niet gered.
    Het zijn maar woorden, ondertekende beloften.
    Het moet nog llemaal uitgevoerd worden.

     

    12-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    11-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.frambozen

    Door het aanhouden relatie warme weer kan je nu nog ten volle struiken en boompjes planten en verplanten.



    Zo zijn de planten die ik bij Raymond mocht halen, woensdag in de grond geraakt.

    Het was een hele klus omwille van de houtkrullen die eerst opzij moesten worden geharkt om te kunnen planten.
    Toen ze werden terug geharkt is er veel aarde tussen gemengd geraakt.
    Veel nut als preventie tegen onkruid zullen ze niet meer hebben.

    Ik hoop dat we nu een goede soort gekregen hebben en dat we volgende zomer reeds kunnen genieten van een bescheiden pluk.

     

    11-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    10-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de moestuin is klaar voor de winter.

    De tuin ligt klaar voor de winter.
    Er komen nog een paar aanpassingen die maar geleidelijk komen.




    De totale moestuin is nu omgewoeld uitgenomen waar er planten zijn blijven staan.
    Er staat nog een deel van een rij prei, een rij warmoes, een toef groene selder en de rij broccoli.



    De prei zal in één keer worden weggenomen om buiten of binnen verdreven te worden.
    Het weer zal dat bepalen.

    Eerst moet de prei die nu verdreven is op de composthoop opgebruikt zijn.
    De toef selder zal gerooid worden van zohaast er sprake is van nachtvorst.
    De laatste broccoli werd gisteren geplukt en ook met heel veel smaak geconsumeerd. 
    Het waren eerder miniscule bloemetjes. Spijtig genoeg nam ik geen foto.
    Nu gaat er elke dag een plant gerooid worden en bij de kippen geworpen.

    Daar wordt hij heel vlug totaal kaal gepikt.
    De overblijvende stokken worden weggehaald voor de verteerhoop.
    Koolstokken verwerk ik nooit in de composthoop omdat ik composteer volgens de trage methode.
    Dan bereik je nooit de temperatuur van +/- 70° in de hoop waardoor alle eventuele ziektekiemen vernietigd worden.
    Zelfs als de kolen er gezond uit zien, zoals nu onze broccoli, vertrouw ik het niet.
    Kolen zijn op dat gebied gevoelige planten.

    Composteren moet je bestuderen en dan de wijze waarop kiezen die het best past in jouw tuin.
    Over compost is voldoende uitleg verschenen om je wegwijs te maken in een goede methode.
    http://www.velt.nu/composteren

    http://www.imog.be/duurzaam-leven/composteren/thuiscomposteren/

    http://www.natuurpunt.be/hoe-moet-je-composteren

    Hier heb je enkele teksten die je kan vergelijken en die nog al gelijkluidend kunnen zijn.
    Wees gerust er zijn er op het net nog meer te vinden.

    -----------------------------------------------------------------------------

    Als je de vlugge methode toepast (in één ruk van begin tot einde zonder onderbreking)

    Bij velt:
    1 mengen
    2 afdekken
    3 natmaken
    4 een grote hoop maken
    5 omzetten

    Bij natuurpunt
    1 de ideale standplaats is halfschaduw met enkele uren zon
    2 Zorg ervoor dat je altijd voorraad hebt.
    3 Let op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt. Takken knip je beter in kleinere stukken.
    4 Gekookte etensresten, hout – as, aarde, niet biologische aardappel- en citrusschillen horen niet thuis in je hoop.
    5 Hoe beter je mengt, hoe beter de start van het composteer proces.

    Bij 'imog' is het nog anders geformuleerd.

    --------------------------------------------------------------------------------------------

    10-12-2015 om 16:45 geschreven door tuinblog d


    09-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PC in de knoop

    Eindelijk kan ik opnieuw mijn dagelijkse bijdrage plaatsen.
    Tien jaar lang was ik op post en nu laat ik het over aan anderen.
    Hoe het opgelost zal worden weet ik niet.
    Graag had ik verder gedaan maar de tuin wordt een probleem en de blog ook, dus ...ik neem afscheid.
    Hopelijk blijft deze blog actief met nieuwe bijdragen.
    Hij zal altijd te bezoeken blijven op dezelfde URL.

    In de tuin heb ik niet stil gezeten en deed ik elke dag wat ik kon.

    Eén van de twee nog overblijvende rijen prei heb ik omgewoeld met de woelvork.

    Die heb ik dan verdreven op de composthoop aan de serre.
    Mijn broer Gerard is er opnieuw een dagje tegenaan gegaan.
    Dat overlopen we de volgende dagen.
    Ik blijf nog eventjes elke dag een nieuwe bijdrage plaatsen vooraleer definitief afscheid te nemen.

     

    09-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    05-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin klaar leggen voor de winter...vervolg

    Vorige woensdag is er veel werk verricht. Nu werk ik verder al naar gelang het gaat.



    De eerste rij prei heeft heel wat droge bladeren op de grond hangen en er begint wat roest op de rest van de bladeren te komen.



    Langs weerszijden is er geknipt geweest.



    Daarna werd alles opgeruimd en naar de verteerhoop gevoerd die achter in de tuin ligt.

    Het gaat bijlange niet zo vlug dan als Gerard er is maar het gaat toch ook vooruit.
    Ik gaf voorrang aan het verven van het beschermend paneel bij de vijgenstruik.
    Volgende week komt er nog wel een droge dag en moet de tuin klaar liggen voor de winter.
    Volgende week komt er nog wel een droge dag en dan moet de tuin klaar liggen voor de winter.
    De composthoop is bijna volledig opgezet.
    De afwerking zal voor woensdag zijn bij mooi weer of tussen de vlagen.

    05-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    04-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vijgenstruik

    De vijgenstruik is reeds 2 keer vervroren en is nu in zoverre opnieuw gegroeid dat we volgend jaar hopelijk weer vijgen zullen plukken.
    De voorwaarde is dat hij niet opnieuw vervriest.


    De voet van de struik is beschermd door een hoop bladeren.
    Er is een paneel geplaatst zodat de struik is afgeschermd van de Noordenwind.
    Ik hoop dat deze recup plaat het verschil zal maken.
    Ik ga er natuurlijk van uit dat we een harde winter krijgen.
    Eens de winter voorbij kan het scherm, dat er aan gevezen is er af gehaald worden.

    Anders staan de groenten achter het scherm tot na de middag 2u in de schaduw.

    Deze panelen komen van de garagepoort waar ze 17 jaar dienst deden.
    Op de duur kwamen ze los en de onderkant was aan het afbrokkelen.
    De onderkant was niet zo best afgewerkt zodat er water kon in dringen met alle gevolgen van dien.
    Nu staat die onderkant gewoon op de grond op de bladeren.
    Zo is dat natuurlijk geen zicht en zal de regen gemakkelijk in dringen.

    Ik vond geen teer en heb er dan maar een grondlaag verf op gezet.
    Voorlopig is er een beschermlaag waardoor de regen zal aflopen en niet in dringen.
    Het is wel de bedoeling om er nog een degelijk verflaag op te platsen en desnoods nog een bijkomende vernislaag.
    Of ik het nog voor de winter zal kunnen doen hangt vooral van het weer af.

    04-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    03-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.moestuin klaar maken voor de winter

    Het weer in november was zo zacht dat ik vergat de tuin klaar te leggen voor de winter.
    Mijn broer Gerard is komen helpen en de tuin is in één dag, totaal veranderd.



    De woelvork staat klaar om de grond ruw weg los te leggen

    De vakken 3, 5 en 6 waren reeds omgewoeld toen ik er aan dacht dat er moest worden gekalkt.

    Ik heb de kalk dan maar overal geworpen, ook op de reeds gewoelde delen
    Omdat die zo grof liggen is er nogal wat kalk tussen de knorren gevallen.

    Van zodra alles onder de kalk lag heb ik rustig verder gewoeld, mij strikt houdend aan het maximum van 15 minuten.



    De wisselteeltvlakken 1,2,3,5en 6 zijn klaar voor de winter.
    Gisteren heb ik alles zelf omgewoeld, verdeeld over 5 keer een kwartier.
    Dit is het bewijs dat werken met de ergonomische woelvork van 'Gecotec', niets rug belastend is.
    Voor de rest heb ik wat rond gelopen als een echte herenboer.


     

    03-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    02-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.seizoensgroenten

    Waarom zou je best seizoensgroenten eten?
    Leven op het ritme van de seizoenen geeft voeding een extra dimensie.
    Je kijkt uit naar de eerste aardbeien in mei en het lange wachten beloont je met de beste smaak.
    Kolen in de winter nopen tot creativiteit, maar geven ook een extra portie vitaminen.
    Seizoensgroenten hoeven geen warm gestookte serres, maar genieten van natuurlijke warmte en zonlicht.
    Bijna alle groentesoorten zijn gebonden aan een bepaalde groeiperiode in het jaar.
    http://www.velt.be/vraag-antwoord/vragen-over-voeding/waar-vind-je-een-lijst-met-seizoensgroenten

    Laten we de voordelen van het eten van seizoensgroenten samenvatten in 3 punten.

    1. Superlekker
    Groenten zijn in ‘hun’ seizoen altijd het lekkerst.
    Geef toe: aardbeien smaken toch veel beter in de zomer dan in de winter? Maar er is meer.
    Elke groente kan in België gedurende een paar maanden geoogst worden.
    Wil je de groente toch eten in een ander seizoen?
    Dan krijg je ingevoerde groenten uit andere landen.
    2. Milieuvriendelijk
    Neem nu bijvoorbeeld sperziebonen.
    Deze groente kan perfect in België geteeld worden, maar wordt in de winter ingevoerd vanuit Kenia.
    Daar wordt ze helaas vaak gekweekt door boeren in slechte werkomstandigheden.
    Na de oogst worden de bonen per vliegtuig naar België getransporteerd, wat een gigantische milieubelasting met zich meebrengt.
    3. Goedkoper
    Het mag duidelijk zijn: seizoensgroenten eten is niet alleen lekker.
    Omdat ze van lokale teelt afkomstig zijn, zijn seizoensgroenten ook veel beter voor het milieu.
    En niet te vergeten: ook je portefeuille vaart er wel bij.
    Eet je groenten in hun oogstseizoen, dan betaal je een stuk minder. Natuurlijk gelden al deze argumenten ook voor seizoensfruit.
    http://www.makro.be/public/groenten-uit-het-seizoen-eten

    Hier vind je een overzichtelijk groenten kalender:
    http://www.budgetkoken.be/groentenkalender.php

    02-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    01-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.methodes van groenten telen

    Ik verwerp geen enkele methode in de groenten teelt.
    Ik vond mij goed met de manier waarop ik het deed.

    Ik ben sterk geëvolueerd in mijn methode.
    Onze tuin van +/- 100m2 heeft in de dertig jaar dat ik bezig ben enorm opgebracht.
    Niet alles was optimaal en als ik afweek was het omdat het niet anders kon.

    Onze moestuin zal hopelijk nog wel enkele jaren opbrengen.
    Er is een tijd van starten en een tijd van afscheid nemen.

    Velt was en is voor mij een vaste waarde:
    https://www.facebook.com/veltjabbeke?fref=photo

    En hier de velt site bij uitstek: http://www.velt.be/ staat voor velt nationaal.

    Een site die ik aan iedere amateur tuinier sterk kan aanbevelen is:
    https://www.facebook.com/Natuurlijke-Moestuin-480925805281559/

    En van dezelfde auteur: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/is-compostthee-het-juiste-hulpmiddel-in-je-tuin/

    Indien ik 50 jaar jonger was, dan zou ik er direct mee beginnen na alles grondig te hebben bestudeerd .
    Ik zou het zeker doen in de schoot van velt.

    01-12-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    30-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parijs....Klimaatconferentie.

    DIT ZOU WEL EENS DE CONFERENTIE KUNNEN ZIJN VAN DE LAATSTE KANS.

    In het Knack nummer 48 van 25 november tot 1 december van p54 totp63 vind je alarmerende bijdragen over de klimaat veranderingen.
    Heb je interesse en je bent niet geabonneerd of je kocht niet toevallig dat nummer omwille van de terreur, stap dan de bibliotheek binnen.
    In de leeszaal kan je het nummer gratis raadplegen.
    Het loont de moeite en je hebt er, zo niet alles, dan toch heel veel netjes op een rij.

    P54 en 55:Wat doet de klimaatverandering met de wereld?
    Akkoord het is zeer extreem gesteld. bv punt 9:
    Als alle ijs op aarde zou smelten, zou de zeespiegel met 66 m stijgen.
    Klimaatverandering: De zee blijft nog eeuwen stijgen.

    Klimaatverandering: De zee blijft nog eeuwen stijgen
    http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/klimaatverandering-de-zee-blijft-nog-eeuwen-stijgen/article-normal-100368.html

    Heel Vlaanderen zou onderlopen
    waardoor Brussel aan de zee zou liggen.
    Laat heel even jouw verbeelding werken...amaai!

    Hopelijk zullen de regeringsleiders oor hebben voor de wetenschappers.
    Er moeten dringend maatregelen getroffen worden anders krijgt Dirk Draulans gelijk op p57.
    De klimaatcrisis zal meer slachtoffers maken dan het terrorisme.

    Op p58 en volgende:
    De klimaatverandering zou de peiler van ieder beleid moeten zijn.

    Klimaatverandering maakt miljoenen mensen dakloos  
    http://www.vandaag.be/wetenschap/7278_klimaatverandering-maakt-miljoenen-mensen-dakloos.html

    Extremen zouden moordend zijn.
    Wees je bewust dat het ernstig is. 
    Dat de regeringsleiders hun verstand mogen gebruiken en dat ze ook hun hart laten mee spreken.

    30-11-2015 om 11:48 geschreven door tuinblog d


    28-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vijvers

    De vijvers gaan de winter met een paar voorzorgen.



    Over de bovenvijver is een net gespannen om de afvallende bladeren op te vangen.



    De beneden vijver is nog niet klaar om de winter in te gaan. Ik ben aan de berm weest kijken voor een bussel voor in de vijver tegen het dichtvriezen.
    Ofwel liggen ze ingegroeid ofwel zijn ze niet meer straf genoeg gebonden door vertering.

    Waar ik kan snoeien en een stevige bussel kan maken staan de bladeren nog aan de struiken.
    Dat heb ik nog nooit mee gemaakt.
    Ik zal dus nog even geduld moeten hebben.

    Wat ik ook vast stel, is dat het waterpeil hoog genoeg is door de vele regen.
    De vijverfolie moet dus gaten vertonen want ik zie reeds een tijdje dat het vijverpeil ook zakt als er weinig zon is.
    Het peil gaat dus mee met dat van het grondwater.
    Vroeger was in september het peil van het grondwater het laagst.
    Nu is dat niet meer zo.
    Voor grondwater, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grondwater

     

    28-11-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!